Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010








Ενα «χρηματιστήριο»

ανθρωπίνων οργάνων

Πρωτοποριακό πρόγραμμα

ανταλλαγής εγκαινίασε ο ισπανικός

Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων


Το πρώτο «χρηματιστήριο» ανταλλαγής ανθρωπίνων οργάνων στην Ευρώπη δημιούργησε η Ισπανία, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις μοσχευμάτων.
Ο ισπανικός Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) εγκαινίασε πρωτοποριακό πρόγραμμα ανταλλαγής οργάνων από ζώντες και συμβατούς δότες σε μη συγγενικά τους άτομα.
Ως σήμερα οι ευρωπαϊκοί νόμοι όριζαν ότι για να γίνει κάποιος δωρητής οργάνου ενόσω βρίσκεται ακόμη στη ζωή θα πρέπει να έχει συγγένεια πρώτου βαθμού με τον δότη.

Το νέο πρόγραμμα είναι ανταποδοτικό.
Κάποιος ο οποίος θα ήθελε να δωρίσει όργανο, έναν νεφρό λόγου χάρη, σε συγγενικό του πρόσωπο αλλά δεν είναι συμβατός δότης, θα το δωρίζει σε κάποιον άλλον ο οποίος το έχει ανάγκη και είναι συμβατός λήπτης.
Σε αντάλλαγμα θα λαμβάνει ένα όργανο από ένα άλλο ζευγάρι δότη- ασθενούς με παρόμοιο πρόβλημα.

Σκοπός του «χρηματιστηρίου» είναι να μειώσει τις μεγάλες λίστες αναμονής ασθενών που έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση και να αυξήσει τα μοσχεύματα που προέρχονται από ζωντανούς δότες και μάλιστα νεαρής ηλικίας.
Στην Ισπανία περισσότεροι από τους μισούς δότες νεφρών είναι άνω των 60 ετών, λόγω του ότι ο αριθμός των αιφνίδιων θανάτων νέων ανθρώπων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

« Με το νέο πρόγραμμα η επιθυμία των δοτών να χαρίσουν έναν νεφρό ικανοποιείται ακόμη και αν δεν είναι ιστοσυμβατοί με τον νεφροπαθή οικείο τους.
Ταυτόχρονα
ένας μεγάλος αριθμός ασθενών μπορεί να σταματήσει την αιμοκάθαρση »
λέει ο πρόεδρος του ισπανικού ΕΟΜ Ραφαέλ Μαντεσάν.

Οι επεμβάσεις λήψης του οργάνου και μεταμόσχευσης κανονίζονται πάντοτε την ίδια ημέρα και ώρα, ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο υπαναχώρησης από κάποια από τις δύο πλευρές.

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, οι πιθανοί δότες ενημερώνονται ενδελεχώς για τους πιθανούς κινδύνους της επέμβασης.
Πέρα από το ζήτημα της ιστοσυμβατότητας, εκείνο στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση είναι η βεβαιότητα ότι ο δότης δεσμεύεται ενσυνείδητα να προβεί σε αυτή την πράξη αλτρουισμού. Ετσι, προτού ληφθεί οποιαδήποτε καταληκτική απόφαση, ο δότης οφείλει να εκθέσει τα κίνητρά του ενώπιον ενός δικαστή και της επιτροπής δεοντολογίας του νοσοκομείου στο οποίο θα γίνει η μεταμόσχευση.

Στην Ελλάδα ο νόμος επιτρέπει τη διενέργεια μεταμόσχευσης από ζώντα δότη μόνο αν αυτός είναι γονέας, αδελφός ή σύζυγος.
Οπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, απαγορεύεται αυστηρά κάθε οικονομική δοσοληψία στη διαδικασία δωρεάς και λήψης οργάνων.
Λόγω του φόβου και της παραπληροφόρησης σε ό,τι αφορά τη μεταθανάτια δωρεά οργάνων, η συντριπτική πλειονότητα των μεταμοσχεύσεων γίνεται με όργανα που προέρχονται από συγγενείς ζωντανούς δότες, τη στιγμή που στον υπόλοιπο κόσμο το 85% των μοσχευμάτων προέρχεται από πτωματικούς δότες.

Aπό το ΒΗΜΑ

O ιατρός, Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αυτά τα γράφει στις 05/02/2010 "ΤΟ ΒΗΜΑ" :

"Λόγω του φόβου και της παραπληροφόρησης σε ό,τι αφορά τη μεταθανάτια δωρεά οργάνων, η συντριπτική πλειονότητα των μεταμοσχεύσεων γίνεται με όργανα που προέρχονται από συγγενείς ζωντανούς δότες, τη στιγμή που στον υπόλοιπο κόσμο το 85% των μοσχευμάτων προέρχεται από πτωματικούς δότες".

Και ο σχολιαστής, εγώ δηλαδή, ο οποίος κατά τον αρθρογράφο του "ΒΗΜΑτος" μπορεί να είναι ένας εξ εκείνων που παραπληροφορεί (sic), υποστηρίζει και πάντα λέει, ότι τα ανωτέρω αποτελούν συστηματική παραπληροφόρηση εκ μέρους του Τύπου και άκρως αντιεπιστημονικό μεγάλο ψέμα. Ούτε μεταθανάτια αφαίρεση οργάνων γίνεται και οπωσδήποτε, δεν έχουμε πτωματικούς δότες.

Φυσικά, από το ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΒΗΜΑ" απουσιάζουν πολλά άλλα επιστημονικά βήματα, που οφείλουν να γνωρίζουν όσοι επιθυμούν να δωρίσουν ένα από τα διπλά τους όργανα. Δεν νομίζω οι γιατροί να δίνουν όλες τις πληροφορίες για τα επακόλουθα αυτής της προσφοράς, πέρα βέβαια από τον κίνδυνο της χειρουργικής επέμβασης. Οι μεταγενέστερες επιπλοκές (όχι μετεγχειρητικές) που ενδέχεται να παρουσιάσουν οι δότες πχ. του ενός νεφρού είναι αρκετές. Και σοβαρές, αλλά ο χώρος δεν είναι ο καλύτερος για να επεκταθώ.

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω τούτο. Όλοι αυτοί οι αλτρουιστές ας εξαντλήσουν πρώτα όλες τις άλλες ευκαιρίες που έχουν, για να επιδείξουν τα φιλάνθρωπα αισθήματα που έχουν, και ας αφήσουν τελευταία την εκ του σώματός τους δωρεά : "έλεον θέλω και ου θυσίαν" .


1 σχόλιο:

  1. Γιατρέ, πού θα πάη αυτή η παραπληροφόρηση και το ψέμμα που συνέχεια γίνονται είτε από την πλευρά των γιατρών-χασάπηδων θιασωτών των μεταμοσχεύσεων, είτε από πλευράς των έκφυλων και ξεπουλημένων δημοσιογράφων;
    Μέχρι και ο Ιερώνυμος έστειλε εγκύκλιο στους μητροπολίτες και τους καλεί να ...ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΟΥΝ τον λαό γιά να προσφέρη δωρεάν τα ανθρώπινα όργανα.
    Εάν το άλας μωρανθή...τί κρίμα, και η Εκκλησία διδάσκει το ΣΚΟΤΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου