Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Πως ακουγόταν η ψαλμωδία στην Αγία Σοφία. Ένα πανεπιστήμιο προσπάθησε να ξαναδημιουργήσει τον ήχο μέσα στο ναό, έπειτα από περίπου 700 χρόνια! Ακούστε τη μοναδική ακουστική εξομοίωση



Πως ακουγόταν η ψαλμωδία στην Αγία Σοφία. Ένα πανεπιστήμιο προσπάθησε να ξαναδημιουργήσει τον ήχο μέσα στο ναό, έπειτα από περίπου 700 χρόνια! Ακούστε τη μοναδική ακουστική εξομοίωση


Η Αγία Σοφία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης.

Ποιος να το ήξερε ότι ο μαγευτικός ήχος της θα μπορούσε να μεταφερθεί στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ;

Τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες του
διάσημου αμερικανικού πανεπιστημίου προσπαθούν να αναπαράγουν ψηφιακά την εμπειρία της παρουσίας κάποιου μέσα στην Αγία Σοφία, όταν λειτουργούσε πριν αιώνες.
Σε συνεργασία με τη χορωδία Cappella Romana, αναπαρήγαγαν ψηφιακά την ακουστική της εκκλησίας, ψάλλοντας εκκλησιαστικούς ύμνους στην αίθουσα κονσέρτων του πανεπιστημίου, σαν να βρίσκονταν μέσα στην Αγία Σοφία

Οι προσπάθειές τους εντάσσονται σε πολυετή συνεργασία μεταξύ διαφόρων τμημάτων του Στάνφορντ, που προσπαθεί να απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα: μπορεί η σύγχρονη τεχνολογία να μας βοηθήσει να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο; 

Το σχέδιο «Icons of Sound» εστιάζει στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, χρησιμοποιώντας ηχογραφήσεις μέσα στο χώρο καθώς και άλλη οπτική και ακουστική έρευνα ώστε να εξακριβωθεί η ακουστική του χώρου και να μπορέσει να γίνει αντιγραφή της. 

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ώστε να αντιγράψουν την εμπειρία του να βρίσκεται κάποιος μέσα στην Αγία Σοφία – τα σχεδόν 1.500 χρόνια της ύπαρξής της.




Ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί την πολιτιστική ιστορία της Κωνσταντινούπολης.



Αν, όμως, η ακουστική του μεγαλειώδους οικοδομήματος έχει μείνει ίδια, είναι πάρα πολλές οι αλλαγές στις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που την περιβάλλουν.

«Η Αγία Σοφία έχει γίνει αντικείμενο πολιτισμικών συγκρούσεων, επικών διαστάσεων», γράφει ο ερευνητής του ινστιτούτου Smithsonian Φέργκους Μπορντεβιτς. «Φέρει την κληρονομιά του μεσαιωνικού Χριστιανισμού, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του αναδυόμενου Ισλάμ και της σύγχρονης κοσμικής Τουρκίας».

 Εγκαινιάσθηκε, το 537 μ.Χ., από τον Ιουστινιανό πάνω στα ερείπια εκκλησίας που είχε ανεγερθεί το 360 μ.Χ. επί Κωνσταντίνου Α’, αλλά είχε καταστραφεί στη διάρκεια της Στάσης του Νίκα το 532 μ.Χ. 

Μετά την Άλωση έγινε τζαμί από τους Οθωμανούς και από το 1935 λειτουργεί ως μουσείο, αν και στην Τουρκία υπάρχουν πολλές εθνικιστικές οργανώσεις που ζητούν να γίνει και πάλι τέμενος. Χριστιανικοί ύμνοι έχουν να ακουστούν αιώνες στο εσωτερικό της. 

Για να αναπαράγουν τον μοναδικό της ήχο, τα μέλη της χορωδίας τραγούδησαν ακούγοντας ταυτόχρονα με ακουστικά τον ήχο στο εσωτερικό της εκκλησίας, γεγονός που όπως παραδέχονται επηρέασε πολύ την απόδοσή τους, τόσο στο τέμπο όσο και στο ισοκράτημα. 

Κατόπιν το τραγούδι τους μπήκε στον ίδιο ακουστικό εξομοιωτή που έπαιζε στη διάρκεια της ζωντανής τους εμφάνισης από μεγάφωνα στην αίθουσα – το αποτέλεσμα είναι πως ο ακροατής απολαμβάνει ακριβώς τον ίδιο ήχο που θα άκουγε εάν εκείνος βρισκόταν μέσα στην Αγία Σοφία όπου τραγουδούσε η χορωδία! 

Ακούστε την χορωδία Cappella Romana με την ακουστική εξομοίωση σαν να ψάλλει μέσα στην Αγία Σοφία.
 ======================
Μια παρεμβασι που μου την προκαλεσε ο επισκεπτης μας αδελφος Αιμιλιος με το σχολιο του....Απλα .....ανατριχιαζεις....:

Περασμενα και νοσταλγικα Μεγαλεια και διηγωντας τα να κλαις και να θρηνεις και να μην παψης να θρηνεις.
Και να φαντασθη κανεις οτι ολα τα παθαμε εξ αιτιας της διαφθορας κληρου και λαου και της Φραγκολατινικης Αλογιας και Καταρας.
Εδω μεσα σε αυτο το ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΜΑ, ....λειτουργησαν οι Λατινοι και ΜΕΤΑ επετρεψε ο Θεος και αδειασε για παντα και την κατελαβαν οι αλλοθρησκοι με την Δαιμονικη γουρουνοθρησκεια τους, αφου ηταν αναξιοι  οι δικοι του, να φυλαξουν το ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ που εδωσε στους ανθρωπους, την  Αμωμητη Ορθοδοξη Πιστι Του.
Και ετσι χαθηκε μια ολοκληρη αυτοκρατορια ΧΙΛΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ.
Ο Θεος εχει και ΑΠΟΤΟΜΙΑ, μεγαλη ΑΠΟΤΟΜΙΑ, και οταν τα λεγομενα δικα Του παιδια, γινονται ΑΠΟΠΑΙΔΙΑ παυει να δινει πλεον την ευλογια Του και χρησιμοποιει την ΑΠΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥ.
 
Περιγραφω και ενα ΟΝΕΙΡΟ που το εζησα οταν τον επισκεφθηκα με εισιτηριο, παρακαλω και ανεβηκα κρυφα απο τα βλεμματα των Μογγολοτουρκων στον αδειο και τεραστιο γυναικωνυτη και εψαλα τω τη ΥΠΕΡΜΑΧΩ.
Ξεσπασα σε θρηνους και μαρτυρες μου ο Θεος και οι Αγιοι και ο αγιος Μεγαλοφωνοτατος Χρυσοστομος.
Μπορειτε να φαντασθητε υπερπληρη τον ναο και επανω στον Αμβωνα να μιλαει ο Χρυσους το στομα ΠΑΤΗΡ;
Με αυτα τα ονειρα θα πεθανουμε.

4 σχόλια:

  1. Περασμενα και νοσταλγικα Μεγαλεια και διηγωντας τα να κλαις και να θρηνεις και να μην παψης να θρηνεις.
    Και να φαντασθη κανεις οτι ολα τα παθαμε εξ αιτιας της διαφθορας κληρου και λαου και της Λατινικης Καταρας.
    Εδω μεσα σε αυτο το ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΜΑ, ....λειτουργησαν οι Λατινοι και ΜΕΤΑ αδειασε για παντα απο ορθοδοξους και επετρεψε ο Θεος και τον κατελαβαν οι αλλοθρησκοι, αφου ηταν αναξιοι να φυλαξουν το ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ που εδωσε στους ανθρωπους την Ορθοδοξη Πιστι Του.
    Και ετσι χαθηκε μια ολοκληρη αυτοκρατορια ΧΙΛΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ.
    Ο Θεος εχει και ΑΠΟΤΟΜΙΑ, μεγαλη ΑΠΟΤΟΜΙΑ, και οταν τα λεγομενα δικα Του παιδια, γινονται ΑΠΟΠΑΙΔΙΑ παυει την ευλογια Του και χρησιμοποιει την ΑΠΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥ.

    Και ενα ΟΝΕΙΡΟ που το εζησα οταν τον επισκεφθηκα και ανεβηκα κρυφα απο τα βλεμματα των Μογγολοτουρκων στον αδειο και τεραστιο γυναικωνυτη και εψαλα τω τη ΥΠΕΡΜΑΧΩ.
    Ξεσπασα σε θρηνους και μαρτυρες μου ο Θεος και οι Αγιοι και ο αγιος Μεγαλοφωνοτατος Χρυσοστομος.
    Μπορειτε να φαντασθητε υπερπληρη τον ναο και επανω στον Αμβωνα να μιλαει ο Χρυσους το στομα ΠΑΤΗΡ;
    Με αυτα τα ονειρα θα πεθανουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..."Ξεσπασα σε θρηνους και μαρτυρες μου ο Θεος και οι Αγιοι και ο αγιος Μεγαλοφωνοτατος Χρυσοστομος.
    Μπορειτε να φαντασθητε υπερπληρη τον ναο και επανω στον Αμβωνα να μιλαει ο Χρυσους το στομα ΠΑΤΗΡ;"...

    Οι Λατίνοι σταυροφόροι ή μήπως οι Τούρκοι πολέμησαν, συκοφάντησαν, εκθρόνισαν, εξόρισαν, δολοφόνησαν τον ιερό Χρυσόστομο; Ούτε οι σταυροφόροι ούτε οι Τούρκοι αλλά ...οι δικοί μας, οι "επίσκοποι", οι "ορθόδοξοι"!!! Ιδού πιθανώς γιατί ο Κύριος δεν τους επιτρέπει να λειτουργούν οι "Ορθόδοξοι" στην Αγιά Σοφιά και δεν θα επιτρέπει μέχρι να μετανοήσουν.

    ... "Και να φαντασθη κανεις οτι ολα τα παθαμε εξ αιτιας της διαφθορας κληρου και λαου και της Φραγκολατινικης Αλογιας και Καταρας...
    ..."ηταν αναξιοι να φυλαξουν το ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ που εδωσε στους ανθρωπους την Ορθοδοξη Πιστι Του"...
    ..."Ο Θεος εχει και ΑΠΟΤΟΜΙΑ, μεγαλη ΑΠΟΤΟΜΙΑ, και οταν τα λεγομενα δικα Του παιδια, γινονται ΑΠΟΠΑΙΔΙΑ παυει την ευλογια Του και χρησιμοποιει την ΑΠΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥ..."

    Πολύ σωστά και ταπεινά τα ομολογείτε ως γνήσιος Ορθόδοξος, με αυτοκριτική διάθεση, διότι η αποτομία του Θεού για τους αμετανοήτους θεομπαίκτες είναι υπαρκτή όσο και η μακροθυμία και το έλεός Του. Μαγαρίστηκε η Αγια Σοφιά διά των σταυροφόρων κι έπειτα διά των αλλοθρήσκων, εναντίον των ΑΝΑΞΙΩΝ "ορθοδόξων" που όμως μήπως, είχαν πρώτοι εκείνοι μαγαρίσει την Αγιά Σοφιά και την Ορθοδοξία; Μήπως εκείνοι οι "ορθόδοξοι" π.χ. δεν ήταν που μαγάρισαν την αγια Σοφιά και την Ορθοδοξία καταδιώκοντας, αφορίζοντας κι εξοντώνοντας τον μεγαλύτερο Πατέρα της Εκκλησίας τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο; Πώς να τους ανεχθή ο Θεός κύριε Οδυσσέα, πώς να μας ανεχθεί κι εμάς.

    Κάποιες κάπως σχετικές παραπομπές αναφέρει ο Κ.Σιαμάκης στις Μελέτες τ.8 με τίτλο "Αποσπάσματα Βυζαντινών κειμένων". Επιλέγω μια που έχει σχέση με την Αγία Σοφία.

    Θεόδωρος Βαλσαμῶν, Ἑρμηνεία εἰς τοὺς Κανόνας, Σύν. Τρούλλου, καν. 62, PG 137,728b καὶ 729d.

    "Σημείωσαι τὸν παρόντα κανόνα καὶ ζήτησον διόρθωσιν ἐπὶ τοῖς γινομένοις παρὰ τῶν κληρικῶν εἰς τὴν ἑορτὴν τῆς Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ, καὶ τὴν ἑορτὴν τῶν Φώτων, ὑπεναντίως τούτῳ˙ καὶ μᾶλλον εἰς τὴν ἁγιωτάτην Μεγάλην Ἐκκλησίαν.
    Καί τινες κληρικοὶ κατά τινας ἑορτὰς πρὸς διάφορα μετασχηματίζονται προσωπεῖα. καὶ ποτὲ μὲν ξιφήρεις ἐν τῷ μεσονάῳ τῆς ἐκκλησίας μετὰ στρατιωτικῶν ἀμφίων εἰσέρχονται, ποτὲ δὲ καὶ ὡς μοναχοὶ προοδεύουσιν ἢ καὶ ὡς ζῷα τετράποδα. ἐρωτήσας οὖν ὅπως ταῦτα παρεχωρήθησαν γίνεσθαι, οὐδέν τι ἕτερον ἤκουσα, ἀλλ̉ ἢ ἐκ μακρᾶς συνηθείας ταῦτα τελεῖσθαι".

    Μετάφραση:
    "Σημείωσε τὸν κανόνα αὐτὸ κι ἀναζήτησε τὴ διορθωτικὴ παρατήρησι γιὰ ὅσα κάνουν οἱ κληρικοὶ τὰ Χριστούγεννα καὶ τὰ Φῶτα ἀντίθετα πρὸς τὸν κανόνα αὐτό. καὶ μάλιστα τὰ κάνουν μέσα στὴν ἁγιωτάτη Μεγάλη Ἐκκλησία (= τὴν Ἁγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως).
    Καὶ μερικοὶ κληρικοὶ σὲ κάποιες ἑορτὲς μεταμφιέζονται παριστάνοντας διαφόρους ῥόλους. μπαίνουν στὸ μεσόναο τῆς ἐκκλησίας ἄλλοτε μὲ ξίφη καὶ στρατιωτικὲς στολές, ἄλλοτε ντυμένοι σὰ μοναχοί, κι ἄλλοτε παριστάνοντας τετράποδα ζῷα. ῥώτησα πῶς εἶναι ἀνεκτὸ νὰ γίνωνται αὐτὰ τὰ πράγματα, καὶ ἄκουσα μόνο τὴν ἑξῆς ἀπάντησι˙ ὅτι αὐτὰ τὰ πράγματα τελοῦνται ἀπὸ μακροχρόνια παράδοσι".

    Και σχολιάζει ο ερμηνευτής των Γραφών Κ.Σ. με κάπως εκτενή σχόλια, καταλήγοντας: "καὶ ὕστερα λέμε ὅτι τὴν Ἁγια - Σοφιὰ τὴ μαγάρισαν οἱ Τοῦρκοι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάλι με χρόνια με καιρούς...Δύο φορές έχω πάει 1994 1995 και τις δύο πλήρωσα εισιτήριο φυσικά μας κάνανε σωστή ξενάγηση με το εκκλησιαστικό λύκειο Καββάλας που φοιτούσα τότε.. ανάμνησεις..ανάμνήσεις..αναμνήσεις...Και καλύτερα να μεινουμε μ αυτές γιατί με την κατρακύλα μας φοβαμαι πως δεν μας αξίζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου