Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016



Ἔρημος ἡ Ἑλλάδα!


ἀρχ/του Δανιήλ Ἀεράκη
             

Mποροῦμε νὰ πανηγυρίζουμε, ὅταν γύρω μας ἕνας κόσμος πεθαίνει; Μποροῦμε νὰ πανηγυρίζουμε, ὅταν ἡ Ἑλλάδα πεθαίνη; Καὶ δὲν μιλᾶμε γιὰ σχῆμα λόγου ἢ γιὰ ὑπερβολὴ ἢ γιὰ παραβολικὴ παράστασι. Μιλᾶμε γιὰ πραγματικότητα. Τεράστιος τίτλος τῆς «Καθημερινῆς» (18 Σεπτεμβρίου 2016) προειδοποιεῖ: «Ἔρημος χώρα θὰ εἶναι τὸ 2050 ἡ Ἑλλάδα». Καὶ στὸν ὑπότιτλο: «Ὁ πληθυσμός της θὰ ἔχει μειωθεῖ μέχρι καὶ 2,5 ἑκατομμύρια»!
            • Ἀπό τό 2011 οἱ θάνατοι εἶναι περισσότεροι ἀπό τὶς γεννήσεις.
            • Τὸ 2015 ὁ πληθυσμὸς τῆς Ἑλλάδος ἦταν 10,8 ἑκατομμύρια, δηλαδή, μικρότερος κατὰ 300.000 ἀπό τό 2011.
            • Τὸ 1951 εἴχαμε 155.422 γεννήσεις καὶ μόνο 57.508 θανάτους. Σήμερα;...
 
            γονιμότητα στὴν Ἑλλάδα ἔχει φθίνουσα πορεία. Οἱ γυναῖκες, πού γεννήθηκαν ἀνάμεσα στὸ 1950 καὶ στὸ 1954 ἔφεραν στὸν κόσμο 2 μόνο παιδιά. Αὐτές πού γεννήθηκαν ἀπό 1960-1974 ἔφεραν 1,60 παιδιά, δηλαδή, περίπου ἀνά 15 γυναῖκες 2 παιδιά! Τὴν περίοδο 2010-2015 ἡ γονιμότητα στὴν Ἑλλάδα ἔπεσε στὸ 1,34,  δηλαδή, περίπου ἀνά τρεῖς γυναῖκες 4 παιδιά!
            • Ἡ γονιμότητα ὅλο καὶ κατεβαίνει, διότι πολλὰ ἀνδρόγυνα ἀναβάλλουν τὴ γέννησι πρώτου παιδιοῦ!
            • Τὸ θέμα δὲν εἶναι τόσο πολιτικό. Τί περιμένεις ἀπό μιὰ κυβέρνησι, πού περιφρονεῖ τοὺς πολυτέκνους καὶ θέλει στὴ θέσι τῆς οἰκογένειας μὲ πατέρα, μητέρα καὶ παιδιά, νὰ βάλη ἕνα αἰσχρό, ἀνώμαλο ζευγάρι ὁμοφυλοφίλων;
            • Τὸ θέμα δὲν εἶναι τόσο οἰκονομικό. Διότι μὲ ἀπίστευτη φτώχεια τὴ δεκαετία τοῦ 1950 ἡ Ἑλλάδα ἀνέβαζε τοὺς δεῖκτες πολυπαιδείας.
            • Τὸ θέμα δὲν εἶναι τόσο ἐθνικό.
            • Τὸ θέμα εἶναι κυρίως ἐκκλησιαστικό.
            • Ἡ Ἐκκλησία μέχρι πρὶν ἀπό 80 περίπου χρόνια εἶχε ἑνιαῖα γραμμὴ στὸ θέμα τῆς τεκνογονίας. Ἡ ἀποφυγὴ τῆς τεκνογονίας καταδικαζόταν ἀπό ὅλους τοὺς πνευματικοὺς - ἐξομολόγους.
            • Ἡ Ἐκκλησία εἶχε πολλὰ οἰκογενειακὰ εἰκονοστάσια. Κάθε σπίτι εἶχε πολλὲς ἔμψυχες εἰκόνες. Τώρα ἔχει πολλὲς χάρτινες καὶ ξύλινες ἔγχρωμες ἄψυχες εἰκόνες, ἀλλά δὲν ἔχει παιδιά.
            • Ἡ Ἐκκλησία ἔχει σιγήσει στὸ θέμα τῆς τεκνογονίας. Βρῆκε εὔκολο τρόπο νὰ κάνη πανηγύρια καὶ λιτανεῖες μὲ ὑποδοχὲς ἀντιγράφων εἰκόνων καὶ ποικίλων λειψάνων, καὶ δὲν ἐνισχύει τοὺς πιστοὺς νὰ τηρήσουν τὸ θέλημα τοῦ Θεοῦ στὸ σωτηριῶδες ζήτημα τῆς τεκνογονίας.
            • Ἡ Ἐκκλησία, ὅπως πᾶμε, θὰ θάβη νεκρούς, ἀλλά δὲν θὰ βαπτίζη παιδιά!
            • Ἡ Ἐκκλησία, ἂν ἀγαπᾶ τὴν Ἑλλάδα, ὀφείλει νὰ κηρύξη μετάνοια πρὸς μετάγγισι. Νέο αἶμα νὰ μεταγγισθῆ στὸ σῶμα τῆς Ἑλλάδας, γιὰ νὰ ζήση.
            • Ἡ Ἐκκλησία, ἂν ἀγαπᾶ τὰ παιδιά της, ὀφείλει νὰ τὰ στηρίξη στὴν πίστι. Διαφορετικὰ θὰ ἔχη πολύτεκνες οἰκογένειες λιγώτερες ἀπό ὅσους ναοὺς ἔχει! Ἐνῶ κάποτε οἱ πολύτεκνες οἰκογένειες ἀποτελοῦσαν τὴν πλειονοψηφία στὴ χριστιανικὴ κοινότητα.
            • Ἡ Ἐκκλησία, ἐμεῖς ὅλοι, ὀφείλουμε νὰ πείσουμε τοὺς χριστιανούς, ὅτι σώζονται ὄχι μὲ μαγικὸ τρόπο, ἀλλὰ μὲ τὴν ἐπιτέλεσι τοῦ καθήκοντος.
            • Ἡ Ἑλλάδα χάνεται, καὶ μεῖς «γλεντᾶμε» μὲ θρησκευτικὰ «ἐφέ»!

11 σχόλια:

  1. Εύγε στον π. Δανιήλ που επιμένει παραδοσιακά. Αλλά όπως σχολιάστηκε στο ιστολόγιο, της αποφυγής τεκνογονίας προηγείται η αποφυγή του γάμου σε αναπαραγωγικές ηλικίες. Αρκετές μητέρες γεννούν με ορμονική υποβοήθηση ένα και μόνο παιδί, επειδή όταν παντρεύονται, είναι πλέον στην εμμηνόπαυση. Είναι και η οικονομική κρίση και τα μνημόνια, με την ανεργία, την καταχρέωση, την αδυναμία οικογενειών να πληρώσουν ακόμα και το νερό και τη ΔΕΗ. Είναι και η μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό. Δεν είδαμε κάποια διαδήλωση των θρησκευόμενων κατά αυτών των δεινών, που έχουν και πνευματικές προεκτάσεις. Δεν είδαμε κάποια πρωτοβουλία της Εκκλησίας να εκποιήσει τα χρυσά και πολύτιμα τάματα και την μεγάλη εκκλησιαστική περιουσία υπέρ των νέων οικογενειών των αδυνάμων μελών της αλλά και στα παγκόσμια φόρα που συμμετέχει να καλεί τους ετεροδόξους να πιέσουν τις Κυβερνήσεις τους ώστε η Γερμανία να επιστρέψει στην Ελλάδα τα κλεμμένα (Κατοχικό Δάνειο και Αποζημιώσεις). Ευτυχώς κάποιοι Ναοί προσφέρουν συσσίτια, αλλά αυτά απλά συντηρούν στη ζωή τους ανθρώπους. Είναι η παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του κι όχι η θεραπεία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελευταία δεν γίνεται εορτή Ναού (πανήγυρις) χωρίς "υποδοχή" ή μεταφορά λειψάνου ή εικόνας 'η και αντικειμένων για προσκύνησι!!! Το τερπνόν (λιτανείες) μετά του ωφελίμου (καλαθάκι ή πανεράκι δίπλα στο προσκύνημα για το αντίτιμο της "χάριτος" το οπωσδήποτε προαιρετικό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα έλεγα ότι ο π.Δανιήλ και οι όμοιοί του ΔΕΝ δικαιούνται δια να ομιλούν,αλλά λόγω σεβασμού το αποσιωπώ!!Αλήθεια ΤΙ ΠΡΟΣΈΦΕΡΕ αυτός σ'αυτό το θέμα;;Μιλάει για τους ομοφυλοφίλους,αλήθεια πόσους έχει η εκκλησία που κρύβονται πίσω από το ράσο και το παίζουν άγαμοι παρθένοι;;Πάνω από 50.000 άνδρες και γυναίκες είναι"αφιερωμένοι" στο...Θεό;;Είπε επίσης και για τη σημερινή επιείκεια της "εκκλησίας" σχετικά με την τεκνογονία,αλήθεια πιστεύει ότι αν αυστηροποιηθεί, θα την ακούσει κανείς με τα σκάνδαλα,που έχει επιδείξει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ δεν δικαιούσαι ανώνυμε να μιλάς. Ένας άδικος και εμπαθής κατήγορος χωρίς λόγο βασισμένο σε κάτι! Αερολογείς για να κατηγορήσεις τον π. Δανιήλ. Ντροπή.

      Διαγραφή
  4. Η Εκκλησία πρέπει πρώτα να βοηθά τις οικογένειες να ζήσουν πνευματικά και υλικά τηρώντας τους ιερούς κανόνες και τότε να ζητάει και από τις οικογένειες να κάνουν το ίδιο. Παλιότερα η Εκκλησία ήταν δίπλα στον λαό, ενώ σήμερα μαζεύει χρυσαφικά... Αγαπάει τον χρυσό και οχι τον Χριστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. +1 αλλά αν παίρναμε παράδειγμα από την παρούσα εκκλησία, καήκαμε. Ας αρχίσουμε από το ποίμνιο: Αδιάφορο έως ακατήχητο στην πλειοψηφία και το 98% των Ελλήνων χριστιανοί της λαμπαδούρας και της ταυτότητος. Αν συνεχίσουμε ως προς κάποιους ποιμένας: μισθωτοί έως λύκοι βαρείς, που ζούν από τον Χριστόν διά τον Χρυσόν και όχι διά τον Χριστόν. Εμείς όμως οφείλουμε να λέμε την πάσα αλήθεια και στο θέμα της πολυτεκνίας.

      Διαγραφή
    2. Η πάσα αλήθεια είναι αυτό που λέει ο παπάς στο γάμο:
      "Ευτεκνίας απόλαυσιν" και όχι "πολυτεκνίας απόλαυσιν".

      Διαγραφή
    3. Επειδή η αποφυγή τεκνογονίας είναι αυτονόητη και πολυτεκνία μόνη της δε λέει τίποτε. Πολυτεκνία δεν σημαίνει και ευτεκνία. Αλλά, και το κυριώτερο, θα αποπλανηθείτε εάν ως προς τις αλήθειες της Πίστεως βασιστείτε σε ιερολογίες, ακολουθίες, ευχές, ύμνους, χαιρετισμούς, επιταφίους θρήνους, απολυτίκια, ακολουθίες αγίων κ.λπ. Πλην της θ.λειτουργίας τα άλλα έχουν πολλά λάθη.

      Διαγραφή
  5. Φίλτατοι σχολιαστά 10:46, είμαι ο πρώτος σχολιαστής που γράφει "εύγε" στον π.Δανιήλ.
    Κατά σύμπτωση στο λινκ https://apotixisi.blogspot.gr/2016/09/blog-post_93.html#comment-form έγραψα το μοναδικό σχόλιο που θίγει και το θέμα των "αφιερωμένων". Δύο κορίτσια σε δυο έτη στον εργασιακό μου χώρο 40 οικογενειών είναι πολλά. Οι γονείς τα ετοίμαζαν για νυφούλες και κάποιοι τα ενέκλεισαν ισοβίως, "με τη θέλησή τους". Συμφωνώ μαζί σας ως προς το πρόβλημα, αλλά όχι απόλυτα ότι φταίει ο π.Δανιήλ. Έστω κι αν σφάλλει ή έσφαλε κάπου, ουδείς αλάνθαστος. Οφείλει θεωρητικά να διδάσκει ακέραιο το Ευαγγέλιο. Αν είναι 50.000 οι νέες και (οι ελαχιστότεροι) νέοι που "αφιερώθηκαν" και αρκετές κλείστηκαν ισοβίως σε μονές και συνοδείες τις τελευταίες δεκαετίες, εάν δημιουργούσαν πολύτεκνες χριστιανικές οικογένειες, 50.000 x 6 = 300.000 τα παιδιά τους, οι νέοι κατηχημένοι πιστοί Χριστιανοί θα δημιουργούσαν νέες πολύτεκνες οικογένειες και η Ελλάδα σιγά σιγά, μειωμένων των οικογενειών των αθέων που συζούν χωρίς τεκνογονία, θα μετατρεπόταν σε χώρα αγίων.

    Η διδασκαλία της Εκκλησίας που έχει αλλοιωθεί γενικότερα, είναι μία, ακόμα και στο θέμα των επισκόπων: οι κληρικοί να χειροτονούνται σε μεγάλη ηλικία, μετά τα 45 και να είναι όπως και οι επίσκοποι έγγαμοι άντρες μιας γυναικός (δηλ. όχι προγαμιαίες σχέσεις με γυναίκες (εννοείται και με άνδρες) για όσους θέλουν να ιερωθούν, μία μόνον γυναίκα στον γάμο) - κι ελάχιστοι, οι δυνάμενοι χωρείν, άγαμοι. Κάποτε η Εκκλησία δεν επέτρεπε να γίνονται οι μοναχοί Επίσκοποι. Αν η σημερινή "εκκλησία" επιβάλλει υποχρεωτική αγαμία στον ανώτερο κλήρο (επίσκοπος μόνο εκ μοναχών) χειροτονώντας παράλληλα μειράκια (νεανίες αμούστακους) να αλλάξει η νοοτροπία επί το ευαγγελικότερο διότι, συμβαίνουν αυτά που γράφετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ. Πατέρας (πατήρ, πάτερ). Γέροντας.

      Λέξεις που ενώ κοσμικώς διατηρούν τις πρώτες τους έννοιες, στην εκκλησία έχασαν το νόημά τους λόγω του πλήθους των "νυμφών γαλών" = νυφών γατών.
      Νύμφαι γαλαί: Χαρακτηρισμός του π.Αυγουστίνου για τα μειράκια εκείνα που από νεανικό ενθουσιασμό και δίψα για αρχιερατικά μεγαλεία, βιάζονται αμούστακα να ιερωθούν, άγαμα, χωρίς δοκιμασία, και μόλις παρουσιαστεί πειρασμός υποκύπτουν. Όπως η γάτα που ... ντύθηκε νύφη, φόρεσε το νυφικό και καμάρωνε, αλλά την ώρα του γάμου είδε ποντικό στη γωνία, παράτησε το γάμο κι έτρεξε να κυνηγήσει τον ποντικό.

      Διαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου