Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Προς τους αναγνώστες του Ιστολογίου «ΟΜΟΛΟΓΙΑ»-Διευκρινίσεις

 


Απαντώντας σε σχόλια αναγνωστών ξανατονίζουμε  τα εξής:

1.Είναι ξεκάθαρη η θέση του ιστολογίου για τους νεοφανείς Αγίους. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΑΓΙΟ που η Ορθόδοξη εκκλησιαστική συνείδηση αποδέχεται.

2.Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν απόψεις των συγγραφέων τους  και η δημοσίευσή τους γίνεται μέσα στα πλαίσια της ελευθεροτυπίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με όλες τις απόψεις των ενυπόγραφων άρθρων. Αν περιηγηθείτε στα περιεχόμενα του ιστολογίου θα δείτε και άλλες δημοσιεύσεις που αμφισβητούσαν Αγίους της Εκκλησίας (π.χ Άγιο Μάρκο Ευγενικό).Αυτές όμως οι δημοσιεύσεις  αποτέλεσαν αφορμή για εποικοδομητικό και ΟΧΙ ΑΦΟΡΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ. Οπότε οι απόψεις περί αποδοχής της Αγιομαχίας ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ.

3.Υπενθυμίζουμε ότι αμφισβητίες της αγιότητας ορισμένων νεοφανών Αγίων υπάρχουν και στο νέο ημερολόγιο.

4.Η βλασφημία του Αγίου Πνεύματος έχει πολλές εκφράσεις. Η σπουδαιότερη είναι η μη συμμόρφωση με την ζωή και την διδασκαλία των Αγίων, που εκφράζουν το consensus partum (=συμφωνία των πατέρων).Ο έχων ΝΟΥΝ ΝΟΕΙΤΩ.

5.Επειδή οι Άγιοι δεν είναι αλάνθαστοι καλό θα είναι οι σχολιαστές να μην δημοσιεύουν απόψεις των νεοφανών που κηρύσσουν ιερό πόλεμο εναντίον ομάδας χριστιανών. Υπάρχει κίνδυνος ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ οι απόψεις  στα κείμενα που δημοσιεύονται ή αποσπασματικά στο οπτικοακουστικό υλικό. Οι Άγιοι ούτε μισούσαν, ούτε μισούν. Οπότε οι όψιμοι υπερασπιστές των Αγίων πέφτουν σε μεγάλα  πνευματικά λάθη.

6.Ο π.Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος είναι μεγάλος σύγχρονος εκκλησιαστικός συγγραφέας αλλά δεν είναι ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΣ. Επειδή όμως δεν ζει σήμερα για να αξιολογήσει τα εκκλησιαστικά τεκταινόμενα καλό θα είναι να μην τον εκπροσωπούν όσοι πιστεύουν ότι εκφράζουν τις απόψεις του. Θα φέρουμε ένα παράδειγμα. Ο π.Ε.Θ γνώριζε τον πρώτο επίσκοπο των ΓΟΧ πρ. Μητροπολίτη Φλωρίνης Χρυσόστομο Καβουρίδη. Οι διαφωνίες που είχε μαζί του για τις επιλογές του Χρυσοστόμου δεν έγιναν αιτία κήρυξης ΙΕΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ μεταξύ των.

7.Το θέμα της Μονής Εσφιγμένου ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ή ΜΗ ΤΩΝ ΝΕΟΦΑΝΩΝ ΑΓΙΩΝ. Έχει πολλές πτυχές το ζήτημα. Οπότε καλό θα είναι στα σχετικά άρθρα που δημοσιεύουμε στο ιστολόγιο να σχολιάζονται ΣΥΝΟΛΙΚΑ και όχι ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ.

8. Δεν είμεθα σύμφωνοι με την δικέφαλο  Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου. Οι «ιθαγενείς» είναι οι νόμιμοι. Να προσέξουν όμως και οι Ζηλωτές Πατέρες κάποιες ακρότητες επικίνδυνες. (Αναβαπτισμούς Νεοημερολογιτών, αμφισβήτηση νεοφανών αγίων, προσφυγή για δικαίωση σε Διεθνή Οικουμενιστικά Δικαστήρια).

9.Τονίζουμε ότι στηρίζουμε τον αγώνα των Εσφιγμενιτών ΜΟΝΟ  όσον αφορά ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΡΟΣ.

10.Δεν θα δημοσιευτούν σχόλια για την συγκεκριμένη δημοσίευση.

Από το ιστολόγιο ΟΜΟΛΟΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου