Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Μη ξεχάσετε στην προσευχή σας…. τον ανώνυμο «ΔΟΤΗ» του ήπατος στον Ιγνάτιο εκεί μακριά στο Μαϊάμι.



 Δρ Ανδρέας Τζάκης Ο ΔΕΣΠΟΤΟΦΑΓΟΣ

Tο γαντοφορεμένο χέρι σφίγγεται σε γροθιά και ο αντίχειρας σε έκταση. Τώρα. Ο αναισθησιολόγος πλημμυρίζει τα πνευμόνια του ναρκωμένου ασθενή με οξυγόνο. Μια τζούρα υπεροξυγονομένου αίματος εφορμά στα ηπατικά κύτταρα ώστε να αντέξουν στην ταλαιπωρία. Κάτι σαν βαθιά αναπνοή πριν το μακροβούτι!!!
Δεύτερο σήμα, τελειώσαμε…ο ήχος του μόνιτορ συνεχίζει να ακούγεται μονότονα. Ο αναισθησιολόγος κλείνει βιαστικά την στρόφιγγα του οξυγόνου, λες και δεν θέλει ούτε λίγο να πάει χαμένο. Ο εκριζωτής γιατρός του συκωτιού, το παίρνει με ευλάβεια και προσοχή, σαν τον υαλοπώλη που συσκευάζει ένα πανάκριβο βάζο,  και το τοποθετεί στο φορητό ψυγείο που ΄ναι δίπλα του. Μόλις το κλείνει, το αρπάζει με τη βιασύνη του ντελιβερά,  ο μεταφορέας.
Στο μόνιτορ πέφτουν οι σφίξεις, χτυπάει ο συναγερμός,… είναι πρώτη φορά που δεν αγχώνεται ο αναισθησιολόγος σ΄ αυτό το τσίριγμα…Ενοχλημένος, το βγάζει από την πρίζα. Αφαιρεί  τον τραχειοσωλήνα και αφήνει τον άρρωστο να αναπνεύσει(!) μόνος του!!!
Ο νέος γιατρός ράβει με αραιές βελονιές τα κοιλιακά τοιχώματα.
Ο αναισθησιολόγος τακτοποιεί τα εργαλεία του, ούτε καν κάνει τον κόπο να δει την ισοηλεκτρική γραμμή. Ήδη οι νοσοκόμοι με το τροχήλατο φορείο μπαίνουν στη αίθουσα για να μεταφέρουν το πτώμα, πλέον, στον Νεκροθάλαμο…Στο πλημμυρισμένο από αγωνία σαλονάκι έξω από το χειρουργείο, δεν υπάρχει ψυχή. Ο συγγενής -μάνατζερ του άτυχου  «αρρώστου», είναι πιο μακριά. Ευτυχισμένος, χαϊδεύει την δεσμίδα και κάνει όνειρα πώς θα ξοδέψει τα χρήματα από αυτή την «πώληση». Όσο για τα της κηδείας, το ανέλαβαν οι φραγγάτοι αγοραστές.!!

Μια  πώληση χωρίς εγγύηση  καλής λειτουργίας και επιστροφής…
Αναρωτιέμαι,  αυτή η «θυσία» του ανθρώπου αυτού είναι μια θεάρεστη πράξη; Μπορεί να είναι αυτό το μόσχευμα «δώρο Θεού»;.. Μπορεί ο Θεός να «δωρίζει» προϊόντα δολοφονίας; Αυτοί είναι ληστές οργάνων και όχι λήπτες…
Πώς γίνεται η γραφή να λέει πως ο καλός ο ποιμένας δίνει την ζωή του για τα πρόβατα και εδώ να ζούμε τη θυσία του προβάτου για τον ποιμένα;  Πώς γίνεται να υπηρετείς (όχι με το ζόρι) και να κηρύττεις «αγάπα τον πλησίον..»  και από την πολλή αγάπη, να θυσιάζεις τον πλησίον για λίγα χρόνια (ίσως) παράτασης της χοϊκής ζωής σου;
Μια επιστημονική αιματηρή θυσία…Μπορούν άραγε οι οργανωτές της να στέκονται στην Αγία Τράπεζα και να επιτελούν την «αναίμακτη θυσία»;
Πολλοί οι προβληματισμοί, αλλά ένα μπορούμε να κάνουμε. Να μνημονεύουμε στην προσευχή μας εκείνον τον ανώνυμο «ΔΟΤΗ». Για τους άλλους, γίνονται αρχιερατικά τρισάγια, μνημόσυνα…
Ο Θεός να αναπαύσει τον ανώνυμο «ΔΟΤΗ» του ήπατος εκεί μακριά στο Μαϊάμι.
Ασκληπιάδης.

Σχόλια :Κανείς από τους κόλακες του κυρού Ιγνατίου, δεσποτάδες, κλήρος, χριστιανοί, περιφερειάρχης, δήμαρχος,  δημοσίως τουλάχιστον δεν έκανε μνεία για την προσφορά και θυσία αυτού  του ΔΟΤΗ για ένα ευχαριστώ στους οικογενείς του. Τόση αχαριστία; Μια κατ’ ιδίαν προσευχή αν ήταν αιρετικός μουσουλμάνος, ινδουιστής, παπικός… Καμία προτροπή.   Ποιος να ήταν άραγε  ο ΔΟΤΗΣ…  Ινδιάνος, Μεξικανός, Αφρικανός, Ινδός, Σύριος,  νέος από ατύχημα;;; Δεν θα μάθουμε ποτέ.  Η αχαριστία των ανθρώπων τους κάνει να ξεχνούν  τους ευεργέτες των. Το όνομά του δεν θα γραφεί βέβαια δίπλα στο όνομα του «Αρχιθύτη» Ιγνατίου.
 Μνήσθητι  Κύριε, του αγνώστου δούλου σου….  ακουσίου ΔΟΤΟΥ,  και ανάπαυσον αυτόν.
 «Εγκεφαλικός θάνατος» σε όλους μας μπορεί να συμβεί… και το σύστημα μας θέλει εν δυνάμει όλους δότες. Ας σταματήσουμε τις μεταμοσχεύσεις των μοναδικών οργάνων που επιφέρουν τον θάνατο του δότου με πρόφαση  τον «εγκεφαλικό Θάνατο».

10 σχόλια:

  1. Καλό είναι να μην περιγράφετε ιατρικές διαδικασίες απότην φαντασία σας. Αν θέλατε να είστε ενημερωμένοι και να έχετε σοβαρή άποψη θα έπρεπε να ανατρέξετε στην διεθνή βιβλιογραφία και να δείτε ότι πλέον λαμβάνονται μοσχεύματα απο δότες ζώντες που προσφέρουν ένα τμήμα του ήπατος τους εθελοντικά. Το ήπαρ έχει μεγάλη αναγεννητική ικανότητα και μπορεί να τμηθεί και να δοθεί σε άλλον άνθρωπο. Αλλά δυστυχώς η τύφλωση την οποία έχετε δεν σας επιτρέπει να δείτε τα πράγματα διαφορετικά. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετηθούν οι δόλιοι σκοποί σας. Καλό είναι λοιπόν να μην σπέρνετε ανοησίες στον κόσμο που απλά δεν γνωρίζει και είναι φυσικό να μην γνωρίζει. Δεν εκπλήσσομαι που δεν γνωρίζεται τα της διαδικασίας μιας μεταμόσχευσης ήπατος αλλά ειλικρινά προκαλεί τουλάχιστον θλιβερή εντύπωση η παρουσίαση απο μέρους σας των γεγονότων σύμφωνα με το τι θέλετε εσείς να δείξετε στον κόσμο. Και για να προλάβω τυχόν επιθέσεις να σας τονίσω ότι είμαι γιατρός. Σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρω θα γνωρίζω σε αυτά τα θέματα απο εσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή γνωρίζεις πολλά και το διαλαλείς δεν θάπρεπε να ευχαριστήσουν προσωπικά και με ονοματεπώνυμο τον δότη του αριστερού λοβού του ήπατος; Η περίπτωση που αναφέρεις είναι ΜΟΝΟ γιά την μεταμοσχευση μεταξύ στενών συγγενών (πρώτου βαθμού) γιά να υπάρχει ιστοσυμβατότητα. Μιά έκφραση μεγαλειώδους θυσιαστικής αγάπης.
      Ξεπέζεψε καλαμοκαβαλάρη ΓΙΑΤΡΕ που είσαι σίγουρος "πως ξέρεις κάτι παραπάνω"μη σκοντάψεις στην ταπεινοφροσύνη. Ασκληπιάδης

      Διαγραφή
    2. Θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείς αδερφέ σε όλα τα ΜΜΕ που δημοσίευσαν το ρεπορτάζ και να τους πείσεις πως μάλλον έχει συμβεί αυτό που προσπαθείς να περάσεις ως γεγονός, το ότι τάχα ο "άγιος" έλαβε τμήμα ήπατος κι όχι ολόκληρο όργανο. Γνωρίζεις ωστόσο εξαρχής -αν όντως είσαι Ιατρός- πως αυτό θα μπορούσε να γίνει πανεύκολα εδώ στην Ελλαδίτσα κι όχι στις Αμερικές όπου σύρθηκε η κουστωδία, αφού υπάρχει η δυνατότητα άμεσης εύρεσης "καθαρού" δότη και οργάνου. Άρα, μάλλον κάπου δε μας τα λες και πολύ καλά. Για γιουσουφάκι σε κόβω...

      Διαγραφή
    3. Σε σχέση με εσάς πολύ περισσότερα γνωρίζω. Και αν θέλετε να ξέρετε δεν χρειάζεται να γνωρίζετε εσείς ποιος έδωσε το μόσχευμα. Μην λέτε ανοησίες. Δήθεν θεολόγοι και γνήσιοι χριστιανοί. Δεν είσαι σε θέση να μου πείς εμένα ότι έχω καβαλήσει το καλάμι. Εσείς όλοι αυτό κάνετε. Και να ξέρετε η ιστοσυμβατότητα στο ήπαρ δεν είναι σαν του νεφρού. Αλλά μόνο με την ομάδα αίματος. Μην μου λέτε ανοησίες λοιπόν.

      Διαγραφή
    4. Γιατρουδάκο Ασκληπιάδη αν εισαι μάγκας αν λέω εισαι που δεν εισαι γραψτα και στην εφημεριδα Ελευθερία αυτά όπως και ο Καραβάνας, αν εισαι ......που δεν εισαι οπως ο ΚΑΡΑΒΑΝΑΣ............αντε μαγκα μια ζωη ανωνυμη κοτούλα..........

      Διαγραφή
  2. Τον δότη θα τον θυμηθούν οι γνήσιοι χριστιανοί Λαρισαιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. • Δότες ήπατος μπορεί να είναι άτομα που βρίσκονται σε εγκεφαλικό θάνατο, δηλαδή έχουν υποστεί βαριά μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη (συνήθως λόγω κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης ή σοβαρού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου) και οι ζωτικές λειτουργίες της καρδιάς και των πνευμόνων διατηρούνται μόνο με μηχανικά μέσα.

    • Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ικανό κομμάτι ήπατος από ένα ζωντανό δότη (που είναι συγγενής του ασθενούς και εφόσον πληρούνται σειρά προϋποθέσεων). Στη χώρα μας διενεργούνται μεταμοσχεύσεις μόνο από πτωματικό και όχι από ζώντα δότη.

    • Η διενέργεια μεταμοσχεύσεων ήπατος στην Ελλάδα διέπεται από τους ίδιους κανόνες που ισχύουν διεθνώς και ήδη αναφερθήκαν προηγουμένως.

    • Μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε μόνο ένα μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί μεταμοσχευτικό κέντρο ήπατος και στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο Αθηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η έννοια του εγκεφαλικού θανάτου είναι προβληματική και κάθε άλλο παρά υπάρχει ομοφωνία στη διεθνή επιστημονική κοινότητα για την επιστημονική τεκμηρίωση του όρου.

      Διαγραφή
    2. Δεν υπαρχει εγκεφαλικος θανατος κυριοι.
      Υπαρχει ασθενης.
      Ποσοι δεν ξυπνησαν και ξαναζησαν πασχοντες απο εγκεφαλικο θανατο;
      Γνωρισα και εγω εναν τετοιο νεαρο που μου ειπε οτι ολα οσα γινονταν πανω απο το κεφαλι του τα ακουγε αλλα δεν μπορουσε να αντιδραση.
      Καποια μερα που γινονταν οι αγωνες αυτοκινητων στην Γεραμνια και νικησε καποιος διασημος ο ζωντανος νεκρος μιλησε απο τη χαρα ττου και απο τοτε αρχισε να κινειται.
      Μετα συνηλθε περισοσοτερο και μετακινουνταν με καροτσακι και μετα σηκωθηκε και περπατουσε μια χαρα.
      Μου ειπε μαλιστα οτι πιεζαν τον πατερα σου οι γιατροι να γινουν δοτες των οργανων μου αλλα η μητερα μου ανιδρουσε και δεν αφηνε.
      Λοιπον, που ειναι ο εγκεφαλικος θανατος;
      Οι γιαγιαδες μας ελεγαν οτι πεθαινει ο ναθρωπος οταν παψη να λειτουργει η καρδια του.

      Διαγραφή
  4. Η επιστήμη προχωράει και αυτό το νέο για το ήπαρ είναι πολύ ευχάριστο. Εύχομαι ολοκαρδιως πολύ σύντομα να βρεθεί τρόπος και για υπόλοιπα όργανα. Μακάρι τώρα να είναι όπως τα λέει ο γιατρός με ζωντανό δότη η περίπτωση του εκλιπόντος για να μην έχει να αντιμετωπίσει και αυτό εν ημέρα κρίσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου