Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015

Ακόμη και αν υποτεθεί ότι οι διαφορές αυτές εξαφανίζονται ξαφνικά και οι θεολόγοι υπογράψουν τα πάντα,ακόμα και τότε είναι απίθανο να αλλάξει τίποτα, επειδή οι συμφωνίες αυτές θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από όλους όσους θεωρούν τον εαυτό τους Ορθόδοξο Χριστιανό, και αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο"

Μόσχα προς Φανάρι για διάλογο με Ρ/Καθολικούς: Και όλα να τα υπογράψουν οι θεολόγοι δε θα αλλάξει τίποτα


Μόσχα προς Φανάρι για διάλογο με Ρ/Καθολικούς: Και όλα να τα υπογράψουν οι θεολόγοι δε θα αλλάξει τίποτα
logo tilegrafima article 720x90.png
Του Μάνου Χατζηγιάννη 
 
Μια έμμεση πλην σαφέστατη απάντηση προς το Φανάρι, αλλα΄και το Βατικανό, έστειλε η Μόσχα αναφορικά με τα περί "διαλόγου αγάπης" και την προοπτική ενώσεως που βλέπουν οι κκ Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος. Σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ξεκαθάρισε πως ακόμη και αν "οι θεολόγοι υπογράψουν τα πάντα,ακόμα και τότε είναι απίθανο να αλλάξει τίποτα"! 
Μπορεί λοιπόν Φανάρι και Βατικανό να συμφωνούν πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένας "διάλογος αληθείας και αγάπης με στόχο την πλήρη κοινωνία και ένωση", πλην όμως η Μόσχα φαίνεται να μην συμμερίζεται επακριβώς την άποψη αυτή...

 
Ο Ρώσος Πατριάρχης σε μια συνάντηση με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Νέων νομοθετών αρχικά σχολίασε γενικότερα το διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών κυρίως υπό το πρίσμα του διωγμού των Χριστιανών ανά τον κόσμο:  
"Η αποφυγή του διαλόγου με την Καθολική Εκκλησία τώρα θα ήταν λάθος. Υπερασπιζόμαστε τις ίδιες αξίες τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό βίο. Πρέπει να θεσπίσουμε μια τέτοια συνεργασία για την αντιμετώπιση του μη-χριστιανικού κόσμου, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσουμε τις δικές μας δυνάμεις. Συμπεριλαμβανομένου εκείνου που, νομίζω, αξίζει θετική αντιμετώπιση - την κοινή θέση μας σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή" είπε.
Και κατέληξε λέγοντας πως η συνεργασία με "την μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία, την Καθολική, θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία των χριστιανών και να οδηγήσει την αναβίωση του χριστιανισμού σε παγκόσμια κλίμακα".
Παρ 'όλα αυτά, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η συνεργασία δεν μπορεί να καταργήσει τις θεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο εκκλησιών. "Ακόμη και αν υποτεθεί ότι οι διαφορές αυτές εξαφανίζονται ξαφνικά και οι θεολόγοι υπογράψουν τα πάντα,ακόμα και τότε είναι απίθανο να αλλάξει τίποτα, επειδή οι συμφωνίες αυτές θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από όλους όσους θεωρούν τον εαυτό τους Ορθόδοξο Χριστιανό, και αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο" σχολίασε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου