Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΗΔΑΛΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΏΘΗΚΑΝ (Θ)

 



Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Αθανασίου (χημικός)

Μετά την εκτενή παρέμβαση για την θεολογική διερεύνηση της εικόνας του Συνθρόνου της Αγίας Τριάδος, επανερχόμαστε για να παρουσιάσουμε   ορισμένα ακόμα θέματα που αφορούν το βιβλίο του Πηδαλίου.

Μου ζητήθηκε να σχολιάσω την πρώτη έκδοση του βιβλίου από την μασονική αδελφότητα ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ. Πριν εκφράσω την προσωπική μου άποψη αναφέρω τα εξής απαραίτητα ιστορικά γεγονότα.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα άρθρα την επιμέλεια της Έκδοσης του Πηδαλίου είχε αναλάβει ο ιερομόναχος Θεοδώρητος Εσφιγμενίτης. Πριν την έκδοση είχε προηγηθεί κριτική θεώρηση του κειμένου του Πηδαλίου («Ανάκριση») από τον λόγιο ιερομόναχο Δωρόθεο Βουλησμά, μετά από απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μετά δε την ¨Ανάκριση» του Πηδαλίου εκδόθηκε Συνοδική Απόφαση για την έγκριση της έκδοσής  του. Ο Θεοδώρητος όμως θέλοντας να εκδικηθεί τον Όσιο Νικόδημο, για παρατηρήσεις και υποδείξεις που έκανε στο έργο του «Ερμηνεία στην Ιερά Αποκάλυψη», έκανε παρεμβάσεις στο τελικό εγκριθέν κείμενο του Πηδαλίου.

«Ο δόλιος Θεοδώρητος ,δίχα γνώμης των μεταφραστών και των κατ΄επιταγήν εκκλησιαστικήν θεωρησάντων την  βίβλον αξιολόγων ανδρών εσκευώρησεν όσα δεν έπρεπε σε βάρος του Νικοδήμου. Η πράξη του Θεοδώρητου, συναφώς με τον ενδεχόμενο φθόνο απέναντι στον λόγιο Νικόδημο είχε αφετηρία μια ιδιότυπη θεολογική μισσαλοδοξία….(Θ.Γιάγκου-Α.Α.Ταχιάου-ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ-ΔΩΡΟΘΕΟΥ ΒΟΥΛΗΣΜΑ)

Όταν ο Όσιος Νικόδημος ανακάλυψε μετά την εκτύπωση του ΠΗΔΑΛΙΟΥ τις παρεμβάσεις στο τελικό κείμενο απέστειλε επιστολές και στον ιερομόναχο Δωρόθεο Βουλησμά και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητώντας την διορθωτική  παρέμβασή τους.

Από το περιεχόμενο των επιστολών, που διασώζονται, μαθαίνουμε τις αιτίες αλλοίωσης του κειμένου από τον Θεοδώρητο καθώς και σε ποιες σελίδες έγιναν οι παρεμβάσεις και ποιες είναι.

Με βάση τα παραπάνω άποψη του γράφοντος είναι ότι η έκδοση του ΠΗΔΑΛΙΟΥ από την μασονική αδελφότητα ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ, με την οποία φαίνεται ότι διατηρούσε επαφές ο Θεοδώρητος, συμπεριλαμβάνεται μέσα στο σχέδιο του  προκειμένου να πλήξει την αξιοπιστία και την αξία του Πηδαλίου και τους συγγραφείς του. Επίσης μην ξεχνάμε ότι οι μασονικοί εκδοτικοί οίκοι έχουν και εκδόσεις  με θέματα χριστιανικής θεολογίας, προκειμένου να καλύψουν την πραγματική θρησκευτική τους ταυτότητα.H έκδοση του Πηδαλίου ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία.

Το αξιοπρόσεκτο όμως στην αλληλογραφία Οσίου Νικοδήμου -Δωροθέου  Βουλησμά  και Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ότι ο Όσιος ανησυχεί και διαμαρτύρεται για τις αλλοιώσεις του κειμένου από τον Θεοδώρητο ,παρά για τον οικονομικό χορηγό της έκδοσης. Πιθανόν να μην  γνώριζε για το ποιόν του Εκδοτικού Οίκου ,αλλά ούτε αναφέρει παρεμβάσεις του Εκδοτικού Οίκου στο κείμενο του Πηδαλίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου