Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Ενοχλεί ο τίτλος Οικουμενικός 

ή ο Πατριάρχης; 



Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη

Η διπλωματία της Τουρκίας παραδίδει μαθήματα διπλωματίας με πυροτεχνήματα

Ο Τούρκος ναύαρχος ε.α. Τζιχάτι Γιαϊτζί δεν είναι τυχαίο πρόσωπο στην Τουρκία. Είναι ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας και του τουρκολυβικού μνημονίου. Οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε τυχαίες ούτε επιπόλαιες οι δηλώσεις του εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 

Όπως ανέφερε ο Τούρκος απόστρατος στρατιωτικός, «τον περασμένο Νοέμβριο, ο Έλληνας Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης ταξίδεψε στο Μπαχρέιν. Εκεί πραγματοποιήθηκε μια διαθρησκειακή σύνοδος κορυφής. Κοιτάξτε τι γράφει στο πίσω μέρος, έχει τον τίτλο “Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης και Νέας Ρώμης”. Αυτός δεν είναι πολίτης της Τουρκίας; Γιατί δεν λογοδοτεί; Σε μια από τις συνεντεύξεις του, είχε πει ότι αισθάνεται ότι τον σταυρώνουν στην Τουρκία. Συναντιέται με τον Μπάιντεν. Διατίθεται ελληνικό κρατικό αεροσκάφος. Ο Έλληνας πρέσβης τον υποδέχεται. Δεν θα ρωτήσουν οι αρμόδιοι θεσμοί του κράτους τι κάνεις με αυτόν τον άνθρωπο; Θα το έκαναν, αλλά τίποτα δεν ρωτάνε αυτόν τον άνθρωπο. Δεν υπάρχει εισαγγελέας που να αγαπάει την πατρίδα και το έθνος του;»

Τα Ελληνικά συστημικά ΜΜΕ ανέβασαν το θέμα και ουσιαστικά έπαιξαν το παιχνίδι των Τούρκων. Μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, επίσημη αντίδραση από το Φανάρι δεν έχουμε υπόψιν μας. 

Η αίσθηση μας είναι πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως προστατευόμενος των ΗΠΑ δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Η ρητορική αυτή περισσότερο έχει σαν στόχο τους Αμερικάνους, φερέφωνο των οποίων είναι ο Πατριάρχης. 

Ο τίτλος τιμής του Οικουμενικού Πατριάρχη μπορεί να κάθεται στον λαιμό των Τούρκων αλλά και εξ απόψεως Ορθοδοξίας έχει βεβηλωθεί από τον κ. Βαρθολομαίο. Η Ορθοδοξία βιώνει ένα νέο μεγάλο Σχίσμα από την κατάχρηση του όρου Οικουμενικός από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και τη νέα εκκλησιολογία που επιβάλλει, μετατρέποντάς το πρωτείο τιμής σε πρωτείο εξουσίας. 

Αλλά όσο και να απειλούν οι Τούρκοι ή να διαμαρτύρονται ευπρεπώς και ησύχως οι ανησυχούντες παραδοσιακοί Χριστιανοί του κ. Βαρθολομαίου το αυτί δεν ιδρώνει, γιατί οι συνεπίσκοποί του κοιμούνται με τα τσαρούχια. Δεν θα εγκαλέσει κάνεις την παράνομη απονομή αυτοκεφαλιών, τις αναγνωρίσεις αχειροτόνητων και σχισματικών στην Ουκρανία από τον Οικουμενικό; 

Θα αντισταθούμε στην Τουρκική προκλητικότητα απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με σθένος. 

Δεν θα αφήσουμε όμως τους Φαναριώτες να ενεργούν στην Ορθοδοξία ανεξέλεγκτοι σαν να είναι τσιφλίκι τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου