Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023


Από (Οικουμενιστική) επίσκεψη σε επίσκεψη…


Άρθρο της Κωνσταντίνας Κοσμίδου

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Διεθνές Συνέδριο για την Ειρήνη στην Ουγγαρία

Αν παρακολουθήσει κάποιος την φορτωμένη ατζέντα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου θα μπορούσε εύλογα να πει πως μοιάζει με μια περιοδεία κάποιου καλλιτέχνη. Με μια πρόχειρη ματιά στο Ιστολόγιο Κατάνυξης εμφανίζονται πάμπολλες αναρτήσεις και σχολιασμοί ανά έτος. Κάτι σαν παγκόσμια περιοδεία ροκ στάρ.

Ο κατήφορος γίνεται όλο και πιο απότομος, δεν υπάρχει πλέον σταματημός, από Οικουμενιστική επίσκεψη σε Οικουμενιστικότερη επίσκεψη.. Το βέβαιο είναι πως δε μας εκπλήσσει ο Πατριάρχης..

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά το πέρας πολυήμερης επίσκεψης στην Εσθονία μετέβη στην Ουγγαρία. (1)

Συνοπτικά για την Εσθονία

Κατά την παραμονή του στην Εσθονία μεταξύ των επίσημων δείπνων, των ακολουθιών σε Ορθόδοξους Ναούς κ.α., επισκέφθηκε επίσης τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Philippe Jourdain όπως και τον Λουθηρανικό Καθεδρικό Ναό της πόλης (Dome Church), εκεί όπου πραγματοποιήθηκε Οικουμενιστική Προσευχή. Δεν έλειψε και η συνάντηση με την πρέσβη της Τουρκικής Δημοκρατίας κυρία Başak Türkoğlu. (2,3)

Ο λόγος της επίσκεψης

Στην Ουγγαρία ο Οικ. Πατριάρχης μετέβη στις 20 Σεπτεμβρίου με σκοπό να παραστεί την 21η Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Συνέδριο «Ζήτησον ειρήνην καὶ δίωξον αυτήν» («Seek Peace, Pursue It»), το οποίο πραγματοποιείται στην Καθολική Μονή Pannonhalma. Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ο Πατριάρχης (λείπει ο Μάρτης απ’ τη σαρακοστή).

Η υποδοχή στην Ουγγαρία

Τον υποδέχθηκαν, εκ μέρους της Κυβερνήσεως, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της χώρας Dr. Zsolt Semjén, ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος, ο Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος, εκ μέρους της ΡωμαιοΚαθολικής Εκκλησίας ο Ηγούμενος της Καθολικής Μονής Pannonhalma Αρχιεπίσκοπος κ. Cirill Hortobágyi, ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Εμμανουήλ Αποστολάκης, και ο κ. Özkan Duman, Πρώτος Σύμβουλος της Πρεσβείας της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Βουδαπέστη. (2)

Ο Πατριάρχης μετέβει στην Καθολική Μονή Pannonhalma της Ουγγαρίας, η οποία λειτουργεί ως Θεολογική Σχολή και Εκκλησιαστική Ακαδημία. Ξεναγήθηκε, συνάντησε και μίλησες στους μαθητές, ενώ έπειτα  χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στον παραχωρηθέντα για το σκοπό αυτό Μοναστηριακό Ναό των Καθολικών.

Το σχόλιο

Η τροπή της κατάστασης δυστυχώς δεν μας βρίσκει απροετοίμαστους.. Συνεχίζεται το “κλασικό ρεπερτόριο” των αγαπητικών κινήσεων και σχέσεων.

Άραγε δεν τον προβληματίζει πως για την Ειρήνη συνεδριάζουν και Ειρήνη δεν βλέπουμε; 

Δεν τον προβληματίζει που “προσεύχονται” και αντί για βοήθεια στον κόσμο προκαλούν φυσικές καταστροφές άνευ προηγουμένου;

Ο Θεός να μας λυπηθεί.

Ας μας δώσει περισσότερο χρόνο, για μετάνοια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου