Τρίτη 20 Αυγούστου 2019


Βρώμικες δουλειές στην 

Αστόρια Νέας Υόρκης

Αναστάτωση στην μεγάλη ενορία-κοινότητα αγίου Δημητρίου, γιά την υπόθεση των σχολείων της

- Πρόβλημα στο μεγαλύτερο ελληνοαμερικάνικο σχολείο (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο-Λύκειο) της ιστορικής κοινότητας-ενορίας αγίου Δημητρίου, στην Αστόρια Νέας Υόρκης.
- Επιτήδειοι, με αρχηγό τον ''ισόβιο πρόεδρο'' Ν. Ανδριώτη, επιχειρούν να ''αρπάξουν'' το σχολείο, γιά προσωπικό οικονομικό όφελος.
- Εμπλέκεται και ο υφυπ. Εξωτερικών Αντ. Διαματάρης, που παρέσυρε τον συνπρόεδρο του ''Ιδρύματος Νιάρχου'' (Δρακόπουλο), να κάνει ''χορηγία'', γιά να μετατραπεί το μοναδικό ελληνικό Εκπαιδευτήριο στις ΗΠΑ, σε ''Charter School''.
- Διαφθορά, αρπαχτές, ψεύτικα υπερπλεονάσματα, οικονομικά συμφέροντα, διακρίσεις κ.ά.
- Η κοινότητα Αγίου Δημητρίου Αστόριας οδηγείται στην συνολική έκρηξη: Ο εγωπαθής και αρχομανής «μικρός Ναπολέων» Νίκος Ανδριώτης, οδηγεί τα πράγματα στα άκρα και ουσιαστικά θέτει τον εαυτό του εκτός κοινότητος.
..........................
Απαράδεκτες καταστάσεις εξακολουθούν να ταλανίζουν την κοινότητα και το σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, το μοναδικό κοινοτικό γυμνάσιο-λύκειο στην Αμερική και γνωστό φυτώριο ελληνορθόδοξης παιδείας. Οι τελευταίες φανερές και υπόγειες ενέργειες των γνωστών «νονών» της κοινότητας, που με μαφιόζικη νοοτροπία την λυμαίνονται για δεκαετίες, οδηγούν την κοινότητα σε εκρηκτική κατάσταση. Ελπίζαμε στο τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς, μετά την οριστική απόφαση της κοινότητας να απορρίψει την δωρεά των 25 εκατ. του ''ιδρύματος Νιάρχου'' και να κρατήσει το σχολείο υπό τον έλεγχό της, ότι οι διάφοροι «παράγοντες» του σχολείου και της κοινότητας (αρχιερατικός προϊστάμενος, διευθυντής σχολείου, σχολική επιτροπή, κλπ) θα ξεκινούσαν τον προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς με γνώμονα τα αποφασισθέντα και με βασικό στόχο την αύξηση του αριθμού των μαθητών του σχολείου για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητά του.


Ο «αιώνιος» πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Ανδριώτης -που δεν διαθέτει ακαδημαϊκά προσόντα και γνώση περί Παιδείας- είχε δηλώσει με κάθε επισημότητα, που μάλιστα πέρασε και στα πρακτικά, ότι θα αποσυρθεί από τη θέση του με τον τίτλο του «Επίτιμου». Και ο διευθυντής του Σχολείου κ. Κουλαρμάνης είχε εκφράσει – τόσο εντός της κοινότητας αλλά και στον γράφοντα– την πρόθεσή του να συνεργαστεί με το κοινοτικό συμβούλιο για την αναδιοργάνωση του Σχολείου σε νέες βάσεις ώστε να γίνει πρότυπο.
Τι έγινε όμως τελευταία; Οι δύο παραπάνω βασικοί παράγοντες της κοινότητας, Ανδριώτης και Κουλαρμάνης, άρχισαν να δημιουργούν θέματα προσωπικής υφής και να εκβιάζουν ανοιχτά χωρίς καμία ντροπή την ομάδα μελών του κοινοτικού συμβουλίου, η οποία τους είχε αντιταχθεί. Θυμίζουμε ότι η ομάδα αυτή με μεγάλη πλειοψηφία επέβαλλε τελικά να μη γίνει δεκτή η δωρεά του ''Ιδρύματος Νιάρχου'', μέσω της οποίας το σχολείο, με κτίρια αξίας $70-100 εκατομμύρια (χωρίς δάνειο υποθήκης) θα γινόταν charter school και θα πέρναγε στα χέρια συμβουλίου που θα ελεγχόταν από την ιδιωτική επιχείρηση ALMA BANK -ALMA REALTY και τον Αντ.Διαματάρη (πρώην εκδότη του ''Εθνικού Κήρυκα'' και τώρα υφυπ. Εξωτερικών Ελλάδας). 'Ολα αυτά με «συμβολικό ενοίκιο» περίπου $10-12,000 μηνιαίως στην κοινότητα. (Σε παρένθεση σημειώνουμε ότι οι δύο συμπρόεδροι του σχολικού συμβουλίου, Ανδριώτης και Παπαμιχαήλ, όπως και ένα μέλος του κοινοτικού συμβουλίου εργάζονται για την ALMA REALTY).
Μάλιστα ο κ. Διαματάρης, τον Μάρτιο 2019 είχε επικρίνει έντονα και γραπτά τους διαφωνούντες με την ''πρόταση-προσφορά'' Δρακόπουλου, τον οποίον είχε πείσει να κάνει την χορηγία. Εξαιτίας ελάχιστης απήχησης στην Ομογένεια, της εφημερίδας, οι ενδιαφερόμενοι τον αγνόησαν και έδωσαν τέλος στα κουτοπόνηρα, συφεροντολογικά σχέδιά τους.
Τι όμως θα έπαιρναν οι ίδιοι;
1) Θα αποκτούσαν τον έλεγχο ενός σχολείου με 600 μαθητές και ετήσιο προϋπολογισμό περίπου $4.5 εκατομμύρια.
2) Η ALMA BANK θα έβαζε στο ενεργητικό της τη δωρεά των $25 εκατομμυρίων του ''Ιδρύματος Νιάρχου'' και θα έδινε στο σχολείο περί τα $800.000 σε τόκους το χρόνο. Μάλιστα όταν είδαν τα σκούρα άρχισαν να προτείνουν ιδιωτικά ότι το «ληστρικού επιπέδου» ποσό των $800.000 θα μπορούσε να ανεβεί κάπως!... Γελάστε κόσμε: Και ο πιο ανίκανος money manager που θα αναλάμβανε επένδυση $25 εκατομμυρίων, θα μπορούσε άνετα να υποσχεθεί απόδοση ετησίως 5-7% δηλαδή από $1.2 εκατομμύρια και πάνω. Ενώ οι «γαλαντόμοι» της ALMA BANK ούτε 3% δεν μπορούσαν να υποσχεθούν!
3) Με την αλλαγή του καθεστώτος του σχολείου σε charter θα μπορούσαν να εισπραχθούν επιδοτήσεις από την πολιτεία της Ν.Υόρκης ανερχόμενες σε εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Για παράδειγμα, το σχολικό έτος 2016-17 η πολιτεία της Ν.Υόρκης έδινε στα charter schools περίπου $5,000 ανά μαθητή. Δηλαδή, για τον Αγιο Δημήτριο με τους 600 και πλέον μαθητές το ποσό αυτό θα ξεπερνούσε τα $3 εκατομμύρια!! Σκασίλα τους για την ελληνορθόδοξη παιδεία! Τα λεφτά πάντα ήταν πρώτο στο μυαλό τους!
4) Είχαν προταθεί με ιδιωτικό έγγραφο οι εντελώς άσχετες με την ελληνική παιδεία θυγατέρες των κ. Βαλιώτη και Διαματάρη για μέλη του συμβουλίου νέου charter school! Εννοείται ότι είχαν σκοπό να βολέψουν και άλλους «δικούς τους» στο Σχολείο... Το οποίο φυσικά και θα υπέγραφε συμβόλαια «κατασκευαστικά», «συντήρησης» κλπ με την ALMA REALTY και τους υπεργολάβους της, ενώ θα έδινε αρκετές διαφημίσεις στον γνωστό συμφεροντολόγο και φιλοχρήματο πρώην εκδότη του ''Εθνικού Κήρυκα'' και τώρα υφ.Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό.
5) Τέλος, να μην ξεχνάμε και τα φορολογικά οφέλη που σκόπευαν να έχουν όλοι οι παραπάνω μέσω του charter school… Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν γιατί τώρα οι βασικοί πρωταγωνιστές δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του κοινοτικού συμβουλίου και επιμένουν να αλλάξουν τους ηγέτες του για ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ το σχολείο από την κοινότητα. Είναι πολλά τα λεφτά!
Τις τελευταίες μέρες λοιπόν με προσωπικές κατηγορίες, είτε ανυπόστατες, είτε απαράδεκτες, με «μαφιόζικη» συμπεριφορά στην οποία προφανώς είναι μαθημένοι να λειτουργούν, με κουτσομπολίστικου επιπέδου κατηγορίες, επιχειρούν να υποσκάψουν την νέα ηγεσία της κοινότητας και να ανατρέψουν την συντριπτική πλειοψηφία του κοινοτικού συμβουλίου, ώστε να επαναφέρουν την κοινότητα υπό τον έλεγχό τους και να επιχειρήσουν και πάλι την αρπαγή του Σχολείου.
Στην προσπάθειά τους αυτή πιστεύουν ότι θα συνδράμει και ο νέος Αρχιεπίσκοπος, την ενθρόνιση του οποίου ενίσχυσε με $100.000 ο κ. Ανδριώτης και $50.000 ο κ. Βαλιώτης. Για να το καταφέρουν έχουν αρχίσει να εκβιάζουν τον ιερατικό προϊστάμενο π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο (χρησιμοποιώντας τον ''μπαμπούλα'' του Ελπιδοφόρου). Από τη μια τον απειλούν ότι θα χάσει τη θέση του και από την άλλη τον δελεάζουν λέγοντάς του ότι θα τον υποστηρίξουν να γίνει Επίσκοπος! Φαίνεται ότι τον εκβιάζουν και απαιτούν να βοηθήσει να ξεφορτωθούν τους «ενοχλητικούς» που ζητούν διαφάνεια και προστασία των συμφερόντων της κοινότητας... Ο «μικρός Ναπολέων» Νίκος Ανδριώτης (μικρός στο ανάστημα και μικρότερος ακόμα στο ήθος ο οποίος σε ηλικία 80 ετών νοιάζεται μόνο να διατηρήσει τα «αρχηγιλίκια») συγκεντρώνει την αγανάκτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της κοινότητας που έχουν δει με τα μάτια τους τις ραδιουργίες του. Αλαζών όπως είναι έχει την εντύπωση ότι «χαίρει σεβασμού» την στιγμή που ο κόσμος δεν τον θέλει.
Για ολόκληρες δεκαετίες έχει καταργήσει κάθε έννοια δημοκρατίας και συλλογικότητας, και παίρνει αποφάσεις για το σχολείο και την κοινότητα λες και πρόκειται για προσωπική του επιχείρηση. Περνά μάλιστα την ίδια «δικτατορική» νοοτροπία στον κ. Κουλαρμάνη, ο οποίος ενεργεί ως «υποτακτικός» του Ανδριώτη. Εθισμένοι και οι δύο στην έλλειψη κανόνων και διαφάνειας, έχουν ξεχάσει τι σημαίνει προϋπολογισμός και τι σημαίνει «καταστατικό» και «μοιράζουν παιχνίδι» σε διάφορους «εγκάθετους» έτσι ώστε να τρώνε αρκετοί από την πίτα των κοινοτικών χρημάτων και να αποσιωπούνται τα σκάνδαλα. Με άλλα λόγια έχουν δημιουργηθεί «σπείρες» γύρω από κάποιους ισχυρούς παράγοντες της κοινότητας που εξυπηρετούν καθαρά προσωπικά συμφέροντα... Προϋπολογισμοί ανύπαρκτοι, επιταγές «χάνονται», ένα καρφί χρεώνεται 100 δολάρια (τρόπος του λέγειν), και άλλα τραγελαφικά... («Θου κύριε φυλακήν τω στόματί μου», κατά την εκκλησιαστική ρήση...) Και πάνω από όλα οι εκβιασμοί στα μέλη του συμβουλίου και στον ιερέα... Εάν αυτό δεν είναι μαφιόζικη οργάνωση τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους.
Στον ανεξάρτητο παρατηρητή είναι προφανής ο λόγος αυτής της συμπεριφοράς τους: Εάν χάσουν τον έλεγχο των οικονομικών της κοινότητας και του σχολείου και τα αναλάβει κάποιος που «δεν είναι στο παιχνίδι», τότε θα αποκαλυφθεί η «κομπίνα» -και χρηματική- που γινόταν για δεκαετίες ολόκληρες και όχι μόνο θα ρεζιλευτούν, αλλά θα έχουν και νομικές ευθύνες.
Ευχόμαστε να διαβάσουν τις γραμμές αυτές ως τελευταία προειδοποίηση. Ελπίζουμε να μην μας αναγκάσουν να εισέλθουμε στην έρευνα πολύ ύποπτων υποθέσεων όπως η διαχείριση και πώληση του ακινήτου στο Wantagh του Λονγκ Αϊλαντ που δώρισε στην κοινότητα ο γιατρός Ταμβάκης. Ειλικρινά ελπίζουμε να αποσυρθούν ήσυχα για να διασφαλιστεί η ειρηνική και έντιμη διαχείριση της Κοινότητας και του Σχολείου από την μεγάλη ομάδα των νέων ανθρώπων που παράτησαν τις δουλειές τους για να βάλουν κάποια τάξη στο χάος. Εάν παρελπίδα επιμείνουν ας είναι βέβαιοι ότι την επόμενη ειδοποίηση θα τους την στείλει ο ειδικός Εισαγγελέας της Ν.Υόρκης για τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα 501c3.
Στο μεταξύ όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι – περιλαμβανομένου και του υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμου κ.Διαματάρη - οφείλουν μια απάντηση σε όλη την Ομογένεια όπως και στο νέο Αρχιεπίσκοπο (που πρόκειται σύντομα να προσλάβει νέο διευθυντή ελληνικής παιδείας): Εφόσον τόσο τους ένοιαζε η ελληνική παιδεία γιατί δεν έπειθαν τον στενό φίλο τους, συμπρόεδρο του Ιδρύματος Νιάρχου κ. Δρακόπουλο, να δωρήσει τα $25 εκατ. σε ένα νέο «οργανισμό παιδείας» που θα δημιουργούσαν οι ίδιοι; Με τόσα χρήματα και με κρατικές επιδοτήσεις θα έφτιαχναν 4-5 charter schools σε διαφορετικές περιοχές Νέας Υόρκης... Και μάλιστα θα τους χειροκροτούσαμε όλοι για την προσφορά τους. Γιατί να «αρπάξουν» το σχολείο που γενιές ομογενών έφτιαξαν και ξεπλήρωσαν με τον ιδρώτα τους; Περιμένουμε με αγωνία την απάντησή τους (εδώ γελάμε – για να μην κλάψουμε)
Να διευκρινιστεί ότι τα charter Schools είναι δημόσια αμερικάνικα σχολεία, που διοικούνται από πολίτες και χρηματοδοτούνται από την Πολιτεία (State). Σε αυτά διδάσκεται και η ελληνική γλώσσα αν το αποφασίσει το Συμβούλιο (ή άλλη ξένη γλώσσα). Στις αίθουσες των εκπαιδευτήριων, δεν μπορούν να υπάρχουν εκκλησιαστικά-θρησκευτικά σύμβολα (π.χ. εικόνες), ούτε τα σχολεία μπορούν να συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με εκκλησίες.
Δώδεκα (12) ελληνικού ενδιαφέροντος charter Schools λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία -και υψηλές επιδόσεις- στην Φλόριδα, ενώ οι μαθητές τους, παιδιά κάθε ''χρώματος και φυλής'', μαθαίνουν και ελληνικά από εκπαιδευτικούς αποσπασμένους από την Ελλάδα. Τα σχολεία αυτά τα είχε πολεμήσει πολύ η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, γιά λόγους συμφέροντος και τα είχε επικρίνει τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, η εφημερίδα ''Εθνικός Κήρυξ'' του υφυπουργού κ. Διαματάρη.
Το πρώτο ελληνικού ενδιαφέροντος charter School, ήταν η ''Αθηναϊκή Ακαδημία'' στην κομητεία Πινέλλας δυτ. Φλόριδας, που δημιουργήθηκε στα μέσα δεκαετίας '90. Μετά, δημιουργήθηκε η ''Αρχιμήδιος Ακαδημία'' (Μαϊάμι). Και μετά η ''Ακαδημία Πλάτων'' (επίσης Κομητεία Πινέλλας, με ιδρύτρια την τοπική Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων). Ακολούθησε ένα ακόμα charter School στην Πολιτεία Νότια Καρολίνα και μετέπειτα ένα στο Μπρούκλυν Νέας Υόρκης.
H διδασκαλία της ελληνικής στα (επιτυχημένα και με υψηλές αποδόσεις) charter Schools, από εκπαιδευτικούς αποσπασμένους από την Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται χιλιάδες φιλέλληνες κάθε χρόνο, παιδιά Αμερικανών πολιτών κάθε χρώματος και φυλής, που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και την ιστορία της Ελλάδας.
Στις ΗΠΑ λειτουργούν επίσης, περίπου 145 charter Schools τουρκικού ενδιιαφέροντος, δημιουργήματα του Γκιουλέν.
Νίκος Σταματάκης, Νέα Υόρκη 19 Αυγούστου 2019- n.stamatakis@aol.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου