Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΙΣΚΟΠΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥΣ


ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ


ΔΕΣΠΟΤΟΜΙΤΡΟΠΑΛΟΥΚΗΔΕΣ



Ήταν πασίγνωστο το γεγονός (μονάχα οι Δεσποτάδες από κάθε καρυδιάς καρύδι καμώνονται, ότι δεν το γνωρίζουν), ότι ο απ. Παύλος, όταν αναφέρεται στους Επισκόπους των τοπικών Εκκλησιών, δεν εννοεί βεβαίως τους Δεσποτάδες, αλλά το σιαμαίο σχήμα των Επισκοποπρεσβυτέρων και αυτό το γεγονός, για όσους γνωρίζουν τας Γραφάς.



Πολύ διδακτικό παράδειγμα, η αναφορά του ποιμαντικού αποστόλου στους πρεσβυτέρους της αποστολικής Εκκλησίας της Κορίνθου, για τους οποίους ο θεμελιωτής της εκκλησιαστικής ευταξίας απόστολος ΑΞΙΩΝΕΙ, ΑΠΑΙΤΕΙ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ στο λαό του Θεού σεβασμό στους σεβόμενους τον Θεό.


Άλλωστε αυτά, στους πρώτους τρεις θυσιαστικούς και αιματόβρεκτους αιώνες, πριν εννοείται από τη ΒΙΑΙΗ και υποχρεωτική ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗ της Μεγαλοκωνσταντίνειας δωρεάς, για την οποίαν έχυσαν αίμα οι αναχωρητές και ασκητές.


Ύστερα από αυτά και ο ι. Χρυσόστομος ακολουθώντας τους ομολογητές της χριστιανικής εκκλησιαστικής γνησιότητας βοά και λέγει, στους πρώτους αιώνες του εκκλησιαστικού πολιτεύματος: «δεν είναι μέγα το μέσον-διάστημα ιερέων και επισκόπων».



ΘΕΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ, τι θα γίνει με τους σημερινούς ΣΑΤΡΑΠΕΣ ΚΑΙ ΜΑΧΑΡΑΓΙΑΔΕΣ της καλοπέρασης, που οδηγούν σε σαρκικές παρεκτροπές;



Δρ. Γεώργιος Μουστάκης

Θεολόγος-Κοινωνιολόγος

4 σχόλια:

  1. Στην παλαιά χρυσή εποχή της Εκκλησίας, οι Επίσκοποι είχαν χρυσά μυαλά και κράταγαν ξύλινα ραβδιά.

    Στη σημερινή ξύλινη εποχή της Εκκλησίας, οι Επίσκοποι έχουν ξύλινα μυαλά, αλλά κρατάνε χρυσά ραβδιά.

    Είναι χαρακτηριστική η εικόνα, που αντίκρυσε ο Μ. Κων/νος, όταν μπήκε στην αίθουσα της Συνόδου. Κράτησε τη μύτη του από τη βρώμα, γιατί οι πλείστοι των Πατέρων είχαν προβειές ζώων απάνω τους, που μύριζαν άσχημα, πάνω δε από τους μισούς ήταν σακάτηδες από τα βασανιστήρια του Διοκλητιανού, με ένα πόδι, ένα χέρι, ένα μάτι ή καθόλου μάτια, όπως ο άγιος Πορφύριος, του οποίου τις κόγχες των ματιών φίλησε ο Μ. Κων/νος, στο δείπνο που παρέθεσε στους αγίους Πατέρες μετά τη λήξη των εργασιών της Α΄ Οικουμενικής.

    Τουλάχιστον δεν μπορούν να παραδειγματισθούν οι δικοί μας Επίσκοποι, από τη ζωή των αγίων αυτών Πατέρων;

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τους 12 ένας Τον πρόδωσε ένας Τον αρνήθηκε προ παιδίσκης, ένας ολιγοπίστησε, άλλοι ύπνωσαν . . . Σε ποσοστά ... λογικό είναι να υπάρχουν και αρνητές και προδότες και μετανούντες . . . Ο Θεός ας ενισχύσει την Εκκλησία Του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ μου οι απόστολοι πριν λάβουν το άγιο Πνεύμα ήσαν άνθρωποι με αδυναμίες και έτσι τους αντιμετώπιζε ο Χριστός.Εκτός από τον ένα, που
    "απελθών απήγξατο"όλοι οι άλλοι ζήτησαν και έλα-
    βαν το έλεος του Θεού!Ο Πέτρος μάλιστα ο πιο έν-
    θερμος "έκλαυσε πικρώς" και όπως τρις ηρνήσατο τρις και επανεκλήθη"ποίμενε,δις,βόσκε"και"ελυπή-
    θη ο Πέτρος"! "Δεινόν η ραθυμία μεγάλη η μετάνοι
    α"!Αυτό είναι άλλωστε και το θείο δώρο,η συγχώ-
    ρησις,όταν αυτή είναι ειλικρινής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μετά τη λήψη του αγίου Πνεύματος παρέμειναν άνθρωποι με αδυναμίες:

    Παράδειγμα από τον ίδιο τον Πέτρο με τους εξ εθνών και εξ Εβραίων χριστιανούς στην Αντιόχεια, που ανάγκασε τον Παύλο να τον επιτιμήσει, ως υποκριτή (Γαλ. 2. 11-15).

    ΄Η ο "παροξυσμός" μεταξύ Παύλου και Βαρνάβα στην Αντιόχεια, με αποτέλεσμα τον βίαιο χωρισμό τους (Πραξ. 15. 39).

    ΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου