Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Kαι επισήμως σχίσμα στην νέα ουκρανική Εκκλησία
Το ‘πε και το ‘κανε ο Φιλάρετος! 

Η αποκαλούμενη Τοπική Σύνοδος του «Πατριαρχείου Κιέβου» (Κ.P.) βρίσκεται σε εξέλιξη στο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βλαντιμίρ στο Κίεβο, με στόχο την αναβίωση του «Πατριαρχείου», ξεχωριστά από την «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (OCU), και την απόρριψη του τόμου αυτοκεφαλίας που δόθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 6 Ιανουαρίου.
Ταυτόχρονα, η OCU διεξάγει ένα αντίπαλο φόρουμ που σκοπεύει να μεταδώσει στην ουκρανική κοινωνία την ανάγκη για ενότητα μέσα στην OCU και να αποτρέψει τους Ιεράρχες της να παρευρεθούν στο συμβούλιο του Φιλάρετου. Η πλειοψηφία των ιεραρχών της νέας Εκκλησίας προήλθε από το «Πατριαρχείο Κιέβου» και είχε χειροτονηθεί από τον ίδιο τον Φιλάρετο. Η ηγεσία της OCU δήλωσε νωρίτερα ότι ο Φιλάρετος δεν έχει δικαίωμα να συγκαλέσει σύνοδο του KP και ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει κανονικές και νομικές συνέπειες γι ‘αυτόν.


Το συμβούλιο άρχισε στις 11:00 τοπική ώρα με περίπου 100 άτομα να κάθονται στις θέσεις των «αντιπροσωπειών» και «επισκεπτών». Οι δημοσιογράφοι είχαν αρχικά αποκλειστεί από την είσοδό τους στην εκκλησία, αν και τελικά τους δόθηκε άδεια μετά από κάποιες οχλήσεις.
Στις 11:30 δηλώθηκε ότι υπήρχαν περισσότεροι από 200 αντιπρόσωποι και 50 φιλοξενούμενοι – αρκετοί ώστε ο Φιλάρετος να απευθυνθεί στο πλήθος και να δηλώσει επίσημα την Σύνοδο. «Έχουμε συγκεντρωθεί σε δύσκολες στιγμές»,δήλωσε, «επειδή το UOC δεν είναι πλέον ενωμένο αλλά χωρισμένο και έχει ξεκινήσει ένας αγώνας εναντίον του Κ.Ρ., εναντίον των ιεραρχών του και εναντίον των κληρικών και των μελών της εκκλησίας. Βλέπουμε πόσο μικρό είναι το πατριαρχείο τώρα, αλλά έτσι ξεκίνησε η ίδρυσή του».
Ο Φιλάρετος είναι σίγουρος ότι, αν και το KP έχει γίνει και πάλι μικρό, ότι θα γίνει ξανά μεγάλο. Οι τέσσερις παρόντες ιεράρχες σκοπεύουν να χειροτονήσουν αρκετούς νέους ιεράρχες για να συνεχίσουν την ανάπτυξη του Κ.Π., ανακοίνωσε ο Φιλάρετος.
Εκτός από τις αντιπροσωπείες και τους φιλοξενούμενους, άλλοι τρεις ιεράρχες εντάχθηκαν στην Σύνοδο του Φιλάρετου: ο Επίσκοπος Ιωαφάφ του Βελγοροντ και Ομπογιάν (στη Ρωσία), ο επίσκοπος Φιλάρετος του Φαλέστι και Ανατολικής Μολδαβίας και ο επίσκοπος Πέτρος του Βαλαϊσκι (στη Ρωσία). Κανένας ιεράρχης από το εσωτερικό της Ουκρανίας δεν συμμετέχει επί του παρόντος στο συμβούλιο. Υπάρχουν επίσης αρκετοί αρχιμανδρίτες και άλλοι κληρικοί.
Ο Φιλάρετος μίλησε για τις ελλείψεις του τόμου από την Κωνσταντινούπολη, όπως έχει κάνει πολλές φορές, σημειώνοντας ότι δεν επιθυμεί να πάει από την εξάρτηση από τη Μόσχα στην εξάρτηση από την Κωνσταντινούπολη. Υποστήριξε επίσης ότι το «συμβούλιο ενοποίησης» της 15ης Δεκεμβρίου δεν ήταν τοπικό συμβούλιο της ουκρανικής εκκλησίας, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι προήδρευσε ο μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Το πλήθος ακούει προσεκτικά την ομιλία του Φιλαρέτου, διακόπτοντάς τον με χειροκροτήματα και κραυγές του: «Το Πατριαρχείο Κιέβου υπάρχει!»
Στον αντίποδα, περίπου 30 ιερείς έχουν συγκεντρωθεί στο φόρουμ της OCU σε μια αίθουσα συνεδρίων ξενοδοχείου. Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος Dumenko δεν είναι παρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου