Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

 

sinodos oykrania 1

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Συνεδρίαζε χθες, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου κ. Ονουφρίου στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος μεταξύ άλλων τονίζει ότι «σε αυτές ταραχώδεις δοκιμασίες για τον ουκρανικό λαό, η Εκκλησία, σαν στοργική μητέρα, αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της με την προσευχή και το έλεός της.»

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος ξεκαθαρίζει ότι είναι σαν εκείνη τη μητέρα που αγαπά όλα τα παιδιά της, ακόμη και εκείνα που δεν την ακούν, ώστε να μην διαιρεθεί το ποίμνιο της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Η Εκκλησία δεν αποφασίζει για τον ουκρανικό λαό σύμφωνα με πολιτικά κριτήρια, αλλά ούτε σε όσους είναι πιστοί σε αυτήν. Αγκαλιάζει, ακόμη και εκείνους που ξέχασαν το βάπτισμα των προγόνων τους, αλλά και εκείνους που περιφρονούν τους Αρχιερείς που με τα χέρια τους βύθισαν στην κολυμβήθρα» - υπογραμμίζει η Ιερά Σύνοδος.

Σε άλλο σημείο η Ιερά Σύνοδος προσθέτει: «Η Εκκλησία προσεύχεται για το Ουκρανικό κράτος, και καλεί όλους να τιμήσουν τους νόμους όπως προστάζει το Σύνταγμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Σύνοδος αναφέρεται και στον διχασμό που προσπαθούν να επιβάλουν στη χώρα, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι εκείνοι που προσπαθούν να δηλητηριάσουν τον λαό χωρίς οίκτο, με εκκλησιαστική προπαγάνδα και εκφοβισμό μάταια προσπαθούν, διότι οι κοινές προσευχές και ακολουθίες ενώνουν εκατομμύρια πιστούς και γύρω από τα ιερά της Εκκλησίας μας».

«Αυτό γίνεται ιδιαίτερα σαφές όταν βλέπουμε ότι οι Ιεροί Ναοί που κατελήφθησαν, δηλαδή αρπάχτηκαν από τους πιστούς της Εκκλησίας της Εκκλησίας, είναι άδειοι ακόμη και σε μεγάλες γιορτές. Συγκεκριμένα, αυτή η κατάσταση έχει αναπτυχθεί στους μεγαλοπρεπείς καθεδρικούς ναούς της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου. Οι άγιοι αυτοί τόποι, όπου καθημερινά υπήρχε έντονη προσευχή για το ουκρανικό κράτος, τις αρχές, τον στρατό και τον λαό, μετά τη λεγόμενη αλλαγή της ομολογιακής υπαγωγής, έκλεισαν με μεγάλες κλειδαριές» - τονίζει η Ιερά Σύνοδος.

Επίσης η Ιερά Σύνοδος αναφέρει: «Ἐὰν μὴ Κύριος οἰκοδομήσῃ οἶκον, εἰς μάτην ἐκοπίασαν οἱ οἰκοδομοῦντες» (Ψαλμ. 126:1), διαβάζουμε στο θεόπνευστο βιβλίο των Ψαλμών του Δαβίδ. Τα λόγια αυτά της Αγίας Γραφής, κατά τη διάρκεια της ταλαιπωρίας της Ουκρανίας από την ρωσική εισβολή, αποκαλύπτουν τις εγκληματικές ενέργειες των εμπνευστών της εκκλησιαστικής διχόνοιας, με αποτέλεσμα, σε εκκλησίες που προσεύχονταν για αιώνες, για πρώτη φορά μετά την πτώση του αθεϊστικού καθεστώτος, σταμάτησε η τέλεση Θείας Λειτουργίας, καθώς και οι προσευχές για τους υπερασπιστές της Ουκρανίας, για τους τραυματίες και τους αιχμαλώτους στρατιώτες».

Ακόμη συνεχίζει λέγοντας ότι «αντίθετα, η βεβήλωση των Ιερών Ναών από ανθρώπους που, κατά τη διάρκεια βίαιων καταλήψεων, καταστρέφουν χωρίς έλεος πόρτες και παράθυρα, διαλύουν Αγίες Τράπεζες και χτυπούν χριστιανούς, όχι μόνο δεν φέρνει την ευλογία του Θεού, αλλά προκαλεί την οργή Του».

Σε άλλο σημείο η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει ότι το κράτος κλείνει τα μάτια στην ιεροσυλία που επιβάλλεται στην ουκρανική κοινωνία, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που σιωπηλά τους αφήνουν ατιμώρητους.

«Θα πρέπει να ονομάσουμε τα πράγματα με το όνομά τους: οι εμπνευστές και οι δράστες των επιδρομών στους Ιερούς μας ναούς είναι ξεκάθαρα πνευματικοί εχθροί του ουκρανικού κράτους, οι ενέργειες των οποίων επιδεινώνουν μόνο τις καταστροφικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής. Εξάλλου, «ο Θεὸς οὐ μυκτηρίζεται» (Γαλ. 6,7).

Για την Λαύρα του Κιέβου

Η Ιερά Σύνοδος αναφέρεται και στην κατάσταση που επικρατεί στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα αυτό σοκάρισε τους Ορθοδόξους όλης της οικουμένης.

«Η κατάσταση γύρω από την Λαύρα της Κοιμήσεως Θεοτόκου των Σπηλαίων του Κιέβου, δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφόρησης της Ουκρανίας. Σήμερα, στους πιστούς δεν επιτρέπεται να μπαίνουν στο χώρο της Κάτω Λαύρας για να προσευχηθούν στα άφθαρτα και θαυματουργά λείψανα των οσίων πατέρων των Σπηλαίων. Στις μέρες μας, όχι μόνο οι κάτοικοι του Κιέβου, αλλά και προσκυνητές από άλλες πόλεις και χώρες, που σε τόσο δύσκολους καιρούς προσπαθούν να επισκεφθούν τη Λαύρα ώστε να προσευχηθούν, δεν μπορούν» - αναφέρει η Ιερά Σύνοδος.

Επίσης, συμπληρώνει ότι «οι ενέργειες των εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφόρησης της Ουκρανίας στο έδαφος της Κάτω Λαύρας αποτελεί μια ανομία σε σχέση με τους μοναχούς της Λαύρας, τους φοιτητές και τους καθηγητές των θεολογικών σχολών του Κιέβου, καθώς και τους πιστούς και τους προσκυνητές. Σε μια τέτοια κατάσταση, εναποθέτουμε όλη μας την ελπίδα στον Θεό, ο οποίος, από την εποχή του ιδρυτή της Λαύρας, οσίου Αντωνίου των Σπηλαίων, έχει επανειλημμένα διαλύσει τα σχέδια των παραβατών της μονής και προστάτεψε τους κατοίκους της».

Για τις διώξεις Αρχιερέων

Επίσης, στο ανακοινωθέν γίνεται αναφορά και στις διώξεις των Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι υπόκεινται σε ποινική δίωξη και βίαιους περιορισμούς.

«Οι δικηγόροι των Ιεραρχών μας, σημειώνουν ότι οι κατηγορίες που ασκήθηκαν είναι χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ενώ έχει γίνει κατάφωρη παραβίαση της Ουκρανικής νομοθεσίας» - αναφέρει η Ιερά Σύνοδος.

Ακόμη, η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την ευγνωμοσύνη της σε όλους εκείνους, που στο μέτρο των δυνατοτήτων τους παρέχουν βοήθεια στους διωκόμενους Αρχιερείς, καθώς και στους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών που εξέφρασαν την υποστήριξή τους.

Κλείνοντας η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας υπογραμμίζει ότι σε μια εποχή που παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι κρατικές και διεθνείς νομοθεσίες και οι ελευθερία του θρησκεύειν χρειάζεται πίστη και αγάπη.

«Με όλα αυτά τίθεται συχνά το ερώτημα: πώς πρέπει να ανταποκριθούν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σε αυτές τις προκλήσεις; Η απάντηση δόθηκε από τον ίδιο τον Κύριό μας Ιησού Χριστό: «ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν, εὐλογεῖτε τοὺς καταρωμένους ὑμᾶς, καλῶς ποιεῖτε τοῖς μισοῦσιν ὑμᾶς καὶ προσεύχεσθε ὑπὲρ τῶν ἐπηρεαζόντων ὑμᾶς καὶ διωκόντων ὑμᾶς» (Ματθ. 5,44)» - συμπληρώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου