Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Κάνετε οτι θελετε με την Ελλάδα αρκεί να ξεφορτωθείτε τον Καποδίστρια".

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ
Ο Αγγλος πρωθυπουργός Wellington για τον Καποδίστρια.





Ποια τα αιτια αυτής της εχθρότητας;; Ποιοι ευθύνονται για την δολοφονία;
Η άκρως αποκαλυπτική αναφορά του Άγγλου ιστορικού Γουντχάουζ.(Woodhouse). Eν όψει των εκδηλώσεων διαλόγου με την ιστορία που συντομα θα ανακοινώσουμε.

Ο Woodhouse (1917-2001).Tου Πανεπιστημιου της Οξφόρδης και βετεράνος του Αγγλικου στρατου. Mε ενεργή σημαντική συμμετοχή στην Αντισταση κατα των Γερμανων..(πχ Γοργοπόταμος}, αλλά και στα Ελληνικου Εμφυλιου.
Ο Γουέλινγκτον (Wellington πρωθυπουργός της Αγγλιας,Ο αρχιστρατηγος νικητής του Ναπολέοντα έβαλε κάποτε τις φωνές στον Γάλλο πρέσβη:«Κάνετε ότι θελετε με την Ελλάδα αρκεί να ξεφορτωθείτε τον Καποδίστρια».(Κρίστοφερ Μ. Γουντχαουζ.ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Ο θεμελιωτής της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. σελ 616-619.),.Ιδιαίτερα αποκαλυπτική και αξιοσημείωτη για την σύγκρουση Καποδίστρια Αγγλικής εξωτερικής πολιτικής στο ζήτημα των Ελληνικών συνόρων είναι και η αναφορά του Woodhouse.Ο Άγγλος ιστορικός και βαθύς γνωστης της Αγγλικης εξωτερικής πολιτικής τονίζει ότι :«….Οι περισσότερες από τις αγωνίες του Καποδίστρια προέρχονται από τους ενοχλητικούς όρους του πρωτοκόλλου του Λονδίνου της 22ας Μαρτίου του 1829,ολη η δραστηριότητα και η ικανότητα του Καποδίστρια σε μια καθυστερημενη προσπάθεια να το ανατρέψει…



…Η πιο πιεστική έγνοια για τον Καποδίστρια.ηταν η τύχη της Ρούμελης….Τόσο ο Τσώρτς οσο και ο Υψηλάντης κατάφεραν να κερδίσουν εδάφη…Το Καρπενήσι η Ναύπακτος το Μεσολόγγι το Αιτωλικό…. Το πόσο μπορούσε να επεκτείνει τις εδαφικές διεκδικήσεις πέραν της Ρούμελης ήταν για τον Καποδίστρια ένα ζήτημα κάπως περίπλοκο. Νωρίτερα είχε προβάλλει αξιώσεις που έφταναν ως την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, και τη Μακεδονία, όπου στην ουσία είχε αρχικώς είχε σημειωθει η εξέγερση του 21..

Η επίδραση στην Βρετανική κυβέρνηση ήταν δυστυχώς αντίστροφη. Οι υπουργοί έγιναν νευρικότεροι από ποτέ σχετικά με τα Επτάνησα, όπου φοβόντουσαν ότι πλησίαζε μια εξέγερση με αίτημα την Ένωση με την Ελλάδα. Ο Αμπερντίν (τοτε υπουργός εξωτερικών) έφτασε στο σημείο να ζητήσει την επέμβαση του Τσάρου, ώστε να αποτραπεί ο Καποδίστριας από τον υποτιθέμενο σκοπό του.




Ο Γουέλιγκτον (τότε Πρωθυπουργός της Βρετανίας)τον προειδοποίησε (τον Τσάρο) για τον κίνδυνο η Βρετανία να εμπλακεί σε έναν επαναστατικό πόλεμο στα Ιόνια Νησιά,εναντίον ενός Ρώσου υπηκόου.Ο Γουέλιγκτον χάρηκε όταν πληροφορήθηκε ότι ο Τσάρος δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση να υποστηρίξει τον Καποδίστρια. Και ο Γάλλος πρωθυπουργός Πολινιάκ κατέθεσε προθυμότατα την θετική του εμπειρία ως προς την ακαταλληλότητα του Καποδίστρια να κυβερνήσει την Ελλάδα. Οι Βρετανοί πρόβαλλαν το πλεονέκτημα τους ο Άνταμ
( Άγγλος Αρμοστής στα Ιόνια ιδιαίτερα τιμώμενος από τους καταχθόνιους μέχρι και σήμερα), ο Ντώκινς (Πρέσβης της Αγγλίας ),ο Τσώρτς (Άγγλος στρατηγός που ορίστηκε αρχιστράτηγος του Ελληνικού στρατού υπό τον Κυβερνήτη Καποδίστρια) και άλλοι έγραψαν επανειλημμένως ότι ο Καποδίστριας έπρεπε να απομακρυνθεί από την εξουσία.



Στο βιβλιο μου ο ''Αγνωστος Καποδίστριας'' εκδοσεις Παπαζήση..εχω παραθεσει την μαρτυρία-καταγγελία, του Αυγουστινου Καποδίστρια οτι οι Αγγλογάλλοι σκοτωσαν τον Ιωάννη Καποδίστρια...Εχω παρουσιάσει την δολοφονία ως προσχεδιασμενη και προπληρωμένη....Και τα αιτια της τα συνορα της Ελλάδος, γεωγραφικα και πολιτισμικα που ετοίμαζε ο Καποδίστριας...
Την μαρτυρία του Woodhouse την αφήνω στην κριση σας, Επιτρέψτε μου όμως να την αφιερώσω στα Επτανησιακά καταλοιπα των Καταχθονίων και στους ιστορικους απολογητες των αυτουργών της δολοφονίας που επιμενουν να τους αποκαλούν Συνταγματικη αντιπολίτευση στον Καποδίστρια./
Στις φωτ, Ο Γούντχαουζ και ο πολλα τιμώμενος Αρμοστής Ανταμς. και ο Wellington.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου