Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2016

ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ, 
ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ, 
ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ 
πατηρ Βασιλειος Βολουδακης

2 σχόλια:

  1. Γιατί τον διακόπτουν με άσχετα θέματα; Ιδίως οι γυναίκες οι λαλίστατες, που επιμένουν κι επιχειρούν να διδάσκουν και τον ομιλητή, ενώπιον της εκκλησίας, ήτοι της συνάξεως. Ας σιωπήσουν, ας ακούσουν τον ομιλητή κι ας κάνουν τις ερωτήσεις στο τέλος κατ΄ ιδίαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α Κορ. 2΄14-15! ψυχικὸς δὲ ἄνθρωπος οὐ δέχεται τὰ τοῦ Πνεύματος τοῦ Θεοῦ· μωρία γὰρ αὐτῷ ἐστι, καὶ οὐ δύναται γνῶναι, ὅτι πνευματικῶς ἀνακρίνεται. ὁ δὲ πνευματικὸς ἀνακρίνει μὲν πάντα, αὐτὸς δὲ ὑπ᾿ οὐδενὸς ἀνακρίνεται.

    Στα χωρία αυτά βρίσκεται ένα από τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν το θέμα. Άλλη συνείδηση εννοεί ο γιατρός αναφέροντας τα εγκεφαλικά και εργαστηριακώς μετρούμενα επίπεδα συνείδησης, άλλη έννοια, πνευματικώς, έχει η συνείδηση που εννοεί ο π. Βασίλειος (ο έλεγχος κάθε σκέψης και πράξης βάσει του έμφυτου ηθικού Νόμου αλλά και του Χριστιανικού Νόμου της Κ.Δ.). Κάνω κάτι κακό και δεν μπορώ να κοιμηθώ, αν μου έχει μείνει κάποιο ίχνος ανθρωπιάς, λόγω του έμφυτου νόμου της συνειδήσεως. Πολύ περισσότερο αν τον έχω εμπλουτίσει με τον Χριστιανικό νόμο.    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου