Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

filis

Σας γελάσανε κ. Φίλη. Το σχολείο λειτουργεί βάσει του Συντάγματος κι όχι βάσει του "ΣΥΡΙΖΑ".




Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη παραχώρησε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης για το θέμα των θρησκευτικών και τις αντιδράσεις από την πλευρά της Εκκλησίας.
Διαβάστε παρακάτω απόσπασμα της συνέντευξης:
Γιατί η κυβέρνηση ανοίγει τώρα ζήτημα αλλαγής του τρόπου διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία; Αποπροσανατολισμός για να μην συζητάμε για τις τηλεοπτικές άδειες και την οικονομία;
Κανένας αποπροσανατολισμός.
Η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων για τα θρησκευτικά είναι αποτέλεσμα τριετούς πιλοτικής διδασκαλίας και αξιολόγησης και ήρθε η ώρα να επεκταθούν σε όλα τα σχολεία και στο τέλος του
χρόνου να αξιολογηθούν από το ΙΕΠ, όπως συμβαίνει με όλα τα μαθήματα.
Τα Θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα που θέλουμε να βελτιώσουμε. Αυτή την κανονικότητα άλλοι επιχείρησαν να την καταστήσουν επίκεντρο μιας δημόσιας αντιπαράθεσης.
Τα Θρησκευτικά από ομολογιακό μάθημα γίνονται μάθημα γνώσης των θρησκειών, βεβαίως με προτεραιότητα τη γνώση του ορθόδοξου πολιτισμού. Ο τρόπος διδασκαλίας τους θέλουμε να είναι ελκυστικός για τα παιδιά.
Η διαθεματική και βιωματική διδασκαλία έχουν προκαλέσει την αντίδραση όσων πιστεύουν ότι η σχολική αίθουσα πρέπει να λειτουργεί ως άμβωνας και υποτιμούν τη σημασία της επίδρασης του θρησκευτικού φαινομένου στο σύνολο της τέχνης και κατ επέκταση στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών.
Το σχολείο προετοιμάζει πολίτες και όχι πιστούς. Αυτό είναι δουλειά του κατηχητικού.
Η Εκκλησία αντιδρά. Το ίδιο και ο κυβερνητικός σας εταίρος, οι ΑΝΕΛΛ. Η κοινωνία διχάζεται. Θα αναθεωρήσετε;
Η κοινωνία δεν διχάζεται. Όσοι ακραίοι κύκλοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν αναστάτωση στα σχολεία για τα θρησκευτικά, θα αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην εποχή των ταυτοτήτων.
Η ίδια η βαθιά κρίση που ζούμε έχει διαφοροποιήσει τους πολίτες και τους θεσμούς. Δεν πρόκειται λοιπόν για μια σύγκρουση Πολιτείας- Εκκλησίας. Συνεργαζόμαστε με την Εκκλησία στο πλαίσιο των συνταγματικά διακριτών μας ρόλων
Την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχουν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, το ΙΕΠ και του υπουργείου. Από την ομιλία του κ. Π. Καμένου στη Βουλή κατάλαβα ότι είναι πειστικές οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί.
Επιμένετε στις δηλώσεις σας για τον ρόλο της Εκκλησίας την χούντα;
Αναφέρθηκα σε δύο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, την Κατοχή και τη χούντα, και στον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν κορυφαίοι παράγοντες της επίσημης Εκκλησίας. Προφανώς και δεν αφορά όλους τους ανθρώπους της Εκκλησίας.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μεγάλο μέρος του λαϊκού κλήρου σε αντίθεση με την μεγάλη πλειοψηφία των ιεραρχών, συμμετείχε στην Αντίσταση.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η εκκλησιαστική διοίκηση συνεργάστηκε με τη χούντα, πολλοί έμειναν σιωπηλοί και ελάχιστοι αντιτάχθηκαν.
Στη Βουλή αναφέρθηκα σε δύο προσωπικές εμπειρίες, εκείνη του παπά- Γιώργη Πηρουνάκη, τον οποίο κατεδίωξε ο μετέπειτα Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος και του Τιμόθεου Λαγουδάκη, αγωνιστή του αντιδικτατορικιού κινήματος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.
Όλα αυτά είναι βεβαίως θέματα ιστορίας που διαχρονικά συζητούνται. Όπως όμως είπα και στη Βουλή, δεν μπορώ ως πολίτης να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι επιχειρείται να ξαναγραφεί η ιστορία και μάλιστα με τη δική μας σιωπή.
Οι άνθρωποι που δεν «διάβαζαν» την περίοδο της χούντας είναι πολλοί και ευτυχώς ζουν ακόμη ανάμεσά μας.
Πώς σχολιάζετε την επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων στην οποία έχετε την «τιμητική» σας;
Δεν θέλω επί του παρόντος να σχολιάσω μια επιστολή που δεν εστάλη σε μένα. Σέβομαι τον Αρχιεπίσκοπο. Περιμένω τη συνεδρίαση της ιεραρχίας την άλλη βδομάδα.
Περιμένω να αποδοκιμαστεί η αντιχριστιανική επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον μου ο θιασώτης της Χρυσής Αυγής Μητροπολίτης Αμβρόσιος ώστε να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι η Εκκλησιαστική Διοίκηση καλύπτει τέτοιες ολοκληρωτικές συμπεριφορές και μάλιστα με το επιχείρημα της δημοκρατίας….
Γενικότερα, πάντως, πιστεύω ότι την περίοδο της κρίσης η Εκκλησία με το φιλανθρωπικό της έργο, που είναι άλλωστε και η πρώτη εντολή του Χριστού, έχει θετικό ρόλο.
Θα ήταν λάθος η Εκκλησία να εισβάλει και πάλι στην πολιτική, όπως συνέβη την εποχή του Χριστόδουλου χωρίς τότε να ωφεληθεί ούτε η ίδια ούτε η κοινωνία.
Η εποχή της «δεξιάς του Κυρίου» έχει παρέλθει… Ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης μπορούμε να συζητήσουμε με όρους κοινωνικής ενότητας, τη διευκρίνιση των ρόλων Εκκλησίας -Κράτους,. Να σημειώσουμε ότι σε δημοσκοπήσεις το αίτημα για Χωρισμό συναντά την αποδοχή του 70% των πολιτών.
Θα επιθυμούσατε να παραμείνετε υπουργός Παιδείας σε τυχόν ανασχηματισμό;
Δεν κάνω αγγαρεία ούτε προσωπική πολιτική. Με εμπνέει το έργο στο Υπουργείο Παιδείας και έχει αποτελέσματα, όπως ακόμη και οι πολιτικοί αντίπαλοι μας αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν.
Έχουμε σχεδιασμό τριετίας. Για την δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Η πρωτοβουλία ανήκει στον πρωθυπουργό.

4 σχόλια:

  1. κ. οδυσσεα αν και γνωριζω οτι δεν συμφωνειτε με τις αναρτησεις στην ιδιωτικη οδο ομως η σημερινη θα σας κανει να σιχαθειτε... οι μητροπολ πατρων και κηφισιας ιερουργουν σε βαπτιση που αναδοχος ειναι ο φιλης σε ναο των αθηνων προ ολιγων ημερων ο δε πατρων χασκογελαει,,,,,,τι κανομε εμεις οι απλοι ΑΙΣΧΟΣ ΑΙΣΧΟΣ μας κολασατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χτυπηστε καμπανες χαρμοσυνα! Να γινει αναδοχος ο Υπουργος;
      Ε,τι να σου κανει,ο ενας τον ειπε σαπιοκοιλια,ο αλλος τον καταραστηκε,ο κοσμος τον πετροβολισε δεοντως,ε,ειπε και αυτος να κανει κατι ,μια βαπτιση.Καλο ειναι αυτο εαν δεν το κανει για λογους σταθεροποιησεως της θεσεως του,λογω του σαλου που δημιουργηθηκε. Αφαιρουνται και αμαρτιες ,,,,,καλον θα ητο ομως να γινοταν μια κατηχηση απο τους Μητροπολιτας περι της Ορθοδοξου Πιστεως και που ξερεις;Και ο Απ.Παυλος διωκτης ηταν των χριστιανων και εγινε Αποστολος τν εθνων!
      Τι σας κολασανε;Ετσι ευκολα κολαζεσαι εσυ;
      Δεν σας κολασανε,ηθελες να δειξεις την αναρτηση και λιγος ντορος δεν μας πειραζει!
      Κολαζομαστε περισσοτερο που μας εχουν δεσει γορδιως,με τις αλωσεις τις οικονομικες,τις νομικες,τις δια-θρησκειακες,τις πανηγυρεις των ανενοχλητως συνεχιζοντων το ψυχοκτονον εργον του σβησιματος της Ορθοδοξου εστιας,των συγκαταβασεων των μεγαλων εις τα ανωτατα ιεραρχικα αξιωματα στα κελευσματα του ποντηφικα,ο οποιος ειναι ο μπαμπουλας της νεας ταξης.Οποιος δεν καθεται καλα,καλουν τον Παπα να τον απελευθερωσει απο την δυσμενη θεση την οποιαν περιηλθε κ αλλες αλωσεις σχετικες,συμφωνα συμβιωσης ,γαμοι τυπου ''ξερω εναν μαυρο που ηταν κινεζος ορθοδοξος κ δεν συμμαζευεται με τιποτε,ουτε η κυβερνηση ,ουτε και κανενα κομμα..Ετσι θα ποιμανθουν τα πληθη ουχι θεαρεστως...
      Δεν ενδειαφερεται βλεπεις ο δικος τους θεος που κοντευει να γινει και δικος μας δεν ενδειαφερεται για το ,τι ειναι ο καθεις,αν ειναι μορμονος,αν υπηρετει τον ταφο του Ινδου,αν ειναι μαρτυρας του ιαχωβα,παρα λογω αγαπης δινει την ευλογια του προς παντας!Και δεν του αρεσουν ουτε οι ασκητικοι αγωνες,ουτε το ευαγγελιο,ουτε η διαφυλαξη των δογματων,βγαζει δε φλαντρες ,οταν ομιλει καποιος δια οικουμενικες συνοδους,τι ειναι αυτα,αυτα ειναι πεπαλαιωμενα,με αυτα δεν ασχολουμεθα,διανοιξαμε νεας οδους!
      Ο Θεος των Ορθοδοξων αγαπητε ειναι ο Αληθινος Θεος και ο Χριστος ειναι η Κεφαλη και αυτη συναρμολογει.
      Εσυ λοιπον και εγω ως μελη,δεν πρεπει να ταρασσομαστε ουτε σα βλεπουμε κατι καλο ουτε και οταν βλεπουμε κατι κακο.Ουτε το καλο να το βλεπουμε ως κακο και πονηρο ,ουτε το κακο να το βλεπουμε ως τετελεσμενο.
      Ξερεις ποιο ειναι το μεγαλυτερο σκανδαλο;
      Το πως φθασαμε ολοι οι Ελληνες,να γινουμε δυτικοτραφεις λιγο λιγο, απιστοι κ μετεπειτα αθεοι ,ωστε να εχουν γεμισει τη χωρα στοες,και οικοι διαφορου ομολογιας,οποτε ηρθε η ωρα να φοβερισθουμε ενωμενοι με το ισλαμ,αυτο μας χρειαζεται και γιατι αφου ολες οι αλλες δυτικες χωρες το προβαλλουν,οχι και εμεις.Και θες να σου κανει ο καθενας εις τα υψηλα αξιωματα ,οταν εισαι υποδουλος οικονομικως σε ολους αυτους οι οποιοι σε χρηματοδοτουν κ εχουν τη δυναμη να σε κανουν να υποφερεις,στερησεις,ακομα κ το γαλα των παιδιων σου.
      Να μη σκανδαλιζεσαι! Ετσι επετρεψε Ο Θεος,απο τις ανομιες των κατοικων της χωρας.Χθες μολις ακουσαμε πως ο Ερντογκαν,θελει τρια νησια,γιατι λεει του ανηκουν,γιατι λεει δεν του'μεινε νησι για νησι.
      Οριστε και τα υπολοιπα!Και συ νοιαζεσαι αν ο Υπουργος εγινε αναδοχος;
      Φευγετε μακρυα,δεν αλλαζει τιποτα!

      Διαγραφή
  2. τι ωραια τα λετε κ. φιλη δεν επιθυμετε την εποχη χριστοδουλου καλα τα λετε διοτι σας ειναι στα μετρα σας ο ιερωνυμος βολικος αδρανης αοσμος ανικανος και κανετε καλα την προπαγανδα σας του πεταξατε προ ημερων ενα κοκαλοκι για να τον ξεγελασετε δηλ κατετεθη τροπολογια στην βουλη απο 30 βουλευτας του συριζα για την ανανεωση των προγραμματων ιερατικης επιμορφωσεως κληρικων αρχιεπισκοπηςτης οποιας μελη ειναι νεας ιωνιαςαδαμαντιος αυγουστιδης κλπ εισπατουν τα κονδυλια........... δια την επιμορφωση κληρικων τουτο φυσικα δεν ειναι κουτομπολιο ανεγραφη στον ημερησιο τυπο τωρα ομως τα πραγματα αλλαξαν με το μαθημα των θρησκευτικων και θα πρεπει να ενημερωσετε δια την ολιγωριαν που ειχατε συμφωνα με την δηλωση του φθιωτιδος σοβαρου και εντιμου επισκοπου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να αναρτησετε παρακαλω το δημοσιευμα με νονο τον φιλη και λειτουργους πατρων και κηφισιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου