Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Η εξομολόγηση του πατρ. Βαρθολομαίου στον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη!

 

     Στὸ «Ἐξομολογητάριον» τοῦ ἁγ. Νικοδήμου, ὑπάρχουν συμβουλὲς πρὸς τὸν Πνευματικό, πῶς νὰ βοηθεῖ τὸν ἐξομολογούμενο γιὰ μιὰ σωστὴ καὶ εἰλικρινῆ, ἀληθινὴ δηλαδὴ ἐξομολόγηση.
   Οἱ ἐρωτήσεις, λοιπόν, τοῦ ἁγίου Νικοδήμου πρὸς τὸν ἐξομολογούμενο πατρ. Βαρθολομαῖο (ἐὰν εἶχε τὴν τιμὴ νὰ ἐξομολογηθεῖ στὸν Ἅγιο) θὰ ἦταν καὶ οἱ παρακάτω, σύμφωνα μὲ ὅσα γράφει στὸ βιβλίο του «Εξομολογητάριον», ἰδιαίτερα στὶς σελίδες 61-62:
     Ὁ Πνευματικὸς ἐρωτᾶ:
   Ἀλήθεια, τί θὰ ἀπαντοῦσε ὁ Πατριάρχης; Πῶς θὰ δικαιολογοῦσε στὸν ἅγιο Νικόδημο (καὶ σὲ ὅλους τοὺς Ἁγίους) τὴν κακοδοξία του περὶ “ἀδελφῶν Ἐκκλησιῶν”, περὶ “διηρημένης Ἐκκλησίας”, περὶ “δύο πνευμόνων”, περὶ τῆς ἀποδοχῆς καὶ τῶν “βαπτισμάτων” τῶν αἱρέσεων ὡς κανονικῶν;
   Καὶ τί ἐπιτίμιο θὰ τοῦ ἔβαζε ὁ Ἅγιος; Σὲ αὐτὸν καὶ σὲ ὅλους ἐκείνους ποὺ πρεσβεύουν τὰ ὅμοια μὲ αὐτὸν ἢ κοινωνοῦν μαζί του;

Ἀπὸ τὸ "Ἐξομολογητάριον" σελ. 61-62:

2 σχόλια:

 1. ΚΑΙ ΟΜΩΣ!
  Ο Αργάγγελος Μιχαήλ ήταν «παραβάτης»

  Πολλά ονόματα εορτάζουν σήμερα εκ των οποίων το «ΣΤΑΜΑΤΗΣ» και τούτο διότι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ με την αποτελεσματική παρέμβασή του ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ την πτώση στο σκοτάδι και κατρακύλα πολλών εκ των Αρχαγγελικών δυνάμεων βοώντας το γνωστό : «Στώμεν καλώς,…»
  Και όμως μέσα στην σωτήριο παρέμβασή του ενέργησε εντούτοις «παραβατικά» και κατά εκτροπή του Αγγελικού του αξιώματος και ρόλου, αφού έφθασε σε σημείο να ελέγξει, να διορθώσει και να νουθετήσει τις θεσμικά ανώτερες από αυτού Αγγελικές ιεραρχίες και τάξεις.
  Είναι λοιπόν δυνατόν ο κατώτερος σε βαθμό και τάξη να διορθώνει τον ανώτερο; Είναι πρέπον ο λοχαγός να ελέγχει τον Στρατηγό;
  Όλα αυτά τα βεβαιώνει και ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο Συναξαριστή του(1) :

  Οι εκπεσόντες Άγγελοι, δεν έπεσον από ένα μόνον τάγμα, αλλά από πολλά και ανώτερα του τάγματος των Aρχαγγέλων, οποίαι είναι αι Aρχαί και αι Eξουσίαι…
  Τούτου χάριν ο Aρχάγγελος Mιχαήλ σταθείς εν τη οικεία τάξει του αγαθού, εμύησε τας ανωτέρω Aρχάς και Eξουσίας να μένουν εν τη τάξει του αγαθού καθ’ ην εκτίσθησαν.

  Tι λοιπόν άτακτον, ή άτοπον ακολουθεί, ανίσως ο κατώτερος Mιχαήλ και μείνας εν τω αγαθώ, βλέπων τας ανωτέρω Aρχάς και Eξουσίας να εκπίπτουν του αγαθού, εμύησεν αυτάς και εδίδαξε να μένουν εν τω αγαθώ; Bέβαια ουδέν.
  Kαι εν τη καθ’ ημάς γαρ ιεραρχία, του Iερέως και Iεράρχου ατακτούντων και κακώς φρονούντων,(αιρετιζόντων) και Διάκονος και Mοναχός ευτακτούντες και ορθώς φρονούντες, δύνανται νουθετήσαι και ευτακτήσαι αυτούς, καθώς τα παραδείγματά εισι πάμπολλα.

  Δηλαδή και συμπερασματικά όταν πρόκειται περί της ορθής πίστεως ο λόγος ,τότε δύναται και ένας απλός Κληρικός ή Μοναχός ή ένα μικρό παιδάκι να ελέγξει και επαναφέρει ακόμα και ένα Οικουμενικό Πατριάρχη.

  Επίσης γράφει ο Αγ,Νικόδημος :
  Αι ανωτέρω Aρχαί και Eξουσίαι αντιστρέψασαι την τάξιν, αντί να μυήσουν και να φωτίσουν τα κατώτερα τάγματα εις το αγαθόν, εμύησαν αυτά εις το κακόν και εσκότισαν.

  Και σήμερα λοιπόν βλέπουμε να συμβαίνουν παρόμοια στην Εκκλησία μας όπου αντί κάποιοι από τους ανώτερους Κληρικούς, Επισκόπους και Πατριάρχες να διδάσκουν και μυήσουν τον λαό Του Θεού στην ορθή πίστη,αντιστρέφοντας την τάξιν, διδάσκουν και προτρέπουν στην αίρεση και στο σκοτάδι της πλάνης.

  Στώμεν λοιπόν καλώς,
  Στώμεν μετα φόβου!

  -ammoulianos-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλά το τερμάτισες που λένε....επίσης θα του κανονίσουμε μια εξομολογησούλα με τον άγιο Ιωάννη τον νηστευτή......

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου