Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Για γέλια και για κλάματα..Ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Ιβήρων σχετικά με δημοσίευμα του Γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτου

 

Συγνώμη από Μονή Ιβήρων: Ο μοναχός Μάξιμος Ιβηρίτης έδρασε εν αντιθέσει και εν αγνοία της Γεροντικής Σύναξης της Μονής





Ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Ιβήρων σχετικά με δημοσίευμα του Γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτου

Σχετικά με το κείμενο του αδελφού της μονής μας Γέροντος Μαξίμου, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο «Βήμα Ορθοδοξίας» την 23ην Ιουλίου 2024 [1], ή Γεροντική Σύναξη της Μονής Ιβήρων κρίνει το δημοσίευμα ομοφώνως απαράδεκτο και προβαίνει στην εξής δήλωση:

Το ανωτέρω κείμενο αγνοεί όλη τη διακριτική συμπεριφορά του Αγίου Όρους, με  την οποία επί σειρά δεκαετιών αντιμετώπισε με πολύ σύνεση και υπομονή το πρόβλημα της ανταρσίας της Μονής Εσφιγμένου, για να καταλήξει σύμφωνα με τα άγιορειτικά θέσμια, σε μιά πνευματική λύση. Και έρχεται τώρα το σχετικό δημοσίευμα να ανατρέψει όλες τις κανονικές αποφάσεις και να επιβάλει μιά δική του γνώμη.

Χαρακτηρίζει ως αλεξιπτωτιστές τη μοναστική αδελφότητα η οποία εξελέγη από Έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη παρουσία Πατριαρχικής Εξαρχίας να αναλάβει την ευθύνη της χειμαζομένης Μονής Εσφιγμένου, προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη και η νομιμότητα στο Άγιο Όρος.

Μετά από όλα αυτά κατανοούμε το σκάνδαλο και τον προβληματισμό που προκάλεσε στην εκκλησιαστική συνείδηση το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Ομολογούμε ότι έγινε εν αγνεία της Γεροντικής Συνάξεως της Μονής μας.

Ζητούμε συγγνώμη για την προκληθείσα ταραχή και διαβεβαιώνουμε ότι η Ιερά Μονή Ιβήρων μένει πάντοτε πιστή στην αγιορειτική παράδοση και τις αποφάσεις των νομίμων οργάνων της .

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων
Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ
και οι συν εμοί εν χριστώ αδελφοί

[1] "Παρέμβαση του Αγιορείτη Γέροντα Μαξίμου Ιβηρίτη για τη Μονή Εσφιγμένου – Αποκλειστικό άρθρο στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ", https://www.vimaorthodoxias.gr/arthrografia/paremvasi-toy-agioreiti-geronta-maximoy-iviriti-gia-ti-moni-esfigmenoy-apokleistiko-arthro-sto-vima-orthodoxias/


1 σχόλιο:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου