Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

 

sinodos mosxa

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Συνήλθε σήμερα, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024 μέσω τηλεδιάσκεψης η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου.

Η Ιερά Σύνοδος συνήλθε με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου 8371 του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, που αφορά την εκκαθάριση των θρησκευτικών οργανώσεων που είναι συνδεμένες με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

«Στις 20 Αυγούστου 2024, το Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο «Για την προστασία της συνταγματικής τάξης στον τομέα των δραστηριοτήτων των θρησκευτικών οργανώσεων», το οποίο καθιστά δυνατή την απαγόρευση στο δικαστήριο των δραστηριοτήτων οποιουδήποτε θρησκευτικής κοινότητας στην επικράτεια της Ουκρανίας, εάν είναι «συνδεδεμένη» με οποιεσδήποτε θρησκευτικές οργανώσεις στη Ρωσία. Για μια κατάλληλη δικαστική απόφαση αρκεί το πόρισμα «θρησκευτικής πραγματογνωμοσύνης», που υπό τις συνθήκες «κυνηγιού μαγισσών» μπορεί και θα παραποιηθεί.

Οι εμπνευστές και υποστηρικτές του νομοσχεδίου στην Ουκρανία — που είναι υψηλού επιπέδου κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές του Βερχόβνα Ράντα, ακροδεξιοί πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα, εκπρόσωποι σχισματικών οργανώσεων και της Ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας (Ουνίτες)— δεν κρύβουν ότι το νομοσχέδιο είναι κατευθυνόμενο απευθείας κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, και ότι σκοπός αυτού του νόμου είναι η εκκαθάριση της ίδιας και όλων των κοινοτήτων της ή η εξαναγκασμός τους να μεταγραφούν σε άλλες θρησκευτικές οργανώσεις.

Εκατοντάδες μοναστήρια, χιλιάδες κοινότητες, εκατομμύρια ορθόδοξοι πιστοί στην Ουκρανία θα βρεθούν εκτός νομικού πλαισίου, χάνοντας την περιουσία και τον τόπο προσευχής τους.

Κατά την περίοδο 2014-2023, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας σημείωσε επανειλημμένα την πίεση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία έχει αναμφισβήτητα χαρακτηριστικά της κρατικής αντιθρησκευτικής πολιτικής.

Η σημερινή υιοθέτηση του νόμου είναι απόδειξη της ανικανότητας του καθεστώτος, το οποίο σε όλη την πολιτική ύπαρξή του επιδίωξε σταθερά, βήμα προς βήμα, να αποδυναμώσει, να διασπάσει και να καταστρέψει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει επανειλημμένα απευθυνθεί σε οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, στον ΟΑΣΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στους ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων του κόσμου, καταθέτοντας τη δίωξη των πιστών στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί ειδικοί και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δύση αναγνώρισαν παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την έγκριση ενός νομοσχεδίου που καταστρέφει την ίδια την ιδέα της ελευθερίας της συνείδησης και της ελευθερίας της συνείδησης. βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Το σταθερό υπόβαθρο της πολιτικής δίωξης της Εκκλησίας είναι η μακροχρόνια συκοφαντική αντιεκκλησιαστική εκστρατεία των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, με στόχο τη δυσφήμιση της κανονικής Εκκλησίας, την πρόκληση και τη δικαιολογία μαζικών κατασχέσεων εκκλησιών, που ονομάζονται «εθελούσιες μεταβάσεις».

Αυτές οι κατασχέσεις οργανώνονται από υποστηρικτές της διάσπασης και ριζοσπάστες εθνικιστές με την υποστήριξη των τοπικών αρχών, των υπηρεσιών πληροφοριών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Κατά κανόνα συνοδεύονται από βία, μαζικούς ξυλοδαρμούς κλήρου και πιστών, ενώ γίνονται κατασχέσεις και προσπάθειες κατάληψης των μεγαλύτερων μοναστηριών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και της βίας έξωσης των κατοίκων τους.

Συνεχίζονται οι άμεσες πιέσεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, σε Επισκόπους και τον κλήρο από τις ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Πέρα από απειλές και εκβιασμούς, αυτή η πίεση εκφράστηκε με το άνοιγμα δεκάδων κατασκευασμένων ποινικών υποθέσεων και άδικες ποινές για πολιτικούς λόγους.

Αρκετοί Αρχιερείς και Ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας συλλαμβάνονται, φυλακίζονται ή έχουν τιμωρηθεί με άδικες ποινές.

Σε ορισμένες περιφέρειες και οικισμούς της Ουκρανίας, οι τοπικές αρχές έχουν «απαγορεύσει» άμεσα τις δραστηριότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, κλείνοντας βίαια τις εκκλησίες, εμποδίζοντας τη λατρεία και κατασχώντας παράνομα οικόπεδα κάτω από μοναστήρια, ναούς και τα ιερά.

Αφού απέτυχαν να αποδυναμώσουν την κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία, έχοντας αποτύχει να κλονίσουν την ενότητά της, οι τοπικές αρχές έκαναν ένα βήμα προς την πλήρη απαγόρευσή της.

Στην κλίμακα και τον συγκεντρωτικό του χαρακτήρα, αυτό το μέτρο μπορεί να ξεπεράσει όλες τις προηγούμενες ιστορικές καταστολές κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της δίωξης κατά την Ελληνοκαθολική Ένωση της Βρέστης, και είναι συγκρίσιμο με τέτοια θλιβερά ιστορικά προηγούμενα όπως οι διώξεις στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατά την εποχή του Νέρωνα και του Διοκλητιανού, ο λεγόμενος αποχριστιανισμός της Γαλλίας κατά τη Γαλλική Επανάσταση του 18ου αιώνα, η αθεϊστική καταστολή στη Σοβιετική Ένωση και η καταστροφή της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τη δεκαετία του 1960 από το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε είναι ασυμβίβαστο με την έννοια του κράτους δικαίου και είναι μια πολιτική διακήρυξη που αποσκοπεί στη νομιμοποίηση της καταστροφής της πλειοψηφικής θρησκευτικής κοινότητας.

Ο νόμος προσδιορίζει κριτήρια που καθιστούν δυνατό τον εντοπισμό μιας ομάδας προσώπων που σχετίζονται με το σημάδι ότι ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και τη σκόπιμη άσκηση πολιτικής καταστολής εναντίον τους.

Με ιδιαίτερη πικρία πρέπει να σημειώσουμε τον αρνητικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των Ιεραρχών που συμφωνούν μαζί του.

Με το μονόπλευρο, βιαστικό και αντίθετο με το πνεύμα των ιερών κανόνων τους, μόνο επιδείνωσαν το εκκλησιαστικό σχίσμα στην Ουκρανία χωρίς να το γιατρέψουν.

Η ηγεσία των σχισματικών που αναγνωρίστηκε από το Φανάρι με ιδιαίτερη μανία ζήτησε την ψήφιση νόμου για την πραγματική απαγόρευση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που είχε προηγουμένως εγκρίνει δημόσια την ποινική δίωξη και τις συλλήψεις των ιεραρχών και των κληρικών του, τώρα, όπως οι αρχιερείς Άννας και Καϊάφας, υποστήριξε ανοιχτά τις ενέργειες των κρατικών αρχών, σκοπός των οποίων είναι η σταύρωση και η καταστροφή της κανονικής Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρει λοιπόν προσωπική ευθύνη για την οργάνωση του διωγμού των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Εκφράζοντας σταθερή πεποίθηση ότι οι πύλες της κολάσεως δεν θα νικήσουν την Εκκλησία του Χριστού (Ματθαίος 16:18), όπως οι πιο σκληρές διώξεις δεν την ξεπέρασαν νωρίτερα, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Ουκρανίας θα αντιμετωπίσουν με θάρρος και σταθερότητα τις νέες δοκιμασίες που τους ετοιμάζουν και θα τις ξεπεράσουν με τη δύναμη του Ιησού που μας αγάπησε (Ρωμ. 8:37) - καλούμε την πληρότητα όλης της παγκόσμιας Ορθοδοξίας να ενισχύσει τις προσευχές τους για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία διώκεται για τον λόγο του Θεού και για τη μαρτυρία της Ιησού Χριστό (Αποκ. 1:9).

Απευθύνουμε έκκληση στις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να απαντήσουν άμεσα και αντικειμενικά στην κραυγαλέα καταπίεση των πιστών στην Ουκρανία».

Τέλος, τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου ζήτησαν από τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο να απευθύνει τις κατάλληλες εκκλήσεις προς τους Προκαθήμενους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, τους προϊσταμένους ετεροδόξων Εκκλησιών και διαχριστιανικών κοινοτήτων, ηγέτες και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου