Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Ο ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Eν Πατραις 3.5.1960

Τουλα μου. Τεκνον μου εν Κυριω αγαπητον.
Υγιειαν εχε εν Κυριω και επιμελου της αιωνιου ζωης.
Το στοργικον σου και απαντητικον γραμμα ελαβον εγκαιρως και εσπευσα να γραψω προς τον αδελφον,(εννοει τον πατερα Αυγουστινον Καντιωτη), ότι ο αγων προς τον οποιον ενεπλακη είναι λογω του ότι εγενικευσε το θεμα – εκ των μαλλον δυσεπιλυτων.
Εγω ευχομαι δια την επι τα συμφεροντα λυσιν, δυσκολευομαι όμως να παραδεχθω ότι καθαρσις υπο την εννοιαν που ευνοει ο πατηρ θα επιτευχθη, διοτι αι ριζαι του κακου είναι πολύ βαθειαις.
Ας ευχωμεθα όμως να γινη καποια αρχη.
Μετ ευχων και πατρικης αγαπης
Αρχιμανδριτης Γερβασιος. 


2 σχόλια:

  1. Λέει ο πατήρ Αυγουστίνος εμπνεόμενος υπό προφητικού πνεύματος: Πατρινοί! Πιστέψτε με εις τον λόγον! Περιμένετε! Θα περάσουν 100, 200, 300 χρόνια για να γεννηθή ένας πάτερ Γερβάσιος. Θα περάσουν 300 χρόνια για να γεννηθή ένας πάτερ Γερβάσιος. Έχει συμβεί προ πολλού, είναι άγιος ο πάτερ Γερβάσιος, είναι άγιος, είναι άγιος ο πάτερ, είναι άγιος. η Εκκλησία θα τον ανακηρύξει ως άγιον και θα ευχόμεθα του πατρός ημών Γερβασίου ο οποίος υπήρξε κρίνον εξ ακανθών, ο οποίος υπήρξε η ορθόδοξος Εκκλησία, ο οποίος υπήρξε η ρομφαία του Πνεύματος. ο οποίος υπήρξε ο ήλιος των Πατρών. Όλοι του ζητούμε την ευχή: πάτερ άγιε πρέβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυσκολεύεται, γράφει προ 50 και πλέον ετών, ο π. Γερβάσιος, δυσκολεύεται να παραδεχθεί ότι θα επιτευχθεί η κάθαρσις υπό την έννοια που την εννοεί ο π. Αυγουστίνος, διότι οι ρίζες του κακού είναι πολύ βαθειές. Και διότι το θέμα, όπως το γενίκευσε ο π. Αυγουστίνος κάνει τον Αγώνα εκ των πλέον δυσεπιλύτων.

    Εδώ έχουμε την περιγραφή της διαφοράς των αντιλήψεων δύο αγίων επί του τρόπου αγώνος.

    Ο μεν π. Γερβάσιος εκφράζει την προσγειωμένη, τη συνετή, τη λογική αντιμετώπιση, διαβλέπων ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα καίτοι το εύχεται.

    Ο δε π. Αυγουστίνος εκφράζει την απόλυτη εν Ευαγγελίω αγωνιστική διάθεση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου