Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Θα είναι ο Αυστραλίας Μακάριος ο επόμενος Οικουμενικός Πατριάρχης;εικόνα άρθρου: Θα είναι ο Αυστραλίας Μακάριος ο επόμενος Οικουμενικός Πατριάρχης;

Το «παζάρι» των Αρχιερατικών θρόνων

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος μετείχε, όπως είναι γνωστό, στη μιαρή Σύνοδο του Κολυμπαρίου το 2016 ως σύμβουλος της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Με την ίδια θέρμη υποστήριξε έπειτα και την απόδοση αυτοκεφαλίας στη σχισματοαίρεση της Ουκρανίας.

Πιστός στο ενωτικό πνεύμα του Οικουμενισμού, εγκωμιάζει με κάθε ευκαιρία το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τα πανθρησκειακά πραχθέντα του βεβαίως. Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει πως “Η ιστορία θα ονομάσει Μέγα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο”.

Φρίττει μπροστά στην ιδέα πως υπάρχουν άνθρωποι που στέκονται κριτικά απέναντι στην Νέα Εποχή ελέγχοντας τα εκκλησιολογικά εγκλήματα της διοικούσας Εκκλησίας. Φρίττει επίσης στην ιδέα πως υπάρχουν παραδοσιακοί ιερείς που εφαρμόζουν τον 15ο κανόνα της Πρωτοδευτέρας Συνόδου, ο οποίος αφορά και τον ίδιο μιας και κηρύσσει “γυμνή τη κεφαλή” αίρεση.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον αποκαλούν άξιο συνεχιστή του Στυλιανού Χαρκιανάκη. Ερώτημα όμως αποτελεί το αν πρόκειται για έναν άξιο συνεχιστή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σχετικό δημοσίευμα παρουσιάζει το παρασκήνιο πίσω από τη διαδοχή Βαρθολομαίου, υπονοώντας πως διαδραματίζεται ένα derby για σκληροπυρηνικούς μονομάχους.

Γράφτηκε πως μεθοδεύουν μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, με την ανοχή -αν όχι και με τη σύμφωνη γνώμη- του Κυριάκου Μητσοτάκη ένα παρασκηνιακό σχέδιο προώθησης του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου ως διαδόχου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου [1].

Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, συνοδευόμενη από τον γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη Κωνσταντίνο Κούτρα, συζήτησε με τον κ. Βαρθολομαίο θέματα τρέχουσας επικαιρότητας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ανακοινωθέν που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ακριβώς ένα χρόνο πριν, τοποθέτησε το στενό της συνεργάτη από τη θητεία της στην Αμερική Κωνσταντίνο Κούτρα γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη. Μεταξύ των άλλων καθηκόντων που έχει αναλάβει είναι να ρίξει γέφυρες του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας με την τουρκική κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας ένα τουρκικό διαβατήριο. Η τουρκική υπηκοότητα είναι για κάθε υποψήφιο το απαραίτητο «εισιτήριο» για την υποψηφιότητα του οικουμενικού θρόνου.

Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος κατάφερε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη τουρκική υπηκοότητα και το διαβατήριο από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο μακαριστός θεολόγος, αείμνηστος Νικόλαος Σωτηρόπουλος, είπε σε συνέντευξή του:

«Θα πω κάτι που να μην το θεωρήσετε υπερβολικό. Ζυγίζω τα λόγια μου αλλιώς θα ήμουν στις φυλακές.

Λοιπόν. Απ’ όλους τους αιρετικούς -διαβάζουμε εκκλησιαστική ιστορία- μέχρι τον σημερινό 21ο αιώνα, δεν υπήρξε αιρετικός τόσο μεγάλος όσο ο Βαρθολομαίος. Γιατί:

Και προχωράει εκεί που δεν προχώρησε κανείς αιρετικός του παρελθόντος…»

Άραγε, περιτριγυριζόμαστε από μισθωτούς ποιμένες, από επαγγελματίες λυκοποιμένες;

«Τα πρόβατα, τα οποία σας ενεπιστεύθη ο Κύριος, ιδού, τα παραδίδετε εις τους λύκους. Συναυλίζεσθε με τους άρχοντας του κόσμου τούτου του ματαίου, του παρερχομένου, διότι εζηλώσατε την δόξαν αυτών και ουχί την δόξαν του Θεού. Υπετάξατε την πίστιν εις τους αμαρτωλούς ανθρώπους των κοσμικών επιθυμιών, οίτινες έχουν ως οδηγόν των τον σατανάν», θα σημειώσει ο Φώτης Κόντογλου.

Μέσα σε όλη την τραγελαφικότητα των ημερών, μέσα σε αυτό το «παζάρι» των αρχιερατικών θρόνων και οι λόγοι του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητή, συγκλονίζουν: «Διάκονοι πρέπει να γίνονται όσοι νίκησαν τα πάθη! Πρεσβύτεροι, όσοι υπέταξαν τους λογισμούς!! Και Επίσκοποι, όσοι έφτασαν στη θέωση!!!»

Το βέβαιο είναι πως ούτε οι τίτλοι ούτε τα αξιώματα σώζουν, αλλά ούτε αυτά έχουν τη δύναμη να φιμώσουν το ποίμνιο το οποίο βοά εξαιτίας του Οικουμενισμού που του επιβάλλουν.

Μακάριος, κ.Μακάριε, θα είναι εκείνος που θα διακονήσει τον οικουμενικό θρόνο ορθόδοξα, κατά τα πρότυπα των Αγίων Πατριαρχών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου