Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015

Οι τελευταίες ώρες της Πομπηίας

Το βίντεο παρουσιάστηκε σε έκθεση στο Μουσείο της Μελβούρνης τον Οκτώβριο του 2009. Η εταιρεία Zero One δημιούργησε αυτό το βίντεο με γραφικά προσπαθώντας να κάνει το θεατή να βιώσει τις τελευταίες ώρες της ιστορικής πόλης της Πομπηίας που καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη του Βεζούβιου στις 14 Αυγούστου του 79 μ.Χ..
Η Πομπηία είχε πληθυσμό 20.000-30.000 κατοίκους. Το 62 μ.Χ. έγινε ένας σφοδρότατος σεισμός, που τη συντάραξε, δεν ήταν όμως παρά το προμήνυμα για την ολοσχερή καταστροφή της.

Πράγματι λίγα χρόνια αργότερα, στις 14 Αυγούστου του 79 μ.Χ., μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, ένα τεράστιο κύμα από στάχτη έθαψε για πάντα, μέσα σε λίγες ώρες, τη ρωμαϊκή πόλη. Στην αρχή σηκώθηκε ένα φοβερό σύννεφο από στάχτη, η οποία σκέπασε την πόλη σε ύψος ενός μέτρου. Ύστερα από το σύννεφο της στάχτης, κατέκλυσε την πόλη μία καταιγίδα από ηφαιστειακά αναβλήματα και κίσσηρι (ελαφρόπετρα), που την σκέπασαν σε ύψος τουλάχιστον τριών μέτρων, πάνω δε σ" αυτές επικάθησε νέο στρώμα από στάχτη και πέτρες, ώστε η σημερινή επίχωση φτάνει τα 6-7 μέτρα.
Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2.000 άτομα τάφηκαν ζωντανά και πέθαναν έτσι από ασφυξία. Η πρώτη ανακάλυψη τμήματος της Πομπηίας έγινε το 1592, τυχαία, κατά τις εργασίες για την κατασκευή του υπόγειου υδραγωγείου της πόλης Τόρε Ανουντσιάτα που βρίσκεται εκεί κοντά. Τότε βρέθηκαν πολλά σημαντικά αντικείμενα, που μαζί με όσα ανακάλυψαν σε κατοπινές ανασκαφές αποτελούν σήμερα έναν πραγματικό θησαυρό τέχνης.
Οι ανασκαφές έφεραν την Πομπηία ζωντανή στα μάτια μας, αποκαλύπτοντας πολλές λεπτομέρειες της καθημερινότητας των κατοίκων της. Διασώθηκαν, προστατευμένες απ" τη φθορά του χρόνου, όλες οι πλούσιες επαύλεις, με τις πολυάριθμες τοιχογραφίες τους, η αγορά, οι πολυάριθμοι ναοί, το μικρό και το μεγάλο θέατρο, οι αψίδες, οι κρήνες, τα καταστήματα, τα ιδιωτικά σπίτια. Διασώθηκαν και λεπτομέρειες που μας δείχνουν τον ξαφνικό θάνατο της πόλης, από την καθημερινή ζωή που διακόπηκε απότομα. Άνθρωποι που έτρωγαν ξαπλωμένοι στα ανάκλιντρα, άνθρωποι που πνίγηκαν απ" τις αναθυμιάσεις προσπαθώντας να ξεφύγουν απ" το φριχτό θάνατο. Στα τραπέζια των πανδοχείων βρέθηκαν παρατημένα τα κύπελλα και τα πιάτα, σ" ένα δωμάτιο βρέθηκαν τα σώματα επτά παιδιών που ο θάνατος τα είχε προλάβει ενώ έπαιζαν.

πηγή: news247.gr

1 σχόλιο:

  1. Αρκετά ακριβές βίντεο και άρθρο. Όμως δεν λέει την αιτία της καταστροφής. Η Πομποιήα και η γειτονική Ηράκλεια που καταστράφηκαν από τον Βεζούβιο ήταν τα Σόδομα και τα Γόμορα του 1ου αιώνος μ.Χ. Οι 2 αυτές πόλεις ήταν οι κυριότερες θερινές τουριστικές πόλεις των Ρωμαίων ``ευγενών``. Όλες σχεδόν οι τοιχογραφίες αποικονίζουν την ανωμαλία και την ηθική παρακμή. Γλέντια, χοροί, σεξ όλων των ειδών... Και η τιμωρία όμοια με των Σοδόμων και Γομόρων. Σήμερα δυστυχώς τα ίδια γίνονται σε πλανήτικό επίπεδο, αφού μέσω τηλεοράσεως και διαδικτύου 'ολοι σχεδόν παιδαγωγούνται στην ανωμαλία, ακολασία και την ηθική παρακμή. Και η θεική τιμωρία όμοια θα είναι, αφού ο Θεός είναι αγάπη αλλά και δίκαιος κρίτης (όπως λέει και ο Απ.Πέτρος το τέλος του κόσμου δεν θα γίνει με κατακλυσμό ή άλλο τρόπο, αλλά με πυρ). Κρίμα για την ανθρωπότητα που δεν βλέπει και δεν πιστεύει τον Ήλιο της Δικαιοσύνης Χριστό (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) και οδέυει στο βάραθρο της απώλειας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου