Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

 

Ο Ουκρανός «ιερέας» που κατέλαβε με αλυσοπριονα Ι. Ναό στην Μπογιάρκα συνομιλεί με εκκλησιαστικούς άρχοντες στην Αθήνα


Συνάντηση των σχισματικών με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πρόταση συνεργασίας – Πραχθέντα του σχισματικού «κληρικού» Βασιλείου Λίλο και αρπαγή Ι. Ναού της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Αντιπροσωπεία του σχισματικού εκκλησιαστικού μορφώματος της Ουκρανίας από τη Θεολογική Ακαδημία Κιέβου (της ψευδοεκκλησίας του Επιφανίου Ντουμένκο) συναντήθηκε με ανώτατα εκκλησιαστικά πρόσωπα στην Αθήνα.

Ως μέλος της αντιπροσωπείας συμμετείχε ο έμπιστος του «Μητροπολίτη» Κιέβου Επιφανίου, «ιερέας» Βασίλειος Λίλο, ο οποίος τον Μάιο του 2023 ηγήθηκε της αρπαγής Ιερού Ναού της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στη πόλη Μπογιάρκα της περιφέρειας Κιέβου (Βίντεο 1Βίντεο 2).

Κατά τη συνάντηση των σχισματικών με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο συζητήθηκε πρόταση για «συνεργασία» με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Αντιπροσωπεία σχισματικών της Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου (της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας) στην Αθήνα

Σειρά επίσημων επισκέψεων στην Αθήνα πραγματοποίησε αντιπροσωπεία σχισματικών Ουκρανών από την Θεολογική Ακαδημία Κιέβου (της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας).

Η αντιπροσωπεία φιλοξενήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο υπάγεται στην Ιερά Σύνοδο και προεδρεύεται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο [1].

Την ομάδα των σχισματικών της Ουκρανίας συγκροτούσαν οι «κληρικοί»:

– π. Ολεξάντρ Τροφιμλιούκ [Oleksandr Trofimliuk], πρύτανης της Ακαδημίας

– π. Βίταλι Κλος [Vitaliy Klos], αντιπρύτανης

– π. Βασίλειος Λίλο [Vasyl Lylo], εφημέριος της σχισματικής Ενορίας Αγίου Νικολάου στην πόλη Μπογιάρκα και γνωστός για την άμεση συμμετοχή του στην κατάληψη του Ι. Ναού Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Μπογιάρκα, κατά την οποία οι επιδρομείς χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, οι λαϊκοί και ο ιερέας ξυλοκοπήθηκαν, ενώ η πρεσβυτέρα τραυματίστηκε σοβαρά [2].

– Μερικά ακόμα μέλη της Ακαδημίας της σχισματικής «Εκκλησίας» (λαϊκοί).

Συνάντηση των σχισματικών με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πρόταση συνεργασίας

Η αντιπροσωπεία των σχισματικών Ουκρανών με επικεφαλής τον πρύτανη π. Oleksandr Trofymliuk, ανάμεσα στους άλλους, επισκέφθηκε:

α) Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο (10/09/2024, φωτογραφία) [3].

Κατά την επίσκεψη συζητήθηκε η πρόταση για συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος «στον θεολογικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα».

Παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος (Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων) και ο πρωτοπρ. π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης (Γραμματέας της Επιτροπής).

β) Τον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), καθηγητή Εμμανουήλ Δ. Καραγεωργούδη, και τον πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας, καθηγητή Δημήτριο Μόσχο (11/09/2024, φωτογραφία) [4].

γ) Τον Διευθυντή του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτη Θερμοπυλών Ιωάννη (13/09/24, φωτογραφία) [5].

δ) Τον Μητροπολίτη Περιστερίου Γρηγόριο Παπαθωμά (14/09/2024, φωτογραφία) [6].

ε) Τον Γ.Γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμο Χαρακόπουλο (10/09/2024) [7].

Το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος δημοσίευσε βίντεο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο «Ο πρύτανης της θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου στην Ιερά Μονή Παντέλης», στο οποίο οι σχισματικοί της Ουκρανίας δέονται/προσεύχονται στον Ιερό Ναό [8].

Βίαιη κατάληψη Ι. Ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Μπογιάρκα με επικεφαλής τον σχισματικό «ιερέα» Βασίλειο Λίλο

Ο «ιερέας» π. Βασίλειος Λίλο αποτελεί ένα έμπιστο πρόσωπο του «προκαθημένου» της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας, αχειροτόνητου Επιφανίου Ντουμένκο [9].

Συμμετέχει ως μέλος επίσημων διεθνών αντιπροσωπειών της σχισματικής ψευδοεκκλησίας και διατηρεί στενές σχέσεις με συγκεκριμένους προκαθήμενους και ιεράρχες Τοπικών Εκκλησιών.

Το περασμένο έτος, ο «ιερέας» Βασίλειος Λίλο ηγήθηκε της αρπαγής Ι. Ναού της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα, την 6η Μαΐου 2023, υποστηρικτές της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας κατέλαβαν βίαια τον Ι. Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην πόλη Μπογιάρκα (περιφέρεια του Κιέβου, ανήκει στη ζώνη δράσης του «Μητροπολίτη» Κιέβου Επιφανίου Ντουμένκο) [10].

Η αστυνομία και άτομα με στρατιωτικές στολές έκλεισαν την πύλη του Ναού και δεν άφηναν κανένα να εισέλθει στον χώρο. Ταυτόχρονα, οι επιδρομείς ενεργοποίησαν το αλυσοπρίονο και έκοψαν τις πόρτες. Υπήρξαν επίσης έντονες προκλήσεις από την πλευρά των επιδρομέων.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής χρησιμοποιήθηκαν αλυσοπρίονα, λοστοί, δακρυγόνα και βία. Οι λαϊκοί και ο ιερέας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ξυλοκοπήθηκαν, ενώ η πρεσβυτέρα τραυματίστηκε σοβαρά [11].

Την επόμενη μέρα, ο «ιερέας» Λίλο τέλεσε «Λειτουργία» στον καταληφθέντα Ναό. Η κοινότητα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναγκάσθηκε να προσευχηθεί έξω από τις πύλες του αρπαχθέντος Ναού. Ο Ναός φυλασσόταν από μαχητές με όπλα [12].

Δύο βίντεο με τον «ιερέα» Βασίλειο Λίλο και την αρπαγή του Ι. Ναού

Σχετικό βίντεο [01:28] που δημοσιεύθηκε από την «Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων» παρουσιάζει την επιχείρηση των υποστηρικτών της σχισματικής «Εκκλησίας», καθώς και τον σχισματικό π. Β. Λίλο που ηγήθηκε της κατάληψης του Ι. Ναού [13].

Ένα δεύτερο βίντεο [01:08] παρουσιάζει τον π. Λίλο να βρίσκεται εντός του αύλειου χώρου του καταληφθέντος Ναού, ο οποίος φρουρείται από τους ένοπλους επιδρομείς [14].

Ο σχισματικός επιδρομέας «ιερέας» π. Λίλο στις Ι.Μ. Ξενοφώντος και Παντοκράτορος

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί η σχέση του σχισματικού επιδρομέα «ιερέα» π. Λίλο με τις Ι. Μονές του Αγίου Όρους, Ξενοφώντος και Παντοκράτορος.

Λίγες ημέρες πριν την βίαιη αρπαγή του Ιερού Ναού στην Μπογιάρκα, ο «ιερέας» Λίλο ως μέλος αντιπροσωπείας της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας επισκέφθηκε τις Ι. Μονές Ξενοφώντος και Παντοκράτορος [15].

Φωτογραφικό υλικό που αναρτήθηκε σε ουκρανικό μέσο ενημέρωσης (https://suspilne.media) παρουσιάζει τον σχισματικό π. Λίλο να παραβρίσκεται δίπλα στον καθηγούμενο της Ι. Μονής Ξενοφώντος Αλέξιο [16].

Ακολούθως, πέντε μήνες μετά την αρπαγή του Ι. Ναού, την 15η Οκτωβρίου 2023, ο καταληψίας «ιερέας» Λίλο συμμετείχε σε Λειτουργία στην Ι.Μ. Ξενοφώντος, μαζί με τους ηγούμενους της Ι.Μ. Βατοπαιδίου Εφραίμ, Ξενοφώντος Αλέξιο και Παντοκράτορος Γαβριήλ (φωτογραφία) [17].

Οι ευθύνες είναι βαρύτατες όταν επιχειρείται οποιουδήποτε είδους προσέγγιση ή αρωγή προς τον σχισματικό διώκτη των Ορθοδόξων της μαρτυρικής Ουκρανικής Εκκλησίας, καθώς και στο παραεκκλησιαστικό μόρφωμα της Ουκρανίας που δεν θυμίζει τίποτα από Χριστό.

Οι εκκλησιαστικοί άρχοντες της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν γνωρίζουν άραγε τη δράση που σχισματικού επιδρομέα της «εκκλησίας» του Επιφανίου Ντουμένκο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου