Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

“ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΙΣΜΑΤΑ”Διαβάσαμε σε ιστολόγια:

“Συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας σχετικά με τη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας. Για τη λήψη σχετικής απόφασης ελήφθησαν υπόψη μια επιστολή του Μητροπολίτη Λόβετς Γαβριήλ και των ιερέων της επισκοπής του, και μια επιστολή του Μητροπολίτη Φιλιππούπολης Νικολάου της που περιελάμβανε μια αναφορά που υπογράφεται από 240 ιερείς της επισκοπής του.

Η Σύνοδος διακήρυξε ότι εκτός από την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχουν άλλες εκκλησίες, αλλά μόνο αιρέσεις και τα σχίσματα, και το να αποκαλούνται αυτά εκκλησίες είναι θεολογικά, δογματικά και κανονικά παντελώς λανθασμένο. Διακήρυξε επίσης ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν απώλεσε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και την ενότητα μεταξύ των πιστών, η οποία διαρκεί έως συντελείας του κόσμου και ότι οι αιρέσεις και τα σχίσματα μπορούν μόνο μέσω της μετάνοιας να επιστρέψουν στην Εκκλησία.

Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία τόνισε επίσης ότι ορθώς αποχώρησε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στο οποίο μετείχε από το 1961 μέχρι το 1998 λόγω σοβιετικού εξαναγκασμού. Οι ποιμένες της Εκκλησίας διακήρυξαν ότι δεν μπορούν να μετέχουν σε οποιαδήποτε οργάνωση η οποία βλέπει την Ορθοδοξία απλά ως «ένα από τα πολλά ή ως ένα τμήμα της Μίας Εκκλησίας» και η οποία αναζητά τρόπο αποκατάστασης της ενότητας μέσα από το «Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών». Η Σύνοδος ανέφερε ότι το Σύμβολο της Πίστεως ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει ένας Θεός και μία Εκκλησία.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου