Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Εν αρχη εποιησεν ο Θεος τον Ουρανον και την γην...Και ειπεν ο Θεος γεννηθητω στερεωμα... Και ειπεν ο Θεος γενηθητωσαν φωστηρες εν τω στερεωματι...Και συνετελεσθησαν ο Ουρανος και η γη και πας ο κοσμος αυτων...Γεν.Α΄κεφ.

Πράγματι, τo Σύμπαν είναι ίδιο προς όλες τις κατευθύνσεις

Πράγματι, τo Σύμπαν είναι ίδιο προς όλες τις κατευθύνσεις
Αν κοιτάξει κανείς το Σύμπαν σε μεγάλη κλίμακα, οι ιδιότητες του χωροχρόνου είναι (πιθανότατα) ίδιες προς όλες τις κατευθύνσεις (Πηγή: NASA/ESA/Hubble)  

Λονδίνο
Οι κοσμολόγοι μπορούν να αναστενάξουν με ανακούφιση: η ακριβέστερη ως σήμερα μελέτη επιβεβαιώνει τη βασική υπόθεση ότι το Σύμπαν διαστέλλεται ομοιόμορφα προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς να περιστρέφεται ή να τεντώνεται.
Αν κοιτάξει κανείς το νυχτερινό ουρανό βλέπει πλανήτες, άστρα, γαλαξίες αλλά και μεγάλες, κενές περιοχές. Αν όμως δει κανείς την ευρύτερη εικόνα, εξετάζοντας το Σύμπαν σε μεγάλες κλίμακες, ο ουρανός φαίνεται ίδιος προς όλες τις κατευθύνσεις.

Για να περιγράψουν αυτήν την ομοιομορφία σε μεγάλες κλίμακες, οι κοσμολόγοι λένε ότι το Σύμπαν είναι «ισοτροπικό» -μια κεντρική υπόθεση στην οποία βασίζονται οι περισσότεροι υπολογισμοί στην Κοσμολογία.

Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος ότι δεν υπάρχει κάποια «ανισοτροπία», δηλαδή κάποια σημαντική μεταβολή στις ιδιότητες του χωροχρόνου σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κανείς δεν μπορεί επίσης να αποκλείσει την πιθανότητα ολόκληρο το Σύμπαν να περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα, κάτι που επίσης θα καθιστούσε τον χωροχρόνο ανισοτροπικό.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Physical Review Letters. προσφέρει νέα επίπεδα ακρίβειας, καθώς υπολογίζει ότι η πιθανότητα να μην είναι το Σύμπαν ισοτροπικό είναι μόλις 1 στις 121.000.

Αρχέγονη λάμψη
Για να εξετάσει το κατά πόσον ο χωροχρόνος έχει αίσθηση της κατεύθυνσης, οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου και του Imperial College εξέτασαν τη «μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου», ή CMB, το απόφωτο μιας λάμψης που γέμισε τα πάντα όταν το Σύμπαν έγινε ξαφνικά διαφανές περίπου 360.000 χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Ακόμα και σήμερα, η αμυδρή αυτή λάμψη γεμίζει τον ουρανό στο φάσμα των μικροκυμάτων και δίνει πολύτιμα στοιχεία για την εξέλιξη του Σύμπαντος.

O ουράνιος χάρτης της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου που δημιουργήθηκε από την ευρωπαϊκή αποστολή Planck (Πηγή: ESA)
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον ακριβέστερο μέχρι σήμερα χάρτη της ακτινοβολίας CMB σε ολόκληρο τον ουρανό, τον οποίο δημιούργησε ο δορυφόρος Planck της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA. Ο χάρτης καταγράφει την ένταση της ακτινοβολίας σε κάθε σημείο του ουράνιου θόλου, καθώς και την πόλωση της ακτινοβολίας αυτής, η οποία δίνει μια αίσθηση της κατεύθυνσης.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε το χάρτη με μαθηματικά μοντέλα στα οποία το Σύμπαν είναι ανισοτροπικό. Για παράδειγμα, αν το Σύμπαν τεντώνεται προς μια κατεύθυνση περισσότερο από ό,τι σε άλλες ο χάρτης θα εμφάνιζε μακρόστενες θερμές και ψυχρές κηλίδες. Αν πάλι το Σύμπαν περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα, η ακτινοβολία CMB θα εμφάνιζε σπειροειδή σχήματα.

Η σύγκριση της πραγματικότητας με τα μαθηματικά μοντέλα έδειξε ότι ο χάρτης του Planck είναι περισσότερο συμβατός με ένα ισοτροπικό Σύμπαν.

«Βρήκαμε ισχυρές ενδείξεις ότι το Σύμπαν είναι ίδιο προς όλες τις κατευθύνσεις» λέει  ο Στίβεν Φίβεϊ του Imperial College.

Πιο ενθουσιώδης εμφανίστηκε η Ντανιέλα Σάαντε του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, πρώτη συγγραφέας της δημοσίευσης: «Είμαστε πανευτυχείς που η εργασία μας δικαιώνει αυτό που υπέθεταν οι περισσότεροι κοσμολόγοι» είπε.

«Για την ώρα, η Κοσμολογία είναι ασφαλής».

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

3 σχόλια:

 1. "Εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν και την γην" (Γέν. 1.1), δηλαδή:
  "Με την έναρξη του χρόνου, ο Θεός δημιούργησε τον χώρο (= ουρανό) και την ύλη (= γη)" (Αρχιμ. Αστέριου Χατζηνικολάου, Θεολόγου - Φυσικού, Αρχή και τέλος του κόσμου, σελ. 77).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Οι κοσμολόγοι μπορούν να αναστενάξουν με ανακούφιση"
  Γιατί ανακουφίστηκαν ... αναστενάζοντας;

  "...είναι (πιθανότατα) ίδιες..."
  "...Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος...",
  "...τη βασική υπόθεση...",
  "...να εξετάσει το κατά πόσον ο χωροχρόνος έχει αίσθηση της κατεύθυνσης..."
  "...η πιθανότητα να μην είναι το Σύμπαν ισοτροπικό είναι μόλις 1 στις 121.000..."
  περίπου 360.000 χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
  περίπου 360.000 χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
  περίπου 360.000 χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
  περίπου 360.000 χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
  περίπου 360.000 χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

  Μας ζάλισαν με την υποθετική μεγάλη έκρηξη (Big Bang) που την παίρνουν ως γεγονός της Δημιουργίας του Σύμπαντος κόσμου και ως αξίωμα της Επιστήμης και τη χρονολογούν!. Ήταν κάποιος παρών; Πώς είναι τόσο βέβαιοι; Υποθετικοί και οι υπολογισμοί των ετών. Γιατί η υποθετική "έκρηξη" να ήταν μεγάλη και όχι μικρή, γιατί να ήταν έκρηξη; Πώς δημιουργήθηκε η ενέργεια και η ύλη; Πώς γνωρίζουν τις διαστάσεις και μεταξύ αυτών τον χρόνο που επικρατούσαν στη Δημιουργία; Πώς μιλούν για διαστολή του σύμπαντος όταν δεν γνωρίζουν τα όριά του κι άν έχει άκρα, δεν γνωρίζουν αν ο πλανήτης μας είναι στα ακραία ή κεντρικά τμήματα του Σύμπαντος κι αν έπειτα από κάποια δισεκατομμύρια γαλαξιών πέριξ της Γης το σύμπαν συστέλλεται, ή αν επικρατούν πυρηνικές εκρήξεις, οι άν οι "διαστάσεις" είναι σε άλλα στάδια; Σαν το μυρμήγκι, που με μοναδικό εφόδιο την αλλαζονεία των κεραιών του, που δεν έχουν άλλα όντα, από τη μυρμηγκοφωλιά του αποφαίνεται τι συμβαίνει σε όλη την Πόλη του, για όλο το Νομό, για όλη τη χώρα.
  Όλα αναπόδεικτες υποθέσεις που προσπαθούν να επιβληθούν σαν επιστημονικά αξιώματα, που όμως παραπέμπουν στον υλισμό.

  "Εν αρχη εποιησεν ο Θεος τον Ουρανον και την γην" ... Αυτή είναι η αλήθεια, και όσα αναφέρει με απλό τρόπο η Βίβλος η οποία στα πάντα επιβεβαιώνεται από τις αποδείξεις της Επιστήμης. Από τις αποδείξεις. Τα μαθηματικά μοντέλα που δεν είναι αποδείξεις, και όλα τα άλλα, όπως και η "μεγάλη έκρηξη" είναι υποθέσεις. Ας αποδειχτούν πρώτα κι έπειτα ας έχουν την αξίωση να τα αποδεχόμαστε ως Επιστήμη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Υπάρχει βέβαια και το περίφημο θεώρημα του Goedel:

  "Οποιοδήποτε σύστημα αξιωμάτων, περιλαμβάνει προτάσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να διερευνήσουμε, αν είναι αληθείς ή ψευδείς, με τα μέσα που μας δίνει το ίδιο το σύστημα".

  Με απλά λόγια το θεώρημα αυτό λέει, ότι για να μπορέσει κάποιος να θεωρήσει το σύμπαν χωρίς ελλείψεις και κενά, πρέπει να το θεωρήσει παρατηρώντας το από μια θέση ΕΞΩ από αυτό! Μόνο τότε θα μπορούσε να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει! Όσο βρίσκεται ΜΕΣΑ, πάντα κάτι θα του διαφεύγει! Όμως μια τέτοια προνομιακή θέση ΕΞΩ από το σύμπαν, απλώς δεν μπορεί να υπάρχει στον κόσμο, εφ΄ όσον όλη η κτίση συμπεριλαμβάνεται ΜΕΣΑ στο σύμπαν!

  Αυτό τα λέει όλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου