Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Μετά τη «μαύρη τρύπα» στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής η δυσαρέσκεια εντείνεται εξαιτίας «φωνών» που ζητούν αυτοκεφαλία!

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου
Βαρύ φέρεται ότι παραμένει το κλίμα στην Κωνσταντινούπολη για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Οι εργασίες της 44ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν, αλλά οι ενστάσεις που διατυπώνονται για την αποτελεσματικότητα της οικονομικής διαχείρισης της σημαντικότερης επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου αποδεικνύουν ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή και ενδεχομένως κρίσιμη.

Βασικοί παράγοντες ανησυχίας είναι η διαπιστωμένη χρηματική δυστοκία και η αδυναμία συμμαζέματος του ταμειακού ελλείμματος, που έφερε και οικονομικό άνοιγμα με το δάνειο 7.500.000 δολαρίων από την Alma Bank του περιβόητου Ευστάθιου Βαλιώτη. Επιπλέον, η απόφαση της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης να διατίθεται 1.000.000 δολάρια τον χρόνο από τον προϋπολογισμό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τις συντάξεις των κληρικών προκάλεσε την παραίτηση του ταμία της Αρχιεπισκοπής Μιχάλη Ψαρού, επιφανούς οικονομολόγου με εμπειρία στη διάσωση αδύναμων επιχειρήσεων. Οπως ήταν φυσικό, η παραίτηση Ψαρού προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, εντείνοντας την ανησυχία στους κόλπους της Ομογένειας. Ο γέρων Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ταξιδεύει για την Πόλη, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εκεί το κλίμα άλλαξε επί τα χείρω για τον ίδιο, μετά και τις ανεδαφικές δηλώσεις του ομογενούς επιχειρηματία Ευστάθιου Βαλιώτη, που ζήτησε αυτοκεφαλία της Αμερικής. Ο κ. Βαλιώτης τώρα με απόφαση του γέροντος Δημητρίου κατέστη εκτός από υβριστής του Φαναρίου και δανειοδότης της Αρχιεπισκοπής, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη δυσφορία σε εκκλησιαστικούς και ομογενειακούς κύκλους.

Την έντονη ενόχληση του Πατριαρχείου κατέδειξαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο μητροπολίτης γέρων Δέρκων Απόστολος υπενθύμισε ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι δημιούργημα της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και τόνισε ότι «η αποκοπή από τον κορμόν της Μητρός Εκκλησίας απεδείχθη εν τοις πράγμασι διάβημα ολέθριον, πράξις μοναδικής αφροσύνης», στέλνοντας έτσι σαφές προειδοποιητικό μήνυμα στους οπαδούς της αυτοκεφαλίας. Τα φώτα στρέφονται τώρα στις συνεδρίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, όπου ο Αρχιεπίσκοπος γέρων Αμερικής Δημήτριος δεν αποκλείεται να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου