Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Ορθοδοξία ή θάνατος:

 

Ορθοδοξία ή θάνατος:  

Συναξάριον των Αγίων Μαρτύρων της 7ης Δεκεμβρίου

 
 
Βρισκόμαστε στα 474 μ. Χ. στην βόρεια Αφρική την οποία έχουν καταλάβει οι Βάνδαλοι, οι οποίοι έχουν κάνει πρωτεύουσά τους την Καρχηδόνα. Αρχηγός του είναι ο Ονώριχος (ή Χουνέρικ), γιος του γνωστού Γιζέριχου [1]. Ο Ονώριχος, όπως και όλοι οι Βάνδαλοι, έχει ασπαστεί τον Αρειανισμό. Πείθεται δε από τους αρειανούς επισκόπους Κύριλλο και Βιλινάρδη (ή Βυλιμάνδη), να κηρύξει διωγμό κατά των ορθοδόξων.
 
 
Ο διωγμός αυτός ήταν τόσο μεγάλος και φοβερός, ώστε υπερέβη και τους περίφημους εκείνους του Διοκλητιανού.
 
 
Οἱ ἐν τῷ ναῷ ὑμνοῦντες τὸν Θεὸν ορθόδοξοι πυρὶ τελειοῦνται
Στίχοι
Ὄντως ναὸς πέφηνεν τοῦ ναοῦ μέσον,
Καυθὲν τὸ πλῆθος τοῦτο δι ὀρθὸν σέβας.
 
 
 
Αφού διώξαν όλους τους ορθοδόξους ιερείς από τους ναούς, τους οποίους εσύλησαν, όταν έμαθαν πως οι ορθόδοξοι πλέον συναθροίζονται σε έναν μοναδικό ναό, τον περικύκλωσαν και αφού πρόσθεσαν περιμετρικώς ξύλα και άλλη ξηρά και εύφλεκτη ύλη, τους έκαψαν όλους ζωντανούς.
 
Οἱ Ἅγιοι τριακόσιοι Μάρτυρες, οἱ ἐν Ἀφρικῇ, ξίφει τελειοῦνται.
Στίχοι
Δόξης ὑπὲρ σῆς, ὦ Τριάς, τετμημένην,
Διπλοτριπλῆν δέχου με ἑξηκοντάδα.
 
 
 
Ο Ονώριχος επαινέσας το τόλμημα των βαρβάρων έδωσε διαταγή όσοι εκ των ορθοδόξων δεν αναβαπτίζονται στο κακόδοξο "βάπτισμα" του Αρείου να θανατώνονται κατευθείαν. Όσοι ορθόδοξοι δεν μπορούσαν να υποφέρουν τα βασανιστήρια έφευγαν, εκείνοι που ήταν στερεοί στην πίστη πρόθυμα αποδέχονταν το μαρτύριο. Τριακόσιοι γενναίοι ορθόδοξοι της Καρχηδόνος που διαφώνησαν ανοιχτά με τους Αρειανούς αποκεφαλίσθηκαν.
 
Οἱ Ἅγιοι δύω ἱερεῖς, πρισθέντες τελειοῦνται.
Στίχοι
Καὶ ἱερεῖς πρισθῆναι σπουδαίως δύω,
Εἴλοντο μᾶλλον ἢ λιπεῖν τὸ σφῶν σέβας.
 
Οἱ Ἅγιοι εξήκοντα ἱερεῖς, οἳ τὰς γλώσσας τμηθέντες πάλιν ἕλάλουν.
Στίχοι
Δεκὰς ἄγλωτος ἐξαπλῆ λαλεῖ πάλιν,
Τρανοῦσα πάσι τὴν ἀλήθειαν ξένως.

Τους ορθοδόξους ιερείς τους βασάνισαν περισσότερο. Δύο τους πριόνισαν, ενώ εξήντα τους ξερίζωσαν την γλώσσα. Γι' αυτούς ο Ιερός Νικόδημος αναφέρει[2] χαρακτηριστικά: "ούτοι δε διαμοιρασθέντες εις όλην την γην των Ρωμαίων, εκήρυττον χωρίς γλώσσαν την μεγαλοτάτην θαυματουργίαν, ην ενήργει ο Θεός εις αυτούς, διότι ανοίγοντες το στόμα και φαινόμενοι χωρίς γλώσσαν, απταίστως και καθαρώς επρόφερον τα λόγια".
 
Ἡ ἐν τῇ Ρώμῃ ορθόδοξος γυνὴ, πυρὶ τελειοῦται.
Στίχοι
Μισοῦσα γυνὴ δόγμα τῶν κακοφρόνων,
Ξένην ὑπέστη καύσιν. Ὣ τῆς ἀνδρίας!
 
Τις ίδιες μέρες στη Ρώμη η Σουνίλδη, γυναίκα του Γερμανού βασιλιά της Ιταλίας Οδοάκρου, φανατική αρειανή, προσπαθούσε να πείσει μια ευγενή Ρωμαία να βαπτισθεί ξανά από αρειανό κληρικό. Επειδή όμως δεν κατόρθωσε να την μεταπείσει διέταξε να την βαπτίσουν με το ζόρι. Όταν επιτελέσθηκε από τον αρειανό επίσκοπο Μεδιολάνων το κακόδοξο αυτό "βάπτισμα" η Ρωμαία αυτή πρόσταξε την υπηρέτριά της να της δώσει δύο οβολούς, τους οποίους έδωσε στον επίσκοπο λέγοντάς του: "Λάβε την πληρωμή σου για το μπάνιο που μου έκανες", μη αποδεχόμενη δηλαδή και εξευτελίζουσα το αιρετικό "βάπτισμα". Όταν το έμαθε η Σουνίλδη πρόσταξε να την κάψουν αμέσως. Ο άντρας της μαθαίνοντας ότι έκαψαν τη γυναίκα του φοβήθηκε και ζήτησε να ξαναβαπτισθεί στο βάπτισμα του Αρείου. Αμέσως μετά όμως, ενώ επέστρεφε έφιππος σκοτώθηκε από κεραυνό.
 
Τέτοιους προγόνους ορθοδόξους έχουμε αδέλφια, γι' αυτό κρατήσαμε την Ορθοδοξία δύο χιλιάδες χρόνια. Ας τους μιμηθούμε και ας μείνουμε αμετακίνητοι έως θανάτου στην Πίστη των πατέρων μας.
 
[1] Επί Γιζερίχου οι Βάνδαλοι κατέλαβαν την Ρώμη το 455 μ. Χ. την οποία λεηλάτησαν και κατέστρεψαν όλα τα έργα τέχνης που είχε με αποτέλεσμα να καταστεί πλέον ο "βανδαλισμός" συνώνυμο της καταστροφής μνημείων πολιτισμού.
[2]Συναξαριστής Α΄, έκδοση του 1868, σελ. 280

2 σχόλια:

  1. Πως ξευτελίζει η Αγία όσους με την δικαιολογία οτι τάχα μου κάνουν υπακοή στον "γεροντα" συνεχίζουν να μνημονεύουν τον αιρεσιάρχη του σατανά ! Ουτε την πίστη του Βασιλέως , ούτε την πίστη του αρχιεπισκόπου , ούτε την πίστη του ανδρός ομολογεί ! Δεν όφειλε υπακοή στα πρόσωπα αυτά ? Ω της αγίας ανυπακοής τοις ανθρώποις ! Ω της αγίας υπακοής στον Θεό ! Και ξευτελίζει η Αγία ΚΑΙ το βάπτισμα του αιρεσιάρχη . Μάθημα και αυτό σε όσους ναι μεν λένε τον Βαρθολομαίο αιρεσιάρχη ΑΛΛΑ οχι ,μόνο δεν ξευτελίζουν τα υπο του αιρετικού τελούμενα μυστήρια ως τα μυστήρια του σατανα αλλά προστρέχουν να τον προσκυνήσουν , να τον μνημονεύσουν , να ζητήσουν την "ευλογία" (= την αλογία του ) και μετέχοντας στα σατανικά μυστήρια του να ενωθούν με τον σατανά. Σήμερα ζείς Β. Κερμενιώτη
    σήμερα ζείς π. Ιωήλ
    σήμερα ζείς Πειραιώς Σεραφείμ
    σήμερα ζείς π. Θεόδωρε Ζήση
    σήμερα ζείς π. Γεώργιε Μεταλληνέ
    σήμερα μετανόησε και αναθεμάτισε τον αιρεσιάρχη Βαρθολομαίο
    σήμερα μετανόησε και μνημόνευσε πάσης επισκοπής ορθοδόξων
    σήμερα μετανόησε και φτύσε τα ξευτελισμένα σατανικά μυστήρια των αιρετικών
    Σήμερα ! Γιατί το αύριο ποιός το ξέρει ? Οσο δεν αναθεματίζετε οσα η ορθοδοξια αναθεματίζει ,όσο έχετε το μνημόσυνο των αμνημονεύτων και την κοινωνία των ακοινωνίτων ...πού πάτε ? Που αλλού απο το μέρος που πάει αυτός που μνημονεύεται και κοινωνάτε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου