Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Ο ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ Σκεφτηκαμε να σας κανουμε ενα πρωτοχρονιατικο δωρο μεταδιδομενο απο εναν αγιο πραγματικα γεροντα τον πατερα Γερβασιο Παρασκευοπουλο των AΓIO των Πατρων. Μια ανεκδοτη επιστολη του που το πρωτοτυπο κειμενο βρισκεται στα χερια μας. Και θα ακολουθησει και δευτερη.

Ο ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Σκεφτηκαμε να σας κανουμε ενα πρωτοχρονιατικο δωρο μεταδιδομενο απο εναν αγιο πραγματικα γεροντα τον πατερα Γερβασιο Παρασκευοπουλο των AΓIO των Πατρων. Μια ανεκδοτη επιστολη του που το πρωτοτυπο κειμενο βρισκεται στα χερια μας. Και θα ακολουθησει και δευτερη.



Eν Πατρα τη 20.10.59

Τουλα μου τεκνον μου εν τω Κυριω αγαπητον και λιαν στοργικον.Ισχυε, υγιαινε και κατευοδου εν πασι, του Κυριου συνεργουντος.
Μη σε πτοουν αι ητται, μονον πασα αναβολη προς εγερσιν ή επανορθωσιν, κατα το "εγειραι και σωθησει".
Ευχαριστον και πολυ παρηγορον οτι ο ελεγχος της συνειδησεως σου σε παρακολουθει. Ειναι η φωνη του Κυριου μας, μονον εισακουε αυτην και λεγε"ο πλασας με σωσον με και εισακουσον με".Πολεμον κατα του κακου λογισμου. Κρατει και χαλιναγωγει την γλωσσαν. Αναγνωθι τα σχετικα εν επιστολη θειου Ιακωβου: φευγε την κατακρισιν εστω και την ενδομυχον, διοτι ειναι ο υπουλοτερος και δολιωτερος εχθρος. Προσευχου  αδιαλειπτως, ειναι το μονο δραστικον φαρμακον.Το δε "Κυριε Ιησου Χριστε " ειναι το θανατηφορο βλημα.
Τους λογισμους μισει ως θανασιμους εχθρους και ιοβολα δειγματα, διοτι κυριως ανθρωπος ειναι ο καθαρος νους και η αγνη καρδια. Ο φοβος του Θεου, ο καλυτερος φυλαξ.
Δυστυχως οι Παλαιοημερολογιται εχουν κανει πηδαλιον το ημερολογιον και κατι ανωτερον απο οσον πρεπει το θεμα τουτο. μονο να προσευχωμεθα να διανοιξη αυτων τον νουν ο Κυριος.
Καταφιλω σε πατρικως
επευχομενος σοι πασαν παρα Κυριου ευλογιαν.
Ευχετης σου αρχιμανδριτης Γερβασιος.

5 σχόλια:

  1. Καί ὅμως ὁ Γέροντας Γερβάσιος, ὁ ὄντως ἐνάρετος αὐτός κληρικός, ἐρωτηθείς διά τό ζήτημα τοῦ ἡμερολογίου εἶπε σέ πνευματικόν του τέκνον, τό ὁποῖον τόν ἐρώτησε τί ἰσχύει εἰς τό ζήτημα τό ἡμερολογιακόν, ὅτι δυστυχῶς ἐκάναμε σχίσμα καί εἴμεθα ἔνοχοι ἡμεῖς οἱ ἀκολουθήσαντες τό νέον ἡμερολόγιον. Ἔδωσε δέ τήν εὐλογία του καί τό συγκεκριμένον πρόσωπον ἀκολούθησε τό πάτριον ἡμερολόγιον ἕως τέλους τῆς ζωῆς του ἐνταχθείς εἰς τήν ἐν Πάτραις Ἐνορίαν τῶν Πατρῶν. Εἰς τήν διάθεσίν σας τά στοιχεῖα τοῦ προσώπου αὐτοῦ, γνωστοῦ εἰς τήν κοινωνίαν τῶν Πατρῶν καί τούς ἐκεῖ θρησκευτικούς κύκλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καί ὅμως ὁ Γέροντας Γερβάσιος, ὁ ὄντως ἐνάρετος αὐτός κληρικός, ἐρωτηθείς διά τό ζήτημα τοῦ ἡμερολογίου εἶπε σέ πνευματικόν του τέκνον, τό ὁποῖον τόν ἐρώτησε τί ἰσχύει εἰς τό ζήτημα τό ἡμερολογιακόν, ὅτι δυστυχῶς ἐκάναμε σχίσμα καί εἴμεθα ἔνοχοι ἡμεῖς οἱ ἀκολουθήσαντες τό νέον ἡμερολόγιον. Ἔδωσε δέ τήν εὐλογία του καί τό συγκεκριμένον πρόσωπον ἀκολούθησε τό πάτριον ἡμερολόγιον ἕως τέλους τῆς ζωῆς του ἐνταχθείς εἰς τήν ἐν Πάτραις Ἐνορίαν τῶν Πατρῶν. Εἰς τήν διάθεσίν σας τά στοιχεῖα τοῦ προσώπου αὐτοῦ, γνωστοῦ εἰς τήν κοινωνίαν τῶν Πατρῶν καί τούς ἐκεῖ θρησκευτικούς κύκλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ2 Ιανουαρίου 2019 στις 9:28 π.μ.

    Χαίρετε και ευλογείτε. Καλή και ευλογημένη χρονιά παρά Κυρίου ημών σε ολους και τις οικογένειές σας. Ο Πατέρας Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, ο σεβαστός Αυτός Γέροντας των Πατρών, Τον Οποίο δεν είναι ορθό, κατά την γνώμη μου, να αποκαλούν Άγιο των Πατρών, διότι δεν έχουμε ακόμη, εξ όσων γνωρίζω, διαπιστώσει αντικειμενικά σημεία από Τον Κύριο μας, για να αποδίδουμε με τόση ευκολία αυτόν τον δοξασμένο από τον Θεό μας τίτλο και επίσης στην ανακομιδή των λειψάνων Του δεν συνέβη, εξ όσων επίσης γνωρίζω, κάτι το έκτακτο από θεού, έως τα βαθειά Του γεράματα τον απασχολούσε συνειδησιακά το θέμα της αλλαγής του Εορτολογίου στην Εκκλησία και είχε σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που ευρίσκονται ακόμη εν ζωη, διατυπώσει ενίοτε κάποιους αντικρουόμενους πολλάκις προβληματισμούς του σε πνευματικά του τέκνα. Βεβαίως και είναι καταννοητός ο προβληματισμός που διατυπωνει ο Γέροντας στην παρούσα επιστολή για τους Παλαιοημερολογίτες, καθόσον μεσα στην πολεμική που άσκούσε στο παρελθόν εως διωγμού, η επίσημη Εκκλησία εναντίον των Ορθοδόξων που κρατούσαν με ακρίβεια την Καθολικά ανα τους αιώνες αποδεκτή Ορθόδοξη Πίστη και Παράδοση, αναπτύχθηκε λόγω της υπαρχουσης εκατέρωθεν διαμάχης ατυχής αντιφώνιση με ακραία χαρακτηριστικά από σημαντική μερίδα των ΓΟΧ.
    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Γέροντας Γερβάσιος υπήρξε ιστορικά ενάντιος των Παλαιοημερολογιτών, απόδειξη δε τούτου είναι ότι μετά τον θάνατό Του μεγάλη μερίδα από τα πνευματικά του τέκνα ακολούθησαν το Πάτριο Εορτολόγιο. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας, όπως την γνωρίζω από πρώην πνευματικά τέκνα του Γέροντα. Εαν σφάλλω στα όσα αναφέρω καλοπροαίρετα, υποτάσσομαι σε όσα επί του θέματος αποφασίσει μελλοντικά μία αληθινά Ορθόδοξη Σύνοδος Της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα δήθεν "αντικειμενικά σημεία" αγιότητος της λαϊκής θρησκείας που επικράτησαν και στην επίσημη, ούτε τα διδάσκει επισήμως η Πίστι μας ούτε και τόσο αντικειμενικά είναι πάντοτε. Δεν αμφισβητείται ότι με τη Χάρι του Θεού και νεκρός μπορεί να αναστηθεί, πόσω μάλλον να ευωδιάσει ένα οστούν, επειδή όμως δεν αποδεικνύεται πάντοτε ότι δεν προστέθηκε λίγο άρωμα σε ένα παρουσιαζόμενο λείψανο που όντως, αντικειμενικά ευωδιάζει, αλλίμονο εάν η ευωδία ήταν η ικανή και αναγκαία συνθήκη αγιότητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΛΥΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ3 Ιανουαρίου 2019 στις 9:23 π.μ.

      Αγαπητέ ανώνυμε (2 Ιανουαρίου 2019 - 5:23 μ.μ.) για να καταλάβετε τι εννοώ με τον όρο " αντικειμενικά σημεία " μελετήστε, εάν θέλετε, για παράδειγμα το τι συνέβη στον γνωστότατο Άγιο του 20ου αιώνα Τον Άγιο Νεκτάριο Κεφαλά, ποιά σημεία, φανερά εκ Θεού, οδήγησαν τον Πιστό Λαό και Την Εκκλησία κατόπιν, μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια από την κοίμησή Του, να διακηρύξει, πολύ ορθά, την Άγιότητά Του. Τα σημεία και θαύματα Του Άγίου Νεκταρίου, όχι μόνο στην Αίγινα και στην Ελλάδα γενικώς, αλλά και σε άλλα μέρη της υφηλίου μετρούν ήδη σε εκατοντάδες περιπτώσεις. Εκεί αγαπητέ δεν μιλάμε εμείς, αλλά Ο Ίδιος Ο Θεός, είτε το πιστεύετε είτε όχι.

      Διαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου