Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ ΒΡΥΧΩΜΕΝΟ...



 

TO ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, 

O ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ,
 

ΣΕ ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟΝ ΕΠΙΘΕΣΙ,
 

ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΙΚΑ, ΤΟΝ 

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΤΩΝ ΤΑΝΚΣ.






"Τοιαύται, Μακαριώτατε, αθλιότητες δεν παρουσιάσθησαν επί αρχιεπισκοπείας Ιερωνύμου.
Οφείλομεν να ομολογήσωμεν τούτο, διά να είμεθα δίκαιοι. 
Ο Ιερώνυμος εμερίμνησε και επέτυχε να προάγη επιβλητικά αναστήματα, αδιαβλήτους άνδρας, προσοντούχους και αξίους κληρικούςεις την επισκοπικήν έπαλξιν. 



Επί των ημερών σας συνέβη-δυστυχώς- το εκ διαμέτρου αντίθετον" 
"Θα ενθυμείσθε ωσαύτως, Μακαριώτατε, και το επεισόδιον το λαβόν χώραν κατά την αποφράδα ημέραν της 22-5-1974. 
Κατά την δραματικήν εκείνην συνεδρίαν των επισκοπικών εκλογών συνέβη κάτι το απίστευτον. 
Αι εκλογαί διεκόπησαν αιφνιδίως λόγω παρεμβάσεως της ΚΥΠ (!), η οποία, διά να ματαιώση την προαγωγήν "διαβεβλημένων" κληρικών, επενέβη δυναμικώς την 12ην παρά έν λεπτόν, διά του παρισταμένου εν τη συνεδρία Υπουργού των Θρησκευμάτων αξιώσαντος παρά τας διαμαρτυρίας των συνέδρων (!) και τελικώς επιτυχόντος την αναβολήν των εκλογών διά δύο μητροπόλεις...".


"Δεν θα αναφερθώ εις τας θαυματουργικάς αλχημείας, διά των οποίων κατέστη επιτέλους!- δυνατή η συγκρότησις αυτής ( της ληστρικής που κατεδίκασε τους 12) της Συνόδου. 
Είναι μία υπόθεσις που προκαλεί ΠΟΛΛΗΝ ΛΥΠΗΝ ΚΑΙ ΕΝΤΡΟΠΗΝ".
"Ενεφανίσθηκε ως ο λυτρωτής των φόβω και τρόμω συνεχομένων εκ της παρουσίας του Μακ. Ιερωνύμου Αρχιερέων. 



Ποίος δεν ενθυμείται το πελιδνόν πρόσωπον και τους εντρόμους οφθαλμούς μιας μεγάλης μερίδος εκ της πρεσβυτέρας Ιεραρχίας; 
 ΔΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΦΟΒΟΣ; 
Ο Κύριος οίδε (και μόνον ο Κύριος;...)




Υπεσχέθητε την επάνοδον του επαράτου "μεταθετού", το οποίον κατόπιν σκληρών και μακροχρονίων αγώνων, είχε καταδικασθή υπό του πληρώματος της Εκκλησίας και υπό συμπάσης της Βουλής των Ελλήνων, πριν εκσπάση η λαίλαψ της δικτατορίας. 




Και υπεσχέθητε, παραλλήλως, τον διαμελισμόν της Αρχιεπισκοπικής περιφερείας, ως και των Μητροπόλεων Θεσσαλονίκης και Αττικής, προς τακτοποίηση των "ταξιδευτών" υποστηρικτών σας επισκόπων. 



Και όντως, ευθύς μετά την εκλογή σας, ήρχισε η θλιβερά διακίνησις εκ των πτωχών παραμεθορίων περιοχών εις τας "προνομιούχους" μητροπόλεις του κέντρου. 




Ούτως: ο Σεβ. κ.Νικόδημος Βαλληνδράς, ο περιφερόμενος ως επί το πλείστον εν Αθήνας και μη δυνάμενος να ριζώση εις την ταπεινήν και ακριτικήν Ζίχνην, μεταπηδά εις την μητρόπολιν Πατρών, ίνα μη εύρη, ουδ εκεί ησυχίαν, 




ο Σεβ. κ.Αλέξανδρος Καντώνης, ναυαγήσας οικτρώς εις την υπέροχον και αποστολικήν έδραν της Μητροπόλεως Φιλίππων, δράττεται (αληθής σανίς σωτηρίας...) της ευκαιρίας και εγκαθίσταται εις Περιστέριον, ένθα και πολλά νεκροταφεία...



Ο Σεβ. κ.Τιμόθεος Ματθαιάκης, κεκοπιακώς εκ της πολυχρονίου παραμονής τους εις την υψίστης (διά λόγους θρησκευτικούς και εθνικούς) σημασίας μητρόπολιν Κομοτηνής, εγκαταλείπει αυτήν και κατέρχεται εις Νέαν Ιωνίαν. 



Ο Σεβ. κ.Δωρόθεος Γιανναρόπουλος αποστρέφεται την γραφικήν, ακριτικήν και ιστορικήν Καστορίαν, προκειμένου να διέλθη το υπόλοιπον του βίου του εις το αριστοκρατικόν βόρειον προάστιον των Αθηνών, την Κηφισίαν..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου