Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018

Υποστηρικτική ανακοίνωση Ρωσσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Διασποράς
για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: 28 Απριλίου 2018
Ανακοίνωση της Συνόδου των Επισκόπων της Ρωσσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Διασποράς για την Υποστήριξη της Κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας

Εμείς, τα μέλη της Συνόδου των Επισκόπων της Ρωσσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Διασποράς, που εκτελούμε το ποιμαντικό μας έργο στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την
Αυστραλία, παρατηρούμε με πόνο ψυχής ότι στο ιερό έδαφος του Κιεβάν Ρως, την πολυαγαπημένη μας γη της Ουκρανίας, αναδύονται για άλλη μία φορά προδοτικές πολιτικές φιλοδοξίες -όπως έχει συμβεί ξανά στην ιστορία- υπό το πρόσχημα των θρησκευτικών δραστηριοτήτων, αλλά με προφανή σκοπό να πυροδοτήσουν εχθρότητα και διαφωνία μεταξύ των Ορθοδόξων λαών, με πρόθεση την υποκίνηση σχίσματος στην Εκκλησία. Σε αυτήν την μακρόχρονα-πολύπαθη γη, επιχειρείται να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή «αυτοκέφαλη εκκλησία» στη θέση της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, αναγνωρισμένης από όλους και με προκαθήμενο τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Ονούφριο. Η Εκκλησία αυτή διατηρεί αυτονομία από το 1990 – δηλαδή, διοικεί αυτόνομα και ανεξάρτητα. Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον ενός πονηρού εγχειρήματος χειραγώγησης των θρησκευτικών συναισθημάτων και καθυπόταξής τους στις πολιτικές σκοπιμότητες των αρχών, αντιβαίνοντας ευθέως την παράδοση και την κανονικότητα της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Προσευχόμαστε στον Παντοδύναμο Θεό να σκορπίσουν σαν τον καπνό τα πάθη και οι ταραχές που ανακινήθηκαν από τις ενέργειες εκείνων που δεν γνωρίζουν το πνεύμα και την πληρότητα-χάριτος της εκκλησιαστικής τάξης, να καταλαγιάσει το έλεός Του τις έριδες, και η ειρήνη του Φιλάνθρωπου Θεού, του Αναστηθέντος την τρίτη ημέρα εκ νεκρών, να βασιλεύσει στις καρδιές τους.
Με αυτήν την ανακοίνωση, εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Αυτού Μακαριότητα τον Μητροπολίτη Ονούφριο, καθώς και στους αδελφούς-αρχιερείς, κληρικούς, μοναχούς και το πιστό ποίμνιο της μοναδικής κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, και με αγάπη σκύβουμε μπροστά στους ομολογιακούς τους αγώνες. Καμία αλλαγή δεν δύναται να εισαχθεί ή να επιβληθεί στη ζωή της Εκκλησίας από κοσμικές αρχές. Οι σημερινές έξωθεν απόπειρες να επηρεαστεί η ζωή της Εκκλησίας αποκαλύπτουν τα πραγματικά μη-εκκλησιαστικά κίνητρα και τους στόχους εκείνων που προσπαθούν να τις εφαρμόσουν.
Καλούμε όλους να προσευχηθούν για την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Γη της Ουκρανίας, να αποβεί μάταια η τωρινή απόπειρα σχίσματος στην Εκκλησία, και να επικρατήσουν η ειρήνη και η αδελφική αγάπη στις σχέσεις των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου