Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Με κατάθλιψη 600.000 Ελληνες λόγω Μνημονίων

Μεγάλη ανησυχία στον ΠΟΥ για τη ραγδαία αύξηση κατά 35% (!) των αυτοκτονιών

Ξεπέρασαν τους 600.000 οι ασθενείς που υποφέρουν από κατάθλιψη στην Ελλάδα, ενώ μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί και η ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών που αγγίζει το 35% εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας και των Μνημονίων. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, κυρίως εξαιτίας χρεών και απειλών κατασχέσεων οικίας.

Στη χώρα μας, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία για το 2016, από τους σχετικούς κωδικούς συνταγογράφησης (ICD-10), οι ασθενείς άγγιξαν τους 634.126 συμπολίτες μας και γράφτηκαν 3.101.164 αντίστοιχες ιατρικές συνταγές.
Ιδιαίτερος προβληματισμός προκύπτει από τη ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών (κατά 35%) εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, ενώ από το 2012 και μετά τα ποσοστά των ακούσιων νοσηλειών (κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας) αυξάνονται ραγδαία, φτάνοντας από 56,6% το 2012 σε 74,5% το 2014.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που ήταν στις 7 Απριλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει την κατάθλιψη στο επίκεντρο της συζήτησης με κεντρικό σύνθημα «Ας μιλήσουμε για την κατάθλιψη», καθώς περισσότεροι από 300.000.000 ασθενείς παγκοσμίως υποφέρουν από τη νόσο. Η κατάθλιψη, που είναι μια πολύ σοβαρή ψυχική ασθένεια, αποτελεί κύρια αιτία νοσηρότητας και αναπηρίας, παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι το διάστημα 2005-2015 η ψυχική νόσος κατέγραψε αύξηση κατά 18%.

Επιπλέον, από διεθνή στοιχεία προκύπτει ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 1.000.000 αυτοκτονίες παγκοσμίως, μια αυτοκτονία πραγματοποιείται κάθε 20 δευτερόλεπτα, ενώ μια απόπειρα πραγματοποιείται κάθε δευτερόλεπτο.
«Οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να αφυπνίσουν όλες τις χώρες ώστε να ξανασκεφτούν τις πολιτικές τους σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία και την αντιμετώπισή της με την προσοχή και την αμεσότητα που επιβάλλονται» τονίζει η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ δρ Μάργκαρετ Τσαν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, για καθένα επιπλέον δολάριο που επενδύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους εξοικονομούνται τέσσερα δολάρια για καλύτερη υγεία και ικανότητα προς εργασία.

4 σχόλια:

  1. Αναζητείται Έλληνας άνδρας Χριστιανός πρόθυμος να πολιτευθεί για να βοηθήσει τον λαό αυτής της δόλιας της πατρίδος! Ας μην έχει πτυχία, ας μη γνωρίζει ξένες γλώσσες. Αρκεί νάχει δουλέψει στή ζωή του, νάναι παλληκάρι, νά μιλάει καλά Ελληνικά για να συνεννοούμεθα και νάναι αποφασισμένος να υπηρετήσει αυτόν τόν τόπο και τόν λαό του χωρίς συμβιβασμους καί ψέμματα! Υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδελφέ είσαι βέβαιος ότι τον άνδρα αυτὀ θα τον ψηφίσει ο λαὀς; Δεν βάζω στοιχήματα, αλλά αν έβαζα θα στοιχημάτιζα ότι και να βρεθεί ο άριστος ανήρ, με τα προσόντα που προϋποθέτει το σχόλιό σας, δεν θα τον επέλεγε ο λαός της Ελλάδας διότι έτσι τον έχει διαπαιδαγωγήσει η επίσημη θρησκεία του. Τον έχει διαπαιδαγωγήσει σαν τα μούτρα της.

      Διαγραφή
  2. Αναζητείται Έλληνας άνδρας Χριστιανός πρόθυμος να πολιτευθεί για να βοηθήσει τον λαό αυτής της δόλιας της πατρίδος! Ας μην έχει πτυχία, ας μη γνωρίζει ξένες γλώσσες. Αρκεί νάχει δουλέψει στή ζωή του, νάναι παλληκάρι, νά μιλάει καλά Ελληνικά για να συνεννοούμεθα και νάναι αποφασισμένος να υπηρετήσει αυτόν τόν τόπο και τόν λαό του χωρίς συμβιβασμους καί ψέμματα! Υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θαρσείτε Χριστιανοί. Εν τω κόσμω θλίψιν θα έχομεν είτε έτσι είτε αλλιώς. Αλλά ο Κύριος ημών ενίκησε τον κόσμον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου