Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011



Aπό την ημέρα που ενθρονίστηκε στη μητροπολι Λαγκαδα, ο νέος μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, συντελείται μια πρωτοφανής ανάπλασις και αναγέννησις των πάντων.
Ο νέος, δυναμικός και δραστήριος μητροπολίτης, δεν δίδει "υπνον τοις βλεφάροις του και νυσταγμόν τοις οφθαλμοίς του" και επί 24ώρου βάσεως, τρέχει παντού και πάντοτε και φρυκτωρεί την ποίμνην του, ως καλός ποιμένας και ως σοφός διδάσκαλος.
Αγρυπνίες, ακολουθίες, εσπερινοί, κηρύγματα, κατηχητικα, ομιλίες, ημερίδες, ανυστακτο ενδιαφέρον γιά την περίσωσι και την αξιοποίησι των περιουσιακών στοιχείων της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητης και Ρεντίνης, είναι μεσα στα αμεσα ενδιαφέροντά του και στις αμεσες δραστηριοτητες του.
Ευχομεθα και το πιστευουμε ότι η Επισκοπη Λαγκαδα είναι απο τις τυχερες επισκοπες γιατι εχουν εναν τετοιο δραστηριο και ικανο επισκοπο, που θα σεμνυνη και θα δοξαση τον τοπον και την περιοχη προς δοξαν του εν Τριαδι Θεου και της Αγιας Του Εκκλησιας.
Αυτες τις μέρες η Ιερα μητροπολις Λαγκαδα διοργανώνει εορταστικες εκδηλωσεις και ημερίδα προς τιμην της Αγίας Νεομαρτυρας Κυρανας εξ Οσσης της Θαυματουργου.
Αυριο Κυριακη της Αποκρεω πρωϊ στον ναο της Αγιας θα εχει αρχιερατικο συλλειτουργο το δε βραδυ της Κυριακης Ιερα Αρχιερατικη Αγρυπνια.
Την Δευτερα το πρωϊ στην αιθουσα του δημοτικου σχολειου Οσσας Λαγκαδα, θα αρχισει στις 10-13,30 ημεριδα προς τιμην της Αγιας Κυρανας με χαιρετισμους του μητροπολιτου κ. Ιωαννου και του μητροπολιτου Θεσσαλονικης κ. Ανθιμου και ομιλητας τους αρχιμ. Νικ. Σκρέτταν, Λεκτορα Τρυφωνα Τσομπανη και Καθηγητη Σωτ. Μπαλατσουκα.

Και μία ωραία συμμαρτυρία

Του ιατρου Ιωαννου Μ.

Το πλήρες πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Αγίας Κυράννας

http://www.imlagada.gr/UsersFiles/ΤΕΛΙΚΟ1%20διπτιχο1.pdf

Δραστήριος ο νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης, κ.κ. Ιωάννης (Τασσιάς) προσέγγισε αμέσως τους κατοίκους της νέας Μητροπόλεώς του, αφού διαθέτει το χάρισμα της επικοινωνίας και την εμπειρία του ποιμαντορικού έργου, ως πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης επί πολλά έτη. Στη Θεσσαλονίκη είχε ιδρύσει συσσίτια απόρων και κατάστημα δωρεάν παροχής ενδυμάτων σε πτωχούς, ανακαίνισε την Ι.Μ. Αγ.Θεοδώρας, Αγ.Δημητρίου, ανήγειρε τον Ι.Ν. Αγ, Κυρίλλου και Μεθοδίου. Διαθέτει το χάρισμα του θείου κηρύγματος, την ευφράδεια του λόγου αλλά και είναι καταρτισμένος με τις θεολογικές και παιδαγωγικές γνώσεις, πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, παιδαγωγικής Ακαδημίας, Διδάκτωρ Θεολογικής Ακαδημίας. Καλλίφωνος και ηδύφθογγος, επιστήμων γνώστης της Βυζαντινής Μουσικής, ψάλλει αρίστως, βυζαντινοπρεπώς, μετά ευλαβείας, κατανοητώς και επιμελώς. Τον διακρίνει και η μεγαλοπρέπεια αλλά και ιεροπρέπεια και ευλάβεια στα περί την λειτουργικήν τάξιν. Τις μίτρες, χρυσά άμφια κ.λπ. τα εννοεί ως αρμόζοντα στο αξίωμα και στην ιεροπρέπεια του επισκόπου, κατά την τάξιν της Εκκλησίας, ενώ γενικά είναι λιτός και απλούς. Είναι προσιτός σε όλους, και αν μπορεί να βοηθήσει σε πνευματικά και υλικά ζητήματα, δεν αδιαφορεί αλλά το πράττει χωρίς επίδειξι και δημοσιότητα. Στα του δόγματος αμετακίνητος στην πατρώα Ορθόδοξη πίστη. Διατηρεί άριστες σχέσεις με όλους τους κύκλους κληρικών, επισκόπων, Ορθοδόξων Εκκλησιών, Πατριαρχείων. Εννοεί ότι η εκκλησία έχει και επί κοινωνικών και επί εθνικών θεμάτων. Χειροτόνησε αρκετά πνευματικά του τέκνα, ώστε να καλύφθούν αρκετές εκ των κενών ενοριακών θέσεων εφημερίων της Ι.Μητροπόλεως Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης. Σε ελάχιστο χρόνο ανέδειξε πλην του καθαρά πνευματικού, και πολλά άλλα έργα, ιδρύματα, σχολές, το βήμα του Απ.Παύλου, το ίδρυμα της Αγ.Κυράννας, σχολή Βυζαντινής μουσικής, βράβευση νέων, μουσείο λαϊκής παράδοσης και πολιτισμού, ίδρυση νέων ενοριών (Ανθούπολη), παιδικό σταθμό, σχολή γονέων, ενισχυτικά μαθήματα σε μαθητές (φροντιστήρια), εξέδωσε το περιοδικό "Ορθόδοξα μηνύματα", αναβάθμισε τον ιστότοπο της Ιεράς Μητροπόλεως, www.imlagada.gr αναβάθμισε το πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως, φρόντισε για την συντήρηση σταδιακά των παλαιών εικόνων των Ι.Ναών, ανακαίνισε το Επισκοπείο, ετοιμάζει Ορθόδοξη Ακαδημία.
Το δίπτυχο:
http://www.imlagada.gr/UsersFiles/admin/documents/Diptiha2010.pdf

Σεβασμιώτατε Άγιε Επίσκοπε Ιωάννη, Μητροπολίτα Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης δέεσθε υπερ όλων ημών.


Μία ακόμα συμμαρτυρία ανωνύμου

επισκέπτου μας για τον ικανότατο

μητροπολιτη Λαγκαδα κ. Ιωαννη:


Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ικανότητος του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Λαγκαδά π.Ιωάννη να προσεγγίζη το ποίμνιο, είναι το εξής: ¨Οταν θεμελιώθηκε ο Ι.Ν. Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου, στην νέα παραλία Θεσσαλονίκης, κάποιοι κάτοικοι των πολυκατοικιών που έχαναν μέρος της θέας προς τη θάλασσα, αντέδρασαν δυναμικά, με συγκέντρωση, μαύρα πανιά στις πολυκατοικίες κ.λπ.

Όταν όμως με τη βοήθεια του Θεού άρχισε να λειτουργή ο Ι.Ναός, η ικανότητα του π.Ιωάννη να προσεγγίζη το λαό αλλά και το ανυπόκριτο ενδιαφέρον του για το ποίμνιο και τις ανάγκες του, πνευματικές, ποιμαντικές, λειτουργικές, υλικές, ιατρικές, εξομολογήσεως, εξορκισμών, υποστήριξης νέων, απόρων, πολυτεκνικών, και μονογονεϊκών οικογενειών, έφεραν όλους αυτούς που αρχικά αντέδρασαν, μέσα στην Εκκλησία, ενεργά μέλη επιτροπών και κύκλων του Ναού, προσφέροντας και σημαντική συνεισφορά με τους άλλους συνενορίτες για την αποπεράτωση και αγιογράφηση του Ι.Ναού. Παράλληλα ο π.Ιωάννης ήταν υπεύθυνος του γραφείου Νεότητας της Ι.Μητροπόλεως και αργότερα μέγας πρωτοσύγκελλος. Σαν ηγούμενος της Ι.Μονής Αγ.Θεοδώρας, ενήργησε για την ανέγερση νέων πτερύγων, υπογείου με τα αρχαιολογικά ευρήματα, αναδεικνύοντας την Ι. Μονή στη σημερινή της μορφή.

Δικό του έργο και η "Χριστιανική Καταφυγή", όπου βρίσκουν πνευματική καταφυγή νέοι της Θεσσαλονίκης, με δωρεάν μαθήματα, κατηχητικών, ξένων γλωσσών, μουσικών οργάνων και "δυτικής" μουσικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας, βυζαντινής μουσικής και παραδοσιακών οργάνων, θεατρικού τμήματος, εκδρομών, ομιλιών και κύκλων για φοιτητές, για ενήλικες κ.λπ.

Το φιλανθρωπικό έργο, μέγα. Ποιος ζήτησε τη βοήθεια του π.Ιωάννη και εκείνος την ατνήθηκε; Από τον όρθρο μέχρ το μεσονυκτικό, πότε στα Γραφεία της Ι.Μητροπόλεως, πότε στην Ι.Μονή, πότε στον Ι.Ναό, οι έχοντες ανάγκη πετραχηλίου και χρημάτων, ευχών και τροφών, ενθάρρυνσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενίσχυσης και παραπομπής σε κοινωνικές υπηρεσίες η ιατρούς δωρεάν, εύρεσης εργασίας και πνευματικής φύσεως ερωτήσεων, όλοι μα όλοι εύρισκαν στοργή και φροντίσα υπό την πνευματική σκέπη του πατρός Ιωάννη, του παπα-Γιάννη όπως τον αποκαλούσε ο ευγνωμονών λαός που έπινε νερό στην υγειά του.
Μουσικολογιώτατος! Αριστος στην ψαλτική τέχνη, καλλικέλαδος, κατανοητός στην άρθρωση, με χάρισμα στην φωνή από τον Θεό. Το "Θεοτόκε Παρθένε" που έψαλλε ως Πρωτοσύγκελλος με το ασύρματο μικρόφωνο στις εορτές, παρουσία Αρχιερέων, είναι σημείο αναφοράς μεταξύ ιεροψαλτών!

Ήδη, η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης στέρησε από τη Θεσσαλονίκη τον πατέρα Ιωάννη. Τον έχασε η Θεσσαλονίκη, τον κέρδισαν οι πόλεις, κωμοπόλοεις και χωριά της επισκοπής του. Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, οδήγησε την μητρόπολή του να ακούγεται στο πανελλήνιο κάθε μέρα και περισσότερο λόγω των πολλών δραστηριοτήτων και έργων που συντελούνται σε αυτή, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου. Οι άριστες σχέσεις με τις τοπικές αρχές, τον Στρατό, τη Νομαρχία, και το ενδιαφρον ήδη για τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, τον κατέστησαν από τις πρώτες μέρες αγαπητό στο ποίμνιο και όπου χοροστατεί, συντελείται το αδιαχώρητο, με πλειοψηφία νέων. που τον εκτίμησαν, από την πρώτη στιγμή, χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την υποδοχή του, την πάνδημη, στη νέα ιερά μητρόπολη Λαγκαδά, τον συνόδευαν νέοι του συλλόγου μοτοσυκλετιστών Λαγκαδά. Εκτός των έργων που ήδη αναφέρθηκαν, θελιώθηκε και ιερός ναός στα Λουτρά Λαγκαδά κ.ά.
Στην πρώτη του ως επισκόπου συλλειτουργία με τον αγιο Θεσσαλονίκης Άνθιμο, αμέσως προ της επίσημης ενθρονίσεώς του, στον Ι.Ν. Αναλήψεως Θεσσαλονίκης, ο Θεσ/κης Άνθιμος προσφωνώντας τον, είπε ότι η Μητρόπολη Λαγκαδά είναι πολύ μικρή για το ανάστημα και τις ικανότητες του π.Ιωάννη. Ας τον έχη ο Θεός καλά, να ποιμαίνει το ποίμνιο του Θεού οδηγώντας το στη σωτηρία. Και ας έχουν επιτυχία οι εκδηλώσεις και η ημερίδα προς τιμήν της Νεομάρτυρος της Όσσας, της Αγίας Κυράννας.

10 σχόλια:

  1. Το πλήρες πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Αγίας Κυράννας

    http://www.imlagada.gr/UsersFiles/ΤΕΛΙΚΟ1%20διπτιχο1.pdf

    Δραστήριος ο νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης, κ.κ. Ιωάννης (Τασσιάς) προσέγγισε αμέσως τους κατοίκους της νέας Μητροπόλεώς του, αφού διαθέτει το χάρισμα της επικοινωνίας και την εμπειρία του ποιμαντορικού έργου, ως πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης επί πολλά έτη. Στη Θεσσαλονίκη είχε ιδρύσει συσσίτια απόρων και κατάστημα δωρεάν παροχής ενδυμάτων σε πτωχούς, ανακαίνισε την Ι.Μ. Αγ.Θεοδώρας, Αγ.Δημητρίου, ανήγειρε τον Ι.Ν. Αγ, Κυρίλλου και Μεθοδίου. Διαθέτει το χάρισμα του θείου κηρύγματος, την ευφράδεια του λόγου αλλά και είναι καταρτισμένος με τις θεολογικές και παιδαγωγικές γνώσεις, πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, παιδαγωγικής Ακαδημίας, Διδάκτωρ Θεολογικής Ακαδημίας. Καλλίφωνος και ηδύφθογγος, επιστήμων γνώστης της Βυζαντινής Μουσικής, ψάλλει αρίστως, βυζαντινοπρεπώς, μετά ευλαβείας, κατανοητώς και επιμελώς. Τον διακρίνει και η μεγαλοπρέπεια αλλά και ιεροπρέπεια και ευλάβεια στα περί την λειτουργικήν τάξιν. Τις μίτρες, χρυσά άμφια κ.λπ. τα εννοεί ως αρμόζοντα στο αξίωμα και στην ιεροπρέπεια του επισκόπου, κατά την τάξιν της Εκκλησίας, ενώ γενικά είναι λιτός και απλούς. Είναι προσιτός σε όλους, και αν μπορεί να βοηθήσει σε πνευματικά και υλικά ζητήματα, δεν αδιαφορεί αλλά το πράττει χωρίς επίδειξι και δημοσιότητα. Στα του δόγματος αμετακίνητος στην πατρώα Ορθόδοξη πίστη. Διατηρεί άριστες σχέσεις με όλους τους κύκλους κληρικών, επισκόπων, Ορθοδόξων Εκκλησιών, Πατριαρχείων. Εννοεί ότι η εκκλησία έχει και επί κοινωνικών και επί εθνικών θεμάτων. Χειροτόνησε αρκετά πνευματικά του τέκνα, ώστε να καλύφθούν αρκετές εκ των κενών ενοριακών θέσεων εφημερίων της Ι.Μητροπόλεως Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης. Σε ελάχιστο χρόνο ανέδειξε πλην του καθαρά πνευματικού, και πολλά άλλα έργα, ιδρύματα, σχολές, το βήμα του Απ.Παύλου, το ίδρυμα της Αγ.Κυράννας, σχολή Βυζαντινής μουσικής, βράβευση νέων, μουσείο λαϊκής παράδοσης και πολιτισμού, ίδρυση νέων ενοριών (Ανθούπολη), παιδικό σταθμό, σχολή γονέων, ενισχυτικά μαθήματα σε μαθητές (φροντιστήρια), εξέδωσε το περιοδικό "Ορθόδοξα μηνύματα", αναβάθμισε τον ιστότοπο της Ιεράς Μητροπόλεως, www.imlagada.gr αναβάθμισε το πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως, φρόντισε για την συντήρηση σταδιακά των παλαιών εικόνων των Ι.Ναών, ανακαίνισε το Επισκοπείο, ετοιμάζει Ορθόδοξη Ακαδημία.

    Το δίπτυχο:

    http://www.imlagada.gr/UsersFiles/admin/documents/Diptiha2010.pdf

    Σεβασμιώτατε Άγιε Επίσκοπε Ιωάννη, Μητροπολίτα Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης δέεσθε υπερ όλων ημών.

    Ιωάννης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ικανότητος του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Λαγκαδά π.Ιωάννη να προσεγγίζη το ποίμνιο, είναι το εξής: ¨Οταν θεμελιώθηκε ο Ι.Ν. Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου, στην νέα παραλία Θεσσαλονίκης, κάποιοι κάτοικοι των πολυκατοικιών που έχαναν μέρος της θέας προς τη θάλασσα, αντέδρασαν δυναμικά, με συγκέντρωση, μαύρα πανιά στις πολυκατοικίες κ.λπ.

    Όταν όμως με τη βοήθεια του Θεού άρχισε να λειτουργή ο Ι.Ναός, η ικανότητα του π.Ιωάννη να προσεγγίζη το λαό αλλά και το ανυπόκριτο ενδιαφέρον του για το ποίμνιο και τις ανάγκες του, πνευματικές, ποιμαντικές, λειτουργικές, υλικές, ιατρικές, εξομολογήσεως, εξορκισμών, υποστήριξης νέων, απόρων, πολυτεκνικών, και μονογονεϊκών οικογενειών, έφεραν όλους αυτούς που αρχικά αντέδρασαν, μέσα στην Εκκλησία, ενεργά μέλη επιτροπών και κύκλων του Ναού, προσφέροντας και σημαντική συνεισφορά με τους άλλους συνενορίτες για την αποπεράτωση και αγιογράφηση του Ι.Ναού. Παράλληλα ο π.Ιωάννης ήταν υπεύθυνος του γραφείου Νεότητας της Ι.Μητροπόλεως και αργότερα μέγας πρωτοσύγκελλος. Σαν ηγούμενος της Ι.Μονής Αγ.Θεοδώρας, ενήργησε για την ανέγερση νέων πτερύγων, υπογείου με τα αρχαιολογικά ευρήματα, αναδεικνύοντας την Ι. Μονή στη σημερινή της μορφή.

    Δικό του έργο και η "Χριστιανική Καταφυγή", όπου βρίσκουν πνευματική καταφυγή νέοι της Θεσσαλονίκης, με δωρεάν μαθήματα, κατηχητικών, ξένων γλωσσών, μουσικών οργάνων και "δυτικής" μουσικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας, βυζαντινής μουσικής και παραδοσιακών οργάνων, θεατρικού τμήματος, εκδρομών, ομιλιών και κύκλων για φοιτητές, για ενήλικες κ.λπ.

    Το φιλανθρωπικό έργο, μέγα. Ποιος ζήτησε τη βοήθεια του π.Ιωάννη και εκείνος την ατνήθηκε; Από τον όρθρο μέχρ το μεσονυκτικό, πότε στα Γραφεία της Ι.Μητροπόλεως, πότε στην Ι.Μονή, πότε στον Ι.Ναό, οι έχοντες ανάγκη πετραχηλίου και χρημάτων, ευχών και τροφών, ενθάρρυνσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενίσχυσης και παραπομπής σε κοινωνικές υπηρεσίες η ιατρούς δωρεάν, εύρεσης εργασίας και πνευματικής φύσεως ερωτήσεων, όλοι μα όλοι εύρισκαν στοργή και φροντίσα υπό την πνευματική σκέπη του πατρός Ιωάννη, του παπα-Γιάννη όπως τον αποκαλούσε ο ευγνωμονών λαός που έπινε νερό στην υγειά του.
    Μουσικολογιώτατος! Αριστος στην ψαλτική τέχνη, καλλικέλαδος, κατανοητός στην άρθρωση, με χάρισμα στην φωνή από τον Θεό. Το "Θεοτόκε Παρθένε" που έψαλλε ως Πρωτοσύγκελλος με το ασύρματο μικρόφωνο στις εορτές, παρουσία Αρχιερέων, είναι σημείο αναφοράς μεταξύ ιεροψαλτών!

    Ήδη, η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης στέρησε από τη Θεσσαλονίκη τον πατέρα Ιωάννη. Τον έχασε η Θεσσαλονίκη, τον κέρδισαν οι πόλεις, κωμοπόλοεις και χωριά της επισκοπής του. Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, οδήγησε την μητρόπολή του να ακούγεται στο πανελλήνιο κάθε μέρα και περισσότερο λόγω των πολλών δραστηριοτήτων και έργων που συντελούνται σε αυτή, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου. Οι άριστες σχέσεις με τις τοπικές αρχές, τον Στρατό, τη Νομαρχία, και το ενδιαφρον ήδη για τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, τον κατέστησαν από τις πρώτες μέρες αγαπητό στο ποίμνιο και όπου χοροστατεί, συντελείται το αδιαχώρητο, με πλειοψηφία νέων. που τον εκτίμησαν, από την πρώτη στιγμή, χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την υποδοχή του, την πάνδημη, στη νέα ιερά μητρόπολη Λαγκαδά, τον συνόδευαν νέοι του συλλόγου μοτοσυκλετιστών Λαγκαδά. Εκτός των έργων που ήδη αναφέρθηκαν, θελιώθηκε και ιερός ναός στα Λουτρά Λαγκαδά κ.ά.
    Στην πρώτη του ως επισκόπου συλλειτουργία με τον αγιο Θεσσαλονίκης Άνθιμο, αμέσως προ της επίσημης ενθρονίσεώς του, στον Ι.Ν. Αναλήψεως Θεσσαλονίκης, ο Θεσ/κης Άνθιμος προσφωνώντας τον, είπε ότι η Μητρόπολη Λαγκαδά είναι πολύ μικρή για το ανάστημα και τις ικανότητες του π.Ιωάννη. Ας τον έχη ο Θεός καλά, να ποιμαίνει το ποίμνιο του Θεού οδηγώντας το στη σωτηρία. Και ας έχουν επιτυχία οι εκδηλώσεις και η ημερίδα προς τιμήν της Νεομάρτυρος της Όσσας, της Αγίας Κυράννας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αβαφερθήκατε στην "ψαλτική" ικανότητα του Σεβασμιωτάτου. Έχετε απόλυτο δίκιο, δεν περνάει απαρατήρητη όχι μόνο από τους ειδικούς αλλά και από όσους έχουν "μουσικό αυτί" και κάποιες γνώσεις μουσικής. Αν ήτο ιεροψάλτης, θα είχε ξεπεράσει τη φήμη των Περιστέρη, Βασιλικού, Χατζημάρκου, Καραμάνη, Ταλιαδώρου και θα κονταροχτυπιοταν με τη φήμη του Κωνσταντίνου Πρίγγου. Το πράγμα έχει την εξήγησή του, όχι μόνο εσπούδασε την βυζαντινή μουσική, αλλά "διήλθε" και από αναλόγια ως ιεροψάλτης λαϊκός, ο σεβασμιώτατος π.Ιωάννης Τασσιάς. Αλλά κυρίως ο Θεός του χάρισε ως ταλέντο την καταλληλη τεχνική και φωνή! Ήτο μελετητής του Καραμάνη, του Κ.Πρίγγου και άλλων διδασκάλων, του Ταλιαδώρου και των Πατριαρχικών και των Αγιορειτών ιεροψαλτών. Στους ιερούς Ναούς που ιερουργούσε ως αρχιμανδρίτης ο π.Ιωάννης, οι ψάλτες, ακόμη και μερικοί από τα μεγαθήρια που προαναφέραμε, "ίδρωναν" σε ευγενή άμιλλα μουσικής υψηλής τέχνης, και συνήθως ήσαν αδικημένοι, διότι και αν ήσαν άριστοι, το ενδιαφέρον του εκκλησιάσματος το αποσπούσε η μελωδική ψαλτική ικανότητα του Πρωτοσυγκέλλου.

    Σε χρόνους ανύποπτους, δηλ. προτού να εκλεγή Μητροπολίτης ο σεβασμιώτατος π.Ιωάννης, σε ιστοσελίδες και forums ιεροψαλτών, το φαινόμενο π.Ιωάννης είχε αναδειχθή, με κάποιους να διαμαρτύρονται "μα δεν είναι ιεροψάλτης, κληρικός είναι" γιατί τον συμπεριλαμβάνετε μεταξύ των ψαλτών!

    http://analogion.com/forum/showthread.php?t=2580

    Στην ανωτέρω διεύθυνση, σε φόρουμ ιεροψαλτικό, εκτός των σχολίων, υπάρχουν και δείγματα ηχογραφημένων στιγμιοτύπων ψαλτικής ικανότητος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, από την εποχή που ήταν Πρωτοσύγκελλος. Δεν μπορεί να θεωρηθή δηλ. "λιβάνισμα" δεσπότου, αλλά έκφραση εκτίμησης ιεροψαλτών προς ταλαντούχο ομότεχνό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην οδό Ολύμπου 64 , γωνία με Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη, λειτουργεί η "μπουτίκ" των φτωχών.

    Βασισμένη σε μια ιδέα του τ. πρωτοσύγκελλου της Ι.Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης π. Ιωάννη Τασσιά (νυν Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης) ξεκίνησε αυτή η πρωτοποριακή ιδέα:
    Πρόκειται για το μόνο κατάστημα στην αγορά της Θεσαλονίκης, με ποικιλία ενδυμάτων που έχει απολέσει τον εμπορικό του χαρακτήρα και δεν διαθέτει ούτε ταμειακή μηχανή, παρόλο που λειτουργεί με ωράριο αγοράς σε νευραλγικό σημείο της πόλης.

    Το κατάστημα λειτουργεί 9-1 κάθε πρωί -και Σάββατο- και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή απόγευμα 5-7.

    Για να μπορέσει κάποιος να προμηθευτεί ρούχα ή αξεσουάρ από το ιδιότυπο αυτό κατάστημα, δεν έχει παρά να πάει σε οποιονδήποτε Δήμο ή Ναό και να συμπληρώσει το όνομά του σε μια ειδική φόρμα, χωρίς να αναφέρει κανένα άλλο στοιχείο. Στη συνέχεια επιδεικνύει την «αίτηση» αυτή στον εθελοντή της μπουτίκ και παίρνει όσα ρούχα έχει ανάγκη.

    Όσοι θέλετε να προσφέρετε ρούχα:

    Τα προσφερόμενα είδη μπορεί να είναι και ελαφρώς μεταχειρισμένα: όλοι μπορούν να πάνε όσα ρούχα δεν χρειάζονται πια, παπούτσια, πετσέτες, σεντόνια, κουβέρτες κλπ, φτάνει να είναι πλυμένα και σιδερωμένα. Αντί να τα βάλετε στη ντουλάπα σας, τα πηγαίνετε εκεί!
    Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 231856

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στοιχεία εκ της πνευματικής εν γένει δραστηριότητος του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κ.κ.Ιωάννου:

    Συνέγραψε ἄρθρα, μελέτες, βιβλία θεολογικοῦ περιεχομένου.
    Ἔργα του:
    «Ὁ Ἅγιος Δημήτριος»,
    «Ἡ Βασιλικὴ τοῦ Ἁγίου Δημητρίου»,
    «Ὁ Ἅγιος Γεώργιος»,
    «Ὁ Ναὸς τοῦ Ἁγίου Γεωργίου-Ροτόντα»,
    «Ἡ Μονὴ Λατόμου»,
    «Ἡ Ἱερὰ Μονὴ Ἁγίας Θεοδώρας»,
    «Ἡ Ἐκκλησία ὡς Κοινωνία τῶν Ἁγίων»,
    «Τὸ νόημα καὶ τὸ περιεχόμενο τῶν ἑορτῶν εἰς τὴν Παλαιὰν Διαθήκην»,
    «Αἱ ἐξορίαι τοῦ Μεγάλου Ἀθανασίου»,
    «Ὁ 59ος ψαλμὸς κατὰ τὸν Ἅγιον Μάξιμον τὸν Ὁμολογητήν»,
    «Τὰ Ἁγιάσματα τῆς Θεσσαλονίκης»
    Τελευταίο βιβλίο που συνέγραψε: "Τυπολογία και προτυπώσεις των μυστηρίων της Εκκλησίας στην Παλαιά Διαθήκη" 2011.

    Ἐπεμελήθη τῶν ἐκδόσεων:
    -Διτόμου Ἁγιολογίου Θεσσαλονίκης.
    -Ἱερὰ Ἀκολουθία Ἀγίων Κυρίλλου καὶ Μεθοδίου.
    -Βίος καὶ Ἱερὰ Ἀκολουθία τῆς Ὁσίας Μητρὸς ἡμῶν Θεοδώρας τῆς Μυροβλύτιδος.
    -Βίος καὶ Ἱερὰ Ἀκολουθία τοῦ Ὁσίου Πατρὸς ἡμῶν Δαυΐδ τοῦ ἐν Θεσσαλονίκῃ.
    -Ὑμνολογικὸν Λειμωνάριον Ἁγίου Δημητρίου.
    -Ἅπαντα εἰς τὸν Ἅγιον Δημήτριον κατὰ τὴν μεσοβυζαντινὴν περίοδον «Συμεὼν Πασχαλίδη».
    -Σὲ ὑπέρμαχον ἡ οἰκουμένη (Ἐπετειακὴ ἔκδοσις Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Δημητρίου).
    -Ἐπεσκέψατο ἡμᾶς ( Ἐπετειακὴ ἔκδοσις Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀναφερομένη εἰς τὰς Πατριαρχικὰς ἐπισκέψεις)

    -Διευθυντής παιδαγωγικών κατασκηνώσεων ΠΙΚΠΑ εις Αγίαν Τριάδα Θεσσαλονίκης.
    -Προεδρεύων κατόπιν αναθέσεως του Παναγιωτάτου Μητροπολιτου Θεσσαλονίκης:
    -Απὸ τοῦ ἔτους 1992 μέχρι τοῦ ἔτους 2004 εἰς τὸ Παπάφειον Ὀρφανοτροφεῖον
    -Απὸ τοῦ ἔτους 1994 μέχρι τοῦ ἔτους 2004 εἰς τὸ Χαρίσειον Γηροκομεῖον,
    -Εἰς τὸ πνευματικοφιλανθρωπικὸν Ἵδρυμα Πάντων τῶν Ἁγίων τῶν ἐν Θεσσαλονίκῃ,
    -Εἰς τὴν Σχολικὴν Ἐφορείαν τῆς Ἀνωτέρας Ἐκκλησιαστικῆς Σχολῆς,
    -Εἰς τὸ Συμβούλιον τῆς Σχολῆς Βυζαντινῆς Μουσικῆς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης
    -Εἰς τὸ Κοινωφελὲς Ἵδρυμα Παπαδημοπούλου.

    -Ἔλαβε μέρος διὰ εἰσηγήσεων εἰς Θεολογικὰ Συνέδρια.
    -Ἐπὶ εἰκοσαετίαν παρουσίασε ραδιοφωνικὰς καὶ τηλεοπτικὰς ἐκπομπὰς ἐποικοδομητικοῦ καὶ ὁμολογιακοῦ περιεχομένου τῆς Ὀρθοδόξου Πίστεως.

    -Επισκέπτης καθηγητὴς εἰς τὴν Θεολογικὴν Ἀκαδημίαν Οὔζγκοροντ τῆς Οὐκρανίας.
    -Ἐπεμελήθη τῆς συγκροτήσεως καὶ λειτουργίας τμήματος διδασκαλίας τῆς ἑλληνικῆς γλώσσης εἰς τὴν ἐν λόγῳ Θεολογικὴν Σχολήν. Εἰς τὴν προσπάθειαν αὐτὴν οὐσιαστικὸν ρόλον διεδραμάτισε ὁ καθηγητὴς Ἰωάννης Καζάζης τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς τοῦ Α.Π.Θ., μέσω τοῦ προγράμματος «Ἰάσων».

    -Ἐδίδαξεν ὡς καθηγητὴς εἰς τὴν Ἀνωτέραν Ἐκκλησιαστικὴν Σχολὴν Θεσσαλονίκης
    -Επραγματοποίησεν σειρὰ διαλέξεων ἁγιολογικοῦ περιεχομένου καὶ ἐνδιαφέροντος πέραν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης καὶ εἰς ἄλλας Ἱερὰς Μητροπόλεις.
    - Ἐπὶ 18 ἔτη διηύθυνεν τὴν σειρὰν διαλέξεων «Ἀκαδημαϊκοὶ Διάλογοι» εἰς τὴν αἴθουσαν τελετῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

    -Τὸ 1994 ἱδρύει Ἱερὸν Ἡσυχαστήριον τῶν Ἁγίων Κυρίλλου καὶ Μεθοδίου.
    -Ὑπηρετεῖ μέχρι καὶ σήμερον ὡς Διευθυντὴς τοῦ Κέντρου Ὀρθοδόξου Ἁγιολογίας ὑπὸ τὴν Προεδρίαν τοῦ Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ἀνθίμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από το Συναξάριον,

    ΑΓΙΑ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΚΥΡΑΝΝΑ

    Ἡ Ἁγία Νεομάρτυς Κυράννα γεννήθηκε στὸ χωριὸ Ἀβυσσώκα ἢ Βυρσόκα, στὴ σημερινὴ Ὄσσα τῆς Θεσσαλονίκης, ἀπὸ γονεῖς εὐσεβεῖς καὶ φιλόθεους. Στὸ Μαρτύριό της ἀναφέρεται, ὅτι ἦταν ἐξαιρετικὰ ὄμορφη. Αὐτὴ ἡ ἐξωτερικὴ ὀμορφιὰ τῆς Κυράννας, ποὺ δὲν ἦταν τίποτε ἄλλο ἀπὸ τὸ ἀντικατόπτρισμα τῆς ἐσωτερικῆς της ὡραιότητας, ἀποτέλεσε καὶ τὴν ἀφορμὴ γιὰ νά ὁδηγηθεῖ στὸ μαρτύριο, καθὼς κάποιος γενίτσαρος, εἰσπράκτορας τῶν φόρων στὸ χωριὸ τῆς Κυράννας, ποὺ τὴν ἐρωτεύθηκε, προσπάθησε ἐπανειλημμένα μὲ κολακεῖες καὶ δῶρα νὰ τὴν ἑλκύσει καὶ νὰ τὴν πείσει νὰ ἀλλαξοπιστήσει, γιὰ νὰ τὴν νυμφευθεῖ.

    Ἐπειδὴ ὅμως ἡ Κυράννα δὲν ἀποδεχόταν οὔτε τὶς κολακεῖες, οὔτε πολὺ περισσότερο τὰ δῶρα τοῦ Τούρκου, αὐτὸς νομίζοντας ὅτι θὰ τὴν κάμψει μὲ τὸν φόβο, ἄρχισε νὰ τὴν ἀπειλεῖ ὅτι θὰ τὴν βασανίσει σκληρὰ καὶ τέλος θὰ τὴν θανατώσει, ἐὰν δὲν ὑποχωρήσει καὶ δὲν ἀρνηθεῖ τὴν πίστη της. Ἀλλὰ οὔτε αὐτὰ τὰ μέσα ἔφεραν τὸ ποθητὸ ἀποτέλεσμα γιὰ τὸν γενίτσαρο. Τότε τὴν ὁδήγησε βίαια στὸν κριτὴ τῆς Θεσσαλονίκης καὶ ψευδομαρτύρησε ἐναντίων της, ὅτι τοῦ εἶχε δηλώσει ὅτι θὰ ἀλλαξοπιστήσει γιὰ νὰ τὴ νυμφευθεῖ, ἀλλὰ τελικὰ δὲν τήρησε τὴν ὑπόσχεσή της. Ἡ Ἁγία Κυράννα μὲ πνευματικὴ ἀνδρεία ὁμολόγησε τὴν πίστη της στὸν Χριστό. Ἔτσι οἱ Τοῦρκοι τὴν ὁδήγησαν στὴ φυλακή.

    Ὁ γενίτσαρος, ποὺ τὴν ὁδήγησε στὸν κριτή, ζήτησε καὶ ἔλαβε τὴν ἄδεια τοῦ Ἀλῆ Ἐφέντη, μπέη τοῦ κάστρου τῆς Θεσσαλονίκης, νὰ ἐπισκέπτεται τὴν Ἁγία στὴ φυλακή, ὅπου προσπαθοῦσε μὲ κολακεῖες ἀλλὰ καὶ βασανιστήρια νὰ τὴν μεταπείσει. Ὅταν ἔφυγε αὐτός, συνέχιζε τὰ βασανιστήρια ὁ δεσμοφύλακας, τὸν ὁποῖο ἔλεγχαν γιὰ τὴν σκληρότητά του, τόσο οἱ ὑπόλοιποι φυλακισμένοι, ὅσο καὶ κάποιος ἄλλος φύλακας Χριστιανός.

    Κάποια φορὰ ὁ γενίτσαρος ἐπισκέφθηκε καὶ πάλι τὴν Ἁγία στὴ φυλακὴ καὶ τὴν βασάνισε μέχρι θανάτου. Ὁ Χριστιανὸς φύλακας ἐπέπληξε τότε δριμύτατα τὸν δεσμοφύλακα καὶ τὸν ἀπείλησε ὅτι θὰ τὸν καταγγείλει στὸν πασᾶ, ἐπειδὴ ἐπέτρεπε νὰ εἰσέρχονται στὴ φυλακὴ παράνομα ἄνθρωποι ξένοι καὶ νὰ βασανίζουν τοὺς φυλακισμένους. Ἔτσι, ὅταν μετὰ ἀπὸ λίγο ὁ γενίτσαρος ξαναῆλθε στὴ φυλακή, φοβούμενος ὁ δεσμοφύλακας δὲν τοῦ ἐπέτρεψε τὴν εἴσοδο. Αὐτὸς τότε τὸν κατήγγειλε στὸν Ἀλῆ Ἐφέντη, ὁ ὁποῖος τὸν κάλεσε καὶ τὸν ἐπέπληξε, γιατί παράκουσε τὶς διαταγές του. Ὕστερα ἀπὸ αὐτὸ τὸ γεγονός, ὁ δεσμοφύλακας ἐπέστρεψε ὀργισμένος στὴ φυλακὴ καὶ ξέσπασε πάνω στὴν Ἁγία Κυράννα, τὴν ὁποία κρέμασε καὶ ἄρχισε νὰ χτυπᾶ ἀλύπητα. Μπροστὰ σὲ αὐτὸ τὸ θέαμα ὅλοι οἱ φυλακισμένοι, ἀκόμα καὶ οἱ Μωαμεθανοί, ἄρχισαν νά διαμαρτύρονται καὶ νὰ καταφέρονται ἐναντίων τοῦ δεσμοφύλακα, ὁ ὁποῖος ἄφησε τὴν Ἁγία κρεμασμένη καὶ ἔφυγε. Στὶς 28 Φεβρουαρίου τοῦ 1751.

    Κατὰ τὶς πρῶτες πρωινὲς ὧρες ἕνα θεῖο φῶς κάλυψε ξαφνικὰ τὸ σῶμα τῆς Ἁγίας Κυράννας, ἡ ὁποία ἄφηνε τὴν τελευταία της πνοὴ καὶ ὕστερα ἐξαπλώθηκε σὲ ὅλη τὴν φυλακή. Μπροστὰ σὲ αὐτὸ τὸ θαῦμα οἱ Χριστιανοὶ εὐχαριστοῦσαν τὸν Κύριο, ἐνῷ οἱ Μωαμεθανοὶ νόμιζαν ὅτι ἦταν φωτιὰ καὶ τρομοκρατήθηκαν.

    Ὁ Χριστιανὸς φύλακας, ὁ ὁποῖος πῆγε νὰ κατεβάσει τὴν κρεμασμένη Ἁγία, τὴ βρῆκε νεκρή. Στὸ μεταξὺ τὸ φῶς εἶχε ὑποχωρήσει, ἀλλὰ παρέμενε σὲ ὅλο τὸν χῶρο μία ἄρρητη εὐωδία. Ὁ φύλακας τότε, περιποιήθηκε τὸ ἱερὸ λείψανο τῆς Μάρτυρος, τὸ ὁποῖο τὴν ἑπόμενη ἡμέρα παρέλαβαν οἱ Χριστιανοὶ καὶ τὸ ἐνταφίασαν ἔξω ἀπὸ τηνΘεσσαλονίκη. Στὸ Συναξάρι τῆς Νεομάρτυρος ἀναφέρεται ὅτι τὸ σκήνωμα τῆς Ἁγίας ἐνταφιάσθηκε «ἔξω τῆς πόλεως, ἐκεῖ ὅπου ἐνταφιάζονται καὶ τῶν λοιπῶν Χριστιανῶν τὰ λείψανα», δηλαδὴ στὸ κοιμητήριο τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εντός του συντόμου χρονικού διαστήματος της αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, ποιμενάρχου και πνευματικού ημών πατρός Κυρίου Ιωάννου, πλήθη πιστών εκ Βορείου Ελλάδος, άτινα δοθείσης ευκαιρίας προστρέχουν σε ιερά προσκυνήματα, είχαν την ευκαιρία άνευ μεταβάσεως εις Λέσβον ή εις Αίγιναν, να τιμήσουν δια της αποδιδομένης εις το πρόσωπον των αγίων τιμής και προσκυνήσεως, τα ιερά λείψανα των νεοφανών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης τα οποία μετεφέρθησαν εκ Λέσβου εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν Λαγκαδά, εις δε ετέραν ευκαιρίαν και το ιερόν λείψανον του Αγίου Νεκταρίου, το οποίον τη ευγενεί φροντίδι του Μητροπολίτου Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης, παρετέθη προς τιμητικόν προσκύνημα, εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν Αγ.Παρασκευής Λαγκαδά, δια πρώτην φοράν εξελθόν της Αιγίνης.

    Ιδιαιτέρα μνεία εγένετο δια την εκ του, σύνεγγυς του Λαγκαδά, Θεσσαλονίκης, καταγωγήν του νεοφανούς αγίου της Λέσβου, Νικολάου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 260 έτη ( 1751-2011)
    από το σεπτόν μαρτύριον
    της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυράννης.

    Επετειακαί Λειτουργικαί και Εόρτιοι εκδηλώσεις
    Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά,Λητής και Ρεντίνης.

    ΚΥΡΙΑΚΗ 27-2-2011

    Με αρχιερατικό συλλείτουργο ξεκίνησε την Κυριακή 27-2-2011 το διήμερο λατρευτικών και εόρτιων εκδηλώσεων προς τιμής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυράννης.
    Το πρωί χοροστάτησε και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και της Ιεράς Λιτανείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλλίπων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκόπιος. Μαζί του συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ.κ. Νικόδημος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων , Θερμών κ.κ. Δημήτριος και ο σεπτός ποιμενάρχης μας μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμίωτατος μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος όπου και ανάλυσε τους πέντε λόγους περί της παρουσίας των νεομαρτύρων στην ζωή της εκκλησίας και του έθνους κατά τον άγιο Νικόδημο.

    Κατόπιν ο ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης στην αντιφώνηση του απηύθηνε επίκαιρους λόγους και ευχαριστίες προς τους παρισταμένους αρχιερείς, τον κλήρο και τον λαό.

    Παρέστησαν ακόμη ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας κ. Παν. Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, και αντιπροσωπία των μαθητών του σχολειού της περιοχής καθώς και ο πρόεδρος της δημοκρατικής αναγέννησης και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Στ. Παπαθεμελής ο οποίος και κατάγεται από την Όσσα.

    Οι εόρτιες εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 27-2-2011, με τον μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό και την Ιερά Αγρυπνία που τελέσθησαν προς τιμήν της Αγίας Κυράννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 260 έτη ( 1751-2011)
    από το σεπτόν μαρτύριον
    της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυράννης.

    Επετειακαί Λειτουργικαί και Εόρτιοι εκδηλώσεις
    Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά,Λητής και Ρεντίνης.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 28-2-2011

    Τη Δευτέρα 28-2-2011 ολοκληρώθηκε το διήμερο λατρευτικών και εόρτιων εκδηλώσεων προς τιμήν της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυράννης, με την Επιστημονική θεολογική –Αγιολογική Ημερίδα με θέμα τα
    « 260 έτη από το μαρτύριο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυράννης ».

    Η επιστημονική θεολογική-αγιολογική ημερίδα έλαβε χώρα στην πατρίδα της Αγίας, την Όσσα, επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 260 ετών από του σεπτού μαρτυρίου της (1751 - 2011).

    Τον Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εξεπροσώπησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος ο οποίος ανέγνωσε το σεπτό πατριαρχικό μήνυμα προς την ημερίδα, και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδος, τονίζοντας τη σημασία της αγιοσύνης και των προσώπων των αγίων νεομαρτύρων, για την εποχή τους και για την εποχή μας.

    Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’ και την Ιερά Σύνοδο εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, ο οποίος ανέγνωσε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.

    Παρέστησαν, επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Νικόδημος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων και Θερμών κ.κ. Δημήτριος, καθώς και καθηγητές. Επίσης, πλήθος καθηγητών πανεπιστημίου, κληρικών, εκπαιδευτικών και λαού.

    Την ημερίδα άνοιξε η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης με ύμνους από την ακολουθία της αγίας Κυράννης.

    Χαιρετισμούς, εναρκτικούς και ληκτικούς, απεύθυνε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο και εμπνευστής των εορτίων εκδηλώσεων και οργανωτής αυτών καθώς και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Χαριτωνίδης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Λαγκαδά.

    Το επιστημονικό τμήμα των εισηγήσεων της ημερίδός « Η Αγίας Νεομάρτυς Κυράννα. 260 έτη από το μαρτύριο της » κάλυψαν, με την έμπειρη προεδρεία του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. καθ. Μιχαήλ Τρίτου, οι καθηγητές Αρχίμ. Νικόδημος Σκρέττας, με θέμα « Νεομάρτυρες και σύγχρονος κόσμος», κ. Τρύφων Τσομπάνης με θέμα «Ασματικές Ακολουθίες εις την μνήμην της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης» και ο κ. Σωτήριος Μπαλατσούκας με θέμα
    « Νεομαρτυρολογικά. Αναφορές εις τον Βίον της Αγίας Κυράννης».

    Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις που απηύθηνε το κοινό προς τους ομιλητές της ημερίδος σχετικές με τα θέματα τα οποία εκείνοι κάλυψαν.

    ΤΩ ΘΕΩ ΔΟΞΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ολα καλά και ωραία γιά τον μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Ιωάννη.
    Αλλά τον θέλουμε να ευαισθητοποιηθή και στα ζητήματα της Πίστεως.
    Δεν είναι δυνατόν να θεάται απαθώς εναν ορθόδοξο επίσκοπο, έστω και άλλης Εκκλησίας, να μεταβαίνη στην Εβραϊκή Χάβρα και να ανάβη τις εβραϊκές λυχνίες ή ο ίδιος επίσκοπος να κάνη αρτοκλασία μαζί με έναν Καρδινάλιο και ο π. Ιωάννης να μήν βγάζη άχνα.
    Οχι. Τους θέλουμε πιό ευαίσθητους σε αυτά τα ζητήματα.\
    Αν αύριο κληθή να αντιπροσωπεύση την Εκκλησία της Ελλάδος σε ένα πανορθόδοξο συνέδριο πως θα συμπροσευχηθή με αυτόν τον μειοδότη επίσκοπο~
    Γι αυτό παρακαλούμε τον π. Ιωάννη να δώση το δημόσιο παρόν του ορθοδόξου επισκόπου.
    Εχουμε απογοητευθέι από όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου