Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΑ, ΑΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΣΤΟ ΒΑΒΕΛΕΙΟ ΣΥΝΟΘΥΛΕΥΜΑ ΤΟΥ Π.Σ.Ε.

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Κατά καιρούς ομολογείται σε διάφορες αναφορές Ορθοδόξων, το πρόβλημα του ορισμού της Εκκλησίας, γεγονός το οποίο καθορίζει και τον τρόπο πορείας του Π.Σ.Ε. Είναι παντελώς αδύνατο να επιχειρηθεί ο ορισμός της Εκκλησίας στο Π.Σ.Ε. Κατά καιρούς έχει διαπιστωθεί από διάφορους, το μεγάλο αυτό πρόβλημα του ορισμού της Εκκλησίας, στο βεβέλειο τούτο συνοθύλευμα του Π.Σ.Ε. 

Αόριστες αναφορές για την Εκκλησία γίνονται στο Π.Σ.Ε., αλλά έχουμε την βεβαιότητα ότι στο Π.Σ.Ε. δεν πρόκειται ποτέ να επιχειρηθεί οποιαδήποτε νύξη που να απαντά στο ερώτημα ‘’τι εννοούν όταν λέγουν Εκκλησία’’, καθότι συνεπακόλουθα θα πρέπει να αναφέρουν και ποια είναι η Μία, Αγία Εκκλησία. Και μόνη η προσπάθεια να καθορίσουν ποια είναι η Μία,  Αγία Εκκλησία, θα ‘’δυσκολέψει’’ περισσότερο τα πράγματα στο Π.Σ.Ε. Είναι πολύ πιο εύκολο να αρκούνται σε αοριστιολογίες περί Εκκλησίας. 

Ένα ακόμη πρόβλημα, είναι το να διαλέγεται κανείς ταυτόχρονα με όλες τις πολυποίκιλες αιρετικές ομάδες και κοινότητες. Το μόνο που κατορθώνεται με αυτό τον τρόπο, είναι τα χαρακτηρισθέντα ‘’ελάσσονα’’ και τελικά οι πολυποίκιλες αιρετικές ομάδες και κοινότητες να εμμένουν στις πλάνες τους. Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα είναι και η συνεχής διόγκωση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), που οφείλεται στο γεγονός ότι δέχεται συνεχώς νέα μέλη που κυρίως προέρχονται από το χώρο του πολυδιασπασμένου Προτεσταντισμού και έτσι σμικρύνεται ακόμα πιο πολύ η παρουσία των Ορθοδόξων στο βεβέλειο συνοθύλευμα του Π.Σ.Ε. 

Ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης είπε κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του, ως Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους κατά το έτος 1974: «Φρονούμεν ότι η Ορθοδοξία δεν έχει καμμιά θέση ανάμεσα σ’ αυτό το συνονθύλευμα των πλανών και των αιρέσεων». Ο λόγος επίσης του Αρχιμανδρίτου Γεωργίου Καψάνη για το Π.Σ.Ε. «Η φωνή των Ορθοδόξων (στο Π.Σ.Ε.) χάνεται μέσα στη χοάνην των πολυπληθών προτεσταντικών παραφυάδων», επακριβώς εξηγεί το γεγονός τούτο.

Είναι ποτέ δυνατό για παράδειγμα, να περιμένουμε από τους Πεντηκοστιανούς του Π.Σ.Ε., οι οποίοι παραληρούν δαιμονιωδώς εκστασιαζόμενοι, να μας ορίσουν τι εννοούν λέγοντας Εκκλησία και συνεπακόλουθα να αναφέρουν και ποια είναι η Μία,  Αγία Εκκλησία;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου