Σάββατο 7 Μαρτίου 2009




ΑΤΟΠΗ

ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΗΣΙ


Κάποιοι αναγνώστες εξέφρασαν δυσπιστία, όταν σε προηγούμενο φύλλο της «Ιεράς Παρακαταθήκης» σχολιάζοντας το ανάρμοστο μικτό μοναχικό(!) συνέδριο που έγινε στην Ιερά Μητρόπολι Φλωρίνης, γράψαμε ότι στο Εσσεξ της Αγγλίας συμμονάζουν μοναχοί και μοναχές στο ίδιο μοναστήρι. «Δεν είναι δυνατόν, είπαν. Ο Γέροντας Σωφρόνιος ο ιδρυτής του μοναστηριού ήταν άγιος άνθρωπος και δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο, που δεν έχει ακουστή ποτέ και πουθενά».


Πράγματι σαν είδηση ακούγεται απίστευτη. Επιτρέπει στο λήπτη της πληροφορίας να υποθέση ότι δεν είναι έτσι, κάτι δεν πάει καλά. Και δικαίως διότι κάτι νόθο έχει μέσα του το πράγμα. Κάτι το αντιφατικό. Οι μοναχοί αναχωρούν από τον κόσμο σε έρημα και απρόσιτα μέρη, για να αποφύγουν τα ερεθίσματα και τους πειρασμούς που υπάρχουν μέσα στην άπιστη και διεστραμμένη κοινωνία. Μια κοινωνία αποστασίας και διαφθοράς, που λυπεί το Θεό και τους σεμνούς ανθρώπους. Η έρημος προσφέρεται για προσευχή, για μελέτη των θείων Γραφών, για εργασία, για άσκησι, για πολλαπλασιασμό των χαρισμάτων. Εκεί μπορούν ν’ αυξήσουν τα τάλαντα της παρθενίας, της ακτημοσύνης και της υπακοής, αποφέροντας καρπό πολύ.


Η εμφάνισι γυναίκας σε ασκητήρια ανδρών μόνο σαν σπάνιο επεισόδιο έχει συμβή, όπως διαβάζουμε σε βίους αγίων. Και για να αποφευχθή ο πειρασμός, οι ασκηταί εκείνοι έβαζαν τα χέρια τους στη φωτιά, ώστε το υλικό πύρ ν’ αποσβέση τη σαρκική φλόγα. Δεν απουσιάζουν και οι περιπτώσεις ασκητών που δεν βρέθηκαν κατάλληλα προετοιμασμένοι για μια τέτοια επίθεσι του πειρασμού, και έπεσαν στην αμαρτία.


Συστηματικώτερη οργάνωσι μοναστικών χώρων αλλού πρόβλεψε να απαγορεύη την προσέγγισι ή επίσκεψι γυναικών. Τέτοιες μοναστικές αδελφότητες είναι γνωστές ως άβατα, με προεξάρχουσα την Αθωνική πολιτεία. Στα άβατα πράγματι τηρήθηκε η αρχή του άβατου με ακρίβεια ου την τυχούσα κατά την προηλεκτρονική εποχή. Η διεισδυτικότητα όμως των ηλεκτρονικών μέσων φοβούμαι ότι έχει καταλύσει την αιωνόβια αρχή πολλών των εκεί μοναζόντων (όχι όλων, διότι υπάρχουν και οι σθεναρώς ανθιστάμενοι), καθώς μεταφέρεται η βρωμιά του κόσμου σε αγίους τόπους και ανθρώπους.


Υπάρχουν και σήμερα (ευτυχώς πάρα πολλοί), άξιοι παντός σεβασμού Γέροντες, οι οποίοι, παρά την πρόκλησι της εποχής, δεν μολύνθηκαν από τον ηλεκτρονικό ιό. Συνεχίζουν να ζούν την απόμακρη ασκητική ζωή «εν όρεσι και σπηλαίοις και ταις οπαίς της γής». Μπήκαν στο Ορος νέοι, ασκούνται επί δεκαετίες, άσπρισαν τα μαλλιά τους, κύρτωσαν τα βασανισμένα σώματά τους, αλλά δεν βγήκαν έξω. Παραμένουν στο χώρο του αγιασμού τους σταθεροί και ακλόνητοι, και αποκρούουν κάθε πρόκλησι συγγενών και φίλων για ολιγοήμερη έστω έξοδο.

Είναι οι ρίζες του ασκητισμού οι αγιοι αυτοί. Τους σεβόμαστε και τους φιλούμε το χέρι.


Και ενώ λοιπόν η εμφάνισι γυναικείας σιλουέτας μόνο σαν πειρασμός και φαντασία μπορεί να νοηθή στα υγιώς λειτουργούντα ασκητήρια, υπάρχουν δυστυχώς και οι εξαιρέσεις. Μοναχοί που ακυρώνουν μόνοι τους τον αγώνα τους. Τορπιλλίζουν την παρθενία τους και καταστρατηγούν την υπακοή τους, όχι απλώς επιτρέποντας την προσέγγισι ή επίσκεψι γυναικών στο χώρο της ασκήσεως αλλά και φιλοξενούντες γυναίκες μέσα στο ασκητήριό τους. Και όχι απλώς φιλοξενούντες, αλλά και συμμονάζοντες δια βίου.


Πληροφορίες επίσημες για την προαναφερθείσα στην Αγγλία Ιερά Μονή βλέπει κανείς στην επίσημη επετηρίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος (2009) «Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Τιμίου Προδρόμου…Καθηγούμενος αρχιμ. Κύριλλος. Αρχιμ(ανδρίται) 2, ιερομόναχοι 4, Αρχιδιάκονος 1, Μοναχοί 2, Μοναχαί 20». Δηλαδή συνολικά 10 μοναχοί και 20 μοναχές (σελ. 969).


Πληροφορίες έγκυρες από επισκέπτες της Ιεράς Μονής επιβεβαιώνουν το γεγονός και περιγράφουν προφορικώς ότι το Μοναστήρι στο Εσσεξ είναι μικτό.

Το κτηριακό συγκρότημα είναι ενιαίο.

Ο δρόμος χωρίζει μόνο τη γυναικεία πλευρά.

Ανδρες και γυναίκες μοναχοί έχουν κοινή προσευχή, κοινη λατρεία, κοινή τράπεζα. Πνευματικός είναι ο Γέροντας Ζαχαρίας.

Στη θεία λειτουργία ψάλλουν οι μοναχές, οι οποίες εχουν και μουσικά τάλαντα.

Τις απογευματινές ώρες στον ιερό Ναό αντί αποδείπνου και εσπερινού συχνά λένε φωναχτά και όλοι μαζί συντονισμένοι την καρδιακή προσευχή «Κύριε Ιησου Χριστέ ελέησον με», κάνοντας τις αντίστοιχες «μετάνοιες».

Κατά συμπερασμό και τα οικονομικά είναι κοινά.


Στους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού είχαν εμφανιστή τα γνωστα φευκτέα κρούσματα των συνεισάκτων γυναικών στους οίκους των ασκητών, τα οποία βεβαίως καταδίκασαν και η συνείδησι του πληρώματος της Εκκλησίας, αλλά και οι άγιοι πατέρες της Εκκλησίας έγραψαν πύρινους λόγους κατ’ αυτών.

Σώζεται λόγος του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου «προς τους έχοντας παρθένους συνεισάκτους», που είναι ολόκληρη πραγματεία, στην οποία ο ιερός πατέρας ανασκευάζει μία μία όλες τις δικαιολογίες και τις εν αμαρτίαις προφάσεις των συνεισάκτων.

«Ηθελα να μπορούσα, λέει, να πείσω αυτούς που μας κατηγορούν, ότι νέος που έχει σφριγηλό σώμα και συγκατοικεί με παρθένο κόρη και κάθεται μαζί της και τρώει στο δείπνο μαζί της και συζητάει όλη την ημέρα και για όλες τις μέρες, (δεν προσθέτω τα άκαιρα γέλια, τις διαχύσεις, τα μαλακά λόγια, και τα άλλα που ίσως δεν είναι καλό και να τα λέω…) δεν κυριεύεται από τίποτε το ανθρώπινο, αλλά παραμένει καθαρός από την πονηρή επιθυμία και την ηδονή. Ηθελα να μπορούσα να πείθω όσους μας κατηγορούν, αλλά δεν θέλουν να πεισθούν. Επί πλέον και εμάς που απολογούμαστε υπέρ αυτών μας νικούν με τις αποδοκιμασίες τους ότι είμαστε αναίσχυντοι και ότι κάνουμε τα ίδια με αυτούς».


Δεν είναι λοιπόν ούτε φαντασιώδες, ούτε ανιστόρητο αυτό που ειχε γραφή στο παρελθόν στο περιοδικό μας. Είναι πραγματικότητα που σκανδαλίζει πολλούς. Και δικαίως.

Διότι κι αν ακόμη οι αναμίξ συμμονάζοντες είναι ανώτεροι από τα ανθρώπινα, πάντως όσοι βλέπουν ή ακούν το φαινόμενο δεν είναι ανώτεροι, και σκανδαλίζονται.


Και ευλόγως ερωτάται: Είναι σωστό ένα μοναστήρι, που θα έπρεπε να εκπέμπη αγιότητα, να σκανδαλίζη;

Αυτός είναι ο προορισμός των μοναστηριών να βλασφημήται το όνομα του Χριστού εξ αιτίας τους;

Τότε γιατί οι ασκούμενοι αποτάχθηκαν τον κόσμο;

Για να ζούν κοσμικά και παράνομα;


Λέω κοσμικά και παράνομα, διότι μπορεί κανείς να ζήση με γυναίκα έννομα μέσα στο γάμο, που ευλόγησε ο Θεός. Ολες οι άλλες συνοικήσεις, επίσημες και ανεπίσημες, γνωστές και λανθάνουσες, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Και αν στα έγκατά τους δεν συντελούνται αμαρτίες, πράγμα απίστευτο, πάντως σκανδαλίζονται ψυχές για τις οποίες πέθανε ο Χριστός.


Ο απόστολος Παύλος που είπε: «Δεν θα φάω ποτέ στη ζωή μου κρέατα, για να μη σκανδαλίσω τον αδελφό μου», άραγε δεν ήξερε τι έλεγε για ένα θέμα πολύ υποδεέστερο των σαρκικών αμαρτιών;


Οι υπεύθυνοι του μοναστηριού ας το σκεφθούν καλύτερα και άς πράξουν το πρέπον το συντομώτερο.


Αλλιώς είναι υπεύθυνοι για τις χιλιάδες των ανθρώπων που σκανδαλίζονται από την αφύσικη και σκανδαλώδη μικτή συνοίκησι μοναχών και μοναζουσων.


Από το περιοδικό ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ μηνός Μαρτίου 2009

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009




Καλό δρόμο, αδελφέ μας,
στην μόνιμη πατρίδα μας,
στην Ανω Ιερουσαλήμ.



ΑΓΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΙ


Κατά την υπόσχεσί μας, δημοσιεύουμε σήμερα τις συνομιλίες του άρτι κοιμηθέντος αγωνιστού αδελφού μας Απόστολου Σταφυλή (που έχει το ψευδώνυμο "ΒΛΑΣΙΟΣ")στο φόρουμ ορθοδοξία, γιά να δήτε τους προβληματισμούς του αλλά και των άλλων εκεί αγωνιόντων και αγωνιζομένων χριστιανών συνομιλητών γιά το ζήτημα της ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗΣ.
Το πνεύμα του δυναμικότατου αδελφού μας υπερίπταται υπεράνω ημών και είμεθα βέβαιοι ότι επιχαίρει που δημοσιοπούμε τις μεγάλες και αγωνιώδεις ανησυχίες του γιά την περαιτέρω εξέλιξι των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων και τις ορθόδοξες απόψεις του που θα επιθυμούσε να είναι και απόψεις όλων μας.
Επισημαίνουμε χαρακτηριστικά ότι το ε-μέϊλ του αδελφού Απόστολου Σταφυλή ήταν το apoteixisi@gmail.com.
Τα ψευδώνυμα των συνομιλητών του, μας είναι άγνωστα (εκτος ενός) και του υπευθύνου του blog μας, που ειναι το "ΕΥΣΕΒΗΣ".
Ο αδελφός "ΒΛΑΣΙΟΣ" έχει γράψει και βιβλίο με τον τίτλο "ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΛΑΝΗ" το οποίο προσπαθούμε να βρούμε και να το καταχωρήσουμε ολόκληρο στο blog μας. Ολες οι συνομιλίες έγιναν κατά την διάρκεια του 2008.



ΒΛΑΣΙΟΣ
============
Για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν και να παραβρεθούν στην συνάντηση των Ελλήνων αποτειχισμένων Ορθοδόξων υπό το πάτριο ημερολόγιο να επικοινωνήσετε στο mail:apoteixisi@gmail.com
Η συνάντηση θα γίνει στην Λάρισα στα μέσα Ιουλίου περίπου.
Σημαντικό να ειδοποιηθούν όλοι οι αποτειχισμένοι ιερείς και μοναχοί.
Σημαντικό να έρθουν όλοι οι αποτειχισμένοι λαϊκοί.
Στο παραπάνω mail να δηλώνετε πόσοι λαϊκοί, μοναχοί και ιερείς θα έρθουν, καθώς και ποιοί (το πολύ 2) από κάθε ομάδα(παρακαλω να δώσετε και ένα όνομα στην ομάδα σας για να προσκαλήστε στην έδρα ομιλίας) θα μιλήσουν (για 10 λεπτά ο καθένας).
Παρακαλώ να δηλώσετε και mail στο οποίο θα λαμβάνετε ενημέρωση σχετικά με την Συνάντηση, (ώρα, μέρα, τόπος) και στο οποίο θα σας αποσταλεί και αριθμός τηλεφώνου για άμεση επικοινωνία.
Ας μην μένουμε στα λόγια είρθε η ώρα για έργα.
(όταν ένα κλαδί είναι μόνο του σπάζει εύκολα, όταν είναι πολλά κλαδιά μαζί δύσκολα σπάζουν, ετσι να είμαστε όλοι μαζί και μαζί με τον Χριστό και θα είμαστε ανίκητοι)


ΕΥΣΕΒΗΣ
==========
Χριστος Ανεστη.
Δηλαδη ποιους, αδελφοι, εννοειτε αποοτειχισμενους ; Τους παλαιοημερολογιτες ;
Μα αυτοί αφού καποτε αποτειχισθηκαν, δημιουργησαν δικες τους μανδρες ο καθενας.
Μιλάμε ασφαλως για νεους, καινουργιους, παρθενους αποτειχισμενους.
Που ήταν μέχρι σημερα ειτε στο νέο , ειτε στο παληο και αυτην την στιγμη, σημερα, αυριο, αποχωρουν ειτε από δω , ειτε από εκει, για διαφορους λογους ο καθενας και παυουν κάθε επικοινωνία με την μέχρι σημερα εκκλησια τους και στεκονται αποτειχισμενοι.
Στεκονται λέγω αποτειχισμενοι, δηλαδη μέσα σε αυτην την συγχυσι και θολουρα που σημερα επικρατει, παυουν να μνημονευουν οποιονδηποτε αυτοκρατορα - αρχιεπισκοπο, αυτοκρατορα - επισκοπο, αυτοκρατορα - μητροπολιτη, και μνημονευουν μόνον πασης επισκοπης ορθόδοξων.
Αυτή δεν είναι η φιλοσοφία σας, αδελφοι ;
Τώρα αν θέλετε και να είναι ηδη με το παληο, ε, τοτε ασφαλως εννοειτε μονο τους παλαιημερολογιτες, τους τεως και νυν παλαιοημερολογιτες. Η καμνω λαθος ;
Συμβαινει τιποτα διαφορετικο ;
Δημιουργηθηκε σημερα γυρω μας καποιο άλλο σκηνικο και δεν το βλέπω και δεν το αντιλαμβανομαι ; Για να χαρω δηλαδη. Για να το χαρει η καρδουλα μου.
Που υποψιαζεστε να υπαρχουν τετοιοι αποτειχισμενοι λαϊκοι ;
Που υποψιαζεστε να υπαρχουν τετοιοι αποτειχισμενοι ιερεις και μοναχοι ;
Ασφαλως αν υπαρχουν οφειλουν ναχουν το θαρρος να το δηλωσουν. Δημόσια. Να που το ονομα τους, να καννουν και καποιες δηλωσεις και καποιες αανακοινωσεις, όπως ειχε κανει ο π. Δημαρας, αν δεν απατωμαι.
Εδώ κρυβομαστε όλοι μας πισω από καποια ανωνυμια. Και κανουμε τους γενναιους.
Ρωτηστε τους φιλολογους να σας πουν πως ονομαζομαστε στην ελληνικη γλωσσα οσοι δειλιαζουμε να εμφανισθουμε στο προσκηνιο και να δωσουμε μια τετοια ηρωϊκη μαχη και ταυτοχρονα κρυβομαστε πισω από τις καρεκλες και πισω από τα τραπεζια!!!
Δεν θελω με αυτά όλα να ειρωνευθω και να γελοιποιησω κανεναν.
Ο αγαπητος Πατιεντ ποσες φορες δεν μου τοπε : Ούτε αυτό δεν κανεις ,ευσεβη.
Μα του ειπα εγω ειμαι μια μοναδα και δεν θα συμβη τιποτα και να αποχωρησω εγω από την Εκκλησία της Ελλαδος. Σιγα που τους ενδιαφερω εγω εάν δεν παω ξανα στις εκκλησιες μας. Εσκασαν.
Αυτές τις μερες προκαλεσα έναν «γενναιο» αδελφο μου που χρονια τώρα με κατηγορει ότι συμπραττω και συνεργαζομαι με τους αντιδρωντες ορθοδοξους του νεου ημερολογιου και δεν ειμαι σαν αυτόν που ριχνει πετρες εναντιον τους και τους αποκαλει οργανα του Βαρθολομαιου και τιποτα περισσοτερο. Και ταυτοχρονα πηγαινει αυτός και τα παιδιά του και κοινωναει σε εκκλησιες του νεου ημερολογιου.
Λοιπόν, του ειπα κατι τολμηρο.
Ελα να κανουμε αποτειχισι εσυ, εγω, και καποιος τριτος που κανει και εκείνος τον γενναιο.
Και τοτε που θα κοινωναμε εμεις και τα παιδιά μας, μου ειπε ;
Α, τον ειπα, πουθενα. Θα μεινουμε στην αποτειχισι, θα διαβαζουμε τα γραμματα , θα κανουμε τις ακολουθιες χωρις κληρικους, εκτος και αν παρουσιασθουν ξαφνικα τιποτα τετοιοι.
Αμ δε, φιλοι μου. Άμα τον ξαναειδατε, τον ξαναειδα.
Γι αυτό ξαφνιαζομαι με την τολμηρη προτασι σας.
Ποιους εννοειτε, που τους βρηκατε όλους αυτους που εννοειτε, και είναι τοσοι πολλοί, ώστε να κανετε και συσκεψι των ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΩΝ ;
Λιγο ξαφνιαζομαι, ρε παιδιά, και θελω να μαθω περισσοτερα.
Ειμαι υποψηφιος αποτειχισμενος. Δεν δικαιουμαι να μαθω ;
Και αφού ειμαστε υποψηφιοι αποτειχισμενοι και προτεινετε συναντησι στην Λαρισα, τι λετε δεν θα παμε στις 15 τρεχοντος να αποδοκιμασουμε τον Βαρθολομαιο, ή εστω να κανουμε μια σιωπηρη με πανω διαμαρτυρια ; Πολλοί τροποι υπαρχουν, αν φοβομαστε μην μας συλλαβουν, όπως εγραψε και η ΡΟΜΦΑΙΑ.


ΑΡΣΕΝΙΟΣ
=============
Αγαπητε ευσεβιε,τι θα πει υποψηφιος αποτειχισμενος?Εισαι υπο σκεψη δηλαδη?15 ΜΑΙΟΥ θα πας να διαμαρτυρηθεις και μετα θα μνημονευσετε ολοι τους επισκοπους σας ,τον Αρχιεπισκοπο σας και τον Πατριαρχη σας και παλι απο την αρχη.


ΕΥΣΕΒΗΣ
===========
Χριστος Ανεστη Αρσενιε
Ασφαλως τον γνωρίζω τον αγιο Μαρκο, αρκετα καλα.
Αφού εδωσα το ονομα του και στο στερνοπαιδι μου, αλλά και σε ναϊσκο που έχω στην αυλη του σπιτιου μου.
Επισης εκαμα ολοκληρα αφιερωματα στον αγιο που προκαλεσαν κολακευτικοτατες κρισεις και σχολια.
Ο Αγιος Μαρκος, φιλτατε Αρσενιε, εκαμε την αποτειχισι του αλλά δεν προσχωρησε πουθενα αλλου ή δεν κατασκευασε καποια ένωση αποτειχισμενων ή δεν διεκοψε κάθε επαφη με την Εκκλησία, αλλά διεκοψε προσωρινα επικοινωνία και μνημονευσι με τους λατινοφρονας και περιμενε την οριστικη λυσι από το Θεο. Και εφερε την λέσι ο Θεός πολύ συντομα.
Εμείς όμως, τι κανουμε σημερα ;
Συγχυζουμε και περιπλεκουμε τα πάντα.
Ειμεθα αξιοι οικτου.
Ο Θεός θα επιτρεψη την συνεχισι της τρικυμιας φρενων.
Πυρσος ουδαμου. Χριστος καθευδει.

ΣΑΚΙΣ
==============
Τι σημαίνει αποτοιχισμένος ????
Μήπως εκτός της "Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας"????????
Πόσες "εκκλησίες" υπάρχουν????
Μπορώ όταν δεν συμφωνώ με τον εκάστοτε Πατριάρχη να δημιουργήσω δική μου "εκκλησία"?????
Μήπως μερικοί εδώ μέσα πρέπει να ξαναδιαβάσουν το σύμβολο της πίστεως?????????


ΒΛΑΣΙΟΣ
=================
Μάθετε λοιπόν οτι πίσω από τις ειρωνείες και τους χλευασμούς σας κρύβεται μια αδυναμία η οποία ελπίζω να μην είναι κολάσιμη.
Τώρα όσοι μας εύχονται ευχαριστούμε για τις ευχές τους και θέλω να πω οτι όταν κάποιος βγάζει μια ανακοίνωση για συνάντηση τότε ή συμφωνείς και πας ή διαφωνείς και δεν πας. Το να κρίνεις και να προσαθείς να πείσες τον κόσμο οτι αυτό που κάνουν οι άλλοι είναι ανοησία δεν είναι παρά τίποτα άλλο από εγωστικό αλλά και δυστυχώς δαιμονικό.
Δηλαδή οι Άγιοι που αποτειχίστικαν ήταν ανόητοι αυτό μας λέτε; και αυτοί που υποτάχτηκαν στην αίρεση της εποχής τους καλά κάνανε γιατί δεν μπήκαν σε καμμία φασαρία;
Τόνισα στην ανακοίμωση ότι θα γίνει συνάντηση για να γνωριστούμε και να λάβουμε κάποιες αποφάσεις. Εσείς όμως πήγε το μυαλό σας μήπως και τυχόν γίνει καμμία νέα παράταξη ή καμμία φοβερή σύνοδο. Μάθετε λοιπόν οτι τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Τιποτα άλλο παρά μια συνάντηση αλλά και ανταλλαγή απόψεων.
Εαν σας ενοχλεί αυτό πηγαίνετε στην Ιερά Σύνοδο και ειδοποιήστε τους μην τυχόν και τους πάρουμε την θέση...
Επαναλαμβάνω αποτείχηση με το πάτριο και συνάντηση στην Λάρισα επικονωνία στο apoteixisi@gmail.com.
Χριστός Ανέστη.


ΠΑΤΙΕΝΤ
===========

sakis έγραψε:
Τι σημαίνει αποτοιχισμένος ????
Aυτός που διακόπτει εκκλησιαστική κοινωνία με την αίρεση (του Οικουμενισμού για τα σημερινά δεδομένα)
sakis έγραψε:
Μήπως εκτός της "Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας"????????
Αν ήταν εκτός Εκκλησίας οι αποτειχισμένοι επί Νεστορίου , επί μονοθελητισμού όπως ο άγιος Μάξιμος, επί Εικονομαχίας όπως οι άγιοι Δαμασκηνός και Θεόδωρος Στουδίτης κ.α. πολλοί, τότε θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε.
sakis έγραψε:
Πόσες "εκκλησίες" υπάρχουν????
Μία. Και σίγουρα σε αυτή δεν συνυπάρχουν Οικουμενιστές και Αντιοικουμενιστές. Οπως δεν συνυπάρχει το ψέμμα με την Αλήθεια και ο Χριστός με τον Βελίαλ.
sakis έγραψε:
Μπορώ όταν δεν συμφωνώ με τον εκάστοτε Πατριάρχη να δημιουργήσω δική μου "εκκλησία"?????
Το θέμα δεν είναι αν συμφωνείς ή διαφωνείς με τον Πατριάρχη, αλλά εάν αυτός είναι αιρετικός ( Οικουμενιστής για τα σημερινά δεδομένα) ή όχι.
Αν είναι αιρετικός τότε ΥΠΟΧΡΕΟΥΜΑΣΤΕ από τους ιερούς κανόνες , την Ιερά Παράδοση και την διδασκαλία και πράξη των Αγίων Πατέρων να ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ.
Απλά πράγματα.
Ούτε εκκλησία δημιουργείς ούτε τίποτε πρωτόγνωρο.
Ετσι έπρατταν οι άγιοι όλων των εποχών, τους οποίους επικαλούμαστε να μεσιτεύουν προς τον Χριστό καθημερινά.
Τα περί εκκλησιών που αναφέρεις είναι απλά εκφοβισμοί πρός ανησυχούντες χριστιανούς για να μην διαπράξουν το θεάρεστο βήμα της αποτείχισης.
sakis έγραψε:
Μήπως μερικοί εδώ μέσα πρέπει να ξαναδιαβάσουν το σύμβολο της πίστεως?????????
Ναι. Πρώτος και καλύτερος εσύ , αφού ο Πατριάρχης σου όπου σταθεί και βρεθεί ομιλεί διαρκώς περί "ενότητος των ΑΔΕΛΦΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ"
Αρα είναι ο πρώτος που το καταπατεί αφού δεν πιστεύει στην Μία Αγία Καθολική Αποστολική Εκκλησία.


ΕΥΣΕΒΗΣ
==========
Χριστος Ανεστη αδελφοι και φιλοι αγαπητοι.
Ειρηνη υμιν και ημιν.
Ο αγαπητος Βλασιος ξεκινησε μια προσπαθεια συγκεντρωσης όλων των αποτειχισμενων (υπαρχουν και υποψηφιων αποτειχισμενων(υπαρχουν και άλλοι εκτος από μενα υπο το πατριο ημερολογιο, όπως ειπε, και ηρθα και ζητησα καποιες διευκρινισεις.
Αλλά πισω από τα ερωτηματα μου, ο Βλασιος, διαβλεπει ειρωνειες και χλευασμους.
Αγαπητε Βλασιε, κανεις λαθος. Δεν έχω έναν τέτοιο κακο λογισμο ή τετοια προθεσι για σενα. Διευκρινισεις ζητησα.
Υπο το πατριο, λες.
Κατ’ αρχας, αυτό νομίζω θα ρθη αργοτερα. Εγώ δεν ειμαι στο πατριο. Ειμαι πιστός και αγωνιζομαι να γινω ευσεβης (αν και προκαταβολικα υπεκλεψα το ευσεβης, κατά τους ευσεβείς ποθους μου) μέσα στο νέο ημερολογιο.
Ένα άλλο που αναρωτιεμαι είναι εάν άνθρωποι που είναι ηδη στο πατριο και είναι εντεταγμενοι στις διαφορες παραταξεις, θα κανουν αποτειχισι.
Αποτειχισι δεν εκαναν αυτοί ; Και γιατι θα κανουν παλι τώρα ;
Ξερεις, επιτρεπεται η αποτειχισι και για αλλους λογους. Π.χ. ο αγιος Θεοδωρος ο Στουδιτης επαυσε το μνημοσυνο του πατριαρχου για ένα γαμο και μονο και στη συνεχεια διαλυθηκε η περιφημος Μονη των Στουδιου αφού, οι εγκαταβιουντες εν αυτή, υπεφεραν τα πανδεινα.
Επισης μπορει να γινη αποτειχισι και εξ αιτιας αποδεδειγμενα μεγαλων σκανδαλοποιων κληρικών. Έτσι λεει ο Μεγας Αθανασιος.
Δεν κατηγορω καθολου τις συναντησεις, οποιες και ναναι αυτές. Ισα-ισα, τις επαινω.
Ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να προσεξουμε είναι αυτό που παρατηρειται σε πολλους αδελφους να λένε ότι εκείνος θα σωθη και ο άλλος θα καταδικασθη.
Αυτό νομίζω ότι είναι αναρμοστο να το λεμε. Ο Θεός δεν μας πηρε για συμβουλους Του, ούτε και για συν-κριτας Του. Εκείνος είναι ο Κριτης και όχι εμεις οι …σκωληκες της γης.
Και εγω πιστευω ότι θα σωθουν ακόμα και αλλοθρησκοι, ακόμα και ειδωλολατρες, ακόμα και άλλοι πολλοί.
Και φοβουμαι, και με τρομοκρατει η σκεψι, μηπως δεν σωθω εγω, ο λεγομενος ορθοδοξος. «Ο γνους και μη ποιησας, δαρησεται, πολλας», λεει η Αποκαλυψι.
Το βεβαιωνει ο Παυλος, ότι οι άνθρωποι θα κριθουν συμφωνα με τον νομο της συνειδησεως τους. Την ημερα εκεινη θα εκπλαγουμε.
Ας μην σπευδουμε εμεις οι …εξυπνοι να στελνουμε αλλους στην Κολασι και αλλους στον Παραδεισο. Είναι αναιδεια χειριστου ειδους αυτη. Να συνελθουμε λιγο, ρε παιδιά. Τι λεμε ; Παλαβοσαμε ;
Ένα άλλο που θα ηθελα να πω είναι αυτό που παρατηρω σε καποιους αδελφους υπερλιαν ευαισθητους που θυμωνουν πολύ ευκολα και κοβουν τον διαλογο και αλλα πραττουν….
Μα αν πιστευει καποιος για τον άλλο ότι δεν είναι καλοπροαιρετος, δεν ανοιγει διαλογο μαζι του.
Αν πιστευει ότι είναι ειλικρινης, και διαλογο ανοιγει και συνδιαλεγεται με τους αλλους.ταπεινα και ευχαριστα.
Νομίζω ότι θα πρέπει οσοι είναι κακοπροαιρετοι, να γινουν καλοπροαιρετοι και απεραντα ειλικρινεις.
Το «κρυφτουλη» δειχνει ανειλικρινεια και εμπαιγμο του συνδιαλεγομενου.
Και για τον φιλο Πατιεντ, έχω να πω ότι πολύ σωστα λεγει ότι ο αποτειχιζομενος είναι και παραμενει συνεχεια μέσα στην σφαιρικη Εκκλησία.
Και ο αποτειχισμος αποτελεί, το έσχατο μεσο διαμαρτυριας.
Φιλε Πατιεντ, δεν είναι κακο ο Πατριαρχης να αγωνιζεται για την ένωση των «εκκλησιων». Κακο είναι όταν υποχωρουν από τις ορθοδοξες θεσεις και από την γραμμη των αγίων Πατερων.
Ίσως ακόμα και καποιες ανεπιτρεπτες εκφρασεις θα μπορουσαμε να τις ανεχθουμε.
Όπως εκανε και ο Αγιος Μαρκος, στην (δεν ήταν Οικουμενικη) συνοδο Φεραρας-Φλωρεντιας. Δηλαδη προσφωνησεις και λοιπα.
Όμως, όταν διαπραττουν μειοδοτικες προφορικες και γραπτες συμφωνιες, συμπροσευχες και άλλες υποχωρητικοτητες, αυτά είναι οντως πρακτικοτητες επικίνδυνες και προδοτικες της ακραιφνους πιστεως και αληθειας.

ΒΛΑΣΗΣ
================
Αγαπητοί εν Χριστώ αδερφοί,
επειδή ορισμένοι ρωτάνε διευκρινίζω οτι στη συνάντηση πρέπει να λάβουν μέρος όσοι έχουν αποτειχιστεί από τους Οικουμενιστές Επισκόπους προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για το πως πρέπει να πορευτούμε περαιτέρω.
Με αγάπη Βλάσιος.


ΕΥΣΕΒΗΣ
============
Αγαπητε Βλασιε Χριστος Ανεστη.
Δεν πηρα μέχρι στιγμης τις απαντησεις που ζητησα.
Γιατί, αδελφε, δεν δινεις περισσοτερες πληροφορίες ;
Εσυ, λες, εισαι αποτειχισμενος. Πολύ καλα. Που ησουνα και αποτειχισθηκες , γιατι δεν το λες ; Αυτό λεγεται …κρυψινοια.
Απαντησε καπως συνεσκιασμενα, αν καποιους φοβασαι. Και τι φοβασαι, ποιους φοβασαι ; Ανωνυμος εισαι, Βλασιε, τι φοβασαι ;
Λες ότι υπαρχουν και κληρικοι αποτειχισμενοι. Μα αυτό είναι αποκαλυψι. Περισσοτερες πληροφορίες δεν μπορεις να δωσης ;
Αδελφε, δεν σαμποταρω, τις προτάσεις σου. Μην μας βλεπετε καχυποπτα.
Ναμαστε πλερια ειλικρινεις.

ΒΛΑΣΗΣ
================

Αγαπητέ Ευσεβή, εγώ διατελούσα από την στιγμή της βάπτισης μου στο νέο ημερολόγιο και τώρα μετά από τις γνωστές καταστάσεις αλλά περισσότερο μετά από την γνωστοποίηση των γεγονότων σε εμένα (των φιλοιοικουμενιστικών Επισκόπων) ναι αποτειχίστικα. Το ερώτημα μου είναι πόσο καιρό θα παραμείνω στην αποτείχηση; Θα πρέπει να προσχωρήσω σε παράταξη του παλιού που τουλάχιστον δεν είναι οικουμενιστές; (και πως θα είμαι σίγουρος για αυτό
Πάντως αφού δεν βλέπω καμμία παράταξη του παλιού προς το παρόν θα μείνω στην αποτείχιση και θα δούμε τι θα γίνει. τι να πω.
Ιερείς αποτειχισμένοι που δεν μνημονεύουν κανένα υπάρχουν πολλοί, ακόμη και στο Άγιον Όρος εμφανίζεται νέα τάση αποτείχισης. Ναι είναι αλήθεια πλέον και ιερομόναχοι του Αγίου Όρους δεν μνημονεύουν κανέναν.
Τώρα η συνάντηση καλό είναι να γίνει για όσους είναι έτσι, αποτειχισμένοι από το νέο και επιθυμούν να δουν την πορεία της αποτείχισης τους.
Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που είναι η εκκλησία μήπως στα συλλείτουργα και στις συμπροσευχές; Μήπως εκεί που είναι 2-3 συναγμένοι στο όνομα του Κυρίου;
Αναμένω mails στο apoteixisi@gmail.com
Συγχωρέστε με για όποια ασάφια δεν είμαι θεολόγος αλλά αποτειχισμένος απλά, και με πρωτοβουλία μου αφού τόσοι μιλούν για αποτείχιση και ισχυρίζονται οτι θα αποτειχιστούν ή είναι ήδη αποτειχισμένοι ας συναντηθούμε να μιλήσουμε για αυτά τα θέματα.


ΕΥΣΕΒΗΣ
==============
Συμφωνώ μαζι σου Sotirio.
Πολύ καλα εκθετεις την εννοια της αποτειχισης.
Και ο αγιος Μαρκος ο Ευγενικός αυτό επραξε. Αποτειχισθηκε και άφησε στο Θεό να λύση το ζήτημα. Δεν προχωρησε σε πλήρη διακοπή σχεσεων με την Εκκλησία, αλλά έλεγε το ζήτημα ας το λύση ο Θεός.
Πιστεύω βεβαια ότι τοτε υπηρχαν πολλοί κληρικοι και επισκοποι ανθενωτικοι που λειτουργούσαν και κοινωνουσαν οι πιστοί.
Υπάρχει βέβαια αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα για μας τους λαϊκους σημερα.
Που θα λειτουργούμεθα, που θα κοινωνουμε ;
Θα απαντούσαμε, πουθενά.
Αφού δεν υπάρχουν αποτειχισμένοι κανονικοί κληρικοί, τι θα κάνουμε ;
Εδώ χρειάζονται σοβαρές κανονολογικές απαντήσεις.
Το κειμενο που παραθετεις στο τελος, ποιανου είναι ; Είναι ΩΡΑΙΟ.


ΒΛΑΣΗΣ
==============
Χριστός Ανέστη, Χαίρετε,
Παρακολουθώ την συζήτηση σας αλλά τελικά δεν κατάλαβα κάτι.. ο αποτειχισμένος τελικά τι κάνει; πηγαίνει στην εκκλησία, συμμετέχει στα μυστήρια; τι κάνει; φιλάει το χέρι άλλων ιερέων μη αποτειχισμένων;έχει επικοινωνία μαζί τους; ποιές είναι οι αρμοδιότητες του τελικά; τι κάνει ο αποτειχισμένος τελικά;
και θα ήθελα και ένα ιστορικό αποτειχισμένων αγίων αλλά και του ιστορικού της αποτείχισης γενικότερα. Υπάρχει κάποια οικουμενική σύνοδος που λέει κάτι τέτοιο για αποτείχιση; Πως εφαρμόστηκε τελικά η ιδέα αυτή;
ευχαριστώ πολύ, χαίρετε, την ευχή σας. Βλασιος


ΒΛΑΣΗΣ
=============
Χριστός Ανέστη, Χαίρετε,
Παρακολουθώ την συζήτηση σας αλλά τελικά δεν κατάλαβα κάτι.. ο αποτειχισμένος τελικά τι κάνει; πηγαίνει στην εκκλησία, συμμετέχει στα μυστήρια; τι κάνει; φιλάει το χέρι άλλων ιερέων μη αποτειχισμένων;έχει επικοινωνία μαζί τους; ποιές είναι οι αρμοδιότητες του τελικά; τι κάνει ο αποτειχισμένος τελικά;
και θα ήθελα και ένα ιστορικό αποτειχισμένων αγίων αλλά και του ιστορικού της αποτείχισης γενικότερα. Υπάρχει κάποια οικουμενική σύνοδος που λέει κάτι τέτοιο για αποτείχιση; Πως εφαρμόστηκε τελικά η ιδέα αυτή;
ευχαριστώ πολύ, χαίρετε, την ευχή σας.


ΠΑΤΙΕΝΤ
=============
Αγαπητέ Βλάσιε , καλώς όρισες.
Κάπου μέσα στο παρόν φόρουμ έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στο θέμα της αποτείχισης.
Εν συντομία θα σου πώ ότι όσοι αποτειχίζονται - και αυτό γίνεται για λόγους πίστεως δηλ. κήρυξη αιρέσεως - σαφώς και έχουν εκκλησιαστική κοινωνία μεταξύ τους.
Αν μάλιστα ανάμεσα στους αποτειχισμένους βρίσκονται και ιερείς και επίσκοποι ακόμη καλύτερα. Και σαφώς δεν συνεκκλησιάζονται σε ναούς με ιερείς που συνεχίζουν την κοινωνία και το μνημόσυνο με τον κηρύσσοντα την αίρεση.
Παραδείγματα υπάρχουν πάμπολλα στην Ιστορία. Ανέφερα κάπου παραπάνω την αποτείχιση των Κων/πολιτών επί Νεστορίου.
Η τακτική αυτή εφαρμόστηκε ανέκαθεν από τους πιστούς.
Για παράδειγμα η περίπτωση που μόλις είπα προυπήρξε σχετικών κανόνων.
Ο σχετικότερος κανόνας πάντως είναι ο 15ος της Πρωτοδευτέρας Συνόδου.
Και κάτι σημαντικό.
Έγραψε παραπάνω ο ευσεβής ότι δεν είναι υποχρεωτική η αποτείχιση.
Αυτό είναι μεγάλη πλάνη , διότι άν κηρυχθεί αίρεση και το γνωρίζει ο πιστός χριστιανός , η συνείδησή του δεν τον αφήνει να συνεχίσει να έχει σχεση με τους αιρετικούς. Οι Πατέρες τις αιρέσεις τις αποκαλούν πορνεία.
Ο σχετικός κανόνας μάλιστα ΕΠΑΙΝΕΙ όσους διέκοψαν κοινωνία με τον αιρετικό ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ.
Αρα δεν μπορεί να επαινείται ο διακόπτων την κοινωνία και να χαρακτηρίζεται ορθόδοξος ενώ ο συνεχίζων την κοινωνία με την αίρεση , να είναι επαινετός και αυτός.
Ο Χριστός μας είπε να λέμε "το ναί ναί και το ού ού" και όχι "ναι μεν,αλλά ..."
ΥΓ Ο ευσεβής απο τη μια μας λέει ότι στην κήρυξη αίρεσης δεν είναι υποχρεωτική η


????????????

Δημοσιεύθηκε: Παρ Μάϊ 09, 2008 1:04 am Θέμα δημοσίευσης: Re: Τελικά τι είναι ο αποτειχισμός;

________________________________________
vlasios έγραψε:
αποτείχιση , από την άλλη δεν πιστεύει ότι κηρύσσεται αίρεση σήμερα από το Οικ. Πατριαρχείο.
Διαπιστώνω μια στάση ταλαντευόμενη και φοβισμένη.
Συμφωνεί ότι ο Οικουμενισμός είναι αίρεση αλλά δεν μας λέει ποιοί είναι οι Οικουμενιστές. Εχει ξαναδεί κανείς ποτέ ΑΙΡΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ;
Τον έχω παρακαλέσει άλλοτε να χαρακτηρίσει τις κατά καιρούς ενέργειες των επισκόπων αλλά αποφεύγει.
Ολα αυτά αποδεκνύουν ότι στις τάξεις των "αντιδραστικών" σήμερα υπάρχει μια παγίδευση η οποία δεν τους αφήνει να δούν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.
Ε'ύχομαι οι αδελφοί αυτοί να κάνουν το γενναίο βήμα της αποτείχισης.
_________________Ε

ΕYΣΤΑΘΙΟΣ
======================
Ο αδελφός Βλάσιος ρώτησε χθές:
Παράθεση:
Παρακολουθώ την συζήτηση σας αλλά τελικά δεν κατάλαβα κάτι.. ο αποτειχισμένος τελικά τι κάνει; πηγαίνει στην εκκλησία, συμμετέχει στα μυστήρια; τι κάνει; φιλάει το χέρι άλλων ιερέων μη αποτειχισμένων;έχει επικοινωνία μαζί τους; ποιές είναι οι αρμοδιότητες του τελικά; τι κάνει ο αποτειχισμένος τελικά; και θα ήθελα και ένα ιστορικό αποτειχισμένων αγίων αλλά και του ιστορικού της αποτείχισης γενικότερα. Υπάρχει κάποια οικουμενική σύνοδος που λέει κάτι τέτοιο για αποτείχιση; Πως εφαρμόστηκε τελικά η ιδέα αυτή;
Θα ήθελα να απαντήσω στον αδελφό Βλάση:
1. Ένας πιστός που έχει αποτειχιστεί από τον επίσκοπό του παύει την «κοινωνία» με τον επίσκοπο αυτό. Αυτό σημαίνει δεν εκκλησιάζεται σε ναούς σε που μνημονεύεται ο επίσκοπος αυτός. Δεν εκκλησιάζεται ούτε σε άλλους ναούς, που μνημονεύονται επίσκοποι, που έχουν «κοινωνία» με τον επίσκοπό του, που έπαυσε την «κοινωνία» του.
2. Δεν συμμετέχει στα μυστήρια που τελεί ο επίσκοπος αυτός, του οποίου έπαυσε την «κοινωνία», ούτε στα μυστήρια που τελούν κληρικοί, που τον μνημονεύουν, ή κατά οιοδήποτε τρόπο «κοινωνούν» μαζί του.
3. Δεν φιλάει το χέρι του επισκόπου αυτού, του οποίου έπαυσε την «κοινωνία», ούτε κανενός άλλου κληρικού, που εξακολουθεί να έχει «κοινωνία» με τον επίσκοπο αυτό.
4. Ο αποτειχισμένος πιστός, εάν υπάρχει άλλος επίσκοπος, η οιοσδήποτε άλλος κληρικός, που δεν έχει «κοινωνία» με τον επίσκοπό του, του οποίου έπαυσε την «κοινωνία», «κοινωνεί» μαζί του, ωσάν αυτός να είναι ο κανονικός του επίσκοπος, και αυτός είναι πλέον!
5. Ο αποτειχισμένος πιστός, αλλά και κάθε πιστός, δεν έχει αρμοδιότητες στην Εκκλησία. Στην Εκκλησία έχουμε όλοι μόνο υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα!
6. Παραδείγματα αποτειχισμένων αγίων έχουμε πολλά. Ενδεικτικά αναφέρω τον άγιο Μάξιμο Ομολογητή, τον άγιο Υπάτιο, τον άγιο Θεόδωρο Στουδίτη, τους εικονόφιλους αγίους προ της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, τον άγιο Μάρκο Ευγενικό κ.ά.
7. Ως προς το ζήτημα της αποτείχισης πρέπει να πούμε πάρα πολλά, που δεν είναι εύκολο εδώ. Το μόνο, που μπορούμε εδώ να πούμε είναι ότι τόσο η Αγία Γραφή, όσο και οι άγιοι Πατέρες μας συμβουλεύουν να απομακρυνόμαστε από τους αιρετικούς, προπαντός όταν αιρετικοί είναι οι επίσκοποί μας, οι ποιμένες μας! Γιατί, όταν ένας ποιμένας της Εκκλησίας είναι αιρετικός, αυτός δεν είναι πραγματικός ποιμένας, δεν είναι πραγματικός κληρικός, είναι ψευδοποιμένας και ψευδοκληρικός (ψευδεπίσκοπος κλπ.)!
Η Αγία Γραφή λέγει: « τις συμφώνησις Χριστώ προς Βελίαρ»
(Β΄ Κορ. 6, 15)!
΄Ολοι δε οι Πατέρες επιτάσσουν να παύουμε το μνημόσυνο κάθε Επισκόπου, που κηρύττει αίρεση, γιατί είναι ψευδεπίσκοπος (15ος κανόνας της Πρωτοδευτέρας Οικουμενικής Συνόδου! Υπάρχει πληθώρα Πατέρων, που ορίζουν τα ίδια πράγματα!


ΒΛΑΣΙΟΣ
================
Αγαπητοί αδελφοi, χαίρετε εν Κυρίω,
ευχαριστώ τον αγαπητό Ευστάθιο δια την κατατοπιστική του απάντηση αλλά και όσους έδραμαν δια να μου απαντήσουν.
Βλέπω οτι σε αυτόν τον χώρο υπάρχουν αδερφοί που τελούν υπό αποτεισιχμό και το ερώτημα μου είναι που βρίσκουν και εκκλησιάζονται; Τα μυστήρια τους που τα τελούν; Με νέα απόφαση της Ιεράς Συνόδου απαγορεύονται σε ιδιωτικές εκκλησίες η τέλεση των μυστηρίων και δεν καταλαβαίνω την αιτία...για να μην κάνουν μυστήρια οι αποτειχισμένοι;
Ένα άλλο επίσης είναι πως εαν υπάρχουν αποτειχισμένοι όπως άλλωστε οδεύω και εγώ (προς αποτειχισμό) θα πρέπει να γίνει μια συνάντηση όλων των αποτειχισμένων χριστιανών στην Ελλάδα. Σκοπός είναι να γνωριστούμε μεταξύ μας αλλά και να ανταλάξουμε απόψεις όμως και να κάνουμε και κάτι άλλο να επιτελέσουμε ένα είδος συνόδου αποτειχισμένων και να προγραμματίσουμε τις κινήσεις μας για το μελλον. Επίσης θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έναν σύλλογο Ορθοδόξων Χριστιανών με αποτεισιχμένους και να έχουμε και νομικά δικαιώματα. Νομίζω ως σύλλογος δικαιούμαστε να έχουμε εκκλησίες και να τελούμε και μυστήρια αφού θα ανήκουν στους συλλόγους. Όσο είμαστε αποτειχισμένοι ένας εδώ και άλλος εκεί δεν τους προβληματίζουμε αλλά όταν γίνουμε πολλοί και μια ομάδα θα αρχίσουν να μας βλέπουν αλλιώς. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε Οργάνωση. Προτείνω να γίνει συνάντηση όλων των αποτειχισμένων στην Λάρισα, εκεί θα είναι και ο Τρικαμηνάς και όλοι οι άλλοι αποτειχισμένοι ιερείς που πρέπει να έρθουν από Σπέτσες, Θεσσαλονίκη, Άγιον Όρος και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Νομίζω οτι πρέπει να κάνουμε συγκέντρωση όλων των αποτειχισμένων. Πρέπει να κάνουμε σύλλογο. Να βρεθούμε όλοι και να πάρουμε Ορθόδοξες αποφάσεις. Όχι όμως να κάνουμε νέα παράταξη, ΠΡΟΣΟΧΗ, όχι σε νέα παράταξη, εάν έχουμε σύλλογο νομίζω θα είμαστε νομικά κατοχυρωμένοι αλλά και δεν θα χρειαζόμαστε Επίσκοπο.
Παρακαλώ σας αδερφοί να λάβετε σοβαρά υπόχι την παραπάνω πρόταση επικοινωνήστε με τους αποτειχισμένους ιερείς και μοναχούς και μιλήστε για συνάντηση στην Λάρισα. Απο προσωπικές πληροφορίες μέσω αλληλογραφίας με Άγιον Όρος έμαθα πως υπάρχουν αποτειχισμένοι μοναχοί και εκεί. Άλλος αποτειχίστηκε για ένα μήνα και δεν είχε που να πάει διότι δεν τον δέχονταν ούτε οι ζηλωτές εκεί πατέρες. Άλλος τελεί μυστήρια και φέρνει ιερείες από την Θεσσαλονίκη που δεν μνημονεύουν κανένα, για να κοινωνήσει. Εαν γίνει συνάντηση θα είναι μια αρχή.
Με αγάπη Κυρίω σας γράφω πως εαν αυτό το κίνημα το αφήσουμε έτσι θα χαθούμε και αλίμονο στην νέα γενιά.
Καλή ιδέα θα ήταν όλοι με το παλιό να γίνουν μια παράταξη αλλά δεν γίνεται έιναι άνθρωποι βαρύγνωμοι που δεν έχουν δογματικές διαφορές αλλά προσωπικές και ανθρωπινους εγωισμούς και για αυτό δεν ενώνονται.
Ας κάνουμε σας παρακαλώ μια συνάντηση, ενημερώστε τους όλους και θα δούμε τι θα γίνει με την χάρη του Κυρίου μας Ισησού Χριστού. Αμήν. Συγνώμη για την αναστάτωση αλλά και για την προτροπή και ελπίζω να μην σας φέρει ανησυχία.



ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
===============
Αγαπητέ Βλάσιε,
Χαίρομαι για τον ορθόδοξο προβληματισμό σου να πορευθείς στην αποτείχισή σου. Αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, το πρώτο καλό βήμα, για τη σωτηρία της ψυχής σου, η οποία για να επιτευχθεί, όπως λένε οι Πατέρες, χρειάζεται ορθή πίστη και ορθός βίος.
Σκέπτεσαι να αποτειχιστείς, όπως γράφεις. Να αποτειχιστείς από τον επίσκοπό σου μόνο, ή και από όλους τους άλλους επισκόπους, που «κοινωνούν» με αυτόν;
Εάν ναι, γιατί; Τους θεωρείς όλους αιρετικούς; Θεωρείς δηλ. όλη την Εκκλησία του Νέου αιρετική; Εάν, ναι, τότε καλά σκέφτεσαι! Και καλά θα κάνεις, να προχωρήσεις στην αποτείχισή σου! ΄Ετσι, είναι!
Από εκεί και πέρα υπάρχουν και ένα σωρό άλλα ζητήματα, τα οποία όπως βλέπω από το ποστ σου, ή σε απασχολούν, όχι όμως κατά σωστό τρόπο, ή, ίσως ακόμα δεν άρχισαν να σε απασχολούν, και τα οποία πρέπει σύντομα να σε απασχολήσουν, για να μη μείνεις και εσύ με τη χαρά της αποτείχισης για ένα μήνα, όπως ο αγιορείτης εκείνος μοναχός, για τον οποίο ο ίδιος εσύ έγραψες.
Πιστεύω όμως, ότι επειδή είσαι καλοδιάθετος, και ζητάς ταπεινά τη βοήθεια του Θεού, θα οδηγήσει ο Κύριος τα βήματα σου στη σωστή πορεία, για να μην πλανηθείς, όπως οι Προτεστάντες, και μας γράφεις αύριο, ότι συ μόνος σου λειτουργείς στο σπίτι σου και μεταλαμβάνεις από το ψωμί και κρασί που ευλόγησες! ΄Ετσι, θα γίνεις θηριάλωτος από τον νοητό εκείνο λέοντα, που περιπατεί ωρυόμενος, ζητών τίνα θα καταπίει!
«Πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ, τω Θεώ ημών παραθώμεθα»!
Ευσταθιος


ΒΛΑΣΙΟΣ
=============
Αγαπητοί αδερφοί χαίρετε εν τω μέσω της νυχτός...
Χαίρομαι και εγώ παρόλο που η σημερινή μου ανησυχία δεν με αφήνει να κοιμηθώ. Αποτειχίζομαι λοιπόν και εγώ από όλους τους Οικουμενιστάς του νέου και του παλιού (εάν υπάρχουν σε αυτό τέτοιοι). Ναι το θελω, θέλω να είμαι με την Εκκλησία του Χριστού. Έτσι λοιπόν αποτειχίζομαι, όμως για να οργανωθώ καλύτερα και να χτυπήσω τον Οικουμενισμό και τους Οικουμενιστάς Επισκόπους οργανώνομαι ανασυντάσσομαι και συστρατεύομαι. Δεν φοβάμαι κανέναν ούτε τους αφορισμούς τους κλπ. Γιατί να μην έχουμε μια συνάντηση και να οργανωθούμε; να αντιταχθούμε στα θηρία ομαδικά και να παλέψουμε;
Όταν είναι ο καθένας μόνος του τότε κινδυνεύουμε να χαθούμε ενώ μαζί όλοι και με τον Χριστό μαζί θα νικήσουμε.
Τα παραδείγματα που ανέφερατε είναι παραδείγματα Αγίων και εγώ επειδή δεν είμαι άγιος αλλά αμαρτωλός και αδύνατος ψυχικά θέλω βοήθεια. Το πρόβατο που θα φύγει από το μαντρί θα το φάει ο λύκος... γιατί να μην φτιάξουμε λοιπόν ένα μαντρί και να είμαστε εκεί ;(Προσοχή δεν μιλώ για επίσκοπους και δημιουργία παράταξης).
Σκεφτείτε το....
Βλασιος


ΒΛΑΣΙΟΣ
==============
Αγαπητοί αδερφοι saki kai eusevi,
γράφω σε εσάς τους δυο για ένα και μόνο λόγο φανερά για να το δούνε και οι άλλοι.
Αντιδράτε όχι απο ενδιαφέρον για αυτά που γράφω και για το εαν είμαι σε πλάνη αλλά όπως φαίνονται τα πράγματα γιατι φοβάστε για κάτι. Την θέση σας; Οι τύψεις δεν σας αφήνουν; τι να πω; Βάζετε στο forum λόγια που φαίνεται σαν να τα γράψαμε εμείς γιατί; Για να διαβάλετε; Πράγμα που κάνει ο διάβολος;
Παράθεση από τον euseviΑσφαλως τον γνωρίζω τον αγιο Μαρκο, αρκετα καλα.
Αφού εδωσα το ονομα του και στο στερνοπαιδι μου, αλλά και σε ναϊσκο που έχω στην αυλη του σπιτιου μου.
Επισης εκαμα ολοκληρα αφιερωματα στον αγιο που προκαλεσαν κολακευτικοτατες κρισεις και σχολια.
Ο Αγιος Μαρκος, φιλτατε Αρσενιε, εκαμε την αποτειχισι του αλλά δεν προσχωρησε πουθενα αλλου ή δεν κατασκευασε καποια ένωση αποτειχισμενων ή δεν διεκοψε κάθε επαφη με την Εκκλησία, αλλά διεκοψε προσωρινα επικοινωνία και μνημονευσι με τους λατινοφρονας και περιμενε την οριστικη λυσι από το Θεο.
Αδερφέ οτι έκανε ο Άγιος Μάρκος το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς αλλά σε ρωτώ γιατί τοσο ζορι εαν οι αποτειχισμένοι βρεθούν και μιλήσουν;
εσύ τι πιστευεις οι Άγιοι αποτειχισμένοι δεν βρισκόταν και μιλούσαν μαζί; Τι έκαναν; Μάθε και ένα άλλο τα γεγονότα που αναφέρεις για το όνομα του παιδιού σου αλλά και του ναού σου δεν έχουν καμμία σχέση με την ορθοδοξία και τους χριστιανούς. Για να τιμήσεις έναν άγιο πρέπει να τον μιμηθείς κανε και εσυ καμμία κίνηση σαν του Αγίου και μετά πες την για να χαρούμε πνευματικά και όχι κοινωνικά και ανθρώπινα όπως αυτά που λες εσύ. Τί να τις κάνω τις εκκλησίες και τα ονοματα; Εγώ σε διαβάζω και λυπούμαι αλλά σκέψου μια στο εκατομμύριο να λυπείς εσύ τον Άγιο που μας λες οτι "ξέρεις" τόσο καλά. Λυπάμαι αλλλά πραγματικά ψάξε να βρεις τα πραγματικά αίτια της σύγχυσής σου. Ειλικρινά λυπαμαι που δεν μπορώ να σου βρω λύση σε όλη αυτή την αντίδραση αλλά και μίσος που βγάζεις για τους αποτειχισμένους αλλά και τους πατριοημερολογήτες. Πραγματικά θα τελέσω σήμερα Παράκληση διαβάζοντας και το ψευδώνυμο σου (ο Κύριος ξέρει ποιός είσαι), διότι για τους ομόδοξους έαν είσαι τέτοιος καίγομαι πραγματικά από αγάπη αλλά για όχι και για τους αιρετικούς.
Μιλάς όμως τόσο άσχημα για την αποτείχιση και το πάτριο όπως δεν σε έχω δει να γράφεις για τον πάπα και τους αιρετικούς. Βρε αδερφέ απο τι πάσχεις πνευματικά; Βγάζεις το μάτι του αδερφού και το πας στον πάπα να χαρεί; Εσύ αλλά και ο sakis με τα γραφόμενα σου φαίνεστε σαν να έχετε φθόνο για τους αποτεισιμένους. Μήπως κάνουν κάτι που εσείς δεν έχετε το σθένος να κάνετε;
Γράφεις με ζήλεια και φθόνο και μου θυμίζεις έντονα κάποιον που ήταν κοντά στον Κύριο αλλά τον πρόδωσε στο τέλος.
Προσοχή στους εσχάτους χρόνους δεν θα υπάρχει εκκλησία με τη μορφή που την βλέπουμε σήμερα.
Ο Θεός να μας δίνει αγάπη την οποία πρώτα να χρησιμοποιούμε μεταξύ μας και όχι στους άλλους.
(και ένα τελευταίο εαν δεν είσαι Ορθόδοξος μπορείς να μας το πεις αυτό δεν θα μας κάνει να σταματήσουμε να μιλάμε μαζί σου απλώς δεν θα σε μνημονεύω στην παρακληση)


WIND
===========
Ο αδελφός vlasios γράφει:
Παράθεση:
Χαίρομαι και εγώ παρόλο που η σημερινή μου ανησυχία δεν με αφήνει να κοιμηθώ. Αποτειχίζομαι λοιπόν και εγώ από όλους τους Οικουμενιστάς του νέου και του παλιού (εάν υπάρχουν σε αυτό τέτοιοι). Ναι το θελω, θέλω να είμαι με την Εκκλησία του Χριστού. Έτσι λοιπόν αποτειχίζομαι, όμως για να οργανωθώ καλύτερα και να χτυπήσω τον Οικουμενισμό και τους Οικουμενιστάς Επισκόπους οργανώνομαι ανασυντάσσομαι και συστρατεύομαι. Δεν φοβάμαι κανέναν ούτε τους αφορισμούς τους κλπ. Γιατί να μην έχουμε μια συνάντηση και να οργανωθούμε; να αντιταχθούμε στα θηρία ομαδικά και να παλέψουμε;
Όταν είναι ο καθένας μόνος του τότε κινδυνεύουμε να χαθούμε ενώ μαζί όλοι και με τον Χριστό μαζί θα νικήσουμε.
Τα παραδείγματα που ανέφερατε είναι παραδείγματα Αγίων και εγώ επειδή δεν είμαι άγιος αλλά αμαρτωλός και αδύνατος ψυχικά θέλω βοήθεια. Το πρόβατο που θα φύγει από το μαντρί θα το φάει ο λύκος... γιατί να μην φτιάξουμε λοιπόν ένα μαντρί και να είμαστε εκεί ;(Προσοχή δεν μιλώ για επίσκοπους και δημιουργία παράταξης).
Σκεφτείτε το....


ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
==================
Αγαπητέ Βλάση, σε συγχαίρω για την απόφασή σου να αποτειχιστείς «από όλους τους οικουμενιστάς του Νέου»! Υποθέτω, ότι εννοείς, ότι αποτειχίζεσαι από όλους τους επισκόπους του Νέου, που όλοι τους είναι Οικουμενιστές;, δηλαδή αιρετικοί! Με άλλα λόγια αποτειχίζεσαι με τη λεγόμενη «Νεοημερολογίτικη Εκκλησία», στην οποία μέχρι τώρα προφανώς ανήκες, γιατί την θεωρείς σχισματική και αιρετική!
Εκείνο, που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι αυτό που λες, ότι αποτειχίζεσαι και από τους Οικουμενιστές «του παλιού, εάν υπάρχουν σε αυτό τέτοιοι»!
Φίλε Βλάση, για να αποτειχιστείς από κάπου, αυτό σημαίνει, ότι πρώτα, πρέπει να ήσουν ενταγμένος εκεί! Εσύ, τελικά, που ήσουνα ενταγμένος, στην Εκκλησία του Νέου, ή του Παλιού; Δεν μπορεί να ήσουνα ταυτόχρονα και στις δύο Εκκλησίες, γιατί η μία αναιρεί την άλλη!
Και ακόμα, λες, ότι αποτειχίζεσαι από τους Οικουμενιστάς (επίσκοπους) του Παλιού «εάν υπάρχουν σε αυτό τέτοιοι»!
Αγαπητέ μου, δεν μπορείς να αποτειχίζεσαι με την υποψία ότι μπορεί να υπάρχουν αιρετικοί στην Εκκλησία! Εάν πιστεύεις, ότι υπάρχουν, τους κατονομάζεις, τους καταγγέλεις και αποτειχίζεσαι! Εν πάση περιπτώσει, στην Εκκλησία του Παλιού ημερολογίου, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν Οικουμενιστές επίσκοποι, ή οπαδοί άλλων αιρέσεων, όπως συμβαίνει με τους Νεοημερολογίτες επισκόπους, που ενώθηκαν με τον πάπα!
Ένας συνειδητός Ορθόδοξος πιστός αγαπητέ Βλάση, αποτειχίζεται για να σώσει την ψυχή του. Μένοντας στην αίρεση του Οικουμενισμού και του παπισμού, που είναι βουτηγμένη η Νεοημερολογίτικη κατάσταση, δεν μπορεί να σωθεί, όπως λένε οι άγιοι Πατέρες! Κιβωτός της σωτηρίας του ανθρώπου είναι μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία και αυτή είναι μακρυά από κάθε αίρεση! Συνεπώς, η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει καμιά σχέση με τους Οικουμενιστές και Λατινόφρονες του Φαναρίου, και των συν αυτοίς!
Η περαιτέρω οργάνωση και συντονισμός της δράσης των αποτειχισμένων, δεν είναι ο σκοπός της αποτείχισης, αλλά το μέσον με το οποίο οι αποτειχισμένοι θα μπορέσουν καλύτερα να βοηθήσουν την Εκκλησία, να καταπολεμήσει τις κακοδοξίες του Νεοημερολογιτισμού, που δυναστεύει σήμερα μεγάλη μερίδα Ορθοδόξων, που από έλλειψη ενημέρωσης έπεσαν στα δίχτυά τους και οδηγήθηκαν στον παπισμό, χωρίς να το καταλάβουν!
Υπό την έννοια αυτή, κάθε προσπάθειά σας να οργανωθείτε, είναι ευλογημένη και καλοδεχούμενη, εφόσον γίνει σε ορθές εκκλησιολογικές βάσεις! Εγώ, πάντως, με όλη τη δύναμή μου, σας συγχαίρω και προσεύχομαι ο Θεός να σας στηρίζει και ευλογεί!


WIND
===============
Ο Sakis έγραψε:
Παράθεση:

Παράθεση:
vlasios έγραψε:
Το πρόβατο που θα φύγει από το μαντρί θα το φάει ο λύκος... γιατί να μην φτιάξουμε λοιπόν ένα μαντρί και να είμαστε εκεί ;(Προσοχή δεν μιλώ για επίσκοπους και δημιουργία παράταξης). Σκεφτείτε το....
Λυπάμαι φίλε μου αλλά δυστυχώς υπάρχει μόνο ένα "μαντρί", και δεν υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας άλλου...
"ΕΙΣ ΜΙΑΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ" λέμε κάθε βράδυ στην προσευχή μας, αλλά μάλλον δε βασανίσαμε τις λέξεις και δεν καταλάβαμε το νόημα..........
Η λύση είναι μία, αγώνας εναντίον του οικουμενισμού αλλά πάντα εντός της Εκκλησίας.
Είναι ολοφάνερο ότι με τη «μαντρί», για το οποίο μίλησε ο Βλάσης, δεν αναφέρονταν, αγαπητέ Σάκη, στην Εκκλησία του Χριστού, γιατί ρητά υπογράμμισε ότι δεν εννοεί «επισκόπους και δημιουργία παράταξης». Εννοεί, όπως το έχει εξηγήσει και άλλες φορές, τη διοργάνωση των αποτειχισμένων σε μια ομάδα, που να έχει νομική υπόσταση, για να μπορεί να εργάζεται καλύτερα!
Είναι, λοιπόν, άλλο αυτό το οποίο προφανώς εννοεί ο Βλάσης, και άλλο αυτό το οποίο προσπαθείς εσύ να καταλαβαίνεις!
Κατά τα άλλα, συμφωνώ, απόλυτα με αυτό που γράφεις, ότι «η λύση είναι μία, αγώνας εναντίον του οικουμενισμού αλλά πάντα εντός της Εκκλησίας»!
Με τη διαφορά, ότι κατά σε, «εκκλησία» είναι η αιρετική κατάσταση του παπισμού, με την οποία ενώθηκαν τα κακόδοξα πατριαρχεία σας, με τις λοιπές αυτοκέφαλες κοινότητές σας, που είναι πλέον όλες αποκομμένες από το σώμα της Μιας αγίας καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού, η οποία είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, ακολουθεί αείποτε το Παλιό Ημερολόγιο και δεν αλώθηκε ποτέ από την παναίρεση του Οικουμενισμού και παπισμού!
Όσοι, λοιπόν είναι Οικουμενιστές, ή Λατινόφρονες, είναι «εκτός Εκκλησίας»!
Για να καταλαβαινόμαστε!

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009




Ο αδελφός μας Απόστολος Σταφύλης

μέσα στο φώς της αναστάσεως.

Είθε να απολαύη αιωνίως

το ανέσπερον φώς του Αναστάντος Χριστού.



ΚΡΑΥΓΗ ΕΚ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ
ΑΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΝΟΥ


Δημοσιεύω μία επιστολή του κοιμηθέντος αγωνιστού αδελφού μας Απόστολου Σταφύλη γιά να δήτε τους προβληματισμούς του αδελφού μας και την δυναμική αγωνιστικότητά του. Θα δημοσιεύσω και κάποια άλλα στοιχεία του μακαριστού αδελφού και μάλιστα όσα μέσα στο φορουμ Ορθοδοξία διαμείφθηκαν μεταξύ εμού και εκείνου αλλά και άλλων, γιά το καυτότατο ζήτημα της ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗΣ.


Πρός τούς Γέροντας τού Αγίου "Ορους Εις "Αγιον "Ορος

Αγαπητοί Γέροντες, ευλογείτε,
Συγχωρήστε με γιά τό θάρρος μου να σας αποστείλω την επιστολή αυτή, αλλά σας παρακαλώ να τήν δεχτείτε μέ αγάπη και να μου απαντήσετε με διάκριση αλλά και ορθόδοξο λόγο.

Πήρα τήν απόφαση να σας γράψω, γιά να σας επισημάνω τό πνευματικό αδιέξοδο, που βρίσκομαι αυτή τήν στιγμή και άφορα τά τεκταινόμενα των συμπροσευχών, αλλά και της φιλοπαπικής διάθεσης των ιερέων και Αρχιερέων της Όρθόδοξης Εκκλησίας.
Πολλοί μιλούν ότι αυτή τήν στιγμή ή Εκκλησία μας έχει υποπέσει στήν αίρεση τού Οικουμενισμού και της Πανθρησκείας. Πολλοί μιλούν ότι γίνονται συλλείτουργα και ότι υπάρχει κοινό ποτήριο ήδη.

Βέβαια γιά πολλά από τά παραπάνω δέν είμαι σίγουρος, διότι ακόμη ελπίζω ότι δέν έχει γίνει τόσο μεγάλη προδοσία, όμως μέ αυτά που είδα μέ τά μάτια μου άρχισα να νιώθω και να αισθάνομαι πώς όντως υπάρχει προδοσία της Μιας, Άγιας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Υπάρχουν βιβλία όπως τού κ. Αθανασιου Σακαρέλλου, πού μιλούν γιά ένωση από τό 1965. Τί να πώ, δέν ξέρω.

Πάντως γιά να μή περιαυτολογώ, εγώ δέν ξέρω εάν έγινε ή ένωση ή όχι αλλά μέ αυτά πού είδα στήν τηλεόραση μέ τόν πάπα και τόν Πατριάρχη, τις αγκαλιές, τά φιλιά και τά πολυχρόνια στόν πάπα απόρησα. Τόν αποκαλούσαν «αγιότατο» αλλά και «ευλογημένο Κυρίου», από τήν άλλη ή εξερχόμενη επιστολή τού Οικουμενικού Πατριαρχείου μέ αριθμ. Πρωτ. 1385/2005 (συνημμένη) πού αναφέρει «τάς επαγγελίας τού κοινού Ποτηριού» τί εννοεί; Έγώ ούτε θεολόγος είμαι, ούτε ιερέας, ούτε μοναχός, παρόλα αυτά μέ τήν απλή λογική νομίζω ότι εδώ ό Πατριάρχης εκδηλώνεται και αναφέρει αυτό πού επιθυμεί ή καρδιά του και ή ψυχή του, και εάν δέν κάνω λάθος, αυτό είναι τό κοινό ποτήριο.
Αγαπητοί και σεβαστοί Πατέρες, ή παρουσία Όρθοδόξων Ιερέων σέ συμβούλια αιρετικών, όπως είναι τό Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, και οι δήθεν θεολογικοί διάλογοι μέ αιρετικούς μέ προβληματίζουν. Τό παγκόσμιο συμβούλιο τών αιρετικών αποδέχεται τόν Σταυρικό θάνατο τού Κυρίου μας αλλά όχι και τήν Ανασταση Του. Πώς μπορούν και συμμετέχουν σέ αυτά τά συμβούλια; Αλλά εκεί γίνονται και άλλα έκτροπα, πού δέν αρμόζουν να αναφερθούν σέ αυτή τήν επιστολή αγάπης και ανησυχίας.

Μέ όλα αυτά, λοιπόν, πού είδα και όσο ασχολήθηκα εδώ και 1 (ένα) χρόνο περίπου μέ τις σύγχρονες αυτές αιρέσεις αλλά και τούς κανόνες τής Εκκλησίας (Αποστολικοί Κανόνες, Οικουμενικές Σύνοδοι και λόγια Άγιων Πατέρων), είμαι σέ μεγάλο πνευματικό αδιέξοδο.

Τό παλιό ημερολόγιο είναι σέ 20 παρατάξεις, τό νέο ημερολόγιο είναι σέ αφασία - κώμα, και από τό Άγιο Όρος πλέον δέν ακούγεται καμμία φωνή διαμαρτυρίας.
"Ετσι άφού μέ τις παρατάξεις τού παλιού δέν μπορώ «να βρώ άκρη», τό νέο ημερολόγιο επικροτεί τόν φιλοοικουμενισμό και στό Άγιο Όρος, μνημονεύουν απευθείας αυτόν πού φίλησε και αποκάλεσε τόν πά¬πα αγιότατο, τί να πώ;

Έάν ισχύει ή αλληλουχία τού μνημόσυνου (Ιερέας μνημονεύει τόν Επίσκοπο, ό Επίσκοπος τόν Αρχιεπίσκοπο, ό Αρχιεπίσκοπος τόν Πατριάρχη και ό Πατριάρχης τόν πάπα), τότε είναι όλοι αιρετικοί; θά μού πείτε ό Πατριάρχης δέν μνημόνευσε τόν πάπα, ναι αλλά να τόν αποκαλέσει Αγιότατο και Ευλογημένο Κυρίου; Οι αντιδράσεις σέ αυτό ήταν μηδαμινές, και πολύ λίγοι κατάλαβαν τί συμβαίνει αλλά και τί σημαίνει.

Όμως αυτοί πού κατάλαβαν θά κριθούν και αναλογα από τόν Κύ¬ριο, άφού γνωρίζουμε και δέν αντιδράσαμε, δέν θά είμαστε υπόλογοι; Ό Άγιος Ιωάννης τής Κροστάνδης έλεγε: «Οί αγιασμένοι άνθρωποι τού Θεού δέν θά πρόδιδαν τήν πίστη τους ούτε μέ μία λέξη», εμείς; Τί κάνουμε γιά να διατηρήσουμε τήν πίστη αναλλοίωτη;

Πώς είναι δυνατόν αυτόν πού ό Άγιος Κοσμάς ό Αιτωλός καταριέται και μας συστήνει να καταριόμαστε και έμεις, ό Πατριάρχης μας να τόν αποκαλεί Άγιο και Ευλογημένο;
"Εχουμε μερίδιο ευθύνης και εμείς, διότι θά κριθούμε γιά τις πράξεις πού κάναμε αλλά και γιά αυτές πού έπρεπε να κάνουμε αλλά δέν κάναμε.

Ξέρετε πολλοί θά μού πουν ότι είμαστε λίγοι και ό λόγος μας και οί θέσεις μας αδύνατες, όμως έτσι απάντησε και ό Μακρυγιάννης και απελευθέρωσε τήν Ελλάδα, «οί θέσεις μας μπορεί να είναι αδύνατες αλλά ό Θεός μας είναι μεγάλος».

Είμαι αμαρτωλός αγαπητοί Πατέρες μέ πάθη και αμαρτίες, αδιόρ¬θωτος και επιπόλαιος συναμα, αλλά περισσότερο από όλα φοβάμαι μήπως κριθώ ώς αιρετικός ή κριθώ μέ αυτούς, πού πρόδωσαν τήν πίστη στήν Μία, Άγια, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Τί λόγο θά δώσω τότε στό Ιερό Βήμα τού Κυρίου;

Σήμερα νιώθω ότι γιά τά γεγονότα πού συμβαίνουν έχω και εγώ ευθύνη διότι αποτελώ μέρος τού λαού τής Όρθόδοξης Εκκλησίας και δέν είμαι άμοιρος ευθυνών.

Ειλικρινα σας παρακαλώ να μού απαντήσετε, διότι ή επιστολή μου αυτή, είναι επιστολή αγάπης και ενδιαφέροντος, επιστολή ανησυχίας, αλλά και επιστολή παράκλησης γιά δραστηριότητα, αλλά και γιά να μέ βοηθήσετε να βρώ ποιό είναι τό σωστό μέ βάση τήν Όρθόδοξη πίστη γιά να πράξω. Αυτό μέ ενδιαφέρει τί πρέπει να κάνει ένας πραγματικός Χριστιανός Όρθόδοξος στήν συγκεκριμένη περίπτωση.

Σας ζητώ συγνώμη γιά τήν αναστάτωση, μά σας παρακαλώ γιά τήν Όρθόδοξη γνώμη. Τήν ευχή σας.

Μέ εκτίμηση

Απόστολος Η. Σταφυλής
Εκπαιδευτικός (Χημικός)




Ο Απόστολος Σταφύλης μέσα στο φώς της αναστάσεως.
Ευχηθήτε όλοι, ο Κύριος της ζωής των ανθρώπων,
να αναπαύση την αγιασμένη ψυχή του.
Αδελφέ Απόστολε, αναπαύου εν ειρήνη.

(Πιό κάτω θα αναφερθούμε σε κάποια στοιχεία
που κατέχουμε γιά τον αδελφό Απόστολο).

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009



Λάβαμε το παρακάτω κείμενο σαν απάντησι στον Θεολόγο κ. Αθανάσιο Σακαρέλλο περί της Μϊας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Καλούμε και άλλους να καταθέσουν τις απόψεις τους, διότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό.



ΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΡΡΗΤΙΚΟΣ


Παρατηρήσεις πάνω στην απαντητική επιστολή του κ. Αθανασίου Σακαρέλλου στο ποιά είναι η Εκκλησία του Χριστού



Είναι αλήθεια, ότι νοιώσαμε οδυνηρή έκπληξη διαβάζοντας τη μελέτη του κ. Σακαρέλλου, περί του ποια είναι η Εκκλησία του Χριστού, εις την οποίαν οι λεγόμενοι Νεοημερολογίτες κατηγορούνται, ότι είναι εκτός Εκκλησίας, δηλ. είναι αιρετικοί! Προς αντίκρουση των ανωτέρω, προβήκαμε σε κάποιες διαπιστώσεις και προσπαθήσαμε να συντάξουμε ένα ερωτηματολόγιο, στηριζόμενοι τόσο στην εκκλησιαστική ιστορία, όσο και σε γραπτά κείμενα των Πατέρων. Αυτός μας ο προβληματισμός, τίθεται σε δημόσια κρίση, πιστεύοντας, ότι κατορθώσαμε να ανασκευάσουμε τα επιχειρήματα του γνωστού μας θεολόγου κ. Σακαρέλλου.


1.- Η Εκκλησία του Χριστού στην οποίαν είναι μέλος, ποιον έχει Αρχιεπίσκοπο; Είναι τόσο δύσκολο να αναφερθεί το όνομά του; Γιατί να αποκρύπτεται; (παράγραφος 1α)


2.- Η απόφαση, αν μια Εκκλησία είναι αιρετική (Εκκλησία, όχι πρόσωπα) ή όχι παίρνεται από κάποιους θεολόγους ή από κάποια Σύνοδο; Αν παίρνεται από Σύνοδο, τότε ποια είναι εκείνη η Σύνοδος, που αποφάσισε, ότι η Εκκλησία του Βαρθολομαίου είναι αιρετική; (παρ. 1α).


3.- Γιατί, όλες οι αναφορές σε Πατέρες και Συνόδους δεν τεκμηριώνονται; Π.χ. ποιοί Πατέρες λένε ότι «ό,τι είναι ο επίσκοπος που μνημονεύετε στους ναούς σας και έχετε «κοινωνία» με αυτόν, είστε και σεις. Είναι δηλ. η Εκκλησία σας!»; Γιατί παραμένει κρυφό; (1β).


4.- Ο Γεννάδιος Σχολάριος μας συμβουλεύει να αποκρύπτουμε, ποιόν έχουμε ποιμένα; (1β).


5.- Ποιος αποφασίζει, αν κάποιος είναι λατινόφρονας; Μεμονωμένα πρόσωπα, Εκκλησία που δεν γνωρίζουμε τον Αρχιεπίσκοπό της ή Σύνοδος εγνωσμένη; (1β).


6.- Ο Σίλβεστρος Συρόπουλος είναι Πατέρας της Εκκλησίας και δεν το ξέραμε; Στη φυλλάδα όμως του «ακοινώνητου πάπα» βρίσκεται και η υπογραφή του. Το αν μετά μετάνοιωσε είναι άλλο θέμα. Η υπογραφή του θα βρίσκεται εκεί αιώνια. Μόνο ένας αρνήθηκε και μπράβο του! (1β).


7.- Περί παπισμού έχουμε αναφορές στις Συνόδους 1838, 1848 και 1895. Περί Οικουμενισμού, σε ποιές Συνόδους, ποιάς από τις 14 εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες έχουμε; (1β).


8.- Το έγγραφο της «Ένωσης των Εκκλησιών» είναι κρυφό; Γιατί, στην Εκκλησία του Ιερώνυμου, δεν έχουμε ακούσει μνημόνευση του Βενέδικτου; (1β).


9.- Φαίνεται, ότι η Εκκλησία του Παλαιού δεν έχει έναν Προκαθήμενο, αλλά δέκα. Μήπως μοιάζει και αυτή με το έκτρωμα της Εκκλησίας της Αμερικής, όπου κάθε πόλη έχει 10 Ορθόδοξους Επισκόπους; (2α).


10.- Ποια Σύνοδος αποφάσισε, ότι ο Βαρθολομαίος είναι αποστάτης; (2α).


11.- Ποια Σύνοδος αποφάσισε, ότι ο Βαρθολομαίος είναι αιρετικός; (2α).


12.- Ο άγιος Λέων, Ορθόδοξος πάπας Ρώμης, γιατί απείθησε στην απόφαση της Εκκλησίας; «Σημειώνεται, ότι επειδή οι παπικοί λεγάτοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τον κη΄ κανόνα της Συνόδου, περί των ίσων πρεσβείων τιμής του Κων/πόλεως μετά του Ρώμης, η Σύνοδος απέστειλε επιστολή προς τον Λέοντα, με την οποίαν του ζητούσε να τον υπογράψει. Ο πάπας Λέων με απαντητική του επιστολή αρνήθηκε να υπογράψει τον κανόνα» (αγίου Νεκταρίου, Τα αίτια του Σχισματος, τ. Α΄, σελ. 149-154). Είναι αυτή στάση αγίου Ορθοδόξου, να αρνείται να υπακούσει σε απόφαση της Εκκλησίας; Αν αυτό είναι πρότυπο, τότε μπράβο μας! (2α).


13.- Επαναλαμβάνουμε: Ποια Σύνοδος αποφάνθηκε, ότι ο Βαρθολομαίος είναι σχισματικός ή αιρετικός; Η Σύνοδος του Παλαιού Ημερολογίου και ποια είναι αυτή; Των Ματθαιικών, των Φλωρινικών, των Αυξεντιανών, των Ενισταμένων κ.λπ.; (2α).


14.- Ο Ανδρούτσος δεν είναι εκείνος, που καταγράφει τα κατωτέρω αντορθόδοξα;

Στη Δογματική της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας προβληματιζόμενος και μη ξέροντας τι να κάνει τις αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού, τις θέτει στο περιθώριο.

Στη Δογματική του και όσον αφορά τις θείες ιδιότητες, οι καταγραφές δεν απηχούν την ορθόδοξη διδασκαλία: «Αλλά και η εκδοχή των θείων ιδιοτήτων ως ψιλών μόνον της ημετέρας διανοίας πλασμάτων, μηδέν της θείας ουσίας αποκαλυπτόντων, συνωνύμους δε εκφράσεις αποτελούντων, ως εκδέχονται οι εν τω μεσαίωνι <ονοματικοί> καλούμενοι φιλόσοφοι είναι Γραφικώς και κατά πάντα λόγον ασύστατος». Δηλαδή τα ονόματα εκφράζουν τη θεία ουσία και δεν είναι πλάσματα της διανοίας μας. Η πατερική θεολογία όμως λέγει το ακριβώς αντίθετο. Οι ονομασίες, όπως υποστηρίζει ο Μ. Βασίλειος κατά του Ευνόμιου, είναι συμβατικές και κατ’ επίνοια. Σίγουρα εκφράζουν ένα εμπειρικό περιεχόμενο, που προέρχεται από το έργο των θείων ενεργειών, αλλά κατασκευάζονται από την ανθρώπινη διάνοια και μπορούν να μην υπάρχουν, στην αποφατική οδό θεογνωσίας.

Στη Δογματική του αναφέρει, ότι ο Θεός είναι μέρος του σύμπαντος κόσμου, κάτι τελείως αντορθόδοξο: «Πάσα εκδοχή μεταφέρουσα τον Θεόν εκτός του σύμπαντος και μόνον την δυνάμει παρουσίαν αυτού δεχομένη εν αυτώ υποτάσσει αυτόν εις τον χώρον και αίρει το απόλυτον αυτού….. Αλλ’ η δόξα αύτη είναι ασύστατος και άλλως και ως χωρίζουσα ουσίαν και ενέργειαν, τα αχωρίστως εν τω Θεώ ηνωμένα». Η περικοπή αυτή αναιρεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ορθόδοξης δογματικής διδασκαλίας, καθότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την περικοπή του Μ. Αθανασίου, από το έργο του, Περί ενανθρωπίσεως του Λόγου: «….. εκτός μεν εστί του παντός κατ’ ουσίαν, εν πάσι δε εστί ταις εαυτού δυνάμεσι, τα πάντα διακοσμών, και εις πάντα εν πάσι την εαυτού πρόνοιαν εφαπλών και έκαστον και πάντα ομού ζωοποιών».

Στη Δογματική δέχεται ότι τα θαύματα είναι έκτακτες επεμβάσεις του Θεού αντικείμενες προς την τάξη της όλης δημιουργίας, ενώ κατά την Ορθόδοξη θεώρηση το θαύμα δεν είναι συμβάν που ξεπερνά τις φυσικές και ιστορικές δυνατότητες, φανερώνει δε την παρουσία της θείας δόξας στον κόσμο.

Στη Δογματική του αναφέρει: «Τα μυστήρια είναι θεοσύστατοι τελεταί εμφαίνουσαι άμα και μεταδίδουσαι την αόρατον χάριν». Ο σχολαστικός αυτός ορισμός, περί μυστηρίων, δεν βρίσκεται πουθενά σε πατερικά κείμενα –απλώς οι πατέρες περιγράφουν τα μυστήρια της Εκκλησίας στις εκφάνσεις και τα αποτελέσματά τους-, και ως εκ τούτου ευνοεί πολλές φορές μια δεινή παρεξήγηση. Οι τελετές αυτές απομονώνονται από το συνολικό σώμα, αποτελούν έτσι κάτι το πρόσθετο και επιπλέον μέσα στο σώμα και επομένως εύκολα μπορούν να νοηθούν σαν αυτοτελή και ανεξάρτητα μαγικά μέσα. Ενώ στην ορθόδοξη παράδοση, τα μυστήρια εντοπίζονται ως οργανικές λειτουργίες και εκφάνσεις του ενιαίου σώματος.

Στη Δογματική του αναφέρει: «Αλλά και η παράδοσις δεν αναφέρει τον αριθμό των μυστηρίων, μόλις δε κατά τον 13ον αιώνα αναφέρεται ο ωρισμένος αυτών αριθμός μνημονευόμενος παρ’ ημίν υπό τινος μοναχού Ιώβ, αντί της μετανοίας συναριθμούντος την μοναχικήν τάξιν και υπό του Μιχαήλ Παλαιολόγου υποβαλόντος εν τη συνόδω της Λυών τω 1274 ομολογίαν αριθμούσαν εις επτά τα μυστήρια». Ο αριθμός 7 βέβαια, βρίσκεται στην ορθόδοξη παράδοση μετά τον 14ο αιώνα και φυσικά με κανέναν τρόπο στον Ιωάννη Δαμασκηνό και τον Νικόλαο Καβάσιλα. Εδώ, ο Ανδρούτσος κατόρθωσε και βρήκε δυο μαρτυρίες για τον αριθμό 7 στον 13ο αιώνα. Αλλά και οι δυο είναι απελπιστικά ισχνές. Η μια προέρχεται από κάποιο μοναχό Ιώβ. Και αυτός όμως συγκαταλέγει στη θέση της μετάνοιας τη μοναχική κουρά! Η δεύτερη προέρχεται εξάπαντος από σχολαστικές πηγές μιας και αναφέρεται από την ομολογία πίστεως που είχε υποβάλει ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος στην ενωτική σύνοδο της Λυών του 1274. Στη σύνοδο εκείνη πήγαινε να λάβει μέρος και ο σχολαστικός θεολόγος Θωμάς Ακινάτης, ο οποίος καθορίζει ακριβώς, όπως ξέρουμε σήμερα από τα σχολαστικά εγχειρίδια, τον αριθμό 7 των μυστηρίων. Ο Ακινάτης όμως πέθανε καθ’ οδόν και έτσι δεν πρόλαβε να ακούσει την ομολογία πίστης του Παλαιολόγου.

Στο Δοκίμιον Συμβολικής εξ επόψεως ορθοδόξου καταγράφει, ότι δημιουργείται δογματικό πρόβλημα με τη χρίση που γίνεται στο 7ο έτος της ηλικίας του βαπτισμένου παιδιού. Τέτοιο δογματικό πρόβλημα δεν υπάρχει, καθότι στην αρχαία Εκκλησία, το βάπτισμα ετελείτο τη νύκτα του Μ. Σαββάτου, το δε χρίσμα την ημέρα της Πεντηκοστής και εφ’ όσον διαπιστωνότανε ότι ο βαπτισθείς είχε δεχτεί ήδη το Άγιο Πνεύμα, αλλιώς το μυστήριο ετελείτο την επόμενη Πεντηκοστή κ.ο.κ.

Αν λοιπόν στηριχθούμε στον Ανδρούτσο, καήκαμε! (2α)


15.- Με την αλλαγή του Ημερολογίου το 1924, δεν έχουμε εισαγωγή του παπικού ή φράγκικου ημερολογίου, αλλά τη διόρθωση του Ιουλιανού, όσο και εάν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε! (2β).


16.- Ποια επιτέλους είναι η εγνωσμένη αίρεση που διδάσκει ο Βαρθολομαίος και καταδικάζουν η Ζ΄ Οικουμενική; Διδάσκει ο Βαρθολομαίος ότι: Η φύση του Πατέρα γέννησε τον Υιό ή θεωρεί κτιστές της ενέργειες του Θεού ή διδάσκει την ικανοποίηση της θ. δικαιοσύνης ή για την κληρονόμιση του προπατορικού αμαρτήματος ή διδάσκει περί απολύτου προορισμού ή για την εκπόρευση του αγίου Πνεύματος και εκ του Υιού ή ότι ο Πάπας έχει το πρωτείο εξουσίας ή το παπικό αλάθητο ή για τις αξιομισθίες των αγίων ή για την Παναγία ως θεότητα ή συμβουλεύει για παρεκκλίσεις από Ι. Κανόνες και την Ορθόδοξη Παράδοση ή κυρήττει εθνοφυλετισμό ή συμφωνεί για την ύπαρξη της Ουνίας και όλα αυτά τα παπικά εξαμβλώματα ή κηρύττει κατεγνωσμένη αίρεση όπως Γνωστικισμό, Σαβελλιανισμό, Μοναρχιανισμό, Μανιχαϊσμό, Δοκητισμό, Χιλιασμό, Μοντανισμό, Αρειανισμό, Απολιναρισμό, Νεστοριανισμό, Πελαγιανισμό, Μονοφυσιτισμό, Μονοθελητισμό, είναι Πνευματομάχος κ.ά.; (2β).


16α.- Θαυμάσια η εγκύκλιος των Πατριαρχών του 1848, αλλά ποιος θα κρίνει περί της καινοτομίας; Οι λαϊκοί, οι κληρικοί, οι Πατριάρχες, οι Πάπες ή αι Σύνοδοι; Και ας λέει ο όσιος Θεόδωρος Στουδίτης, οι Πάπες: «Επειδήπερ Πέτρω τω μεγάλω δέδωκε Χριστός ο θεός μετά τας κλεις της βασιλείας των ουρανών και το ποιμνιαρχίας αξίωμα, προς Πέτρον ήτοι τον αυτού διάδοχον οτιούν καινοτομούμενον εν τη καθολική εκκλησία παρά των αποσφαλλομένων της αληθείας αναγκαίον αναφέρεσθαι…..» (Επιστολή προς Λέοντα Γ΄, Φατούρος, σελ. 91, 5). (2β).


17.- Ποια Σύνοδος απεφάνθη, ότι ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος (ο Αθηνών Χρυσόστομος) έπραξε κακώς, κάκιστα; (2β).


18.- Επαναλαμβάνουμε, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ακολουθεί το διορθ. Ιουλιανό ημερολόγιο και όχι το φράγκικο, είτε το αγνοούμε , είτε δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε. (2γ).


19.- Πότε έγινε η Σύνοδος των Επισκόπων του Παλαιού ημερολογίου, το 1998, ποιοι μετέσχον και ποιες είναι οι αποφάσεις της; Καταδίκασε την –λεγόμενη- αίρεση του Οικουμενισμού; Γιατί όλα αυτά τα σπουδαία γεγονότα μας αποκρύπτονται; (2γ).


20.- Μήπως η αποδοχή του Ιουλιανού ημερολογίου έρχεται σε αντίθεση με τον ίδιο το Δημιουργό, γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση η Εκκλησία δεν αποδέχεται την θέση των ουρανίων σωμάτων στο στερέωμα, όπως ακριβώς ο Ύψιστος τα έχει τοποθετήσει, αλλά μεταβάλλει τη θέση τους, αρνούμενη να δεχτεί τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, όπως άλλωστε η ίδια έκανε ανά τους αιώνες. Παραδεχόταν τις όποιες μεταβολές επέφερε η Επιστήμη και πάντα την ακολουθούσε (καταπετάσματα των ουρανών, γεωκεντρικότητα, αυτόματη γέννηση κ.ά.). (3).


21.- Όχι, δεν είχαν το δικαίωμα της διάσπασης οι παλαιοημερολογίτες, όπως λέει ο Χρυσόστομος: «Ει γαρ και εσφάλλετο η Εκκλησία, ου τοσούτον κατόρθωμα από της των χρόνων ακριβείας ην, όσον έγκλημα από της διαιρέσεως και του σχίσματος τούτου» (Κατά Ιουδαίων Γ΄ 5: PG 48, 870), πόσο μάλλον που δεν ήταν αυτή η αλλαγή δόγμα Πίστεως. (4α).


22.- Με τις μερίδες μέσα στην Εκκλησία, οι οποίες δεν προχώρησαν σε καθαιρέσεις, δικαιολογούνται οι φατρίες στο παλαιό;

Αντιγράφουμε από βιβλίο του παλαιού (Μοναχού Αντωνίου Γεωργαντά. Διάλογος Ορθοδόξου Ομολογίας, Ι. Μ. Αγ. Νικοδήμου Ελληνικού Γορτυνίας): «Το 1937 δυο Αρχιερείς, ο Κυκλάδων Γερμανός και ο τιτουλάριος Βρεσθένης Ματθαίος, έκαναν νέο σχίσμα, χωριζόμενοι από τους άλλους Αρχιερείς, με την αιτιολογία ότι δήθεν πρόδωσαν εκείνοι τον Αγώνα, επειδή δεν κήρυξαν τα μυστήρια των Νεοημερολογιτών άκυρα και επειδή ο γνωστός όρος «δυνάμει και ενεργεία» που χρησιμοποίησε για την περίπτωση των Νεοημερολογιτών ο πρ. Φλωρίνης αποτελούσε το καμουφλάρισμα της προδοσίας» (σελ. 29). Σύμφωνα με το ανωτέρω ο Ματθαίος έκανε σχίσμα ή όχι; Και πάλι σύμφωνα με το ανωτέρω τα μυστήρια των Νεοημερολογιτών είναι έγκυρα. Είναι ή δεν είναι; Και παρακάτω: «Έτσι, την ώρα που έβραζε το Ματθαιικό και η παράταξίς τους είχε διαιρεθεί σε εικονομάχους και εικονόφιλους ο Ανδρέας με την ομάδα του «Πειραιώς» Νικόλαου και «Αργολίδος» Παχώμιου, έκανε το σχίσμα και σε λίγο διάστημα ξεφύτρωσαν οι «Αιγάλεω» Γαλακτίων, «Λαυρίου» Κήρυκος……….Τα βλέπεις όλα αυτά παιδί μου; Όσο ο μυθικός Θησέας θα επετύγχανε την έξοδό του από τον λαβύρινθο του Μινώταυρου χωρίς το μίτο της Αριάδνης, άλλο τόσο θα εύρωμε κι’ εμείς άκρη μέσα σ’ αυτές τις δαιδαλώδεις και σατανικές παρατάξεις των «Γ.Ο.Χ.»» (σελ. 38-39). Ώστε, στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Παλαιού, υπάρχουν σχίσματα, χωρισμοί, προδοσίες, παρατάξεις και μάλιστα σατανικές, διαιρέσεις και ομάδες; Και όλα αυτά από έναν, όπως φαίνεται, Φλωρινικό ή Ματθαιικό; Εξ οικείων τα βέλη. Ρωτάμε λοιπόν και εμείς με τη σειρά μας: Ποια από τις πιο πάνω μερίδες κάθε φορά ήταν η Εκκλησία; (4β).


23.- Αφού, τους Πατέρες δεν τους ενδιέφεραν οι αστρονομικές ακρίβειες, γιατί καθόρισαν την μεγάλη εορτή του Πάσχα με τις θέσεις ουρανίων σωμάτων; Γιατί ανέθεσαν στους αστρονόμους της Αλεξανδρινής Εκκλησίας να καθορίσουν τις θέσεις αυτών; (4γ).


24.- Οι Πανορθόδοξες Σύνοδοι του 16ου αιώνα δεν απαγόρευσαν την αλλαγή του ημερολογίου. Απαγόρευσαν την χρήση του Γρηγοριανού ημερολογίου. Αντίθετα τη μεταβολή του 1924 τη δέχτηκαν οι περισσότερες (10) από τις 14 εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες, αλλά όλες κοινωνούν μεταξύ τους. (4γ).


25.- Ο Δοσίθεος Ιεροσολύμων είναι Σύνοδος; Εξ άλλου καταδίκασε το καλεντάριο, ως προερχόμενο από αιρετικούς. (4γ).


26.- Ποια Πίστη διασαλεύτηκε το 1924, η Πίστη στην Αγία Τριάδα, η Πίστη στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού ή τέλος πάντων, ποιος όρος (δηλ. δόγμα Πίστεως) Οικουμενικών Συνόδων άλλαξε;

Οι άγιοι Πατέρες είπαν σε καμία Οικουμενική Σύνοδο μην αλλάξετε το ημερολόγιο;

Εξ άλλου, η εορτή του Πάσχα καθορίστηκε από την Α΄ Οικουμενική με Απόφαση, ούτε με Όρο, ούτε καν με Κανόνα. (4γ).


27.- Επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά. Από ποια Σύνοδο έχει χαρακτηριστεί η Εκκλησία του Βαρθολομαίου αιρετική; Από κάποια άγνωστη Σύνοδο αγνώστων Επισκόπων του Παλαιού; (4δ).


28.- Πότε εμφανίστηκε η αίρεση του Φιλιόκβε; Το 589 στη Σύνοδο του Τολέδο της Ισπανίας και η Εκκλησία το ανέχθηκε μέχρι το 879 με τη Σύνοδο του Μ. Φωτίου, οπότε το καταδίκασε. Γιατί ανέχθηκε επί 300 χρόνια μια τόσο σοβαρή δογματική εκτροπή; (5α).


29.- Ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, καίτοι εγνώριζε, ότι οι παπικοί ήταν αιρετικοί εδώ και 300 χρόνια, δέχτηκε να πάει στην ψευτοσύνοδο, μήπως κατορθώσει και τους μεταπείσει.

Γι’ αυτό επίσης, ο ίδιος ο άγιος δέχτηκε να συμμετάσχει στην εναρκτήρια τελετή-προσευχή στη Φεράρα, (πρακτικά συνόδου Φεράρας-Φλωρεντίας, στήλες 475-478). Στην περίπτωση αυτή δεν είναι συμπροσευχή με αιρετικό ή έχουμε και δικαιολογημένες παρεκκλίσεις; (5α).


30.- Η Εκκλησία απέκοπτε πάντας τους αιρετικούς (Μ. Αθανάσιος). Το ερώτημα είναι αμέσως τους απέκοπτε ή προσπαθούσε να τους νουθετήσει, πράγμα που μπορούσε να πάρει και πολύ χρόνο (όπως με το Φιλιόκβε); (5α).


31.- Ο Μ. Φώτιος δεν είναι αυτός που επέτρεψε παρεκτροπές στους Λατίνους;

Είναι γνωστόν, ότι ο Μ. Φώτιος ανέχθηκε τα αντικανονικά έθιμα της Ρώμης, εφ’ όσον δεν θα ίσχυαν για την Εκκλησία της Κων/πολης.

Εγνώριζε, ότι «ουκ έστι πίστις το αθετούμενον» (Μ. Φωτίου, επιστολή Β΄) και συνεπώς δεν υπήρχε λόγος σχίσματος. Τέτοια ήταν:

- Νηστεία του Σαββάτου (νε΄ Πενθ.)

- Κατάλυση αρτυσίμων την α΄ εβδομάδα Μ. Τεσσαρακοστής (κθ΄, πθ΄ Πενθ.)

- Απαγόρευση γάμου ιερέων (ε΄ Αποστ.)

- Χρίσμα μόνον από Επίσκοπο (ουδείς κανών το επιβάλλει)

- Κατάργηση απαγόρευσης πνικτού και αίματος (ξγ΄ Αποστ. ξζ΄ Πενθ.)

Στη Σύνοδο του 879, η αποκατάσταση Μ. Φωτίου με τη Ρώμη έγινε με την αναγνώριση του Συμβόλου της Πίστης χωρίς τη προσθήκη και χωρίς την αποβολή των ανωτέρω αντικανονικών πράξεων της Εκκλησίας της Ρώμης.(5α).


32.- Είναι λάθος να θεωρείται, ότι σύμπασα η Εκκλησία ήταν αιρετική και μόνον ο άγιος Μάξιμος και δυο μαθητές του είχαν μείνει Ορθόδοξοι. Συγκεκριμένα: Ο Μονοθελητισμός είχε ήδη ξεκινήσει επί αγίου Ιουστινιανού Α΄ (γνωστού μονοθελίτη) και κορυφώθηκε επί Ηρακλείου και Κώνστα Β΄ (642-668) με τη δημοσίευση του "Τύπου". Η Ρώμη κατά την περίοδο αυτή αντέδρασε και δεν υπετάγη στον Μονοθελητισμό. Ούτε ο Θεόδωρος Α΄ (642-649), ούτε ο Μαρτίνος Α΄ (649-655), ούτε ο Ευγένιος Α΄ (654-657), ούτε ο Βιταλιανός (657-672) προσεχώρησαν, μάλιστα δε των τριών πρώτων το μνημόσυνο είχε διακόψει η Κων/πολη, το επανέφερε δε στον τελευταίο, καθότι αυτός ειδοποίησε τον αυτοκράτορα για την εκλογή του. Οι τρεις τελευταίοι είναι άγιοι από τον Παπισμό, ο δε δεύτερος και από την Ορθοδοξία. Ο Μαρτίνος Α΄ μαρτύρησε αρνούμενος τον Μονοθελητισμό και πέθανε στις 16.9.655. Η Ρώμη είχε εκλέξει τον Ευγένιο Α΄ ενώ ζούσε ο Μαρτίνος Α΄. Ο Ευγένιος Α΄ εκλέχθηκε στις 10.8.654, ενώ ο εξόριστος Μαρτίνος Α΄ δεν διαμαρτυρήθηκε. Πρώτη ενέργεια του Ευγένιου Α΄ ήταν να αποκαταστήσει καλές σχέσεις και διάλογο με την Κων/πολη, σχετικά με την αίρεση αυτή, γι' αυτό έστειλε στην Κων/πολη αντιπροσωπεία για συζητήσεις. Η αντιπροσωπεία προσκόμισε στη Ρώμη επιστολή του Κων/πόλεως Πέτρου, η οποία θεωρήθηκε ύποπτη και σκοτεινή και απάδουσα προς την εκκλησιαστική τάξη, είναι δε σαφώς αιρετική και πολύ χειρότερη από εκείνες των προκατόχων του. Η επιστολή αυτή δημιούργησε σφοδρές αντιδράσεις στη Ρώμη, μέχρι που εμποδίστηκε ο πάπας να τελέσει τη λειτουργία των Χριστουγέννων, αν δεν καταδίκαζε την επιστολή. Πράγματι, ο Ευγένιος απάντησε στον Πατριάρχη με ρητή καταδίκη για όσα ανέφερε στην επιστολή του. Όταν ο αυτοκράτορας Κώνστας Β΄ πληροφορήθηκε την άμεση ενέργεια του πάπα, σχεδίαζε πως να εξοντώσει και αυτόν, αλλά δεν πρόφθασε, διότι ο πάπας πέθανε στις 2.6.657. Εκτός από τη Σύνοδο του Λατερανού (649), που καταδίκασε επίσημα τον Μονοθελητισμό, μια Σύνοδος των Αφρικανών Επισκόπων (646) είχε ήδη καταδικάσει επίσημα τον Μονοθελητισμό. Κανείς λοιπόν από τους ανωτέρω πάπες δεν προσχώρησε στον Μονοθελητισμό, ούτε ο πάπας Ευγένιος Α΄, μάλιστα δε ο αποκρισάριος του πάπα Βιταλιανού στην Κων/πολη Αναστάσιος μαρτύρησε μαζί με τον άγιο Μάξιμο και τον μαθητή του Αναστάσιο. Αν κάποιος από τους πάπες αυτούς είχε προσχωρήσει στον Μονοθελητισμό, τότε θα αφοριζόταν από την ΣΤ΄ Οικουμενική Σύνοδο (680), όπως αφορίσθηκαν οι: Ρώμης Ονώριος (625-638), Κων/πόλεως Σέργιος Α΄ (610-638), Πύρρος Α΄ (638-641), Παύλος Β΄ (641-653), Πέτρος (654-666) και Αλεξανδρείας Κύρος (630-643) ως αιρετικοί Μονοθελήτες. Η Σύνοδος λοιπόν αυτή αφόρισε 6 Πατριάρχες!!! Συμπερασματικά, όταν αγωνιζόταν ο άγιος Μάξιμος (580-662) κατά του Μονοθελητισμού δεν ήταν μόνος. Είχε πίσω του τουλάχιστον την Εκκλησία της Ρώμης και τους Επισκόπους της Αφρικής. (ΠΗΓΕΣ: 1/ αγίου Μαξίμου: Μυσταγωγία, 2/ αγίου Μαξίμου: Περί διαφόρων αποριών αγίων Διονυσίου και Γρηγορίου, 3/ π. Ν. Βιδάλη: Οι ρωμαίοι Ποντίφηκες και το έργο τους και 4/ Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος – Λαρούς –Μπριττάνικα). (5α).


33.- Παράδειγμα για την ανοχή των Πατέρων έναντι των αιρέσεων δόθηκε με την επί 300 χρόνια ανοχή στην αίρεση του Φιλιόκβε μέχρι της τελική της καταδίκης από τη Σύνοδο του Μ. Φωτίου. (5β).


34.- Η Εκκλησία της Ρώμης από το 589 μέχρι το 879, όπου σε κάποιες περιοχές της εμφώλευε η δογματική αίρεση του Φιλιόκβε ήτανε κακόδοξη; Αν ναι, τότε γιατί γινόταν δεκτή στις ΣΤ΄, Ζ΄ και Η΄ Οικουμενικές Συνόδους;

Ποια δογματική αίρεση εφαρμόζει η Εκκλησία (στην οποίαν υπάγονται 10 Εκκλησίες με το Νέο και 4 με το Παλαιό);

Και εν τοιαύτη περιπτώσει, τι ερώτηση να υποβάλουμε στους Πατέρες, για να μας απαντήσουν; Τι να τους ρωτήσουμε για τον Οικουμενισμό; (6).


35.- Ποιο είναι το επίσημο έγγραφο ένωσης Ορθοδοξίας και Παπισμού το 1965, ποια Σύνοδος το κύρωσε και ποιοι το υπογράφουν; (6).


36.- Γιατί δεν αποσχίστηκαν Ορθόδοξοι πιστοί από την Εκκλησία της Ελλάδος το 1833 και γιατί δεν αποσχίσθηκαν επίσης με το διάταγμα των μεικτών γάμων του 1834 μεταξύ ετεροδόξων;

Γιατί ανέχθηκαν τους Ορθόδοξους ιερείς να συμπροσεύχονται με αιρετικούς και να τους ευλογούν στην περίπτωση αυτή; (7β).


37.- Εσείς, που ξέρετε τι είναι ο Οικουμενισμός, γιατί δεν μας λέτε και εμάς για να μάθουμε;

Πρόκειται περί παράβασης δογμάτων ή περί παράβασης κανόνων; (7γ).


38.- Μπράβο μας! Με απόφαση κάποιων θεολόγων, κάποιων κληρικών και κάποιων λαϊκών, μια Εκκλησία βαπτίζεται αιρετική.

Έτσι γιατί μας αρέσει, γιατί ήμαστε εμείς πάνω από την Εκκλησία και αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν. (8α).


39.- Επαναλαμβάνουμε: Αυτά τα διαγγέλματα, τα Συνέδρια, οι συμμετοχές, οι συμπροσευχές είναι παραβάσεις Όρων Πίστεως ή παραβάσεις κανόνων; (8α).


40.- Πολλές δηλώσεις φαίνεται να έκανε ο Βαρθολομαίος, ο οποίος «φέρεται ως δεχόμενος…..», «δήλωσε ότι…..», «είπε…..» και όλα αυτά τα εδήλωσε σε μη Ορθοδόξους.

Σε Ορθοδόξους τα εδήλωσε αυτά, πότε και που;

Δηλαδή, ο Βαρθολομαίος, παρ’ ότι ξέρει ότι οι Λατίνοι είναι αιρετικοί τους αποκαλεί: «Τέκνα της Εκκλησίας εν Κυρίω ευλογημένα και αγαπητά»;

Ο άγιος Μάρκος Ευγενικός, όταν χαρακτήριζε τις Εκκλησίες Ανατολής και Δύσης ως «Αδελφές Εκκλησίες», οι οποίες πρέπει με τη βοήθεια του Θεού να συμφιλιωθούν και αποκαταστήσουν την ειρήνη μεταξύ των ή όταν έλεγε:

«Επειδή τοίνυν δια της εκφωνήσεως ταύτης (ήτοι του filioque) η αγάπη λυθείσα συνδιέλυσε την ειρήνην και από τούτου το σχίσμα παρηκολούθησε, νυν δε ευδοκία Θεού βουληθείσα η ρωμαϊκή εκκλησία την ειρήνην ανακαλέσασθαι δια της αγάπης ήρξατο τούτο ποιείν, και αύθις η ημετέρα εκκλησία μετά της αυτής αγάπης προσέδραμε προς την αδελφήν αυτής, μάλλον δε προς αδελφάς. ελπίς έστι άχρι τέλους, του Θεού συνεργούντος, επακολουθήσειν και την ειρήνην και τα σκάνδαλα εκ μέσου γενήσεσθαι, και καθάπερ επί των νοσημάτων, επενεχθήσεσθαι την διόρθωσιν» (Acta Graecorum, σ. 52) ή όταν διαλεγόμενος με την προοπτική της αληθινής επανένωσης με τους Λατίνους, τους ωνόμαζε όχι απλά αδελφούς, αλλά φίλους, πατέρες και αγίους (AG σ. 216, Συρόπουλου, Απομνημονεύματα, VIII, 6, σ. 394, IV, 31, σ. 230, επίσης και Βαφείδης Φ) ήξερε ότι οι Λατίνοι ήταν αιρετικοί ή το έμαθε στη Φερράρα; (8α).


41.- Η παραλαβή μετάληψης από αιρετικό είναι παράβαση δόγματος ή κανόνα; (8α).


42.- Ο Αθηναγόρας, από ποια Σύνοδο έχει καταδικαστεί και για πιο παράπτωμα; (8α).


43.- Ο Αθηναγόρας έδωσε «γην και ύδωρ» στον Πάπα, παρουσία του Ιεροσολύμων. Τι έγινε με αυτόν τον τελευταίο; Καταδικάστηκε και αυτός και από ποιά Σύνοδο;

Και τι έγινε με τον κ. Σακαρέλλο, που τότε (1965) ανήκε στο Νέο ημερολόγιο;

Επί 25 χρόνια (1965-1990) το σκεπτότανε για να φύγει;

Τόσο δύσκολο ήτανε να αποτειχιστεί από το 1965; (8α).


44.- Γιατί ο Αθηνών Χρυσόστομος Β΄ δεν συγκάλεσε Σύνοδο για να καταδικάσει επίσημα τον Αθηναγόρα; Μόνο ωραία λόγια ξέρουμε να λέμε; (8α).


45.- Επαναλαμβάνουμε: ποιο είναι το έγγραφο της «Ένωσης» και ποια Σύνοδος το επικύρωσε; (8α).


46.- Τι ενέργειες έκαναν οι Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος και Φλωρίνης Αυγουστίνος, ώστε να συγκλιθεί Σύνοδος προς καταδίκην του Αθηναγόρα.

Πως παρέμεναν σε Εκκλησία, όπου μνημονεύετο ο Αθηναγόρας;

Γιατί δεν αποτειχίστηκαν και γιατί δεν πήγαν με το γνήσιο και ανόθευτο Παλαιό; (8α).


47.- Ο Καψάνης μνημονεύει Βαρθολομαίο ή αποτειχίσθηκε; (8α).


48.- Μήπως ο Οδυσσέας είναι και κρυπτοεπίσκοπος του Σαλάχα; (8α).


49.- Πρώτη φορά συντελείται προδοσία σε βάρος της Ορθοδοξίας από ανάξιους ποιμένες της Εκκλησίας; Από του αποστόλου Πέτρου μέχρι τώρα τι άλλο γίνεται; Να μην περιμένουμε την μετάνοια;

Ο κ. Σακαρέλλος περίμενε 25 χρόνια για να καταλάβει το σφάλμα, όχι μερικά λεπτά του αποστόλου, έτσι δεν είναι; (8β).


50.- Ο δικαστής Σακαρέλλος έβγαλε την απόφαση:

Οδυσσέα, νομίζεις ότι είσαι Ορθόδοξος;

Το ορθοδοξόμετρο έδειξε, ότι δεν είσαι! (8β).


51.- Ναι φίλε Οδυσσέα! Μόλις πίστεψα ότι η Εκκλησία στην οποίαν μέχρι τότε ανήκα, κατέστη αιρετική, αμέσως αποτειχίστικα: Βέβαια μου πήρε 25 χρόνια, οπότε και εσύ έχεις μια πίστωση 25 ετών για να το καταλάβεις. (9).


52.- Ακόμη προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια ήταν η αίρεση του 1924. Υπάρχει σχετικό έγγραφο των αποσχισθέντων από την Νεοημερολογίτικη Εκκλησία, που να αναλύει τους λόγους, τις δογματικές πτώσεις, τις παραβάσεις κανόνων ή η αλλαγή του ημερολογίου απαγορεύεται από τα Σύμβολα Πίστης της Εκκλησίας;

Υπάρχει τέτοιο έγγραφο ή όχι και εάν υπάρχει γιατί δεν αποκαλύπτεται;

Οι αποκρύψεις είναι ίδιον των Μαρτύρων του Ιεχωβά. (10).


53.- Πολύ σωστά τα λεγόμενα από τον άγιο Μάρκο, αλλά πήγε στους αιρετικούς «αδελφούς» Λατίνους και συμπροσευχήθηκε μαζί τους.

Γιατί επιτρέπεται στον άγιο Μάρκο να αναφέρεται σε «αδελφή εκκλησία» και απαγορεύεται στον Βαρθολομαίο;

Ποιος ξέρει αν και αυτός ειπεί το: «Φεύγετε και υμείς αδελφοί…..»; (10).


54.- Μνημόνευσε κανείς τον Πάπα και δεν το γνωρίζουμε;

Το λατινόμετρο τι λέει για τους Ορθόδοξους Επισκόπους; (10).


55.- Ναι αλλά και ο Ι. Χρυσόστομος δεν λέγει, ότι δεν πρέπει να σχίζεται η Εκκλησία λόγω των ημερολογίων; (10).


56.- Γιατί όμως ο άγιος Θεόδωρος αποκάλεσε τον πάπα Πασχάλη Α΄ κλειδούχο της Βασιλείας των Ουρανών; «Άκουε, αποστολική κάρα, θεοπρόβλητε ποιμήν των Χριστού προβάτων, κλειδούχε της ουρανών βασιλείας, πέτρα της πίστεως, εφ' η ωκοδόμηται η καθολική εκκλησία. Πέτρος γαρ συ, τον Πέτρον θρόνου κοσμών και διέπων…..» (Φατούρος, σελ. 400, 17),

Ο πάπας είναι και μετά το Σχίσμα κλειδούχος της Βασιλείας των Ουρανών ή μόνο πριν; (10).


57.- Ποιος είπε θα καθίσουμε στη λατινική υποταγή; Εμείς αυτό δεν θα το κάνουμε, παρ’ όλον ότι δυο Οικουμενικές Σύνοδοι (Γ΄ και Δ΄) το έκαναν και παραδέχτηκαν το πρωτείο εξουσίας του Πάπα (αγίου Νεκταρίου, Τα αίτια του Σχίσματος). (10).


58.- Δηλ. μας συμβουλεύουν να ακολουθήσουμε έναν άγιο, που διέγραψε τον Νεστόριο πριν τον διαγράψει η Εκκλησία;

Και αν η Εκκλησία ανακαλέσει τη διαγραφή, όπως στην περίπτωση των Θεοδώρητου και Ίβα, που τους διέγραψε η Ληστρική της Εφέσου (449), τους απεκατέστησε η Δ΄ Οικουμενική (451) και τους ξαναδιέγραψε η Ε΄ Οικουμενική (553);

Δεν θα περιμένουμε την οριστική απόφαση της Εκκλησίας; Προς τι αυτή η βιασύνη; Σώζουμε ψυχές έτσι; (10).


59.- Το «σχισθήναι καλώς» ποιος θα το αποφασίσει; Ένας, που συλλογιζότανε επί 25 χρόνια αν ο Αθηναγόρας έκανε καλά που υποδέχτηκε και αγκάλιασε ένα αιρετικό; Ο ίδιος ο Χρυσόστομος δε, καλεί τους αιρετικούς στην Εκκλησία, δεν τους διώχνει, τους προσκαλεί με την ελπίδα της επιστροφής τους στην αλήθεια της Εκκλησίας: «ενταύθα μοι τον αιρετικόν κάλει. Εάν τε παρή, εάν τε μη παρή. Εάν τε γαρ παρή παρά της ημετέρας φωνής παιδευέσθω. Εάν μη παρή, δια της υμετέρας ακροάσεως μανθανέτω» (ομιλία στον ιερομάρτυρα Φωκά, PG 50, 702). Γιατί δεν τηρεί το παύλειο: «Μετά μιαν και δευτέραν νουθεσίαν…..»;

Αλλά και ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακας τα ίδια λέγει: Προτρέπει τους χριστιανούς που είναι δυνατοί στην πίστη και προσκαλούνται από αιρετικούς που τους σέβονται και τους ευλαβούνται, κατ’ οικονομία να διατηρούν επικοινωνία μαζί τους ακόμα και να συντρώγουν με απώτερο σκοπό να τους ωφελήσουν: «Οι αδύνατοι ας μη συντρώγουν με αιρετικούς, όπως έχει ορισθή από τους ιερούς κανόνας. Όσοι όμως με την χάριν του Κυρίου είναι δυνατοί, εάν προσκαλούνται με εμπιστοσύνη και καλή προαίρεση από αυτούς, και θέλουν να υπάγουν, ας πηγαίνουν προς δόξαν Κυρίου» (Λόγος προς ποιμένα, παρ. 65). (11).


60.- Και όμως άλλα λέγει ο Ιωσήφ ο Βρυέννιος, απ’ ότι ο Μάρκος, ότι δηλ. υπό ορισμένους όρους μπορούμε να δεχτούμε το Φιλιόκβε: « Ακόμη και ο σφοδρός πολέμιος των Λατίνων, Ιωσήφ Βρυέννιος, στον «συμβουλευτικόν λόγον περί της ενώσεως των Εκκλησιών» καταγράφει τρεις τρόπους χειρισμού του θέματος του Filioque:

1.- Θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η διδασκαλία των επτά οικουμενικών Συνόδων και να απαλειφθεί από το Σύμβολο της Πίστης η φράση «και εκ του Υιού», κατ’ απόλυτη ακρίβεια.

2.- Θα πρέπει να αντικατασταθεί από το Σύμβολο των Λατίνων η συλλαβή «εκ» δια της συλλαβής «δια», οπότε η επίμαχη φράση γίνεται «εκ του Πατρός δια του Υιού» και τούτο κατ’ οικονομίαν.

3.- Θα μπορεί να παραμείνει στο Λατινικό Σύμβολο η φράση «και εκ του Υιού» με παράλληλη αποδοχή της ορθόδοξης ερμηνείας, γραφομένου Τόμου, στον οποίον θα υπάρχει όρος που θα υπογραφεί από τους Λατίνους, ότι το άγιο Πνεύμα εκπορεύεται υποστατικώς εκ μόνου του Πατρός, ότι δοξάζουμε το άγιο Πνεύμα «ουσιωδώς εκ του Πατρός και του Υιού», ότι το άγιο Πνεύμα υπάρχει από την ουσία των άλλων προσώπων και ότι στη κτίση χορηγείται «εκ του Πατρός δι’ Υιού κατ’ ενέργειαν». Και τούτο «κατά συγχώρησιν άλλως, επ’ ελπίδι τελείας ενώσεως πραττομένη» (Συμβουλευτικός λόγος περί της ενώσεως των Εκκλησιών). (11).


61.- Πολύ καλά τα λέγει ο ιε΄ της ΑΒ΄ Συνόδου, αλλά το ημερολόγιο ή ο Οικουμενισμός, από ποια Σύνοδο καταδικάστηκαν ως αιρέσεις και ποιοί οι υπογράψαντες; (11).


62.- Αλλά και ο Πατριάρχης Κων/πόλεως άγιος Γερμανός Β΄ απευθυνόμενος προς τον Πάπα Ρώμης Γρηγόριο Θ΄ (1227) περί της ενώσεως των δυο Εκκλησιών, 173 χρόνια μετά το Σχίσμα, ο Ρώμης αποκαλείται «αγιώτατος Πάπας» (αγ. Νεκταρίου, Τα αίτια του Σχίσματος, τ. Β΄, σελ. 111).

Από πότε οι αιρετικοί αποκαλούνται «αγιώτατοι», εκτός και εάν ο άγιος Γερμανός δεν ήξερε, ότι ο Γρηγόριος Θ΄ ήταν αιρετικός;

Αλλά και εάν γίνεται εκ λόγων αβροφροσύνης επί πόσους αιώνες μπορεί να χρησιμοποιείται;

Ο Χριστόδουλος κακώς τον χρησιμοποίησε; (11).


63.- Φαίνεται, ότι ο Μ. Φώτιος ακολούθησε τους Φράγκους, όταν λέγει: «Εμείς δε επειδή προσέξαμε ότι μερικοί άλλοι από τους μακαρίους Πατέρες και διδασκάλους μας πλανήθηκαν σε πολλά σημεία της ακριβούς ερμηνείας των ορθών δογμάτων, τους μεν ισχυρισμούς τους δεν τους αποδεχόμεθα ως προσθήκη στη διδασκαλία της Εκκλησίας, αλλά τα ίδια τα πρόσωπά τους τα ασπαζόμεθα με τιμή" (Μ. Φωτίου, Επιστολαί 1 (ΚΔ΄), Migne 102, 813).

Επομένως και άγιοι μπορεί να πλανηθούν. Μόνον αι Οικουμενικαί Σύνοδοι δεν πλανώνται, πλην όμως μπορεί να σφάλλουν. Έτσι η ΣΤ΄ Οικουμενική λέγει: Η Αγία και Μεγάλη ΣΤ΄ Οικουμενική Σύνοδος, καθώς η ίδια πολλές φορές μνημονεύεται μ’ αυτό το όνομα στα πρακτικά «εξεφώνησε απλανή όρον», με τα στόματα όλων των παρόντων, καθώς των αντιπροσώπων της Ανατολής, έτσι και των αντιπροσώπων της Ρώμης, στην τελευταία συνεδρίαση αυτής στις 11/16 Σεπτεμβρίου του έτους 681. Ο όρος «απλανής και απλανώς» χρησιμοποιείται στην Ορθόδοξη πατερική παράδοση. Οι Σύνοδοι και οι Πατέρες εδογμάτισαν «απλανώς» και όχι «αλαθήτως», (Πρβλ. Mansi XI, 632A: «όρον εξεφώνησεν απλανή» και 632D «και τη των αγίων και εκκρίτων πατέρων απλανώς ευθεία τρίβω κατακολουθήσασα.....».(13). Παράδειγμα σφάλματος έχουμε στον όρο της Νικαίας, όπου αναφέρεται, ότι η φύση του Πατέρα γέννησε τον Υιόν (κάτι που εξακολουθεί να υποστηρίζει ο Παπισμός) και όχι το πρόσωπό του. (13).


64.- Αιρετικός ο Βαρθολομαίος και όσοι τον ακολουθούν, δηλ. ο Αλεξανδρείας, ο Αντιοχείας, ο Ιεροσολύμων, ο Μόσχας, ο Σερβίας, ο Ρουμανίας, ο Βουλγαρίας, ο Γεωργίας, ο Κύπρου, ο Αθηνών, ο Πολωνίας, ο Αλβανίας και ο Τσεχίας και Σλοβακίας, οι οποίοι μνημονεύουν Βαρθολομαίο.

Σύμπασα λοιπόν η Ορθοδοξία είναι αιρετική!

Όπότε η Ορθοδοξία αντιπροσωπεύεται από: Ο Ματθαιικών, ο Φλωρινικών, ο Αυξεντιανών, ο Ενισταμένων και άλλων πολλών, οι οποίοι έχουν καθαιρέσει αλλήλους; (14α).


65.- Ναι, ο Βαρθολομαίος θα αποβληθεί, όπως έχει αποβληθεί ο Ματθαίος από τον Χρυσόστομο, ο Χρυσόστομος από τον Ματθαίο, ο Αυξέντιος από τον Χρυσόστομο κ.λπ. (14β).


66.- Δηλ. οι του Νέου δεν τηρούν την Πίστη;

Πιστεύουν, ότι ο Χριστός είναι κτίσμα του Θεού ή έχει μια φύση τη θεία ή την ανθρώπινη ή μια θέληση ή χάσιμο της Πίστης είναι το Ημερολόγιο; (14γ).


67.- Δηλ. δεν υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστεί ένας νέος Μάξιμος, να ανατρέψει τα πάντα και τον Βαρθολομαίο και κάθε Βαρθολομαίο, που κηρύττει εγνωσμένη αίρεση; (14δ).


68.- Δηλ. ο Βαρθολομαίος κήρυξε αίρεση επ’ Εκκλησίαις και εμείς δεν το πήραμε είδηση; Μήπως εστερνίζεται αίρεση, χωρίς να την διδάσκει;

Μα αυτό επιτρέπεται, όσο και να φαίνεται παράδοξο:

Επιβάλλεται η μνημόνευση του ονόματος του Επισκόπου κλπ. κατά τη θ. μυσταγωγία από κάθε Ιερέα, όταν ο Επίσκοπος δέχεται μια αίρεση, «την φυλάττει όμως εις το κρυπτόν και δεν την κηρύττει», διότι ενδέχεται αφ’ εαυτού του να διορθωθεί (Πηδάλιο, σελ. 358).

Μήπως ο Βαρθολομαίος κηρύττει στους Λατίνους αντορθόδοξα πράγματα;

Μήπως κάνει αυτό που έκανε ο Παύλος, δηλ. να δείχνεται ότι είναι υπό τον νόμο, σ’ αυτούς που ήταν υπό τον νόμο και ότι είναι εκτός νόμου, γι’ αυτούς που είναι εκτός νόμου;

Δηλ. στους Ορθόδοξους Ορθόδοξος και στους αιρετικούς, αιρετικός, για να τους φέρει στην Ορθοδοξία; Γιατί να αποκλειστεί αυτή η πιθανότητα; (15α).


69.- Ναι, οι Πατέρες ανέμεναν στο ακουστικό τους 300 χρόνια για να καταδικάσουν συνοδικά το Φιλιόκβε ή έκαναν τα στραβά μάτια στην παράβαση των κανόνων της άσκησης και κοσμικής εξουσίας από τον Πάπα και τον δέχτηκαν χωρίς διαμαρτυρία στις Ζ΄ και Η΄ Οικουμενικές Συνόδους; (15β).


70.- Η Εκκλησία, που ανήκει ο κ. Σακαρέλλος, είναι Εκκλησία των Κατακομβών, είναι άγνωστη και το σπουδαιότερο δεν μπορούμε να μάθουμε ούτε το όνομα του Αρχιεπισκόπου, που μνημονεύεται στην Εκκλησία αυτή!

Η άρνηση αυτή υποκρύπτει τη διάλυση στην οποίαν βρίσκεται η Εκκλησία αυτή, η οποία κρύβεται για να μη δημιουργηθούν καβγάδες! (16).


71.- Η στάση όμως αυτή του Γρηγορίου Θεολόγου, ανάγκασε τους Επισκόπους της Δύσης να διαμαρτυρηθούν έντονα στη Β΄ Οικουμενική, με συνέπεια και εξ αυτού του λόγου να αναγκαστεί να παραιτηθεί και από το θρόνο και από την προεδρία της Συνόδου. (19α).


72.- Αυτά, που λέγει ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς ταιριάζουν απόλυτα με τους λεγόμενους Επισκόπους του Παλαιού, «αλληλοονομαζόμενοι ποιμένες και ιεροί αρχιποιμένες». (19α).


73.- Καλά έπραξαν οι αποτειχισμένοι από το 1924 και παρέβησαν τους κανόνες και χειροτόνησαν Επισκόπους από έναν Επίσκοπο; (19β).


74.- Δυστυχώς δεν ονειδίζονται οι του Παλαιού χάριν του Χριστού, αλλά λόγω των αλληλοκαθαιρέσεων. Ας αφήσουμε κάποιον από το Παλαιό να μας πει κάποια πράγματα:

«Δεν μπορούσα να φαντασθώ ότι ο Ιερός και Τίμιος Αγών των Πατέρων μας θα έφθανε σ’ αυτό το ελεεινό κατάντημα. Άλλοι να χειροτονούνται κρυφά Επίσκοποι σύμφωνα με το θέλημά τους, άλλοι να προβιβάζονται στο αξίωμα της Ιερωσύνης σύμφωνα με τις αρνητικές επιδόσεις τους στον τομέα της ηθικής, άλλοι να «λειτουργούν» σε Ουνίτικους Ναούς και ν’ αμνηστεύονται σαν ιεραπόστολοι, άλλοι να εγκωμιάζουν τον Βαρθολομαίο και να ζητούν από πάνω τα ρέστα και άλλοι πάλι να απαιτούν τον αφορισμό εκείνων που έχουν την δύναμι και το θάρρος να ελέγχουν το απερίγραπτο αυτό χάλι…..». (Νικόδημου Μοναχού: «Ποιμένες Πολλοί Διέφθηραν τον Αμπελώνα μου». Ι. Μ. αγίου Νικοδήμου Ελληνικού Γορτυνίας, 1994, σελ. 32).

Ώστε, η Μια, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, η οποία παρέμεινε στις πατρώες παραδόσεις έφθασε σε ελεεινό κατάντημα και απερίγραπτο χάλι;

Έφθασε μάλιστα να εγκωμιάζει και το Βαρθολομαίο;

Σ’ αυτήν ανήκει, ο αγνώστου Αρχιεπισκόπου, θεολόγος μας; (20).


75.- Συμπέρασμα: Ο θεολόγος μας ενεργεί περισσότερο σαν δικηγόρος (ή και δικαστής), καταφέρεται, χωρίς τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε ύβρεις (γιατί ύβρις είναι να κατηγορείται κάποιος ως αιρετικός) για τους ανήκοντες στο λεγόμενο Νέο ημερολόγιο, θεωρεί αυτό το τελευταίο ως δόγμα Πίστεως και ανήκει σε μια μυστική Εκκλησία (;) (του Παλαιού) που βρίσκεται σε απερίγραπτο χάλι (;) και που δεν τολμά να μας γνωρίσει το όνομα του Αρχιεπισκόπου της.

Περαιώνοντας, πιστεύουμε, ότι αποδώσαμε, όσο μπορούσαμε κοσμιώτερα και με ευγένεια τις θέσεις και απόψεις μας, αποφεύγοντας επιμελώς να προβούμε σε χαρακτηρισμούς προσώπων, παρ’ όλον ότι στη διαμάχη μεταξύ νέο- και παλαιοημερολογητών πολλές φορές –ως μη όφειλε- εμφιλοχωρούν ύβρεις και ακατονόμαστες φράσεις, που προσβάλουν το «κατ’ εικόνα Θεού» πρόσωπο του ανθρώπου.

Από κει και πέρα η εξονυχιστική προσπάθεια εξεύρεσης πλήρων στοιχείων των μελετητών ή σχολιαστών δεν προσφέρει καμία ουσία στο διάλογο. Δεν έχει σημασία αν ήμαστε καθηγητές Πανεπιστημίου, θεολόγοι, τεχνικοί, οικονομολόγοι, υδραυλικοί, αγρότες ή στοιχειώδους μόρφωσης. Σημασία έχει αν οι θέσεις μας είναι σωστές και τεκμηριωμένες. Αν πάλι κάπου σφάλλουμε δεχόμεθα τις οποιεσδήποτε παρατηρήσεις. Ουδείς αλάνθαστος, ακόμη και οι Άγιοι. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, ούτε εκδίδουμε αφορισμούς, γι’ αυτό και το πλείστον των παρατηρήσεών μας είναι υπό τη μορφή ερωτήσεων.

Ευχαριστούμε για τον χρόνο, που θα διαθέσετε για τη ανάγνωση των παρατηρήσεών μας.



Πρώτη Τετάρτη της Μ. Τεσσαρακοστής

Μνήμη των αγίων Γερασίμου Ιορδανίτου, Παύλου, Ιουλιανής, Γρηγορίου Κύπρου, Γρηγορίου Άσσου, Κοδράτου, Ακακίου και Στρατονίκου.



Νικόλαος Βενιός

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου