Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

 

Η Σόφια απέλασε έναν Ρώσο και δύο Λευκορώσους από το Ρωσικό Μετόχι.

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Η Ρωσική πρεσβεία καταγγέλλει το γεγονός…

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 η κυβέρνηση της Βουλγαρίας υποχρέωσε τον προϊστάμενο του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια, αρχιμανδρίτη Βασσιανό Ζμεγεφ, τον γραμματέα του Μετοχίου πρωθιερέα Ευγένιο Παβελτσούκ και έναν υπάλληλο του Μετοχίου να εγκαταλείψουν την Βουλγαρία γιατί αποτελούν απειλή για την κρατική ασφάλεια! [1]

Ποιες σκοτεινές πιέσεις ασκήθηκαν, ποια γεωστρατηγικά σχέδια της πανούργας Δύσης έλαβαν χώρα για να στηθεί αυτό το κατηγορητήριο;

Η βουλγαρική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εφάρμοσαν την υβριδική στρατηγική της Ρωσίας με στόχο να επηρεαστούν οι κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες στην Βουλγαρία υπέρ των συμφερόντων του Κρεμλίνου. Δήλωσε ότι έτσι εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Μόσχας. Μάλιστα τους επέβαλε απαγόρευση εισόδου για τα επόμενα πέντε έτη.

Άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσικής πρεσβείας η οποία κατήγγειλε ότι η Βουλγαρική κυβέρνηση με αυτό που κάνει ουσιαστικά στρέφει τον ένα λαό ενάντια στον άλλο…

Πρωτοφανή χαρακτήρισε την υπόθεση η πρέσβειρα της Ρωσίας στη Σόφια.

Ενώ το Γραφείο Επικοινωνίας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας στην ανακοίνωση που εξέδωσε διαμαρτύρεται κατηγορηματικά για την αβάσιμη απέλαση των τριών εκπροσώπων της από την Βουλγαρία. [2]

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «Η απέλαση των κληρικών, των οποίων αποστολή είναι να υπηρετούν τον Θεό και τους ανθρώπους, να κηρύσσουν την ειρήνη και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών, είναι μια εξωφρενική ενέργεια, που υπαγορεύεται από ρωσοφοβικά κίνητρα και την επιθυμία να διαγραφούν οι ένδοξες σελίδες της κοινής ιστορίας Βουλγαρίας και Ρωσίας».

Ίσως να είναι το δηλητήριο της Δύσης που χύθηκε στα πολιτικά και διπλωματικά κεφάλια της Βουλγαρίας και προσπαθούν τώρα να την αποκόψουν από την ομόδοξη και ομόθρησκη Ρωσία. «Το βάναυσο μέτρο αστυνομικής αυθαιρεσίας που υλοποιεί η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποβλέπει στην υπονόμευση των εκ παραδόσεως φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών, έχει σκοπό να προδιαθέσει τον έναν κατά του άλλου δύο αδελφούς λαούς, οι οποίοι συνδέονται με κοινή ιστορία και μία πίστη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα σχέδια των πρωτεργατών αυτής της προσβλητικής ενέργειας θα αποτύχουν. Τα Πατριαρχεία Μόσχας και Βουλγαρίας θα διατηρήσουν τη ριζωμένη στους αιώνες κοινότητά τους και δεν θα προδώσουν την ιστορική μνήμη των λαών μας».

Περιμένουμε την Εκκλησία της Βουλγαρίας να πάρει άμεσα θέση απέναντι σε αυτό το δόλιο σχέδιο δυτικών συμφερόντων. Να αντιληφθούν το προφανές και να μην παραδοθούν στις αδηφάγες επεκτατικές ορέξεις του Φαναρίου.

Είναι όμως αμέτοχη η Βουλγαρική Εκκλησία; Όλα αυτά γίνονται εν αγνοία της ή εν γνώσει της; Πάντως το καλοκαίρι τα σούρτα φέρτα του Χαλκηδόνος και του Βαρθολομαίου μοιάζουν σαν τανάλια που πιέζει για την αναγνώριση της παράνομης δομής της Ουκρανίας, από την Εκκλησία της Βουλγαρίας. Και φυσικά συνενώνονται ένα ένα τα κομμάτια του παζλ.

Εφόσον μία Εκκλησία, όπως αυτή της Βουλγαρίας, μοιάζει να ασφυκτιά από τις πιέσεις Βαρθολομαίου και την αναγνώριση των σχισματικών, πόσο πιο μεγάλη πίεση θα ασκείται σε αυτούς που κρατά στο χέρι με τον Τόμο Αυτοκεφαλίας. Φυσικά εννοούμε την Ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων η οποία κάνει τα πάντα για να αποκτήσει αυτόν τον Τόμο από τον Πατριάρχη.

Με αυτό το πλεονέκτημα ο Βαρθολομαίος φαίνεται να κινεί τα νήματα όπως θέλει. Τα Σκόπια υπό την απειλή της μη απόδοσης του Τόμου κινούνται σε μία αντιρωσική γραμμή αφού οι αρχές των Σκοπίων απαγόρευσαν την είσοδο στην χώρα στον Αρχιμανδρίτη Βάσσιαν. [3]

Σύμφωνα με τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης ο Ρώσος κληρικός τον τελευταίο χρόνο συντόνιζε τις πολιτικές της Ορθόδοξης Εκκλησίας με βάση την εκκλησιαστική διπλωματία και μάλιστα ο Πρόεδρος των Σκοπίων Πενταρόφσκι υποστήριξε ότι Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος συνεργάζονται με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Εξαιτίας αυτών -σύμφωνα με όσα πιστεύουν- υπάρχει στασιμότητα στις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την πλήρη αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της. Άρα αυτό που θα τους ανοίξει το δρόμο είναι η αντιρωσική πολιτική και οι απελάσεις Ρώσων κληρικών και διπλωματών.

Η Φαναριώτικη διπλωματία απεφάνθη! Ο δρόμος για τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και τα Πατριαρχεία είναι ένας… φίλος Φαναρίου, εχθρός Μόσχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου