Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΡΑΣΗΣ ‘’ΑΛΛΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ’’

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Η εισήγηση της τροποποίησης της Εκκλησίας της Κύπρου στο κείμενο ’Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον’’, για αντικατάσταση της φράσης ’άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών’’, με την φράση ‘’άλλων Ετεροδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών’’, δεν επιλύει το πρόβλημα ολοκληρωτικά, καθότι εξακολουθεί να υφίσταται η ‘’αναγνώριση ιστορικής ύπαρξης άλλων χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών μη ευρισκωμένων εν κοινωνία μετ’ αυτής’’. 
Να υπενθυμίσομε τη δημοσιευθείσα απόφαση της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που αναφέρει ότι «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αναγνωρίζει την ιστορικήν ύπαρξιν άλλων χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών μη ευρισκωμένων εν κοινωνία μετ’ αυτής».
Το πρόβλημα της ‘’αναγνώρισης ιστορικής ύπαρξης άλλων χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών μη ευρισκωμένων εν κοινωνία μετ’ αυτής’’, εξακολουθεί να υπάρχει και μετά την προσθήκη της λέξης ‘’ετεροδόξων’’.
Στη «Δήλωση του Τορόντο», «ως προς το τι είναι το Π.Σ.Ε. », στο εδάφιο 5 αναφέρεται το εξής: «Οι εκκλησίες – μέλη του Π.Σ.Ε. αναγνωρίζουν στις άλλες εκκλησίες στοιχεία της αληθούς εκκλησίας». Ποια στοιχεία της αληθούς εκκλησίας μπορεί η Μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, δηλαδή η Ορθόδοξη   Εκκλησία, να αναγνωρίσει στους εκτός Εκκλησίας; Να προσθέσομε ότι δεν γίνεται καμιά αναφορά στην εισήγηση της τροποποίησης της Εκκλησίας της Κύπρου, για τη «Δήλωση του Τορόντο».
Μέσα από την Ορθόδοξη προοπτική της εν Χριστώ ζωής πρέπει να αντιμετωπίζονται οι αιρέσεις, που δεν επιτρέπει την αναγνώριση στοιχείων της αληθούς εκκλησίας στις εκτός Εκκλησίας αιρετικές ομάδες ή κοινότητες. «Όταν η Εκκλησία αντιμετωπίζει μια αίρεση, το κριτήριο ότι είναι αίρεση, είναι ότι ανατρέπει την εμπειρία της Πεντηκοστής που απεκαλύφθη η πάσα αλήθεια και ανακόπτει την πορεία των ανθρώπων προς την θέωση»*, αναφέρει ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης. 
«Οι αιρέσεις είναι αιρέσεις γιατί δεν οδηγούν εκεί που πρέπει να οδηγήσουν. Και δεν μπορεί η αίρεση να οδηγήσει στη σωστή πνευματική ζωή»* σημειώνει ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης. Η Εκκλησία του Χριστού είναι μία και μοναδική, και δεν αναγνωρίζει ‘’ιστορική ύπαρξη άλλων χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών μη ευρισκωμένων εν κοινωνία μετ’ αυτής’’, ούτε  στοιχεία της αληθούς εκκλησίας, όπως η «Δήλωση του Τορόντο» λανθασμένα αναφέρει.
*Από το βιβλίο του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου «Εμπειρική Δογματική της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας κατά τις προφορικές παραδόσεις του π. Ιωάννου Ρωμανίδη. Τόμος Β΄».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου