Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

o ασύνορος πολιτισμός μας…

 
 ΠαπαΗΛΙΑ 
του ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΥ ....ΘΗΡΙΟΔΑΜΑΣΤΗ


Μας μίλησε ο σουλτάνος κ. Ερντογάν για τα σύνορα της καρδιάς των Τούρκων, τα οποία-αν καλά θυμάμαι-έφταναν κατά την περίοδο της ακμής τους μέχρι τα σύνορα της τότε Αυστροουγγαρίας. Και του απάντησαν οι δικοί μας ότι τα σύνορα της δικής μας καρδιάς φτάνουν μέχρι τις Ινδίες.
Αλλά οι καρδιές δεν έχουν σύνορα. Κι αν μεν είναι καλές δημιουργούν πολιτισμούς χωρίς σύνορα. Ενώ αν είναι άσχημες δημιουργούν βαρβαρότητα επίσης χωρίς σύνορα. Δεν απομένει, λοιπόν, παρά να συγκρίνουμε την ιστορική πορεία του δικού μας έθνους με αυτήν κάποιων άλλων, για να γίνει αντιληπτό το ποιον προσανατολισμό έχουν οι καρδιές των μεν και των δε:
 Οι γείτονες μας και  ελέω ΝΑΤΟ «σύμμαχοι» μας Τούρκοι, απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω, δεν έχουν να παρουσιάσουν αξιόλογο  πολιτισμό. Στους λαούς, που υποδούλωσαν  δεν άφησαν κάποια ίχνη πολιτισμού. Αν μάλιστα τους κρίνουμε με βάση τις εμπειρίες της δικής μας  400χρονης σκλαβιάς, δεν μας άφησαν ως ανάμνηση τίποτε άλλο παρά «μνημεία» ασύνορης βαρβαρότητας: Με τα χαράτσια, τα παιδομαζώματα, τις σφαγές, τους ανασκολοπισμούς, τους εξανδραποδισμούς και όσα άλλα η βαρβαρότητα μπορεί να υπαγορεύσει. Και ασφαλώς, επειδή τους χώριζε πολιτισμική άβυσσος από τους άλλους λαούς δεν μπόρεσαν να οικειοποιηθούν κάποια αξιόλογα στοιχεία του πολιτισμού τους. Σε αντίθεση βέβαια με κάποιους αραβικούς λαούς, οι οποίοι επωφελούμενοι απ’ την επικοινωνία τους με την πνευματική παρακαταθήκη των Ελλήνων, ανέπτυξαν αξιόλογους πολιτισμούς.
Τα καλλιτεχνικά ρεξάλλου αλλά και τα λογοτεχνικά και φιλοσοφικά δημιουργήματα των Ελλήνων είναι εδώ και τρείς και πλέον χιλιάδες χρόνια αναπαλλοτρίωτος θησαυρός όλων των λαών της ανθρωπότητας. Και σ’ όλες τις χώρες που βρεθήκαμε δημιουργήσαμε και αφήσαμε πίσω μας μνημεία αθάνατου πολιτισμού: Αλεξάνδρειες, Αντιόχειες και τόσα άλλα κέντρα μακραίωνης και απαράμιλλης  πνευματικής ακτινοβολίας. Αφού ακόμη και οι Ρωμαίοι, όταν κατέκτησαν τα εδάφη μας αναγκάστηκαν να πουν ότι «η υποταγμένη Ελλάδα υπέταξε τον τραχύ κατακτητή».Και στη συνέχεια η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν ένας τεράστιος πομπός πολιτισμικών θησαυρών, όχι μόνο στους λαούς, που διαφέντεψε αλλά και πολλούς άλλους: Σλάβους, Βουλγάρους, Αρμένιους, Γεωργιανούς, Ρώσους, οι οποίοι έκθαμβοι απ’ τα καλλιτεχνικά αλλά και τα πνευματικά δημιουργήματα των Βυζαντινών, φρόντισαν να τα οικειοποιηθούν. Άλλωστε και ο νεότερος ευρωπαϊκός και ο αμερικάνικος πολιτισμός  έχει τις ρίζες του στην πολιτισμική  κληρονομιά των Ελλήνων.
Άλλωστε και ο ύμνος προς τη δημοκρατία του κ. Ομπάμα τι άλλο μπορεί να είναι  παρά η αναγνώριση  της τεράστιας πνευματικής προσφοράς των Ελλήνων προς την ανθρωπότητα; Βέβαια τόσο η αρχαία δημοκρατία, όσο και οι σύγχρονες δημοκρατίες είναι, όπως έχει πει και ο Θουκυδίδης στην ιστορία του,  «λόγω» μόνο δημοκρατίες. Γιατί  βάση της ουσιαστικής δημοκρατίας δεν είναι μόνο η ισότητα απέναντι στους νόμους-που βέβαια δεν υπάρχει- αλλά και απέναντι στα παραγόμενα αγαθά. Σχετικά με την οποία, όπως λέει και το Ευαγγέλιο, «χάμα μέγα εστήρικται» μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων. Πολύ δε μεγαλύτερο ήταν το χάσμα αυτό στην αρχαιότητα δεδομένου και του θεσμού της δουλείας. Της οποίας όμως δουλείας οι αχθοφόροι είναι μεγάλοι συντελεστές των θαυμαστών μνημείων της Ακρόπολης. Για τα οποία καυχιόταν ο Περικλής και όπου ο κ. Ομπάμα επέλεξε να κάνει τον ρομαντικό ηγεμονικό του περίπατο .
Για να προσθέσουμε στο σημείο αυτό ότι, όπως θα ’λεγε κι ο Αριστοτέλης,  «φίλος μεν ο κ. Ομπάμα, αλλά φιλτάτη η αλήθεια». Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ηγεμονίας του ιδίου αλλά και των προκατόχων του καταστράφηκαν ολόκληρες χώρες.  Των οποίων οι λαοί δεινοπαθούν, τόσο στον τόπο τους, όσο και στα καραβάνια απανθρωπιάς της προσφυγιάς  που αναγκάζονται ν’ ακολουθούν. Με την ελπίδα να φτάσουν κάποτε στους παραδείσους  των καταστροφέων τους, οι οποίοι  ωστόσο τους υποδέχονται υψώνοντας  μπροστά τους τείχη . Ή, όπως ο κ. Ομπάμα, απονέμοντας εύσημα στους Έλληνες για τα μαθήματα ανθρωπιάς προς την ανθρωπότητα.  Παρά το γεγονός ότι μπορεί ο πολιτισμός  μας και η αγάπη μας για τους δεινοπαθούντες   να μην έχουν σύνορα, ωστόσο όμως οι δυνατότητές  μας είναι πολύ περιορισμένες. Γεγονός για το οποίο ευθύνεται πρώτιστα και  πάλι  η ασύνορη βαρβαρότητα των τοκογλύφων της Αμερικής και της Ευρώπης.  Αφού τους μεν Άραβες κατέστρεψαν με τις πολεμικές τους μηχανές, ενώ εμάς μας δολοφονούν οικονομικά με υποχθόνιες μεθοδεύσεις.
Ωστόσο ο κ. Ομπάμα, παρότι  χρησιμοποίησε την πατρίδα μας, για ν’ απαντήσει στις εναντίον του ΝΑΤΟ και της παγκοσμιοποίησης διαφαινόμενες προθέσεις του κ Τραμπ, αναγκάστηκε να πει έστω και λίγα καλά λόγια για την παγκόσμια πολιτισμική προσφορά των αρχαίων αλλά και των νεότερων Ελλήνων. Γεγονός, που μπορεί να δυσαρέστησε κάποιους ευρωπαίους και αμερικανούς ανθέλληνες, που τόσα χρόνια, στο όνομα της ασύνορης βαρβαρότητας, μας χλευάζουν παντοιοτρόπως.  Αλλά και κάποιους δικούς μας φωταδιστές οι οποίοι αγωνίζονται μανιωδώς να μας αποκόψουν απ’ τις πνευματικές μας ρίζες. Γιατί πιθανώς οι πάτρωνές τους φοβούνται ότι και σήμερα, παρά την περιορισμένη γεωγραφικά επικράτειά μας, αποτελούμε κίνδυνο για την ασύνορη βαρβαρότητά τους.
 Για τον πρόσθετο  λόγο ότι μαζί με την αρχαιοελληνική μας παράδοση διαθέτουμε το και παντοδύναμο οπλοστάσιο του Ευαγγελίου, με βάση το οποίο υλοποιήθηκε στις πρώτες χριστιανικές κοινότητες η πεμπτουσία της αληθινής  δημοκρατίας.  Όπου, σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων (Δ: 32-34),  «ο καθένας πρόσφερε ανάλογα με τις δυνάμεις του και έπαιρνε ανάλογα με τις ανάγκες του. Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας φτωχός ανάμεσά τους»!Όραμα που μας επιτρέπει να επεκτείνουμε επ’ άπειρο τον ασύνορο πολιτισμό μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου