Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015

Το νέο ήθος των μετα-πατερικών Δεσποτάδων!

Το νέο ήθος των μετα-πατερικών Δεσποτάδων!Παράκληση τῆς Παναγίας καὶ μετά, μερακλώματα καὶ λαϊκὰ ἄσματα!
Λάβαμε τὸ παρακάτω σχόλιο ἀνώνυμου ποὺ ἐστάλη δυό φορές  στὸ ἱστολόγιο «Ἀκτίνες» καὶ δὲν τὸ δημοσίευσαν, πιθανὸν γιατί ἔθιγε τὸ Δεσπότη τοῦ Βόλου Ἰγνάτιο!!! Δυστυχῶς, τὰ λεγόμενα «ἀντι-Οἰκουμενιστικὰ»  ἱστολόγια θέλουν νὰ τὰ ἔχουν καλὰ μὲ ὅλους τοὺς Δεσποτάδες, ἔστω κι ἂν αὐτοὶ προάγουν τὴν αἵρεση, εἴτε Οἰκουμενιστική, εἴτε μετα-πατερική!

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΙΣ «ΑΚΤΙΝΕΣ» 
 
ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΕΒΑΛΑΝ...
 
 
 
 
Aγαπητό ιστολόγιο θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικό με την μεγάλη θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.  Χθες το απόγευμα σε ιστορικό και βυζαντινό μνημείο-εξωκκλήσι του Βόλου που τιμάται στην Υπεραγία Θεοτόκο, ετελέσθη η Παράκληση της Παναγίας μας και αμέσως μετά έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο του ιερού αυτού Ναού στο λόφο της Επισκοπής συγκεκριμένα, συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια, με λαϊκά όργανα και τραγουδιστές, με παλαμάκια και τα συναφή.
 
 
Σήμερα θα τελεσθεί στον ίδιο χώρο Μέγας Εσπερινός και όπως κάθε χρόνο θα ψαλούν και τα εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπως ακριβώς γίνεται και στην περιφορά του επιταφίου της Παναγίας μας από το σπίτι της στα Ιεροσόλυμα μέχρι το προσκύνημα της Γεθσημανής, όπου ευρίσκεται και ο τάφος της.
 
 
Το ερώτημά μου είναι απλό; Πώς γίνεται από τη μιά να υμνούμε την Υπεραγία μας Θεοτόκο με ύμνους και ωδές κι εγκώμια πνευματικά και από την άλλη να τραγουδάμε άσματα λαϊκά και να  μερακλώνουμε χρονιάρα μέρα και μάλιστα έξω από το ίδιο της το σπίτι!!!
 
 
Αφήστε όλα τα άλλα που συμβαίνουν στον Βόλο, στα πλαίσια διαφόρων εκδηλώσεων πολιτιστικών με αναγνώσεις παραμυθιών, βραδυνούς περιπάτους και πορείες στα δάση που οργανώνονται από διαφόρους φορείς (π.χ. Σύλλογος Πηλίου «Παν» κλπ) για να γιορτάζουμε τη φύση, έχουμε και παρόμοιες εκδηλώσεις στο ίδιο πλαίσιο, παραμονές της Κοιμήσεως της Παναγίας μας να περιδιαβαίνει ο δέσποτας του Βόλου το Πήλιο και τα μετόχια και να οργανώνει βραδιές ανάγνωσης με το όνομα «συναξαριστικές μελέτες»...
 
 
Πολλά περίεργα συμβαίνουν εδώ στο Βόλο, νεωτεριστικά, προχωρημένα και σκανδαλιστικά... Καλή Παναγιά.
 

2 σχόλια:

 1. Σε όλα τα μέρη της Ελλάδος είναι πολύ συνηθισμένο η Θρησκευτική πανήγυρις, να συνοδεύεται, μετά τη λήξη της, από παραδοσιακή μουσική, και όλος ο λαός να συμμετέχη, αποδεικνύοντας έτσι την ενότητα της τοπικής Κοινότητας, που τιμά πρώτα τον εορτάζοντα Αγιο, και μετά χαίρεται και ευχαριστείται, με κόσμιο και ευπρεπή τρόπο.
  Ισως ο αρθρογράφος να μήν έχει πάει ποτέ σε χωριό, και να μην γνωρίζη τα έθιμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με πολύ "κόσμιο και ευπρεπή" τρόπο "τιμούν" κάποια χωριά τον άγιο ή την Υπεραγία Θεοτόκο, όπως με κατάλυση νηστειών, κλαρίνα, χορούς και πανηγύρια μετά τον εσπερινό την παραμονή της εορτής, αστεισμούς, πειράγματα, ασχήμιες κ.ά. προς δόξαν της 'Ορθόδοξης Παρ'αδοσης" βεβαίως, βεβαίως αναγκάζοντας κάποιους μητροπολίτες να εκδώσουν σχετική εγκύκλιο όπως εφέτος ο Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς και πιο παλιά ο π.Αυγουστίνος Καντιώτης!

   Διαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου