Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

5 ΧΡΟΝΙΑ… ΡΩΤΑMΕ:

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥ

ΜΑΚΑΡΙΤΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ,

ΔΕΣΠΟΤΑ ΙΕΡΩΝΥΜΕ!


Στα κοσµικά περιβάλλοντα υπάρχει κάποια ευθιξία, µπορεί να είναι ακρωτηριασµένη, αλλά εξακολουθεί όµως να λειτουργεί.

Οι πολιτικοί άρχοντες στο άκουσµα κάποιου επικριτικού λόγου, επαναστατούν και απαντούν, φέρνουν στο φως δικά τους αποδεικτικά στοιχεία, και αγωνίζονται να αναστηλώσουν την πληγωµένη τιµή της προσωπικότητάς τους.

Η ευθιξία εξακολουθεί να λειτουργεί και να ευαισθητοποιεί τους παράγοντες του κοινωνικού βίου, κάποιοι που δεν µπορούν να δικαιολογήσουν τις σοβαρές αιχµές και στιγµατίζονται ως ήρωες

σκανδάλων, εκδηλώνουν την ευθιξία τους µε την υποβολή της παραίτησης, κατεβαίνουν ντροπιασµένοι από το υπερυψωµένο πόστο τους, αποσύροντας από τη σκηνή του δηµοσίου βίου και από τη λειτουργία της ευθύνης, για να καλύψουν στη σκιά της αφάνειας τους σπίλους του βίου τους.

Στον αντίποδα των δηµοσίων ανδρών, δε βρίσκεις το ίδιο στα πρόσωπα που συγκροτούν τη διοίκηση της Εκκλησίας.

Την αναζητάς στο κέντρο και στην πέριξ της εκκλησιαστικής εµπνεύσεως από το Συνοδικό κορµό, µέχρι τους κλάδους, αλλά και τους “Πατέρες” της Εκκλησίας και δεν ανακαλύπτεις τίποτα. Όλοι αυτοί που αποτελούν διοίκηση, επιδίωξαν µε πάθος ακόµα και µε ίντριγκες να κατακτήσουν το δεσποτικό θρόνο. Μόλις τον καταλάβουν, φορέσουν τη µήτρα και έσφιξαν µε όση δύναµη διέθεταν τη ράβδο της εξουσίας, τότε υποσχέθηκαν πως θα λειτουργήσουν ως πατέρες και ως ποιµένες και θα είναι µαζί µε το λαό του Θεού και θα αποτελούν το µεγάλο φράγµα για την αναχαίτιση στην προέλαση των δυνάµεων του σκότους. Σύντοµα όµως έπαθαν αλλοτρίωση, διότι τους γοήτευσε ο πλούτος, τους µάγεψε ο αισθησιασµός, τους κέρδισε η ευµάρεια και κλείστικαν στα κάστρα της εξουσίας και ξέχασαν το ποίµνιο.

Η ευθιξία έσβησε από το λεξιλόγιο των δεσποτάδων.

Χειροπιαστό παράδειγµα; Πέντε (5) χρόνια ο λαός της Λάρισας ζητάει να µάθει από το δεσπότη Λάρισας Ιερώνυµο που πήγαν τα εκατοµµύρια (50.000.000 έως 80 εκατ. Κατ’ εκτίµηση) του µακαρίτη Ιγνάτιου, που επί είκοσι τέσσερα (24) χρόνια µάζευε-µάζευε, που από 7 κωδικούς που υπήρχαν στις τριµηνίες των προϋπολογισµών, όταν ήρθε στη Λάρισα, τους έφτασε 14 και επιπλέον πολλαπλασίασε µε πλασµατικές εισπράξεις και εισφορές.

Το 35% της φορολογίας του κράτους που πλήρωναν για δεκαετίες οι ναοί, ο πρωθυπουργός Σηµίτης το κατάργησε, για να το εξαργυρώσει µε ψήφους έν όψει εκλογών και αυτά τα ποσά αντί να επιστρέψουν στους ναούς, ο Ιγνάτιος τα πέρασε στα ταµεία της µητρόπολης. Έχουµε πωλήσεις ακίνητης περιουσίας, τα χρήµατα από το Κρίκκειο κληροδότηµα…δεν

εµφανίστηκαν πουθενά, τα διαχειρίστηκε “εν κρυπτώ και απαραβήστω”, τα χρήµατα ήταν πολλά και το σπουδαιότερο ότι επί 24 χρόνια δε λάσπωσε τούβλα από χρήµατα των ταµείων της µητρόπολης.

Για να προλάβω πιθανόν αντιδράσεις σας, δέσποτα, θα αναφέρω τούτο µόνο. Το “Κρίκκειο Ορφανοτροφείο” πατάει επάνω σε µια αµαρτωλή ιστορία, µε τέσσερα διαφορετικά ονόµατα, µε διαθήκες παραποιηµένες, µε βιβλιάρια εξαφανισµένα και άγνωστα χρήµατα, µε αυτοκτονίες περίεργες, µε απειλές, οικόπεδα παραθαλάσσια που δε βρέθηκαν, βίλα στον Πλαταµώνα, µε καρτέλες στο υποθηκοφυλακείο εξαφανισµένες, µια ολόκληρη πενταόροφη πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας (δίπλα στον Άρειο Πάγο) που τη λυµαίνεται παράνοµα η µητρόπολη!

Το αµαρτωλό αυτό κληροδότηµα αρπάχτηκε από το Ορφανοτροφείο θηλέων Λάρισας (µήπως θυµίζει τίποτα µε την αρπαγή των εκπαιδευτηρίων Μ. Ράπτου;) και για να οικειοποιηθεί ο δεσπότης Ιγνάτιος την κινητή και ακίνητη περιουσία που δεν ήταν και λίαν ευκαταφρονήτως, ξεκίνησε να φτιάξει κάποιο οίκηµα, για να δικαιολογήσει τις πλαστογραφίες και τις απάτες που είχαν διαπραχτεί (σχετικά “ΑΓΩΝΑΣ”, φ. 203 Απρ. 2014 – “ΑΓΩΝΑΣ”, φ. 231/Αυγ. 2016 και…) και ότι αυτοί είναι διάδοχοι του Ορφανοτροφείου Πρόνοιας και, για να καρπωθούν τον πακτωλό του κληροδοτήµατος.

Η λοβιτούρα συνεχίστηκε µε το ανεγειρόµενο οίκηµα (ίδρυµα) που ο προϋπολογισµός του µαζί µε τον εξοπλισµό του υπολογίστηκε στα 750.000 ευρώ και τελικά, όταν παραδόθηκε προς χρήση, όπως το δηµοσίευσε η ίδια η µητρόπολη, δαπανήθηκαν 524.475 ευρώ. Τα χρήµατα που συγκεντρώθηκαν γι’ αυτό το σκοπό, ανέρχονταν περίπου τα 2.500.000 ευρώ (“ΑΓΩΝΑΣ”, φ. 231/Αυγ. 2016, σελ. 8). Με τα χρήµατα αυτά µπορούσαν να κτιστούν πέντε (5) τέτοια ιδρύµατα. Τα υπόλοιπα 2 εκατ. ευρώ που πήγαν; Η έρευνα τα βρήκε; Πού κατέληξαν;

Η δε διαµονή των οκτώ (8) περίπου κοριτσιών ξεπερνούσε το καθένα τις 20.000 ευρώ το χρόνο (“ΑΓΩΝΑΣ”, φ. 226/Μάιος 2016, σελ. 16), ενώ στο αντίστοιχο Ορφανοτροφείο της Αρχιεπισκοπής έφθαναν και περίσσευαν τα 3.427 ευρώ το χρόνο. Γι’ αυτό το απίθανο! Αφού τα ελέγξατε και τα βρήκατε, τι σας είπαν οι άνθρωποί του και τώρα δικοί σας συνεργάτες σας;

Τα 24 χρόνια ο µακαρίτης είχε το χέρι συνεχώς απλωµένο και ζητούσε, ως ένας επαίτης!

Επειδή δε θέλω να αδικήσω τον άνδρα, διότι κάπως έτσι κινείται η δεσποτική ευθιξία, θα γυρίσουµε λίγο πίσω, στο πολύ κοντινό µέλλον και µαζί να κοιτάξουµε τους προκατόχου σας τι άφησαν πίσω φεύγοντας!

Ο κυρός Ιάκωβος Σχίζας, επτά (7) χρόνια µητροπολίτης Λάρισας, φεύγοντας άφησε στους κληρονόµους (ανιψιούς και ανιψιές) τη βίλα έξω από τη Λάρισα και κάτι αντίστοιχο πολύ µεγαλύτερο σε έκταση στην Κηφισιά στην Αθήνα και αρκετά µετρητά.

Έρχεται ο κυρός Θεολόγος Πασχαλίδης, έξι (6) χρόνια (1968-1974) µητροπολίτης Λάρισας, ερχόµενος βρήκε µιά µητρόπολη χρεωµένη, την ξεχρέωσε και διωκόµενος από το διεφθαρµένο Σεραφει-Ιωαννιδικό κατεστηµένο, φεύγοντας άφησε το µεγαλύτερο οικοδοµικό συγκρότηµα που υπήρχε τότε στη Λάρισα, το σηµερινό επισκοπείο που τότε ήταν έτοιµο

Οικοτροφείο, να φιλοξενήσει 100 µαθητές, όπως και άλλα µικρότερα έργα, η δε µητρόπολη ήταν χωρίς χρέος. Ο ίδιος όµως την ηµέρα, που διώχθηκε, δεν είχε χρήµατα ούτε για τα εισιτήρια του ΚΤΕΛ.

Ακολουθεί ο κυρός Σεραφείµ Ορφανός, δέκα επτά (17) χρόνια Λαρίσης φεύγοντας αιφνίδια άφησε στους κληρονόµους

του σαράντα εννέα (49) ακίνητα (οικόπεδα, µαγαζιά, σπίτια, αγροτεµάχια, διαµερίσµατα) εκτός τις βίλες µε πισίνες, διαµέρισµα στη Γαλλία και καταθέσεις ενός τεράστιου ποσού χρηµάτων στην Εµπορική Τράπεζα Ν. Μάκρης και επί πλέον ξεχρέωσε και το “φτωχευµένο” γαµπρό του!

Μετά από αγώνες του λαού επανήλθε ο κυρός Θεολόγος Πασχαλίδης, για τρεισήµισι χρόνια (1993-1996), οι παπάδες σήκωσαν παντιέρα µε µπροστάρηδες το Νικόδηµο Γαλιάτσο, Παύλο Μαρούλη, Αλέξανδρο Τσίρκα κ.ά., δεν τον ήθελαν ‘’ήταν βαρύς και βλεπόµενος’’ και αρνήθηκαν να καταβάλουν τις νόµιµες τριµηνίες στη διαχείριση Θεολόγου (ενώ µε υπογραφή Θεολόγου έπαιρναν το µισθό τους), µε αποτέλεσµα από τις 115 ενορίες οι 22 και οι πιο φτωχές κατέβαλαν τις

τριµηνίες στη µητρόπολη υπό του π. Θεολόγου.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Όταν εκοιµήθη ο π. Θεολόγος και ανέλαβε τη µητρόπολη ο µακαρίτης τώρα Ιγνάτιος Λάππας, το πρώτο που έκανε, ήταν να αναθέσει σε λογιστικό γραφείο ενός πολέµιου του π. Θεολόγου (Ζ. Παναγιωτόπουλου), για να ερευνήσει και να

ανακαλύψει (πάση θυσία) οικονοµικές ατασθαλίες.

Ο έλεγχος έγινε και αντί ατασθαλίες γράφτηκε ένας ύµνος για την περίοδο Θεολόγου που αντίστοιχο δεν πρέπει να υπάρχει σε µητρόπολη.

Τι έγραφε! Εισπράξεις 192.539.293 δρχ. από ενοίκια 75.600.000 δρχ. Σύνολον 268.139.293 δρχ. Για λειτουργικά έξοδα… ΤΑΚΕ… Λογία… Ιεραποστολή… Κατασκηνώσεις… και τα υπόλοιπα είναι κατατεθειµένα σε λογαριασµό στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος αρ. Λογ. Και το ποσόν των 40.317.080 δρχ., επί πλέον παρέδωσαν περί τα 1.000 χρυσά τιµαλφή (δακτυλίδια, βέρες, αλυσίδες, σταυρούς, λίρες… και µηδέν χρέος)!

Ο κυρός Ιγνάτιος Λάππας, είκοσι τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεσπότης Λάρισας, όταν ήρθε, υποσχέθηκε έργα

(βρεφονηπιακούς σταθµούς, κατασκηνώσεις, κέντρα φιλοξενίας, οικοτροφεία, νηπιαγωγεία…) και δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ µα ΤΙΠΟΤΑ! Όλα αυτά ήταν ένα ψέµα! Ήταν ένα κοµπολόι υποσχέσεων µε κούφιες χάνδρες.

Υποσχέθηκε επίσης οικονοµική διαφάνεια, ο τοπικός τύπος µε πρωτοσέλιδα προετοίµαζαν τον κόσµο ψυχολογικά για τις πρωτοπόρες “Μεγάλες αλλαγές” που θα έφερνε στη Λάρισα µετά Θεολόγου εποχή. Η εφηµερίδα ‘’Ηµ. Κήρυκας’’ έγραφε:

«Ιερό χρήµα µε διαφάνεια» (9/10/1998), η άλλη εφηµερίδα: «Ο Ιγνάτιος προανήγγειλε: Επιχείρηση “καθαρά χέρια”…» και αντί καθαρά χέρια αυτά είχαν πιάσει δραχµολίπος, επί είκοσι τέσσερα χρόνια ανέβαζε τους προϋπολογισµούς και εισέπραττε χρήµατα από πλασµατικά έσοδα των Ναών που ο ίδιος τα διόρθωνε, τα ενέκρινε και τα υπέγραφε. Εχουµε και τη ΖΟΥΓΚΛΑ του Τριανταφυλλόπουλου.

Σε όλη αυτή την πορεία υπήρχε µια αδιάκοπη εισροή χρηµάτων από παγκάρια, µυστήρια, δωρεές και από δεκάδες χρυσοφόρα ρέµατα που έτρεχαν από διάφορες πηγές, όπως λείψανα αγίων, αγία ζώνη, συνάξεις αγίων, θαυµατουργικές εικόνες, Τίµιο Ξύλο…από παρεκκλήσια και προσκυνήµατα, από ενοίκια του ενοριακού κλήρου, τελευταία άρπαξε και τον

εφηµεριακό, από πωλήσεις ακινήτων προερχόµενα από δωρεές των πιστών, όλα αυτά ήταν ένα αστείρευτο κεφαλάρι που έτρεχε το χρήµα.

Ο λαός παρακολουθούσε το δεσπότη Ιγνάτιο να διαχειρίζεται “εν κρυπτώ” ανεξέλεγκτα τεράστια έσοδα και επί πλέον για µια 22ετία να µην υπάρχει κανένας δηµοσιευµένος ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, µια πρωτόγνωρη και πρωτάκουστη πρωτοτυπία για Ν.Π.Δ.Δ.

Δέσποτα Ιερώνυµε, από την πρώτη στιγµή της εκλογής σας η εφηµερίδα µας σας επεσήµανε τις λοβιτούρες που γίνονταν στη µητρόπολη Λάρισας και σας προέτρεπε να προχωρήσετε σε οικονοµική έρευνα, ξεκινώντας έχοντας ως βάση και πυξίδα τον έλεγχο που είχε κάνει το ΣΔΟΕ, που µέσα εκεί υπήρχαν στοιχεία ατράνταχτα που παρέπεµπαν κάποιους, να

απολογηθούν. Και ενώ όλα έδειχναν παραποµπή, άξαφνα µπήκε στο αρχείο. Το γιατί; Θα το βρήκατε µπροστά σας στην έρευνα. Εµείς βέβαια τότε το επισηµάναµε, αλλά ήµασταν ο “αδύναµος κρίκος”.

Τα χρήµατα είναι του πτωχού, της χήρας, του ορφανού... είναι των Λαρισαίων και λείπουν από τη Λάρισα, είναι (από ειδικούς οικονοµολόγους από 50 έως 80 εκατ. ευρώ) σχεδόν ένας προϋπολογισµός έργων που θα ασφαλτοστρώνονταν σχεδόν όλοι οι δρόµοι της Λάρισας.

5 χρόνια περιµένουµε, να απαντήσετε στους Λαρισαίους για την έρευνα, κ. Ιερώνυµε.

ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ;

εφημεριδα ΑΓΩΝΑΣ λαρισας, Τριαν. Τασιοπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου