Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016

Καλά οι άλλοι, αλλά και ο αγωνιστής μητροπολίτης Πειραιώς;

Ποιοι ιεράρχες και γιατί αρνήθηκαν την συμμετοχή τους στην Μεγάλη Σύνοδο
Δημοσιεύτηκε ἡ εἴδηση ὅτι κάποιοι Μητροπολίτες ἀρνήθηκαν νὰ συμμετάσχουν στὴν Πανορθόδοξη Σύνοδο τοῦ 2016 στὴν Κρήτη. Ἕνα πρῶτο σχολιασμὸ κάναμε (ἐδῶ)  παρατηρώντας ὅτι ὑπάρχει «απροθυμία Επισκόπων να μεταβούν και να αγωνιστούν στη Σύνοδο υπέρ της διωκομένης από τους Οικουμενιστές Πίστεως!». Δὲν ὑπῆρξε καμιὰ διάψευση. Ὀφείλουμε, λοιπόν, νὰ δοῦμε δι’ ὀλίγων τὸ θέμα.
Ποιοί εἶναι αὐτοὶ οἱ Μητροπολίτες ποὺ ἀρνήθηκαν; Δημοσίευμα (ἐδῶ) ἀναφέρει ὅτι εἶναι οἱ ἑξῆς: Ὁ Ν. Σμύρνης Συμεών, ὁ Φθιώτιδος Νικόλαος, ὁ Μάνης Χρυσόστομος, ὁ Καισαριανῆς Δανιὴλ καὶ ὁ Πειραιῶς Σεραφείμ!
Ἐὰν οἱ παραπάνω Μητροπολίτες δὲν συμμετεῖχαν, διότι θεωροῦσαν τοὺς ἄλλους Ἀρχιερεῖς ποὺ θὰ συμμετάσχουν ὡς ψευδεπισκόπους·
ἐὰν ἡ κίνησή τους αὐτὴ ὑπαγορευόταν ἀπὸ τὴν συνείδηση ὅτι συμμετεῖχαν σὲ μιὰ αἱρετικὴ Σύνοδο·
ἐὰν δὲν θέλησαν νὰ συμμετάσχουν, διότι ἀποφάσισαν νὰ ἐφαρμόσουν τὸν ΙΕ΄ Κανόνα τῆς Πρωτοδευτέρας Συνόδου περὶ Διακοπῆς τοῦ Μνημοσύνου τῶν αἱρετιζόντων,
τότε θὰ εἶχαν κάποια δικαιολογία.
Τώρα ὅμως; Ποιά δικαιολογία ἔχουν;
 
Ἰσχυρίστηκε κάποιος ἀπ’ αὐτοὺς ὅτι δὲν ἐπιθυμεῖ νὰ συμμετάσχει διότι «ὁ ρόλος του θὰ εἶναι διακοσμητικός»! Ἰσχυρίστηκε ὁ Ν. Σμύρνης Συμεὼν ὅτι δὲν θὰ συμμετάσχει, διότι «δεν τον ενδιαφέρει από την στιγμή που δεν θα έχει ψήφο, σύμφωνα με τον κανονισμό της Πανορθόδοξης»! Ἡ ἄρνηση ἄλλων «συνοψιζόταν στην φράση “δεν είμαι μαριονέτα”»!
Ἄραγε ἔτσι ἔκαναν οἱ Ἅγιοι Πατέρες; Γιατί, χωρὶς νὰ καταγγείλουν πρῶτα τὴν Σύνοδο ὡς ἐκ τῶν προτέρων κακόδοξη (λόγῳ τῶν ἀντορθόδοξων προϋποθέσεων μὲ τὶς ὁποῖες συγκαλεῖται καὶ τῶν αἱρετικῶν τοποθετήσεων ποὺ ψηφίστηκαν στὰ προσυνοδικά της κείμενα) ἀπέχουν, ἀρνούμενοι νὰ δώσουν τὴν μάχη τους γιὰ τὴν Πίστη; Ἔτσι ἔκανε ὁ Μ. Ἀθανάσιος, ὁ ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς, ὁ ἅγιος Μᾶρκος ὁ Εὐγενικὸς καὶ τόσοι ἄλλοι;
Καὶ καλὰ οἱ ἄλλοι· τὴν ἴδια δειλία ἔδειξε καὶ ὁ Λέων τῶν Συναξιακῶν, ὁ ἥρωας τῶν ἀντι-Οἰκουμενιστῶν, ὁ ἀγωνιστὴς Μητροπολίτης Πειραιῶς Σεραφείμ;
Π.Σ.
Ποιοι ιεράρχες και γιατί αρνήθηκαν την συμμετοχή τους στην Μεγάλη Σύνοδο
Αναδημοσίευση από το http://orthodoxia.info
Αλυσιδωτή αντίδραση προκάλεσε η άρνηση του μητροπολίτη Νέας Σμύρνης να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην επερχόμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info ο μητροπολίτης κ. Συμεών θα ήταν ένας εκ των ιεραρχών της
Εκκλησίας της Ελλάδος λόγω της συμμετοχής του ως αναπληρωματικό μέλος στην επιτροπή Διορθοδόξων.
Ο κ. Συμεών αρνήθηκε να συμμετάσχει με τον ισχυρισμό πως δεν τον ενδιαφέρει από την στιγμή που δεν θα έχει ψήφο, σύμφωνα με τον κανονισμό της Πανορθόδοξης.
Για την κάλυψη της θέσεως του κ. Συμεών η Ι.Σ.Ι. στράφηκε προς τα μέλη της επόμενης Δ.Ι.Σ. (2016-2017) ξεκινώντας από τους ιεράρχες της Αυτοκεφάλου. Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος αρνήθηκε. Το ίδιο έπραξε και ο μητροπολίτης Μάνης. Επόμενος στην σειρά ήταν ο μητροπολίτης Δημητριάδος ο οποίος συμμετέχει ήδη ως μέλος της επιτροπής Διορθοδόξων. Έτσι το ερώτημα τέθηκε στον επόμενο, Καισαριανής κ. Δανιήλ ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά. Εξίσου κατηγορηματική ήταν η άρνηση του μητροπολίτη Πειραιώς.
Τελικά αυτός που δέχθηκε από την επόμενη σύνθεση της Δ.Ι.Σ. να συμμετάσχει καλύπτοντας το κενό του μητροπολίτη Νέας Σμύρνης ήταν ο Ύδρας κ. Εφραίμ.
Η αιτιολόγηση που χρησιμοποίησαν ορισμένοι εκ των μητροπολιτών που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αποστολή συνοψιζόταν στην φράση «δεν είμαι μαριονέτα».
Καθήκοντα αναπληρωματικών θα αναλάβουν οι μητροπολίτες των Νέων Χωρών της επόμενης Δ.Ι.Σ., δηλαδή οι μητροπολίτες Εδέσσης, Ζιχνών, Ελευθερουπόλεως, Σερβίων, Αλεξανδρουπόλεως και Νεαπόλεως.
ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ;
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του orthodoxia.info δεν αποκλείεται μετά το Πάσχα να συνέλθει εκ νέου σε έκτακτη συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, προκειμένου να συζητήσει επί των κειμένων της Πανορθοδόξου, για πολλά εκ των οποίων υπάρχουν αντιρρήσεις και αντιπροτάσεις.
Η αυριανή συνεδρίαση της Ι.Σ.Ι. αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού όπως όλα δείχνουν το μάθημα των θρησκευτικών που έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί θεωρείται από πολλούς ιεράρχες ως ευκαιρία μιας ευρύτερης συζήτησης για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κυβέρνησης και ειδικά Εκκλησίας – Υπουργείου Παιδείας.

1 σχόλιο:

  1. Είναι μια άποψη. Είναι μια στάση. Σα να λένε οι μη συμμετέχοντες: "Κύριοι, εξ ορισμού και εκ προοιμίου, αποδεικνύεται ότι η μέλλουσα συγκέντρωση στην Κρήτη είναι απλώς μια δειγματοληπτική συγκέντρωση εκπροσώπων τοπικών εκκλησιών, αλλά φυσικά δεν είναι, δεν μπορεί να είναι "αγία μεγάλη πανορθόδοξη Σύνοδος" ενώ έγκριτοι επίσκοποι, θεολόγοι, ευσεβή μέλη της εκκλησίας με τεκμηριωμένα κείμενά τους την θεωρούν εκ προοιμίου άκυρη ως Σύνοδο, ή Ληστρική ή έχουσα προβλήματα να θεωρηθεί σύνοδος. Παραδείγματος χάριν, αποδεχόμενοι εκ προοιμίου ότι ο παπισμός είναι αδελφή εκκλησία, έγκυρο το παπικό βάπτισμα, ενώ ο πάπας δεν αποκηρύσει τα διαχρονικές δοξασίες του παπισμού, είναι σαν να προσκυνάμε την παντόφλα του πάπα, σαν να τον αποδεχόμαστε τον πάπα χριστιανό όπως εμείς και μη αιρετικό, και μάλιστα Πρώτον, Αλάθητο εκπρόσωπο του θεού στη Γη που έχει το δικαίωμα και εξουσιοδότηση ως αντιπρόσωπος του θεού να Δογματίζει Αλάθητα κ.λπ. κ.λπ. δηλ. είναι σαν να προδίδουμε την Ορθοδοξία. Γι΄αυτό δε συμμετέχουν, διότι για πολλούς και διάφορους λόγους εκ προοιμίου δηλώνουν και θεωρούν ότι η καρικατούρα αυτή δειγματοληπτικής εκπροσώπησης τοπικών εκκλησιών ΔΕΝ είναι σύνοδος.
    Η άλλη άποψη είναι: Συμμετέχω και τα καταγγέλλω όλα αυτά. Αλλά αν η συμμετοχή σημαίνει αποδοχή των ανωτέρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου