Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Στον Ιεράρχη της αγάπης

lagkada ioannis
Συμπληρώθηκαν ήδη συν Θεώ, τριακονταοκτώ έτη εκκλησιαστικής διακονίας στον αμπελώνα του Κυρίου, εννέα εξ' αυτών από τον μέγιστο βαθμό της Αρχιερωσύνης, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.
Μία πορεία ζωής, ανιδιοτελούς προσφοράς, θυσιαστικής αγάπης, πρωτοφανούς εργατικότητος και ενθέρμου ζήλου, σε όλους τους τομείς, κοινωνικούς, φιλανθρωπικούς, πολιτιστικούς, εθνικούς, κηρυκτικούς, εξαιρέτως δε πνευματικούς και καθαγιαστικούς στον αέναο και λειτουργικό χρόνο και χώρο της Εκκλησίας.
Γέννημα της ενδόξου και Αγιοτόκου Θεσσαλονίκης, από όπου και εάν εβάδισε, νέος διάκονος, ιερεύς, ιεροκήρυξ και αρχιμανδρίτης, διευθυντής νεότητος της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας, ιερατικός προϊστάμενος του προσκυνηματικού Ναού, Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και Μέγας Πρωτοσύγκελλος, μεταποιούσε και θαυματουργούσε σε ο,τιδήποτε ανήκε στην αρμοδιότητα και ευθύνη του, με εξαίρετη ευστροφία και δημιουργικότητα.
Αναστήλωσε σχεδόν εκ βάθρων την Ι. Μονή Αγίας Θεοδώρας, τον Ι. Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ιδρύοντας προς τιμήν τους Ιερό ησυχαστήριο καθώς και το πνευματικό κέντρο "πάντων των εν Θεσσαλονίκη διαλαμψάντων Αγίων.
Έδωσε ένδοξους και ιστορικούς αγώνες με την αρχαιολογική υπηρεσία, ώστε ο ιστορικός Ι. Ναός Αγίου Γεωργίου Ροτόντας να αποδοθεί από μνημείο και πάλι σε λειτουργική ζωή και δράση.
Οργάνωσε συσσίτια απόρων και στέγη γερόντων.

Καθιέρωσε αγρυπνίες στην κρύπτη του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου, ενώ το γραφείο του ήταν ανοικτό πάντοτε διά όλους ανεξαιρέτως που προσέρχονταν να εκζητήσουν υλική ή πνευματική βοήθεια.
Με άριστη Θεολογική κατάρτιση, ως διδάκτωρ Θεολογίας και καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, εις το Ούζγκοροντ.
Πνευματικό ανάστημα και αγαπημένο τέκνο του μεγίστου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος του Β', υπηρέτησε μετ' απαρνήσεως και παραδειγματικής υπακοής τον αείμνηστο γέροντά του επί τριάντα συναπτά έτη, λαβών πολλά από τα χαρίσματα του εκκλησιαστικού αυτού ανδρός και Ιεράρχου.
Άμα τη εκλογή και ενθρονίσει του στην ιστορική Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, ανακαίνισε εκ βάθρων το μητροπολιτικό μέγαρο, εμπλούτισε εσωτερικώς τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής, ανήγειρε εκ βάθρων νέους Ι. Ναούς, ενώ εισήγαγε εις το δυναμικό της Μητροπόλεώς του, πολλούς νέους και κατηρτισμένους θεολογικώς κληρικούς.
Έλαβε μέρος σε πλήθος θεολογικών συνεδρίων και ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου σε εκκλησιαστικές αποστολές.
Συγγραφέας δεκάδων θεολογικών βιβλίων και άρθρων, εκδότης δε του εκκλησιαστικού περιοδικού "Ορθόδοξη Μαρτυρία".
Επάνδρωσε την Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων, δημιουργώντας παράλληλα πνευματικό κέντρο εντός της πόλεως του Λαγκαδά.
Ίδρυσε την διεθνή Ακαδημία θεολογικών και φιλοσοφικών σπουδών, προτάσσοντας διεθνώς την ελληνική παιδεία και γλώσσα αλλά και την ορθόδοξη λειτουργική παράδοση και ενίσχυση του έργου της εξωτερικής ιεραποστολής.
Προνοία του, δημιουργήθηκε σχολή μετεκπαιδεύσεως κληρικών και ίδρυμα ποιμαντικής επιμορφώσεως. Το έργο του ατελείωτο... 
Ίδρυσε σχολή αγιογραφίας, εξαίρετο εκκλησιαστικό και λαογραφικό μουσείο και ίδρυμα νεότητος, "Η Αγία Κυράννα".
Επίσης γραφείο ιστορίας, λαογραφίας και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Οργάνωσε τμήμα ηλεκτρονικού κηρύγματος και αξιοποίησε τον τοπικό εκκλησιαστικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Ανήγειρε άνω των εικοσιπέντε πνευματικών κέντρων σε ισάριθμες ενορίες.
Καθιέρωσε μηνιαίες ιερατικές συνάξεις και ανασύστησε όλα τα φιλανθρωπικά φιλόπτωχα ταμεία των εκκλησιών της Μητροπόλεώς του.
Συγκρότησε τμήμα αντιαιρετικής δράσεως, δημιουργία συσσιτίων και συμπαραστάσεως ασθενών και απόρων οικογενειών.
Δεν δύναται να μην αναφερθεί το σημαντικότατο γεγονός, ότι επί αρχιερατείας του και εκ Θεού φωτισμού του, ανευρεύθησαν με θαυματουργικό τρόπο τα σεπτά και χαριτόβρυτα Ι. Λείψανα της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης στην Όσσα του Λαγκαδά και της "πνευματικής αδελφής της", Αγίας Ακυλίνης, πολιούχου Ζαγκλιβερίου, τα λείψανα της οποίας παρέδωσε με θαυμαστό τρόπο στον Σεβ. Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Θεόκλητο.
Ο εκκλησιαστικός του λόγος, ποταμός μελίρρυτος και χρυσορρήμων.
Η καρδία του, πλήρης χαρισμάτων ευγενείας, διακρίσεως, αγαθότητος, πραότητος, ευσυνειδησίας, πατρικής αγάπης, στοργής και ανιδιοτελούς προσφοράς...
Ευεργέτησε ακόμη και τους αχαρίστους...δεν εκζήτησε ποτέ τίποτε, προσέφερε δε την αμέριστη βοήθειά του εις κάθε θλιβομένη και καταπονουμένη ψυχή, αθορύβως αλλά με ουσιαστική αρωγή και ένθερμη προσευχή...
Σήμερον ημέρα που εορτάζει "η φωνή του βοώντος εν τη ερήμω", ο Τίμιος Πρόδρομος, Άγιος Ιωάννης, ο Βαπτιστής και άγει και τα σεπτά ονομαστήριά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, η ασίγαστος, βροντερή και πνευματική επίγειος φωνή της τοπικής Εκκλησίας, τού ευχόμαστε εγκαρδίως να ζεί εν Κυρίω ίνα συνεχίζει προς δόξαν Θεού το λαμπροφόρο και Θεοφόρον έργον του.
"Εις εκ των εκατοντάδων ευεργετηθέντων του..."
απο την Ρομφαια

6 σχόλια:

  1. Επέστη ο καιρός,ώστε να γίνει και Θεσσαλονίκης,εφόσον τελειώσει καθοιονδήποτε τρόπον τη θητεία του ο Άνθιμος!!Θα είναι μεγάλη ευλογία και χαρά του πληρώματος της εκκλησίας να ανέλθει στο θρόνο της Θεσσαλονίκης!!ΓΕΝΟΙΤΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλά έχει σχέσεις καλές με τον Βαρθολομαίον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eσυ Πανταζη Γιαννη που δεν αποτειχισθηκες απο την Αιρεσι, δεν προδιδεις συνεχεια την οΡΘΟΔΟΞΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Χαρακτηρισμός περί προδότου πού μού αποδίδετε είναι άκρως συκοφαντικός, δέν λέω τίποτε άλλο, αναμένων τήν απάντησιν τού Κυρίου πρός υμάς....

      Διαγραφή
  4. Και για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας, μούγκα ο ''καλός'' μας ποιμένας.
    Μιλάει στην TV, αλλά άλλα λόγια, ν' αγαπιόμαστε...!
    Δεν μας λέει ξεκάθαρα. Τελικά με ποιόν είναι; Με τον συμβιβασμό ή κατά του συμβιβασμού; Με τους προδότες ή με τους πατριώτες;
    Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου