Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

«Ξεχάστηκε» στις Πρέσπες ο σκοπιανός εθνικός ύμνος

Δεν έγινε καμία κίνηση για αλλαγή του παρά τις (αλυτρωτικές) αναφορές του σε Μακεδονία και Βούλγαρους κομιτατζήδες
Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση
Στο απυρόβλητο των διαπραγματεύσεων έμεινε τελικά ο εθνικός ύμνος των Σκοπίων, που μιλά για «Μακεδονία»! Ισως για αυτό, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 2 Απριλίου στη γειτονική χώρα, δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο κατά την άφιξή του στο κυβερνητικό μέγαρο και δεν έπαιξαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών, με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζ. Ζάεφ να του ζητά να βγάλουν σέλφι!

Οπως φαίνεται, ο εθνικός ύμνος της γείτονoς δεν συμπεριελήφθη στο κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών και, όπως όλα δείχνουν, δεν αποτελεί μέρος των επιτροπών διαβούλευσης που συνεχίζουν το έργο τους σε διάφορους τομείς.

Ο ύμνος είναι ένα τραγούδι με τον τίτλο «Ντένες ναντ Μακεντόνιγια», που σημαίνει «Σήμερα πάνω απ' τη Μακεδονία». Το τραγούδι έγραψε το 1941 ο Βλάντο Μάλεσκι και η μουσική είναι του Τόντορ Σκαλόφκσι. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το 1944 ως ύμνος της Σ.Δ. Μακεδονίας στην ενιαία, τότε, Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και από το 1992 αποτελεί τον ύμνο του γειτονικού κράτους.

Τις ενστάσεις του για το περιεχόμενο του ύμνου αλλά και μύδρους για την αδράνεια του ΥΠΕΞ εκφράζει στη «δημοκρατία» ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) Αθανάσιος Καραθανάσης.
Και για το Κρούσεβο
«Είναι αλυτρωτικός, μιλά για Μακεδονία, αναφέρεται σε Βούλγαρους κομιτατζήδες, όπως τον Γκότσε Ντέλτσεφ, τον Σαντάνσκι, μιλά για τη Δημοκρατία του Κρούσεβου και μάλιστα τότε στις διαπραγματεύσεις δεν το είχαν προσέξει ο Κοτζιάς και οι άλλοι όταν είχαν πει να ονομαστεί Δημοκρατία του Ιλιντεν και το απέσυραν όταν άρχισε η φασαρία. Τώρα το θέμα είναι ότι τον εθνικό ύμνο δεν τον συζήτησαν και μάλιστα μπορώ να πω ότι αρχικά ξέφυγε κι από εμάς που ασχολούμαστε με το θέμα» τονίζει ο κ. Καραθανάσης.

Ο ίδιος προσθέτει: «Εστω ότι δεχτήκαμε τη συμφωνία. Δεν γίνεται αυτός να είναι ύμνος όπου καθαρά μιλά για Μακεδονία. Μάθαμε ότι τελείωσε και η δεύτερη συνάντηση της διεπιστημονικής επιτροπής, αλλά ουδείς γνωρίζει τι συζητήθηκε. Λογικά θα πρέπει να ασχοληθούν και με το θέμα του εθνικού ύμνου».
Ολοι οι προκλητικοί στίχοι
 «Σήμερα, πάνω απ' τη Μακεδονία γεννιέται νέος ήλιος της ελευθερίας! Οι Μακεδόνες επαναστατούν για τα δικαιώματά τους! Οι Μακεδόνες επαναστατούν για τα δικαιώματά τους! Απ' την αρχή τώρα η σημαία κυματίζει, της Δημοκρατίας του Κρουσέβου! Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι, Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι! Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι, Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι! Τα μακεδονικά δάση τραγουδούν δυνατά, νέα τραγούδια, νέες ειδήσεις! Η Μακεδονία ελεύθερη, ελεύθερη ζει! Η Μακεδονία ελεύθερη, ελεύθερη ζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου