Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

 

kathedrikos tserkasi

Την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024 στο Τσερκασί της Ουκρανίας, με την υποστήριξη των τοπικών αρχών, έγινε προσπάθεια κατάληψης του μεγαλύτερου Ορθοδόξου χριστιανικού ναού στην Ουκρανία - του καθεδρικού Ι.Ν. Αρχανγέλου Μιχαήλ της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ο καθεδρικός ναός χτίστηκε από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Τσερκασί και Κανίβ Σωφρόνιο από το 1994 έως το 2002, με ύψος 74 μέτρα, και διάμετρο 58 επί 54 μέτρα.

Ο Καθεδρικός Ναός δεν ανήκει στο κράτος και αποτελεί ιδιοκτησία της Επισκοπής Τσερκασί της Ουκρανικής Εκκλησίας, και αυτός είναι και ο λόγος που δημιούργησε δυσκολίες στους καταληψίες.

Σύμφωνα με το συνηθισμένο σχέδιο στην Ουκρανία, για την κατάληψη μιας ενορίας, απαιτείται μια πλασματική «ψηφοφορία» της κοινότητας της ενορίας (συνήθως ξένων), με την οποία το κράτος μεταβιβάζει όλα τα δικαιώματα και τη νομική προσωπικότητα της κοινότητας στους καταληψίες, ουσιαστικά διαλύοντας την πραγματική ενοριακή κοινότητα, και ο Ιερός Ναός περνάει στην κατοχή παραστρατιωτικών δομών.

Δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ο ιδιοκτήτης του Ναού ήταν η Επισκοπή Τσερκάσι, ο Μητροπολίτης της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Ιωάννης (Γιαρεμένκο) αναγκάστηκε να δημιουργήσει μια νέα εικονική ενορία της επισκοπής του με παρόμοιο όνομα, καταχωρώντας την στη διεύθυνση του καθεδρικού ναού.

Ως αποτέλεσμα, η προσπάθεια κατάληψης του ναού στερήθηκε ακόμη και την εμφάνιση μιας «εθελούσιας μετάβασης» της θρησκευτικής κοινότητας.

Τον Σεπτέμβριο, ο Δήμαρχος του Τσερκασί υπαινίχθηκε επανειλημμένα σε δημόσιες δηλώσείς του για την επικείμενη «μετάβαση» του Καθεδρικού Ναού της Ουκρανικής Εκκλησίας στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Έτσι, στις 29 Σεπτεμβρίου άγνωστοι με στρατιωτικές στολές έφτασαν στον καθεδρικό ναό, αλλά δεν κατάφεραν να εισέλθουν εντός, αφού εκατοντάδες πιστοί και κληρικοί ήταν συγκεντρωμένοι για να τον υπερασπιστούν.

Να αναφερθεί ότι ο Μητροπολίτης Τσερκασί κ. Θεοδόσιος που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό επειδή επέκρινε δημόσια τη θρησκευτική πολιτική του κράτους και το εκκλησιαστικό σχίσμα, ευχαρίστησε το ποίμνιό του λέγοντας:

«Σήμερα, με τη βοήθεια του Θεού, υπερασπιστήκαμε τον Καθεδρικό μας Ναό. Κανένας από αυτούς με τις στολές παραλλαγής που τριγυρνούσαν, μαζεύονταν στους γειτονικούς δρόμους κατά 20-30 άτομα, που έρχονταν με αυτοκίνητα για να κάνουν τη βρώμικη πράξη τους - κανένας από αυτούς δεν αποφάσισε να εισβάλει στα Ιερά μας. Ευχαριστώ τον καθένα σας για τις προσευχές σας, που αγρυπνάτε τη νύχτα, στέκεστε στο κρύο, προσεύχεστε, ζητώντας από τη Μητέρα του Θεού να μας προστατεύει, που όχι μόνο αγαπάτε την Εκκλησία σας, αλλά και είστε έτοιμοι να την υπερασπιστείτε αν χρειαστεί. Πιστεύω ότι με τις κοινές μας προσπάθειες, και το σημαντικότερο, την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Οσίου Μακαρίου (του Κάνιβ), θα υπερασπιστούμε όχι μόνο τον καθεδρικό ναό, αλλά και ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου