Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Νεότερες εκκλησιαστικές ειδήσεις από Ουκρανία

 ΠΗΓΗ.ΕΟΔ



Ζοριά (Σύνοδος OCU Επιφανίου) : Πατρ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε φέικ τη δημιουργία της Εξαρχίας του Φαναρίου στην Ουκρανία

Ο ομιλητής της OCU είπε ότι ο επικεφαλής του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως χαρακτήρισε ανοησίες τις ειδήσεις που εμφανίστηκαν στον Τύπο για τη δημιουργία της δομής του Φαναρίου.

Ο ομιλητής της OCU Ευστράτιος Ζοριά είπε ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος απέρριψε το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί εξαρχία στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC) από το Φανάρι. Αυτό το ανέφερε σε σχόλιο στο glavcom.ua.

Ο Ζοριά ανέφερε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διέψευσε κατηγορηματικά τέτοιες φήμες κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Μητροπολίτη της OCU Επιφάνιο στην κατοικία του στο Φανάρι. Ο Ζοριά ήταν επίσης παρών σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

«Στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, θίξαμε αυτό το θέμα, γιατί άρχισε να διαδίδεται συχνά στο επίπεδο των φημών στον Τύπο, – λέει ο ομιλητής της δομής του Ντουμένκο. – Ο Πατριάρχης είπε ξεκάθαρα και ευθέως: πρόκειται για «fake news». Είναι η αγγλική έκφραση που χρησιμοποίησε. Είχε πραγματικά μια αντίδραση σε αυτό, σαν να ήταν ανοησία».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της διεθνούς εταιρείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Amsterdam & Partners LLP, Ρόμπερτ Άμστερνταμ, έγραψε στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Ζελένσκι για την εκστρατεία κατά της UOC και σχέδια της απαγόρευσης της στα τέλη Αυγούστου με επακόλουθη ένταξη στην OCU μέσω της Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Ο κ. Άμστερνταμ ισχυρίστηκε ότι αυτά τα σχέδια αναπτύσσονταν μυστικά και βασίζονταν σε έγγραφα που φέρεται να δημιουργήθηκαν από μέλη της διοίκησης του Γραφείου του Ουκρανού Προέδρου.

Όπως ανέφερε η ΕΟΔ, το 2019 εξελέγη ο επικεφαλής της ανακαινισμένης σταυροπηγείας του Κιέβου. Ο Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ (Anishchenko) διορίστηκε επικεφαλής του σταυροπηγείου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο Κίεβο.

Οι Times δημοσίευσαν άρθρο του Μητρ. Θεοδόσιου για τις διώξεις



Μητροπολίτης Θεοδόσιος (Σνιγκίρεφ). Φωτογραφία: στιγμιότυπο οθόνης βίντεο της επισκοπής Τσερκάσι

Ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος, στο άρθρο του για τα βρετανικά ΜΜΕ, επέκρινε το νομοσχέδιο που απαγορεύει την UOC.

Η βρετανική έκδοση Times δημοσίευσε το άρθρο του Μητροπολίτη Τσερκάσι και Κάνιφ κ. Θεοδόσιου, στο οποίο ασκούσε δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο αριθ. 8371, που εγκρίθηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο. Η μετάφραση του άρθρου παρέχεται από το «Πρώτο Κοζάκικο».

Στο άρθρο, ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος τόνισε ότι αν και πολλοί στη Δύση θεωρούν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Ζελένσκι ήρωα για την ηγεσία του στον πόλεμο με τη Ρωσία, δεν είναι έτσι για εκατομμύρια πιστούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία λειτουργεί ως πνευματικό σπίτι του ουκρανικού λαού για χίλια χρόνια.

Ο Μητροπολίτης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αριθ. 8371 δημιουργεί μια νομοθετική βάση για την απαγόρευση της UOC και επιτρέπει τη συλλογική τιμωρία αθώων πολιτών για θρησκευτικούς λόγους. Περιέγραψε την επίθεση στην UOC ως «τιμωρία με τη μορφή καθαρτηρίου», η οποία έχει ήδη επηρεάσει πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου.

«Η επίθεση στην UOC με τα φτιαχτά κίνητρα ότι είναι η μαριονέτα του Πούτιν δεν είναι η μόνη σκληρή πράξη. Είναι τιμωρία με τη μορφή καθαρτηρίου, από την οποία πολλοί έχουν ήδη υποφέρει», αναφέρει το άρθρο.

Ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος μίλησε επίσης για επιθέσεις σε πιστούς, παράνομες απολύσεις και στέρηση της δυνατότητας προσευχής σε ιδιωτικές κατοικίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Εκκλησία αντιμετωπίζει συνεχή και στοχευμένη καταστολή από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης».

«Λόγω της πίστης μου και της προθυμίας μου να μιλήσω για εγκλήματα κατά της Εκκλησίας, αντιμετωπίζω αυξανόμενες κυρώσεις από την κυβέρνηση. Αμέσως κινούνται ποινικές υποθέσεις εναντίον όσων τολμούν να αντισταθούν στη θρησκευτική κάθαρση», σημείωσε ο ιεράρχης της UOC.

Ήδη έχουν σχηματιστεί πέντε ποινικές υποθέσεις σε βάρος του Μητροπολίτη Θεοδόσιου για κηρύγματα στα οποία παρηγορούσε τους διωκόμενους χριστιανούς. Ανέφερε επίσης ότι βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό για σχεδόν ενάμιση χρόνο και προφυλακίστηκε τρεις φορές, ενώ το σπίτι του ερευνήθηκε τέσσερις φορές από τη μυστική αστυνομία.

Ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος τονίζει ότι οι ψευδείς κατηγορίες εναντίον της UOC και των ιερέων της που διαδίδονται από τις αρχές είναι χειραγώγηση με στόχο την απεικόνιση της Εκκλησίας ως εσωτερικού εχθρού. «Η UOC δεν ασχολούταν ποτέ με την πολιτική και τη γεωπολιτική, επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά σε πνευματικά ζητήματα. Είμαστε πολίτες της Ουκρανίας και η Εκκλησία μας δεν είναι εχθρός του ουκρανικού κράτους», κατέληξε.

Όπως ανέφερε η ΕΟΔ, στις ομιλίες του κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο Μητροπολίτης Τσερκάσι και Κάνιφ Θεοδόσιος μίλησε για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των θρησκευτικών οργανώσεων και των πιστών της UOC, καθώς επικεντρώθηκε ξεχωριστά σε ποινικές υποθέσεις που ανοίχθηκαν εναντίον μητροπολιτών και πιστών της UOC για τις δηλώσεις τους για τον μη κανονικό χαρακτήρα άλλων δογμάτων, για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών.

Ο κλήρος της επισκοπής Ζαπορόζιε έκανε έκκληση στους πιστούς λόγω του νόμου 8371

Η επισκοπή Ζαπορόζιε συζήτησε τον εγκριθέντα νόμο που απαγορεύει την UOC.

Η Επισκοπική συνάντηση της επισκοπής Ζαπορόζιε της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε στον Επισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης του Ζαπορόζιε, ήταν αφιερωμένη στη συζήτηση του νόμου «Περί προστασίας της συνταγματικής τάξης στον τομέα των δραστηριοτήτων των θρησκευτικών οργανώσεων» που εγκρίθηκε από την Ουκρανική Βουλή πρόσφατα, αναφέρει το γραφείο Τύπου της επισκοπής. Στη συνάντηση, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Ζαπορόζιε και Μελιτοπόλεως κ. Λουκά, συμμετείχαν 216 εκπρόσωποι, μεταξύ των οποίων ιερείς, μοναχοί και λαϊκοί.

Ο Μητροπολίτης Λουκάς στην έκθεσή του τόνισε ότι παρά τον εγκριθέντα νόμο, το καθήκον της Εκκλησίας παραμένει αμετάβλητο – να οδηγεί τους ανθρώπους στον Θεό. Κάλεσε τους πιστούς να μην πικραθούν, αλλά να υπομείνουν σε δοκιμασίες, διατηρώντας αγάπη και ειρήνη: «Η Εκκλησία βλέπει πάντα όλα τα φαινόμενα και τις διαδικασίες που συμβαίνουν στη γη από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία: αν βλάπτει ή όχι την ανθρώπινη ψυχή. 

Οι συντάκτες του ψηφίσματος της πραγματοποιηθείσας συνάντησης κάλεσαν τους πιστούς «να μείνουν σταθεροί στην πίστη και να ακολουθήσουν την κανονική παράδοση, να υπακούουν στην Ιεραρχία, να ενισχύουν την προσευχή και τη νηστεία, να είναι αποφασιστικοί στην υπεράσπιση των συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους» και να προστατεύουν τις εκκλησίες τους στο νομικό πεδίο.

Οι συμμετέχοντες κάλεσαν τους εκπροσώπους των Τοπικών Εκκλησιών να «υψώσουν τις φωνές τους για την υπεράσπιση της UOC από τον θρησκευτικό τρόμο και τη γενοκτονία, καθώς και την καταστροφή της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία», του Ουκρανούς βουλευτές που δεν υποστήριξαν τον νόμο – «να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας σχετικά με τη συμμόρφωση αυτού του νόμου με το Σύνταγμα», τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παγκόσμια κοινότητα – «να δώσουν προσοχή και μια κατάλληλη νομική αξιολόγηση της μεροληπτικής πολιτικής κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

 

Όπως ανέφερε η ΕΟΔ, ο Μητροπολίτης Λουκάς έγραψε επιστολή στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο σχετικά με την ενοποίηση με την OCU, που προτάθηκε από τον Επιφάνιο.

--------------------------------------------------------------------------

Μητρ. Λουκάς: Οι συμβιβασμοί με την OCU θα κάνουν την UOC πιο ευάλωτη

Ο ιεράρχης της UOC έγραψε επιστολή στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο σχετικά με την ένωση με την OCU.

 

Ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε και Μελιτοπόλεως κ. Λουκάς είπε ότι η έκκληση του επικεφαλής της OCU Επιφάνιου Ντουμένκο για την ενοποίηση με την UOC «υπαγορεύτηκε όχι από την επιθυμία να ενωθεί μαζί μας στο πνεύμα και την αλήθεια, αλλά από άλλες προθέσεις που απέχουν πολύ από αυτές τις επιθυμίες», επομένως ο επίσκοπος κάλεσε να μην συμβιβαστούν με όσους υπηρετούν τα εγκόσμια συμφέροντα. Έγραψε σχετικά στην επιστολή του προς τον Προκαθήμενο της UOC, Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο.

Ο Μητροπολίτης Λουκάς σημείωσε ότι ο Ντουμένκο έκανε μια σειρά από ανακρίβειες και λάθη στην επιστολή.

«Πουθενά και ποτέ, τόσο επίσημα όσο και σε ιδιωτικές συνομιλίες, ο Μακαριώτατος Βλαδίμηρος (Σαμποντάν) εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει επειγόντως να επιτύχουμε ενότητα, αγνοώντας τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πάντα έλεγε το αντίθετο. Η σαφής θέση του ήταν γνωστή σε όλους μας – ενότητα σε στέρεο κανονικό έδαφος!» έγραψε ο επίσκοπος.

 

Ο ιεράρχης της UOC αναφέρθηκε σε συνάντηση στην Τιφλίδα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος είπε ότι δεν θα αναγνωρίσει ως Εκκλησία αυτούς που ο ίδιος αποκαλούσε σχισματικούς.

 

«Διέψευσε επίσης με κάθε δυνατό τρόπο ότι γίνονταν προετοιμασίες για την ανακήρυξη του "Τόμου". Όμως, ενώ έλεγε ένα πράγμα, στην πραγματικότητα ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε κάτι άλλο, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, είναι επίσης ασυμβίβαστο με την ευαγγελική ηθική», σχολίασε ο Μητροπολίτης Λουκάς τα λόγια του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

 

Στην επιστολή του τόνισε ότι οι ισχυρισμοί που διατυπώνουν τώρα πολιτικοί και βουλευτές κατά της UOC είναι τραβηγμένοι και στερούνται κοινής λογικής.

 

«Η συνείδησή μας είναι καθαρή ενώπιον του Θεού και του λαού μας. Δεν έχουμε να ντραπούμε για τίποτα. Οποιεσδήποτε διώξεις, καταπίεση και απειλές από τους εχθρούς της Εκκλησίας μας δεν θα μπορέσουν να κλονίσουν την πίστη και την εμπιστοσύνη μας στο δίκιο μας», είπε ο ιεράρχης της UOC.

 

Ο Μητροπολίτης Λουκάς έγραψε ότι εάν συμβιβαστούμε με την OCU, αυτό θα κάνει την UOC ακόμη πιο ευάλωτη.

 

«Δεν θα μας καταλάβουν ούτε θα μας υποστηρίξουν εκπρόσωποι άλλων Τοπικών Εκκλησιών, οι οποίοι, χωρίς να φοβούνται τίποτα, ήρθαν στην υπεράσπισή μας σε διεθνές επίπεδο. Γιατί σε αυτή την περίπτωση θα χάσουμε τη βοήθεια του Θεού», σημείωσε.

 

Ο Επίσκοπος επιτρέπει την ενοποίηση με την OCU, αλλά μόνο «με την επιφύλαξη της επιστροφής στους κόλπους Της εκείνων των ανθρώπων που παρέκκλιναν από την Αλήθεια και πήραν το δρόμο της αναλήθειας», συνόψισε την επιστολή του ο επικεφαλής της επισκοπής Ζαπορόζιε.

 

Όπως ανέφερε η ΕΟΔ, την 1η Μαΐου 2024, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας επέδωσε κατηγορίες στον Μητροπολίτη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Λουκά (Κοβαλένκο). Αναφέρεται ότι ο Μητροπολίτης Λουκάς «προκαλούσε και υποκινούσε το θρησκευτικό μίσος στην Ουκρανία».

Από απαγόρευση της UOC θα ωφεληθούν ο διάβολος και οι άθεοι – κληρικός OCU



Κληρικός της OCU Yaroslav Yasenets. Φωτογραφία: Facebook τουYaroslav Yasenets

Κατά τη γνώμη του, το κύριο αποτέλεσμα της απαγόρευσης της Εκκλησίας είναι το κλείσιμο των ναών όπου τελούνται τα Μυστήρια.

Ο κληρικός της OCU Yaroslav Yasenets μίλησε στη σελίδα του στο Facebook για την ψήφιση του Νόμου 8371, λέγοντας ότι μια από τις συνέπειές του θα είναι η μείωση των ναών της Εκκλησίας, όπου τελούνται τα Μυστήρια που είναι απαραίτητα για τη σωτηρία μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, απ αυτό θα ωφεληθούν μόνο άθεοι και ο διάβολος.

Σύμφωνα με τον κληρικό, η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία υπό τον Μακ. Μητρ. Ονούφριο δεν μπορεί πραγματικά να απαγορευτεί.

«Δεν έχουμε αρκετό πνεύμα για να τους διαλύσουμε όπως τους Ελληνόρρυθμους Καθολικούς το 1946. Δεν είμαι δημοκράτης, αλλά δεν είμαι και μεγάλος υποστηρικτής τέτοιων μεθόδων», γράφει ο Yasenets και επισημαίνει ότι ούτε αυτός ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς «μηδενίζει πολύ τους υπάρχοντες νόμους».

Ο κληρικός της OCU θέτει το ερώτημα: ακόμα κι αν αφαιρεθούν αρκετές δεκάδες ή εκατοντάδες εκκλησίες από την UOC και η Λαύρα του Ποτσάεφ θα κλείσει, τι θα ακολουθήσει;

«Κάποτε νομίζαμε ότι η αρπαγή της Λαύρας ήταν μεγάλη νίκη, διώξαμε τους "παπάδες της Μόσχας" και τώρα θα ζήσουμε. Τι ισχύει στην πράξη; Δεν υπάρχουν σχεδόν αδέρφια, υπάρχουν πολύ λίγοι ενορίτες και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες στον κόσμο έχουν γίνει απόγονοι κομμουνιστικών –υπάλληλοι μουσείου, για τους οποίους ο ναός είναι ένα "θρησκευτικό κτίριο λατρείας" και τα ιερά λείψανα είναι "εκθέματα μουσείου". Τις καθημερινές δεν τελείται η λειτουργία, η Τράπεζα έχει μετατραπεί σε αίθουσα συναυλιών και οι σπηλιές είναι κλειστές. Τα αποκτήσατε», προσθέτει ο Yaroslav Yasenets.

Υπενθύμισε επίσης την κατάσταση με τη Μονή των Δεκάτων, όπου καταστράφηκε ο χώρος όπου τελούταν η Θ. Λειτουργία.

«Πόσες εκκλησίες που έχουν μεταφερθεί στην OCU, όπου πλέον δεν γίνονται τακτικές λειτουργίες, γιατί απλά δεν υπάρχουν αρκετοί κληρικοί; Ταυτόχρονα, ο κόσμος εξακολουθεί να πηγαίνει στους χώρους που είναι προσαρμοσμένοι για εκκλησίες, όπου υπηρετούν οι ιερείς της UOC. Γιατί; Τι κάνουμε λάθος, έχοντας όλη την υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης και την κρατική βοήθεια; Πού είναι τα μοναστήρια μας, γιατί είναι τόσο λίγα; Πού είναι οι μοναχικές κούρες στη νέα Λαύρα;...», συνεχίζει να συλλογίζεται ο κληρικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι η Ουκρανία, ούτε η κοινωνία μας, ούτε ο στρατός μας που επωφελούνται από τη μείωση του αριθμού των ναών στην Εκκλησία, όπου τελούνται τα Μυστήρια που είναι απαραίτητα για τη σωτηρία μας και τα οποία αναγνωρίζονται από όλες τις άλλες Εκκλησίες.

«Κερδίζει ο διάβολος. Οι παγκόσμιες αρχές κερδίζουν. Οι δυτικοί άθεοι κερδίζουν. Νικητές θα είναι οι άθεοι και οι μοντερνιστές, οι μεγαλύτεροι εχθροί της σωτηρίας και της αιώνιας ζωής. Κι σίγουρα δεν θα έχει κανένα πλεονέκτημα για OCU», καταλήγει ο εκπρόσωπος της OCU.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου