Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

«Η θέση του Εσταυρωμένου στην Εκκλησία» - Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος

 

Εισαγωγικά.

Το θέμα της θέσης του Εσταυρωμένου στο ιερό βήμα έγινε ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ και μάλιστα στα περισσότερα αντι-οικουμενιστικά ιστολόγια δημοσιεύονται και γράφονται διάφορα, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ του επισκόπου, που ξεκίνησε πρώτος το θέμα αυτό. Επειδή ο διάλογος γίνεται θεολογικότερος όταν ακούμε όλες τις θέσεις, δημοσιεύουμε στην συνέχεια το video της ομιλίας του Μητροπολίτη Περιστερίου Γρηγορίου για το θέμα, ώστε να μην πελαγοδρομούμε στους διαλόγους. Είναι αρκετά ενδιαφέρουσα η ομιλία στην  οποία με απλό τρόπο παρουσιάζεται η ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ και ΕΣΧAΤΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.

Η άποψη του γράφοντος εκφράστηκε ξεκάθαρα σε προηγούμενο άρθρο, όπου τονίστηκε ότι η θέση του ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ  είναι εντός του ΙΕΡΟΥ ΒΗΜΑΤΑΟΣ παραπλεύρως και πίσω από την Αγία Τράπεζα (στην θέση του διακονικού) σύμφωνα με την άποψη του Αγίου Συμεών Θεσσαλονίκης.

 π.Δ.Α





8 σχόλια:

  1. Παρακολουθώντας το δεύτερο video που δημοσιεύεται με την συζήτηση, διαπίστωσα ότι κανένας από τους ομιλητές δεν αναίρεσε τις απόψεις του Μητροπολίτη για τον αναστάσιμο χαρακτήρα και την εσχατολογικό προσανατολισμό της Θείας Λειτουργίας.
    Οι δύο αξιόλογες παρεμβάσεις των ακροατών αναφερόταν ιστορικά στον Σταυρό στον ναό και όχι στον Εσταυρωμένο και φυσικά δεν με έπεισαν.
    Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις από το ακροατήριο έδειξαν την έλλειψη κατήχησης και καλλιέργεια λαϊκίστικου κλίματος.Απογοήτευση….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω ήδη εκφράσει θέση να μην την επαναλαμβάνω .
    Η αναφορά στο τι είπε και τι δεν είπε ο Πατροκοσμάς ? Πως την βλέπετε ?
    Για να εξετάσουμε αν ένας ουνίτης πχ ο ΒΈΚΟΣ έχει τον εσταυρωμένο στην σωστή θέση θέση δεν θα πρέπει να εξετάσουμε πρώτα αν ο ναός είναι του Χριστού και η λατρεία είναι στον ΘΕΌ του Πατροκοσμά ή ειναι ναός του Αντίχριστου Πάπα και λατρεύονται είδωλα και χορεύουν τα δαιμόνια ?
    Ο Θεός σας είναι ο Θεός του Πατροκοσμά ή είναι του Παπα που ο Πατροκοσμας δείχνει σαν αντίχριστο ? Η μήπως δεν υπάρχουν σύνοδοι που καταδίκασαν το φιλιοκβε και τον παπισμό και αγιοπατερική συμφωνία και ο Πατροκοσμας δεν το είπε επειδή δεν το λέει το πηδάλιο και καθε αιρετικός που το έχει στην μασχάλη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Άγιος Νεκτάριος…«έτρεχεν» εις τον όπισθεν της Αγίας Τραπέζης επί ξύλου κρεμάμενον Σωτήρα…

    Όσιος Φιλόθεος Ζερβάκος
    Μόλις εσήμαινε το σήμαντρον εισήρχετο μετά σπουδής ο Άγιος Νεκτάριος εκ της θύρας του Ιερού και πρώτον έκαμε τρεις μετανοίας έμπροσθεν της Αγίας Τραπέζης, ησπάζετο το Ιερόν Ευαγγέλιον, την Αγίαν Τράπεζαν και κατόπιν «έτρεχεν» εις τον όπισθεν της Αγίας Τραπέζης επί ξύλου κρεμάμενον Σωτήρα και Λυτρωτήν ημών Κύριον Ιησούν Χριστόν και κλίνων τα της ψυχής και του σώματος γόνατα, ενηγκαλίζετο τον Σταυρόν και με στεναγμούς αλαλήτους, με λυγμούς και δάκρυα κατανύξεως ησπάζετο τον Τίμιον Σταυρόν και ως να έβλεπε τον Ίδιον τον Χριστόν τον Βασιλέα του παντός, συνωμίλει δια της προσευχής.
    Τας ιεράς και συγκινητικάς εκείνας στιγμάς ουδέποτε ελησμόνησα, ούτε θα λησμονήσω. Αι ολίγαι εκείναι στιγμαί ήσαν δι’ εμέ μία διδασκαλία σπουδαιοτάτη, ψυχωφελεστάτη και ανωτέρα από όσας ήκουσα και εδιδάχθην από πολλούς διδασκάλους, καθηγητάς, θεολόγους, σοφολογιωτάτους και κήρυκας του Θείου λόγου.
    Από τας βραχυτάτας εκείνας στιγμάς εγνώρισα και κατενόησα την ολόψυχον, την ολοκάρδιον, την ολόθερμον και τελείαν αγάπην, ην είχεν ο πνευματικός μου πατήρ προς τον Γλυκύτατόν μας Ιησούν Χριστόν, την Πηγήν της αγάπης, τον διά την άπειρον Αυτού αγάπην προς ημάς τους ανθρώπους τον επονείδιστον Σταυρικόν θάνατον υπομείναντα. Αυτή αύτη η αγάπη του Αγίου πατρός ημών Νεκταρίου τον ήνωσεν με τον Θεόν, καθώς λέγει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος: «Ὁ Θεός ἀγάπη ἐστί, καί ὁ μένων ἐν τῇ ἀγάπῃ ἐν τῷ Θεῷ μένει καί ὁ Θεός ἐν αὐτῷ» (Α’ Ἰωάννου 4,16).
    (Από το βιβλίο του Αρχιμ. Τύχωνος Ανδρέου: Πώς εγνώρισα τον Άγιον Νεκτάριον Πενταπόλεως)
    Aπλές ερωτήσεις για το κείμενο
    1.Πρέπει να προσδιορισθεί ακριβώς το τι σημαίνει το « όπισθεν της Αγίας Τραπέζης».
    Ο Εσταυρωμένος ήταν όπισθεν ,εφαπτόμενος της Αγίας Τραπέζης ή ήταν πίσω από την Αγία Τράπεζα στην κόγχη του ιερού;
    2.Ο Εσταυρωμένος ήταν με ομοίωμα (δυτικού τύπου) ή ορθόδοξος Εσταυρωμένος αγιογραφημένος.
    3.Ο Άγιος Νεκτάριος ασχολήθηκε με την θέση του Εσταυρωμένου στο ιερό βήμα ή απλά δέχτηκε ο,τι Ίσχυε μέχρι τότε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί ερωτήσεις είναι αυτές ανώνυμε 3,15μμ;
      Παραδέξου ότι έχετε λάθος εσείς που θέλετε να φύγει ο Εσταυρωμένος από το Ιερό Βήμα.

      Διαγραφή
  4. Για τα ψέματα που λέει ο μητροπολίτης για τον άγ. Κοσμά τον Αιτωλό δεν λέτε τίποτα; Τέτοιους ανθρώπους προβάλετε να ξέρουν τι είναι το σωστό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σtο video o επίσκοπος μιλάει για τον Άγιο Κοσμά;Ατοπο το ερώτημα.

      Διαγραφή
  5. Ο άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης, και ο καθηγητής Φουντούλης απαντούν και οι δύο ότι ο Εσταυρωμένος δεν έχει θέση πίσω από την Αγία Τράπεζα. Όλο το κακό άρχισε από την αδιάκριτη στάση του Μητροπολίτου- που ναί μέν έχει θεολογικό δίκιο- σε τέτοιες εποχές να ασχολείται με τέτοια ανούσια πράγματα. Έτσι και αλλιώς ο κόσμος δεν ασχολείται με το θέμα και όσοι ασχολούνται και κάνουν πορείες είναι απλά αθεολόγητοι και θρησκόληπτοι. Την ευθύνη φέρει ο Μητροπολίτης που θα μπορούσε να θέσει το θέμα διαφορετικά και με πολύ διάκριση, ή να ασχοληθεί με άλλα θεολογικά τρέχοντα ζητήματα. Οι καιροί δεν είναι εύκαιροι για διχασμούς. Καλή συνέχεια σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και κάτι συμπληρωματικό: Πάει τώρα ο Σεβασμιώτατος να βάλει θεολογικό μυαλό στον κόσμο; Το πλήρωμα της Εκκλησίας διακατήχετο πάντα απο αυτό που λέμε λαϊκή ευσέβεια. Ένα κράμα πίστεως, δεισιδαιμονίας και θρησκοληψίας. Αυτό δεν αλλάζει από την μια στιγμή στην άλλη. Αχ Σεβασμιώτατε θέλετε (και σωστά) να κάνετε πρωταθλητές ανθρώπους που ούτε καν δεν είναι ερασιτέχνες. Κοιτάξτε άλλους μητροπολίτες που ασχολούνται με ΜΚΟ, με ΕΣΠΑ, με προγράμματα και έχουν πιάσει το.......νόημα. Τέτοια θεολογική παιδεία που έχετε δεν ενδιαφέρει την μάζα. Οι σύγχρονοι Χριστιανοί θέλουν μόνο χάϊδεμα, έλευση λειψάνων, εικόνων, και να κυνηγούν θαύματα όπως αυτοί νομίζουν. Αχ Σεβασμιώτατε αχ αχ α αχ . Ευλογείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου