Κυριακή, 21 Μαΐου 2017

                 ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ
 

1 σχόλιο:

 1. Το ιερό σύμβολο των μελλοθάνατων Χριστιανών, σημείο ομολογίας της Πίστεως στον Αναστάντα σταυρωθέντα Κύριο, σύμβολο ετοιμότητος για θάνατο, διωγμούς, ταπεινώσεις, θυσία, πενία, διώξεις, εξευτελισμούς λόγω της προσηλώσεως στην άπαξ παραδοθείσα Πίστι, υπόσχεση νεκρώσεως των αμαρτωλών κοσμικών επιθυμιών, το παρέδωσε ως έννοια, ως σύμβολο, ως τον Σταυρό του μαρτυρίου και του θανάτου Του, ο ίδιος ο Αναστάς Κύριος και η Καινή Του Διαθήκη μαζί με την ερμηνεία και τη σημασία του σταυρού των Χριστιανών.

  ὅστις οὐ βαστάζει τὸν σταυρὸν ἑαυτοῦ καὶ ἔρχεται ὀπίσω μου, οὐ δύναται εἶναί μου μαθητής (ὁ Κύριος).
  Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀρἀτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθήτω μου (ὁ Κύριος).
  Ἕν σε ὑστερεῖ: εἰ θέλεις τέλειος εἶναι, ὕπαγε, ὅσα ἔχεις πώλησον καὶ δὸς πτωχοῖς, καὶ ἔξεις θησαυρὸν ἐν οὐρανῷ, καὶ δεῦρο ἀκολούθει μοι, ἄρας τὸν σταυρόν σου (ὁ Κύριος).
  ἐμοὶ δὲ μὴ γένοιτο καυχᾶσθαι εἰ μὴ ἐν τῷ σταυρῷ τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, δι' οὗ ὁ κόσμος ἐσταύρωται κἀγὼ τῷ κόσμῳ (Ἀπ. Παῦλος)
  κλαίων λέγω τοὺς ἐχθροὺς τοῦ σταυροῦ τοῦ Χριστοῦ ὦν τὸ τέλος ἐστὶ ἀπώλεια (ἀπ. Παῦλος)

  Πρωτοφανές ένα όργανο θανάτου να γίνεται σύμβολο Πίστεως στον Χριστό (στον Θεό) και στην Ανάστασή Του. Διότι με αυτό ο Κύριος ξεγέλασε τον θάνατο, παρόπλισε τον Άδη, νίκησε αιωνίως τον Σατανά και ακύρωσε τα αποτελέσματα της ανυπακοής των ανθρώπων ήτοι τη φθορά και την κόλαση, χαρίζοντάς μας ανάσταση και αιώνια ζωή στον παράδεισο. Μήπως παραβλέποντας το πραγματική σημασία του Σταυρού έχουμε την εντύπωση ότι είναι ένα φυλακτό, ένα "μαγικό" όργανο εξορκισμού και αποτροπής του Διαβόλου ή ένα κόσμημα; Ο Διάβολος φεύγει δέκα χιλιόμετρα μακρυά όταν βλέπει έναν υλικό σταυρό αλλά μόνον όταν ο υλικός σταυρός είτε ως χειρονομία του σημείου του σταυρού είτε ως μεταλλικό ή ξύλινο αντικείμενο απηχεί την Πίστι στον Χριστό και στον Τριαδικό Θεό, και θα φεύγει μακρυά από τον κάθε Χριστιανό όταν αυτός σηκώνει και πιστεύει στο σταυρό κατά την διδασκαλία του Κυρίου, έστω και αν για κάποιο λόγο δεν φοράει "σταυρουδάκι -μενταγιόν" ή δεν κάνει επιδεικτικά το σημείο του Σταυρού κάθε φορά που περνάει έξω από ένα εξωκκλήσι ή ένα ναό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου