Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Τρίτη Επιστολή προς Οδυσσέα
Αγαπητέ Οδυσσέα,

Η απάντησή σου, που ανάρτησες σήμερα 16 Φεβρουαρίου 2009,
με έκανε να «ξεκαρδιστώ» στα γέλια! Είσαι όντως αμίμητος!

Ομιλείς «περί πάντων και πασών», «περί ανέμων και υδάτων»,
όχι όμως και «περί του ενός», «ου έστιν χρεία», δηλ. περί αυτών για τα οποία συνεχώς σε ερωτώ από τις 2.2.2009, με την πρώτη δημοσίευσή μου.
Η «οφειλόμενη δεύτερη απάντησή» σου, με περίτεχνες «σάλτσες», σε εκθέτει ανεπανόρθωτα, γιατί δείχνει πόσο γυμνός από επιχειρήματα είσαι!

1. Προτού επικεντρωθώ στην ουσία της ανταπάντησής μου, που είναι η άρνησή σου να απαντήσεις στο ερώτημά μου, θα σου πω μερικά πράγματα, αν και δεν προσδοκώ πλέον να σε βοηθήσω να «έλθης εις εαυτόν»! Γέλασα, λοιπόν, με την «οφειλόμενη απάντησή» σου, γιατί :

α. Γράφεις ότι «οσοι διαβασαν την απαντησι μου ειπαν ότι ήταν τετραγωνικη, πληρης και αρκουντως τεκμηριωμενη και ήταν αυτή ακριβως που επρεπε να γραφη ως απαντησι στα γραφομενα σου χωρις κενα και επί όλων των σημειων»!
Φαίνεται, ότι όσοι σου είπαν τα πιο πάνω δεν διαθέτουν την ... κοινή λογική!


β. Γράφεις ότι «και στην νεα σου ανταπαντησι αποφευγεις και παλι να απαντησης σε όλα τα σημεια και απαντας μόνον επιλεκτικα. Π.χ. περί Ρωμανιδη και Σωτηροπουλου δεν λες τιποτα, ενώ εδώ το ζήτημα είναι πολύ σοβαρο»!
Αυτό, που κάνεις εσύ, κατηγορείς εμένα; Εγώ σου έθεσα το ερώτημα και σου ζήτησα να απαντήσεις. Και εσύ, αντί απάντησης απλώνεσαι σε άλλα ζητήματα, τα οποία δεν με αφορούν! Δεν το καταλαβαίνεις αυτό; Τι με ενδιαφέρει εμένα τι έκανε ο ένας ή ο άλλος; Εσύ, «ηλικίαν έχεις», ερώτησέ τους.


γ. Γράφεις, ότι «Δεν είναι καθολου μα καθολου αθωος ο μητροπολιτης που εξ ιδιας πρωτοβουλιας απαγορευει στον Νικολαο Σωτηροπουλο να ομιλει σε ναους της μητροπολεως Ναυπακτου. Και όχι μόνον.
Ο κ. Σωτηροπουλος συνδεονταν στενα με τον μακαριστο αρχιμανδριτη Αρσενιο Κομπουγια και όταν επισκεπτοταν την μονη Γοργοϋπηκοου στη Ναυπακτο εκει παντοτε ομιλουσε. Μέχρι και την τελευταια ημερα που μετετεθη ο προηγούμενος μητροπολιτης ο Αλεξανδρος.
Ο νέος μητροπολιτης Ναυπακτου Ιεροθεος, όταν το πληροφορηθηκε αυτό, ρητα, επιτακτικα και κατηγορηματικα τον απαγορευσε, δια του π. Αρσενιου, να ομιλη ακόμα και εκει. Γιατι αραγε;»
Και, που θέλεις να ξέρω εγώ, αν ο Σεβ. Ναυπάκτου Ιερόθεος, απαγόρευσε στον αγαπητό θεολόγο Νικ. Σωτηρόπουλο να ομιλεί στη Μητρόπολή του, τη στιγμή κατά την οποία ο προκάτοχός του Μητροπολίτης, του το επέτρεπε;
Νομίζω, Οδυσσέα, ότι ως εντρυφής στα κανονικά ζητήματα, γνωρίζεις, ότι μία οποιαδήποτε άδεια κάποιου προηγουμένου επισκόπου, ισχύει ενόσω αυτός είναι ο ποιμένας της επισκοπής αυτής. Μετά το θάνατο αυτού, απαιτείται καθένας που χρειάζεται μια τέτοια άδεια, πρέπει να τη ζητήσει από τον νέο ποιμενάρχη. Ζήτησε ποτέ την άδεια αυτή ο Ν. Σ. ;
Εσύ, τι λες; Είναι αποκλειστικό δικαίωμα κάθε επισκόπου να κρίνει εάν πρέπει να χορηγεί άδεια του σε οποιονδήποτε λαϊκό να κηρύττει στα όρια της επισκοπής του; Σε σένα, ο άγιος Ναυπάκτου χορήγησε άδεια να κηρύττεις στην επισκοπή του;

δ. Γράφεις: «ο κ. Σωτηροπουλος επεδειξε φιλαδελφα αισθηματα στον μητροπολιτη Ιεροθεο ακόμα και από την ημερα της ενθρονισης του, στην οποια ήταν παρων. Αλλά και μετεπειτα, όπως εμαθα, συνεφαγον μαζι και επανειλημενα»!

Αλήθεια; Επιδαψίλευσε αυτές τις «τιμές» ο Ν.Σ. στον Σεβ. Ιερόθεο;
Έ, τότε, έχεις δίκηο, είναι, όπως γράφεις, «εμπαθής» ο δεσπότης! (Εδώ γελάμε)!!!

ε. Γράφεις: «Δυστυχως, ο π. Ιεροθεος είναι ένας από τους σφοδρους διωκτες του. Γιατί αραγε; Μήπως μπορεις εσυ να δωσης καποια ερμηνεια του πραγματος; Υποθετω - προσεξε, υποθετω λέγω- ότι είναι δυο οι λογοι....»!

Είναι ο Σεβ. Ιερόθεος, κατά σε φίλε Οδυσσέα, «σφοδρός διώκτης» του θεολόγου Ν.Σ. επειδή, όπως καταλαβαίνω από όσα γράφεις, απαιτεί όσοι θέλουν να κηρύττουν στη Μητρόπολή του, να ζητούν την άδεια του;
Αυτός είναι ο «σφοδρός διωγμός» του αγαπητού Ν.Σ. από το δεσπότη;

στ. Γράφεις: «Ο πρωτος λογος είναι ασφαλως για να μην δυσαρεστηση τον «πατερουλη του» πατριαρχη Βαρθολομαιο τον οποίο καλεσε με μεγάλη τιμη, χαρα και αγαλλιασι να επισκεφθη την μητροπολι της Ναυπακτου. ....
Επλεξε μεγάλα εγκωμια στον αιρεσιαρχη Βαρθολομαιο και τον υπερυψωσε μεχρις εβδομου Ουρανου που, μας αναγκασε «να πεσουμε από τα συννεφα»Δεν διαβασες τα κείμενα της υποδοχης; Θελεις να τα αναλυσουμε, λεξι προς λεξι; Και σε ποιον επλεξε τα εγκωμια; Στον Ουνιτη Πατριαρχη που σερνει δεσμια την Ορθοδοξια στην αγκαλη του του πολυαιρεσιαρχου Παπα. Κατά τα αλλα ο μητροπολιτης Ιεροθεος γραφει- ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ Ο ΓΕΝΝΑΙΟΣ!!!!-σωρεια αρθρων κατά του Παπισμού. Πες μου, αγαπητε Αθανασιε, πως δικαιολογειται αυτή η τακτικη; Δεν αποτελεί τακτικη …σχιζοφρενειας;»

Κάτι ξέρεις εσύ, αγαπητέ Οδυσσέα, από ... τακτικές «σχιζοφρένειας»!
Τις έχουμε απαριθμήσει άλλες φορές προηγουμένως!

ζ. Γράφεις: «Η μηπως βλεπεις κανενα επισκοπο σημερα, να ομοιαζει με τον ιερον Χρυσοστομον; Εγώ τουλαχιστον γνωρίζω ότι στην νεωτερη εκκλησιαστικη μας ιστορία, μονο ένας Αυγουστινος Καντιωτης υπηρξε η παραφωνια και ομοιαζει προς τους Πατερες».

Αυτό, που γράφεις, δεν είναι για γέλια, όπως τα πιο πάνω, αλλά για κλάματα! Δυστυχώς, ο Σεβ. Αυγουστίνος είναι μόνο ένας! Και ξέρεις πόσο τον αγαπώ, τον σέβομαι και τον εκτιμώ. Είναι όντως μέγας!
Θα πώς όμως κάτι, που το ξαναέγραψα. Δεν πήγε όμως ο Σεβ. στο κακόδοξο Φανάρι, επί ημερών Δημητρίου, που διακήρυξε ότι ακολουθεί τη γραμμή του Αθηναγόρα;

η. Και το πλέον αμίμητο!
Γράφεις: «Οσον αφορα το κειμενο που εγραφη για τον μητροπολιτη Ναυπακτου Ιεροθεο, οφειλω να διευκρινισω ότι η πατροτητα του δεν είναι ιδικη μου αλλα εκλεκτου συνεργατου μου»!!!

Μας «δουλεύεις», αγαπητέ Οδυσσέα; Μέχρι τώρα, τους επαίνους σου για τον σεβ. Ιερόθεο, τους παρουσίαζες, ως δικούς σου! Και σε επαινέσαμε για την αμεροληψία σου αυτή! Τώρα, μας λες, ότι άλλος έγραψε τα λόγια αυτά, ενώ εσύ τα θεωρείς υπερβολικά, και ότι «μερικα σημεια περιεχουν καποιες αληθειες περί του προσωπου του»!!!
Αυτή τη δημοσιογραφική δεοντολογία ακολουθούν οι δημοσιογράφοι, όπως λες ότι είσαι, αγαπητέ Οδυσσέα;
Και κάτι άλλο; Φοβάμαι, μήπως αύριο ισχυρισθείς, ότι και τα όσα έγραψες στις «οφειλόμενες απαντήσεις» σου, τις έγραψες όχι εσύ, αλλά κάποιος άλλος! Εκτός και πράγματι τις έγραψε, οπότε είσαι υποχρεωμένος να το ομολογήσεις από τώρα! Να γιατί είσαι αμίμητος, φίλε μου!!!


2. Τώρα, ας προχωρήσουμε στα σοβαρά, σε μερικές άλλες παρατηρήσεις:

α. Γράφεις: «Φιλτατε Αθανασιε. Νομιζω ότι θα επρεπε να ριψης όλα τα βελη σου, και να εισαι ατεγκτος και αυστηροτατος κριτης και επικριτης του φιλου σου μητροπολιτου Ναυπακτου Ιεροθεου.
Αν θελεις και εσυ για να εισαι συνεπης, εν λογοις και εν εργοις, θα επρεπε να φθασης μέχρι διακοπης κάθε κοινωνιας και κάθε επικοινωνιας μαζι του».

Είναι φανερό, ότι η στάση μου στο ζήτημα της αποτείχισης είναι διαμετρικά αντίθετη με τη στάση του Σεβ. Ιεροθέου. Πού είδες όμως εσύ ότι την θεωρώ «ανεκτή»;
Μου καταλογίζεις ευθύνη γιατί δεν εξαπολύω μύδρους εναντίον του;
΄Όχι, φίλε Οδυσσέα! Δεν το έκανα αυτό, ούτε θα το κάνω, ενόσω ο Σεβ. Ιερόθεος δεν λέει άλλα, και άλλα να κάνει! Δεν λέει π.χ. αποτειχιστείτε σεις, ενώ αυτός δεν θα αποτειχίζεται, όπως κάνεις εσύ! Αν το έκανε αυτό, θα τον επέκρινα! Τώρα ο άνθρωπος αυτός είναι συνεπής προς τον εαυτό του, όσο και αν διαφωνώ εγώ. Είναι δικαίωμά του να πιστεύει ό,τι θέλει. Έχει το δικαίωμα της πλάνης. Δεν είναι όμως υποκριτής και Φαρισαίος, όπως όσοι άλλα λένε και άλλα πιστεύουν! Πιστεύω, πως είναι τίμιος και θα βρει κάποια μέρα το δρόμο του!
Ύστερα, ο σεβ. Ιερόθεος αυτά που λέει, είναι μεστά πατερικής θεολογίας, που δεν ξέρω πόσοι άλλοι σήμερα τα λέγουν. Ασφαλώς, διαφωνώ με τη μη αποτείχισή του, αλλά δεν υπάρχουν σήμερα πολλοί «Ιερόθεοι»!
Ενώ, από «Οδυσσείς», και μάλιστα «πολυμήχανους», είναι γεμάτος ο κόσμος!

β. Γράφεις: «Αν θελεις και εσυ για να εισαι συνεπης, εν λογοις και εν εργοις, θα επρεπε να φθασης μέχρι διακοπης κάθε κοινωνιας και κάθε επικοινωνιας μαζι του»!!!

Πολύ «ακριβολόγος» είσαι για τους άλλους, αγαπητέ μου! ΄Εδώ, έχω επικοινωνία μαζί σου, που, με τα όσα δημοσίευσες προ καιρού σε βάρος της Πανάχραντης Μητέρας του Κυρίου μας, του είπα ότι «αυτοκτόνησες», χωρίς ποτέ να τα ανακαλέσεις ή τα όσα υποστηρίζεις για τη μη αποτείχισή σου, και δεν θα έχω με τον Σεβασμιώτατο;

γ. Γράφεις ακόμα: «Η ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΙ είναι το οραμα και η ανεκπληρωτη ακόμα άγια επιθυμια. Θαρθη η ωρα, αδελφε Αθανασιε. Να, πλησιαζει ο καιρος. Το οραμα θα εκπληρωθη»!!

Πότε; ΄Οταν θα φύγεις από τον κόσμο αυτό; Κι’ αν φύγεις, το οποίο απεύχομαι με όλη την καρδιά μου, σήμερα, αυτή τη στιγμή; Θέλεις να κριθείς από τον Κύριο, ως αιρετικός, ως Λατινόφρονας, δηλ. με τους Λατίνους; Θέλεις; Τι αναμένεις τότε;»Ιδού, νυν καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού νυν ημέρα σωτηρίας»!
Η ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ δεν είναι όραμα. Είναι εντολή Θεού!

δ. Γράφεις: «Οδευουμε ολοταχως προς τον θανατον, και τι απολογησομεθα;»

Τι «απολογησόμεθα, Οδυσσέα; Εσύ, μεν για την Πίστη σου και εγώ για τα έργα μου! Ο Θεός ας γίνει ίλεώς μας!


3. Τέλος, Φίλε Οδυσσέα, κλείνω την Επιστολή αυτή, με τη διαπίστωση:


Πάλι, για πολλοστή φορά, δεν απάντησες στο ερώτημά μου, γιατί ζητάς από τους άλλους να αποτειχιστούν, εσύ όμως μένεις προσκολλημένος στην Εκκλησία των Λατινοφρόνων του Νέου Ημερολογίου.
Τουλάχιστον, άλλαξε την επωνυμία του blog σου και μη το λες «αποτείχιση»! Βγάλε και τα φοβερά λόγια του αγίου Γερμανού:

"Εξορκίζω όλους τους λαϊκούς, όσοι είστε γνήσια τέκνα της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, να φεύγετε ολοταχώς από τους ιερείς που υπέπεσαν στην υποταγή στους Λατίνους, και μήτε σε εκκλησία να συγκεντρώνεστε μαζί τους, μήτε να παίρνετε οποιαδήποτε ευλογία από τα χέρια τους.
Είναι καλύτερα να προσεύχεσθε στο Θεό στα σπίτια σας μόνοι, παρά να συγκεντρώνεσθε στην εκκλησία μαζί με τους Λατινόφρονες.
Ει’ δ’ άλλως, θα υποστήτε την ίδια κόλασι μ’ αυτούς".!!!!!

«Ο Θεός ου μυκτηρίζεται» (Γαλ. 6, 7), φίλε Οδυσσέα!

Δεν θέλεις να αποτειχιστείς; Δικαίωμά σου! Μη
συνιστάς όμως στους άλλους να κάνουν αυτό, που πρώτα εσύ ο
ίδιος δεν κάνεις!
Αυτό λέγεται φαρισαϊσμός. Ο Κύριος είπε, ότι
οι Φαρισαίοι «λέγουσι και ου ποιούσι» (Ματθ. 23, 3)!

Και το χειρότερο, μην προσπαθείς να δικαιολογήσεις
την αντορθόδοξη στάση σου με αστείες υπεκφυγές!
Ο Κύριος λέγει: «Έστω ο λόγος υμών ναι ναι, ου ού.
το δε περισσόν τούτων εκ του πονηρού εστιν» (Ματθ. 5, 37)!

Με αγάπη Χριστού


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ

Θεολόγος,επίτιμος δικηγόρος
τηλ. 6948274019

57 σχόλια:

  1. Ακης είπε...
    Παιδια προτείνεται καποιο φορουμ για να συζητησουμε με τον κο Σακαρελλο,εγω δεν ειμαι γραμμένος σε καποιο.
    Ειμαι ο αποστολεας που εστειλε το μυνημα στις
    [4 Φεβρουάριος 2009 9:18 μμ]
    απο βιασυνη δεν εγραψα ονομα.
    Αν μπορειται κ Σακαρελλο απαντηστε μου στο μυνημα μου γιατι με απασχολει σοβαρα.
    Το ξανααντιγραφω:Σας ευχαριστω πολυ.
    Καλησπερα,συγχαρητηρια για την ιστοσελιδα.Σημερα την ανακαλυψα και ειναι παρα πολυ ενδιαφερουσα.
    Καλα τα λεει ο κος Σακαρελλος,σωστα τα λετε παιδια,ομως λυσεις δεν δινετε.
    Εμεις που ειμαστε στο Νεο Ημερ που στο καλο θα ξερουμε σε ποιον πνευματικο θα παμε?Με ολο αυτο το μπερδεμα που μνημονευουν τον Βαρθολομαιο?
    Στην Εκκλησια γνωριζουμε οτι αιωνες τωρα υπηρχαν και καποιοι αρχιερεις κτλ που πεσαν σε αιρεση.Και η Εκκλησια καποιους απο αυτους ανα τους αιωνες τους ανεχοταν μεχρι να φυγουν για να μην υπαρξει κινδυνος να γινει σχισμα και διαιρεση.
    Δυστηχως εγινε οτι εγινε με το ημερολογιο.
    Εχει δικιο ο κος Σακαρελλος που μιλα για αποτειχηση διοτι αυτο διδασκουν οι πατερες,ομως σχετικα με τον βαρθολομαιο μηπως απο πλευρα της Εκκλησιας υπαρχει καποια ανοχη μεχρι να φυγει?
    Γινόμαστε κι εμείς "δοχεία αιρέσεως" που ειμαστε στο Ν Ημερολογιο? Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, η Εκκλησία πολλές φορές θα γινόταν αιρετική (πράγμα άτοπο), γιατί πολλές φορές (και για πολλές δεκαετίες) στην ιστορία επικράτησαν αιρετικοί πατριάρχες, τους οποίους οι σωστοί επίσκοποι δεν ήταν εφικτό να καθαιρέσουν και τους "ανέχονταν έως καιρού" όχι γιατί τους χαρίζονταν, αλλά χάριν της ενότητας της Εκκλησίας (κίνδυνος σχίσματος).
    Αν γινομαστε,τοτε που θα παμε,στο Παλαιο Ημερολογιο?Που σημερα εχει χωρισθει σε ενα σωρο παραταξεις?
    Αν το παλαιο ημερολογιο ηταν του Θεου,δεν θα ηταν ολοι ενωμενοι σε μια Εκκλησια?
    Διοτι σε αυτα τα αδερφια μας συνεβει οτι συνεβει και με τις αιρεσεις που αποκοπηκαν,προς θεου δεν τους λεω αιρεση,αλλα διαιρεθηκανε οπως και οι αιρεσεις αφου αποκοπηκαν απο την Εκκλησια.
    Δεν θα ηταν ποιο σωστο να μεναν μεσα στην Εκκλησια και να ειχανε αποτειχηση?
    Ετσι που παμε σημερα?
    Στο Νεο ο αρχιεπισκοπος μνημονευει τον Βαρθολομαιο,αρα ολοι ειμαστε δοχεια αιρεσεως.
    Στο παλιο εχουν χωρισθει σε ενα σωρο παραταξεις,υπαρχει διχονεια,σε καποιους ακροτητες κτλ
    Τι κανουμε λοιπον εμεις οι Χριστιανοι?Με ποιο μερος παμε?
    Αν μπορει να μας απαντησει ο κος Σακαρελλος.
    Ευχαριστω πολυ
    Ακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α. ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ , είπε...

    Μιά απάντηση στον ΄Ακη:
    Σήμερα, Αγαπητέ ΄Ακη, 16.2. 2009 είδα την ανάρτησή σου. Είδα, ότι ζητάς να σου απαντήσω στα ερωτήματά σου. Σου λέγω, με κάθε συντομία τα εξής:
    1. Θα ήταν ευχής έργον να βρίσκονταν ένα Φόρουμ να φιλοξενήσειελεύθερα ένα τέτοιο διάλογο.
    2. ΄Εχεις δίκηο για τους πνευματικούς. Είναι δυσεύρετοι αυτοί οι πνευματικοί, που ξέρουν να θεραπεύουν τον άνθρωπο. Δεν μπορώ να δώσω σ' αυτό το ζήτημα καμιά συμβουλή.'Αλλοίμονο στους σημερινούς πνευματικούς, όυ δεν μπορούν να θεραπεύουν!
    3. Είναι λάθος, ότι η Εκκλησία ανέχονταν αιρετικούς επισκόπους.Η Εκκλησία έκανε ό,τι μπορούσε να τους διώξει απότο σώμα της.Και δεν ήταν πάντα εύκολο αυτό.
    4. Οι Πατέρες δεν επιτρέπουν περιθώρια ανοχής στον οιοδήποτε αιρετικό, ή τους κοινωνούντας με αυτό. Επιτάσσουν πάραυτα αποτείχιση.
    5. Βεβαίως,όσοι ακολουθούν το Νέο Ημερολόγιο και κοινωνούν με τον Βαρθολομαίο γίνονται, όως λές, "δοχεία αιρέσεως"! Μιά λύση υπάρχει, η αποτείχιση!
    6. Η Εκκλησία, ποτέ δεν χαρίστηκε στους αιρετικούς Πατριάρχες κλπ. για να μη γίνει σχίσμα.(΄Ισως να υπήρξε κάποτε κάποια ανοχή της για λόγους ανωτέρας βίας, αλλ'αυτό είναι άλλο ζήτημα.
    7. Οι Πατέρες δεν μιλάνε, να γίνη κάποιος Παλαιοημερολογίτης. Αυτό που λένε είναι να αποτειχισθή κάθε πιστός από τους αιρετικο΄θυς ποιμένες του, που δεν είναι Εκκλησία.
    8. Η Εκκλησία του Χριστού είναι Μία και ακολουθεί το Παλαιό, όπως το ακολουθθούσε πάντα. Το ότι μερικοίαποσχίστηκαν από αυτή και σχημάτισαν τις κατάκριτες παρατάξεις τους, δεν φαινόμενο τωρινό. Πάντα υπήρχαν σχισματικοί στην Εκκλησία. Εξάλλου τα σχίσματα στο Παλαιό, τα προκάλεσαν οι Νεοημερολογίτες!
    9. Οιπραγματικοί Παλαιοημερολογίτες είναι ενωμένοι σε μια Εκκλησία. Αν ψάξει κανένας θα την βρεί. Δεν είναι έργο δικό μου να την δείξω.
    10. Σε καμιά περίπτωση, δεν θα ήταν ποτέ καλύτερο να έμεναν στην αιρετική Εκκλησία του Νέου, γιά να την επαναφέρουν στον σωστό δρόμο.Μά τέτοια λύση θα την χαίρονταν ο διάβολος και οι αιρετικοί. Οι Πατέρες παραγγέλλουν να φεύγουμε αμέσως την αίρεση και τους αιρετικούς ποιμένες.
    11. Ρωτας που πάμε σήμερα:Η απάντηση είναι απλή. Οι αιρετικοί πορεύονται στην απώλεια της ψυχής τους, λόγω της κακοδοξίας τους, οι δε Ορθόδοξοι, οι οποίοι υποτίθεται εχουν την ορθή πίστη,θα κινδυνεύσουν τη σωτηρία τους μόνο αν τα έργα τους δεν είναι όπως θέλει ο Θεός.
    12. Ρωτάς τι θα κάνουμε εμείς οι Χρστιανοί, με ποιό μέροςθα πάμε"; Θα πάμε με το μέρος του Χριστού, που απαιτεί Ορθή Πίστη και Ορθά έργα. Θα ακούσουμε τους Πατέρες, που είναι το στόμα των Πατέρων!
    Αυτά επί του παρόντος. Και έχει ο Θεός!
    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωστε Σακαρελο στους παλαιοημ,ερολογιτας υπαρχει μια Εκκλησια; Αληθεια;
    Χιλια σχισμστα θελεις να πης;
    Σχισματα τυχοδιωκτων παπαδων και δεσποταδων αγραμματων και αστοιχειωτων;
    Που βρισκονται και δεν φαινονται ολοι αυτοι;
    Υπαρχουν;
    Μονον σας ρουφαν το αιμα εσας τους αφελεις λαϊκους.
    Ξυπνηστε και διωξτε τους απο πανω σας αυτους τους κομπογιαννιτες.
    Εξ αιτιας τους βλασφημειται το ονομα του Θεου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ φίλε Οδυσσέα, μετά την ανάγνωση του εξαιρετικού βιβλίου του κ. Σακαρέλλου, με τίτλο το Ημερολογιακό, δίνονται στον κάθε διστακτικό και προβληματισμένο ορθόδοξο, όλα εκείνα τα στοιχεία πατερικά και θεολογικά, που εξανεμίζουν τα ψευδοεφευρούμενα επιχειρήματα των καινοτομόύντων.
    Ομως αναρωτιέμαι.
    Χρειάζονται ενδελεχείς και τεκμηριωμένες
    πνευματικά και ιστορικά αναλύσεις, για να συνταχθούμε στο αυτονόητο;
    Υπάρχει χρεία μελετών για να επαναπροσδιορίσουμε τις ορθόδοξες θέσεις, που με αυτές πορεύτηκε η εν Χριστώ εκκλησία επί 1924 έτη;
    Δεν υπάρχει κανένα σημείο αντιλεγόμενο, επειδή για όλα φρόντισαν οι Αγιοι στύλοι της Ορθοδοξίας μας και Θεοφόροι Πατέρες και οι Αγιες Οικουμενικοί Σύνοδοι.
    Οι φωστήρες αυτοί, εδογμάτισαν και κανόνισαν, έτσι ώστε η Εκκλησία των αισθητών, η στρατευομένη επί της γής Νύμφη του Χριστού μας, να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία μυστικής κοινωνίας, μεταξύ όλων των μελών του πληρώματός της αφ' ενός,και με την θριαμβεύουσα Εκκλησία των κεκοιμημένων Αγίων, που επί tαις μνείαις τους αναπαύεται ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο..εν Αγίοις αναπαυόμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναί, κύριε ανωνυμολιβελλογράφε, που διαφωνείς και υβρίζεις για το ότι οι αποτειχισμένοι αποτελούν την Εκκλησία του Χριστού και όχι συ ο αιρετικός παπόφρονας. Αποκάλυψε πρώτα το πραγματικό όνομά σου και θα τύχεις της δεουσας απάντησης. Δεν είναι ανδρεία το να κρύβεσαι κάτω από τον πέπλο της ανωνυμίας και να βρίζεις.

    Βεβαίως,όσοι ακολουθούν το Νέο και "κοινωνούν" με τον Βαρθολομαίο, έχουν κάθε δικαίωμα σ΄ αυτό. ΄Εχουν το δικαίωμα, κατά τη γνώμη μας, πλανώμενοι να νομίζουν ότι αυτοί είναι η Εκκλησία του Χριστού. Σέβομαι την άποψή τους αυτή, καίτοι διαφωνώ. Απαιτώ όμως να σεβαστούν και αυτοί την άποψη ημών των αποτειχισμένων, ότι εμείς είμαστε η Εκκήσία του Χριστού, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνουν απόλυτα οι Πατέρες της Εκκλησίας! Προχώρα, λοιπόν, στην αποκάλυψή σου!... Και οψόμεθα!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μεγάλη ιδέα έχετε για τον εαυτό σας παλαιομερολογίτες. Μόνο εκκλησία δεν είστε. Μαζέματα είστε και προτεστάντες είστε.
    Ολοι σας θα πάτε στην Κόλασι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι την έκανες την ιστοσελίδα σου Οδυσσέα;
    Γιατί φιλοξενείς μέσα όλα αυτλα τα όντα;
    Και περνούν τις βλακώδεις ιδέες τους;
    Μήπως είσαι κι εσύ κρυφοπασλαιομερολογίτης;
    Ντροπή σου ψευτοχριστιανέ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. νομιζω οτι ο ανωνυμος εχει ενα μικρο δικαιο κυριε Τσολογιαννη."δεν μπορειτε" να διαφημιζετε ενα αιρετικο βιβλιο οπως του κυριου Σακαρελου(ημερολογιακα).εκει μεσα γραφει οτι δεν ημαστε εκκλησια. οτι δεν εχουμε μυστηρια!!!μας θεωρει αβαπτιστους. μου το χει πει ο ιδιος. κυριε Σακαρελε παψτε να κανετε ζημια σε τοσο κοσμο.

    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΥΡΙΕΑ ΑΘΑΝΑΣΙΕ να γραφετε στο αρθρο σας περι αποτειχησεως, οτι το και αι πυλαι αδου ου κατησχισουσιν αυτης, δεν σημαινει οτι η εκκλησια δεν θα πεσει ποτε, και οτι χρειαζεται αγωνα, γιατι μπορει να εκληψει?αυτο ειναι αιρετικο κυριε Αθανασιε. Το λεει ο ιδιος ο Αγιος Νεκταριος εις την κατηχησιν του. στις πρωτες πρωτες σελιδες. οτι το αι πυλαι.... σημαινει οτι μεχρι της συντελιας θα υπαρχει εκκλησια.ας προσκηνυσουμε και ολοι τον παπα. εκκλησια ειναι ο Χριστος. συνελθετε κυριε Σακαρελο. υπαρχει και αιρεση εκ των δεξιων.

    συγχωρεστε με

    Παναγιωτης ιωαννινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ είπε...
    Κάποιος Ανώνυμος γράφει πιο πάνω τα εξής:
    «Μεγάλη ιδέα έχετε για τον εαυτό σας παλαιομερολογίτες. Μόνο εκκλησία δεν είστε. Μαζέματα είστε και προτεστάντες είστε.
    Ολοι σας θα πάτε στην Κόλασι.»!!!

    Του απαντώ: ΄Όποιος δεν έχει επιχειρήματα κρύβεται κάτω από πέπλο ανωνυμίας και ....... υβρίζει! Όπως, ο πιο πάνω ανώνυμος, o οποίος, γράφει ότι θα πάμε όλοι εμείς, οι αποτειχισμένοι, στην κόλαση! Εμείς πάντως, του ευχόμαστε να πάει στον.... Παράδεισο! Και εκεί να αξιώσει και μας τους ανάξιους, ν’ ανταμώσουμε και να τα ... λέμε! Αμήν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άλλος Ανώνυμος γράφει πιό πάνω...
    Τι την έκανες την ιστοσελίδα σου Οδυσσέα;
    Γιατί φιλοξενείς μέσα όλα αυτλα τα όντα;
    Και περνούν τις βλακώδεις ιδέες τους;
    Μήπως είσαι κι εσύ κρυφοπασλαιομερολογίτης;
    Ντροπή σου ψευτοχριστιανέ!!!!

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα βλέπεις, φίλε Οδυσσέα;Ο ανώνυμος αυτός είναι δικός σου, δηλ. Νεοημερολογίτης! Τι θέλεις και λες ότι είσαι φίλος μου, από παληά; Τι θέλεις και μιλάς για αποτείχιση και
    οργίζονται ορισμένοι; Καλά τα παθαίνεις! Τα ίδια τράβηξα και εγώ. Γιατί όπως ξέρεις μέχρι το 1990 ήμουν με το Νέο. Και αντίθετος με τους Παλαιοημερολογίτες(τους κακούς ΓΟΧ.-γιατί υπήρχαν και υπάρχουν και τέτοιοι!).
    Οδυσσέα, εκεί που είσαι, ήμουνα! Καιεδώ, που είμαι, θάρθης! Το πιστεύω αυτό, γιατί είσαι
    τίμιος άνθρωπος και ειλικρινής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νομιζω οτι το βιβλιο του κ. Σακαρελλου ειναι επιστημονικο, τεκμηριωμενο και εν πασι αξιολογο. Δεν λεει ο ανθρωπος οτι οι του νεου ημερ. ειναι αβαπτιστοι, οταν μιλαμε να μιλαμε με στοιχεια και οχι οτι μας κατεβαινει! Εχει μια συντριπτικη απαντηση στις ανοησιες του π.Ιωηλ Γιανν. για το παλαιο. Οποιος εχει τα..κοτσια ας κανει αναιρεση των επιχειρηματων του νεοεκδοθεντος αξιολογου πονηματος αυτου. Δεν χρειαζεται να υβριζουμε ουτε τον κ. Τσολογιαννη που και αυτος κανει τον αγωνα του, ουτε κανεναν. Ας καταθετουμε λογο τεκμηριωμενο και πατερικο. Οσον αφορα τον αγιο Ναυπακτου, ειθε να προχωρησει...στα εργα, δηλαδη στην αποτειχηση του λυκου του..εσβεσμενου Φαναριου, οπως συνιστουν και επιτασσουν μαλλιστα οι θεουμενοι πατερες μας, των οποιων την θεολογια τοσο ομορφα, κατανοητα, επιστημονικα και αριστα διατυπωνει στα ανεοαναλειπτα βιβλια του! καιρος πια για εργα, παρηθε ο καιρος του σιγαν! Ας προχωρησει, ας μπει μπροστα πια ενας επισκοπος, οχι στα ανωδυνα αλλα και στα επωδυνα! Μαζι με π. Μεταλληνο, π.Θ.Ζηση και αλλους κορυφαιους ας προχωρησει και ενας επισκοπος του αναστηματος του Ιεροθεου και ας διακοψει την κοινωνια με τον αρχιοικουμενιστη Βαρθολομαιο, οπως εκανε παλαια ο Αυγουστινος Φλωρινης. Αποφαση χρειαζεται! Τελος, ας μας φωτισει ολους ο ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΣ, παλαιους και νεους, τι αλλο να πει κανεις, οι καιροι χαλεποι, συνεση και φωτισμοσ μας χρειαζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ Κ. ΤΣΟΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΜΗΝ ΠΤΟΕΙΣΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΠΛΗΚΤΙΣΜΟ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΣΑΚΑΡΕΛΛΟ, ΝΑ ΜΗ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΩΣ ΕΚΕΙ, ΟΥΤΕ ΕΚΕΙΝΟΣ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΚΛΠ. ΑΛΛΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΑΣ, ΣΑΣ ΠΑΜΕ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με τον παληό μου φίλο Οδυσσέα Τσολογιάννη, δεν διαπληκτιζόμαστε! Απλά, κάνουμε διάλογο για θέματα Πίστεως,ίσως ενίοτε σε οξύ τόνο. Από τον διάλογο αυτό πιστεύω, ότι και οι δυό μας κάτι έχουμε να ωφεληθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κάτι για την Anny που παρασύρθηκε από τις παπικές κακοδοξίες. Δεν φταίει αυτή, αλλά οι κακόδοξοι Ορθόδοξοι που μας κατήχησαν με παπικά πρότυπα.
    Πρόκειται για τη στρατευόμενη Εκκλησία επί της Γης και τη θριαμβεύουσα εν ουρανοίς:
    Ο διαχωρισμός των πιστών σε «στρατευομένη εκκλησία» επί της γης και σε «θριαμβεύουσα εκκλησία» εν ουρανοίς είναι παπικής έμπνευσης, ενώ κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Επί της γης υπάρχουν άγιοι, οι οποίοι είναι στρατευμένοι και ταυτοχρόνως δοξάζονται, αλλά εις τους ουρανούς οι άγιοι είναι δοξασμένοι, αλλά ταυτοχρόνως στρατεύονται για εμάς, αφού επικαλούμεθα τις πρεσβείες τους. Εξ άλλου αν δεν υπάρχει αγιότητα επί της γης, δεν αποκτάται αυτόματα εν ουρανοίς, αλλά όσοι τουλάχιστον ξεκίνησαν την κάθαρση την ολοκληρώνουν κατά τον μέλλοντα αιώνα, σύμφωνα με τους αγίους Πατέρες (Γρηγόριο Νύσσης, Μάξιμο Ομολογητή, Συμεών νέο Θεολόγο, Γρηγόριο Παλαμά, Γρηγόριο Σιναϊτη κ.ά.).
    Αιρετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σχεικά με τη διδασκαλία των Γραφών, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
    Τα περί της διδασκαλίας των Γραφών διαλαμβάνουν κυρίως οι παρακάτω Κανόνες της Εκκλησίας: ιε΄ Αποστ. ιγ΄ της Δ΄, ιθ΄, ξδ΄ και ο΄ της Πενθ. και ιγ΄ της Αντιόχειας. Σύμφωνα με τους Κανόνες αυτούς, η διδασκαλία από την Αγία Γραφή, από τα Πατερικά Κείμενα ή από τους Όρους των Οικουμενικών Συνόδων γίνεται αποκλειστικά από τους Επισκόπους (ιθ΄ Πενθ.), οι οποίοι δύναται να μεταβιβάσουν το έργο της διδασκαλίας σε άλλον Κληρικό ανώτερο (Πρεσβύτερο, Διάκονο) ή κατώτερο (Υποδιάκονο, Αναγνώστη), ποτέ δε σε Λαϊκό (ξδ΄ Πενθ.) ή Γυναίκα (ο΄ Πενθ.).
    Επομένως, η διδασκαλία των Γραφών επιτρέπεται να γίνεται στην Εκκλησία (ή στην κατ’ οίκον Εκκλησία) μόνον από άνδρες και μόνον από Κληρικούς (με τον βαθμό του Αναγνώστη και πάνω). Δεν επιτρέπεται η διδασκαλία των Γραφών από άνδρες Λαϊκούς ή Γυναίκες στην Εκκλησία (ή την κατ’ οίκον Εκκλησία). Οι Κανόνες δεν αναγνωρίζουν την ιδιότητα του θεολόγου ή του ιεροκήρυκα.
    Σύμφωνα λοιπόν με τους παραπάνω Κανόνες, η δημόσια διδασκαλία (στην Εκκλησία) ή η ιδιωτική (στην κατ’ οίκον Εκκλησία) των Γραφών από Λαϊκό (σε Επισκοπή, όπου βεβαίως ανήκει ο Λαϊκός) απαγορεύεται, ο δε παραβαίνων τον Κανόνα (ξδ΄ Πενθ.) αφορίζεται, εάν δε είναι Κληρικός και διδάσκει άνευ αδείας του Επισκόπου καθαιρείται.
    Εάν η διδασκαλία αυτή υπό Κληρικού (τουλάχιστον Αναγνώστη) γίνει σε ετέρα Επισκοπή, άνευ αδείας του επιχώριου Επισκόπου, τότε υπάρχει η κανονική παρέκκλιση της Εισπήδησης, η οποία τιμωρείται με καθαίρεση (ιγ΄ Αντιόχειας).
    Ως εκ των ανωτέρω ερωτάται περί του κ. Ν.Σ.:
    1.- Κατέχει τουλάχιστον το βαθμό του Αναγνώστη;
    2.- Έλαβε άδεια διδασκαλίας των Γραφών από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στην περιοχή του οποίου εκήρυξε;
    3.- Έλαβα άδεια από τον Επίσκοπο Ναυπάκτου στην περιοχή του οποίου ηθέλησε να κηρύξει;
    Αιρετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύς καβγάς μεταξύ Παλαιο- και Νεο- ημερολογιτών, για το ποιός έχει δίκηο. Εγώ, με ποιόν να καβγαδίσω, δεδομένου ότι δεν είμαι ούτε παλαιο- ούτε Νεο- ημερολογίτης;
    Δηλαδή τι είμαι; Μα ότι είναι και το πλείστον του ελληνικού λαού. Παλαιονεοημερολογίτης και τούτο διότι εορτάζω τις κινητές εορτές σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο και τις ακίνητες με το νέο, δηλ. το 1/3 του χρόνου με το παλαιό και τα 2/3 με το νέο. Και δια του λόγου το αληθές, καθαρά νεοημερολογίτης στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Το ωραίο δε είναι ότι και οι έλληνες παπικοί εορτάζουν το Πάσχα με το παλαιό ημερολόγιο!
    Τώρα ποιός έχει δίκηο, αλλού παπά βαγγέλιο.
    Είναι τόσο απλό, γι' αυτό και τόσο δύσκολο!
    Αιρετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ναι, είσαι Παπικός, δηλ. αιρετικός, όπως το ομολογείς, άλλωστε! Τι άλλο θέλεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πρέπει να καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα:
    Οι παπικοί, εκτός Ελλάδος, είναι οι αμιγώς Νεοημερολογίτες. Ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν:
    1.- Παλαιοημερολογίτες (ακολουθούντες το Ιουλιανό ημερολόγιο).
    2.- Παλαιονεοημερολογίτες (ακολουθούντες το Ιουλιανό ημερολόγιο στις κινητές εορτές και το διορθ. Ιουλιανό στις ακίνητες).
    3.- Δυτικοί τουρίστες (ακολουθούντες το Γρηγοριανό ημερολόγιο).
    Πάντως, η Ελληνική Πολιτεία ακολουθεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο με το Ν.Δ. της 18.1.23, ενώ η Ελληνική Εκκλησία το διορθ. Ιουλιανό ημερολόγιο από τις 10.3.24.
    Σημειώνεται, ότι τα δυο αυτά ημερολόγια δεν συμφωνούν, καθότι έχουν διαφορετική φιλοσοφία υπολογισμού (φιλοσοφία των δισέκτων ετών).
    Αν τα ανωτέρω έγιναν κατανοητά (ανεξάρτητα της τοποθέτησης ενός εκάστου) έχει καλώς, ειδάλλως λίγη μελέτη και εντρύφηση στο θέμα δεν βλάπτει.
    Αιρετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο κ. Αθ. Σακαρέλλος στο σπουδαίο βιβλίο του
    «το Ημερολογιακό», που μόλις κυκλοφόρησε, γράφει τα εξής, με τα οποία είναι αδύνατο να μη συμφωνήσει κάθε πραγματικός Ορθόδοξος πιστός


    Κανένας ποτέ, από τούς αποτειχισμένους από τούς καινοτόμους επισκόπους του Νέου Ημερολογίου, δηλ. τούς Παλαιοημερολογίτες, δεν υποστήριξε και δεν υποστηρίζει ότι
    «ο Παράδεισος είναι μόνον δι’ αυτούς και η κόλαση για τούς Νεοημερολογίτες»!
    Ή πιο πάνω άποψη περιέχει δύο σκέλη:
    Το πρώτο σκέλος είναι το ότι δήθεν «ο Παράδεισος είναι μόνον» για τούς Παλαιοημερολογίτες! Αυτό είναι αδύνατο και αδιανόητο να το λένε πραγματικοί Ορθόδοξοι....

    Οι Παλαιοημερολογίτες δεν στέλνουν κανένα στη κόλαση. Εύχονται και θέλουν, αν
    είναι δυνατόν, όλοι οι άνθρωποι να πάνε στον Παράδεισο. Επομένως, κανένας αποτειχισμένος, όπως είναι οι Παλαιοημερολογίτες, δεν είναι δυνατό να στέλνει κάποιον, ούτε Νεοημερολογίτη, ούτε άλλον στην κόλαση!
    Οι Πατέρες όμως, πού είναι, κατά τον άγιο Ιωάννη Δαμασκηνό, «το στόμα Χριστού», είναι εκείνοι που διδάσκουν, όπως ο άγιος Κυπριανός, ότι «έξω από την Εκκλησία δεν υπάρχει καμία σωτηρία»! Έξω, από την Μία Εκκλησία, που είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτή που κρατάει αλώβητη την ορθή Πίστη, λένε ότι δεν σώζεται κανένας!
    Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που θέλουν να σωθούν πρέπει να είναι μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτός είναι ο νόμος, που έδωσε ο Θεός στους ανθρώπους. Ο νόμος αυτός του Θεού δεσμεύει τους ανθρώπους, όχι όμως τον ίδιο το Θεό. Ο Θεός μπορεί να ενεργήσει όπως Αυτός κρίνει και να σώσει όποιον η αγαθότητά Του
    θέλει.
    Από εκεί και πέρα είναι βέβαιο, πως ο Κύριος αμετανόητους, είτε αμαρτωλοί είναι αυτοί, είτε άπιστοι, είτε αιρετικοί, δεν θα βάλει στον Παράδεισο!

    Πάλι οι Πατέρες είναι εκείνοι που διδάσκουν, πως έξω από την Εκκλησία δεν υπάρχουν σωστικά μυστήρια. Το παράδοξο είναι, πως άτομα, που είναι έξω από την Εκκλησία, όπως οι καινοτόμοι, κηρύττουν ότι τα μυστήρια της πραγματικής Εκκλησίας του Χριστού, δηλ. της Εκκλησίας του Παλαιού, είναι άκυρα. Και για το λόγο αυτό, ξαναβαφτίζουν παιδιά βαφτισμένα στην Εκκλησία του Παλαιού! Ξαναχειροτονούν κληρικούς της
    Εκκλησίας αυτής, κτλ!
    Στους Παλαιοημερολογίτες αρκεί το ότι αυτοί έχουν έγκυρα και σωστικά μυστήρια. Μακάρι κι’ όλοι οι άλλοι, αν ήταν δυνατόν, να είχαν και αυτοί έγκυρα μυστήρια. Ποιος δεν θα το ήθελε αυτό; Όμως δεν έχουν!
    Οι Πατέρες της Συνόδου Καρθαγένης είναι κατηγορηματικά αντίθετοι για τα «μυστήρια» που τελούνται έξω απ’ την Εκκλησία του Χριστού. Λένε:
    «Ποιος μπορεί να δώσει αυτό που ο ίδιος δεν έχει; Ή, πώς μπορεί να ασκεί έργα πνευματικά αυτός που απέβαλε το άγιο Πνεύμα; ... Και γι’ αυτό εμείς που είμαστε μαζί με τον Κύριο ... πρέπει να αποδοκιμάσουμε και να απορρίψουμε και να αποβάλουμε και να θεωρήσουμε ως βέβηλα όσα κάνουν αυτοί που του εναντιώνονται»

    Περαιτέρω, τίθεται ένα άλλο θέμα. Γιατί οι Νεοημερολογίτες ξαναβαπτίζουν τα μέλη της
    Εκκλησίας του Παλαιού; Προφανώς, επειδή τους θεωρούν αβάπτιστους!
    Οι Παλαιοημερολογίτες όμως, ποτέ δεν ξαναβάπτισαν τα μέλη της Εκκλησίας του Νέου,
    εκτός αν στη βάπτισή τους δεν είχε τηρηθεί ο τύπος του βαπτίσματος, που είναι η τριπλή
    κατάδυση και ανάδυση στο νερό, ή βαπτίστηκαν με «ράντισμα»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο "αιρετικός σχολιαστής", πιό πάνω, ανακάλυψε ότι το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και το Νέο Ημερολόγιο, που ακολουθεί η Εκκλησία της Ελλάδος "τα δυο αυτά ημερολόγια δεν συμφωνούν, καθότι έχουν διαφορετική φιλοσοφία υπολογισμού (φιλοσοφία των δισέκτων ετών"!
    Μωρέ μπράβο! Το γεγονός ότι μέχρι το 2099, δηλ επί 175 χρόνια, από το 1924, που έγινε η αλλαγή, ταυτίζονται απόλυτα στις ημερομηνίες, αυτή η συμφωνία δεν σε ενδιαφέρει αγαπητέ;
    Αλλά, πώς είναι δυνατό να ενδιαφέρει αυτό έναν αιρετικό!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Παρακολουθώ με πολλή προσοχή το διάλογο για το Παλιό και Νέο Ημερολόγιο. Είμαι σπουδαστής και ανήκω στο Νέο. Θα ήθελα να μυ απαντήσει ο
    κ. Σακαρέλλος, αν θεωρεί την Εκκλησία του Νέου αιρετική και τα μέλη της αβάπτιστα;Αν κοινωνούμε Σώμα και Αίμα Χριστού, ή ψωμί και κρασί;
    Μήπως, επειδή ζούμε σε δύσκολες εποχές με πολλούς εχθρούς, θα πρέπει όλοι οι Ορθόδοξοι
    να αποτελέσουμε μιά ενωμένη δύναμη κατά του κακού; Και πώς μπορεί να γίνει αυτό, όταν ο
    ένας πολεμάει τον άλλον; Μήπως πρέπει να τα βρούμε όλοι μαζί; Τις λες, κ. Σακαρέλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όχι, δεν με ενδιαφέρει αγαπητέ, όπως δεν ενδιαφέρει και σένα, το ότι το 2000 είναι δίσεκτο και κατά το Ιουλιανό και κατά το Γρηγοριανό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα δυο αυτά ημερολόγια είναι τα ίδια.
    Ας πάμε όμως στο 2800. Είναι δίσεκτο και κατά το Ιουλιανό και κατά το Γρηγοριανό, ΔΕΝ είναι όμως δίσεκτο κατά το διορθ. Ιουλιανό.
    Πιό απλά, τη χρονιά αυτή έχουμε τη ίδια ημέρα:
    29 Φεβρουαρίου για το Ιουλιανό,
    29 Φεβρουαρίου για το Γρηγοριανό,
    1 Μαρτίου για το διορθ. Ιουλιανό.
    Δεν είναι κακό να αγνοούμε κάποια πράγματα, εξ άλλου η Εκκλησία μας εύχεται: "υπέρ των του λαού αγνοημάτων". Είναι κακό όμως να μη θέλουμε πεισματικά να μάθουμε για κάποιες αλήθειες, πράγμα που νομίζουμε, ότι δεν επευλογείται από την Εκκλησία μας ("γνώσεσθαι την αλήθειαν....."), οπότε δεν έχουμε άλλο όπλο αντιπαράθεσης, εκτός από τη βρισιά.
    Αιρετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χαίρομαι, αξιότιμε κύριε "αιρετικέ" γιατί επιτέλους παραδέχεσαι ότι το 2000 τα δύο ημερολόγια από πλευράς βημερομηνιών είναι τα ίδια, όπως θα είναι και μέχρι το 2099! Τώρα, το 2100, που θα υπάρξει διαφορά μιάς μέρας (αν δεν προλάβουν οι παπόδουλοι να τη διορθώσουν) να έρθης στο τάφο μου ( γιατί εγώ τότε δεν θα ζώ) και να μου φωνάξεις, ότι τα δύο ημερολόγια διαφέρουν μιά μέρα! ΄Ετσι, θα αισθάνεσαι δικαιωμένος! Μπράβο σου! Αλλά, μέχρι τότε αναγνώρισε ότι έχεις ΛΑΘΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Είναι γνωστή η απάντηση, όταν δεν έχουμε επιχειρήματα: Μέχρι το 2800 θα έχουμε πεθάνει ή θα έχει γίνει η Β΄ Παρουσία κ.ά.
    Τα μαθηματικά είναι μαθηματικά άσχετα αν ζούμε ή όχι.
    Αλλά δυστυχώς μυαλά δεν πωλούνται.
    Αιρετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ο σεμνυνόμενος για την ιδιότητά του ως "αιρετικού" απαντάει σε δήθεν δική μου απάντηση, την οποία όμως εγώ ποτέ δεν του έδωσα. Λέγει "Είναι γνωστή η απάντηση, όταν δεν έχουμε επιχειρήματα: Μέχρι το 2800 θα έχουμε πεθάνει ή θα έχει γίνει η Β΄ Παρουσία κ.ά."!:
    Ποιός, λοιπόν, δεν έχει επιχειρήματα; Ο αιρετικός, που καταφεύγει σε δήθεν απαντήσεις μου, ή εγώ, που του απέδειξα, ότι και τα δύο ημερολόγια, το Γρηγοριανό και το Νέο, για 175 χρόνια, μέχρι το 2099 έχουν τις ίδιες ημερομηνίες, και άρα είναι ίδια; Αλλ' αυτά τα παραβλέπει ο κ. "αιρετικός"! Είναι ψιλά γράμματα!!
    Στο μόνο, που συμφωνώ μαζί του, είναι αυτό που γράφει: "Αλλά δυστυχώς μυαλά δεν πωλούνται"! Φαίνεται ότι έψαξε ν'αγοράσει μυαλό, αλλά δεν βρήκε! Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Να μου επιτρεψετε να μπώ κι εγώ κάπου εδώ ανάμεσά σας.

    Aφού μας παραπέμπεις σε μελέτη κύριε αιρετικέ να σε στείλω κι εγώ να διαβάσεις λίγο και ύστερα να έρθεις να μας τα ξαναπείς…
    Εχουμε και λέμε λοιπόν:
    1)Από πού έβγαλες το συμπέρασμα ότι η Ελληνική Εκκλησία (σαφώς εννοείς την νεοημερολογιτική της οποίας είσαι μέλος) ακολουθεί άλλο ημερολόγιο από αυτό που ακολουθεί η Ελληνική Πολιτεἰα; Aναφέρεις μια ημερομηνία 10-3-24. Εγώ στην συγκεκριμένη ημερομηνία έχω βρεί εγκύκλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος που αναφέρει –πρόσεξε- ΣΥΝΤΑΥΤΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ , το οποίο σαφώς όπως γνωρίζουν όλοι είναι το Γρηγοριανό.

    Εσύ ψάξε να μας βρείς αποδείξεις που να στηρίζουν αυτό που λές….
    Γιατί όμως αυτή η μανία σου να μας δείξεις ότι εσείς οι νεοημερολογίτες δεν ακολουθείτε το Γρηγοριανό;
    Μήπως επειδή το Γρηγοριανό έχει καταδικαστεί από 3 Πανορθόδοξες Συνόδους τον 16ο αιώνα; Αυτό είναι φυσικά και μάλλον θα πρέπει να «δουλέψεις» πιο εντατικά για ανακαλύψεις νέα ψεύδη.

    2) ...

    Θα συνεχἰσω όμως αφού λάβω απάντηση στα παραπάνω γιατί έχουν συνάφεια όλα τα θέματα μεταξύ τους.

    Γιάννης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. 1. Απαντήσεις προς σπουδάζοντα περί Θεολογικών ζητημάτων
    -----------------------------------------------

    1. Ο σπουδαστής Β. Π. με ρωτάει:

    α. αν θεωρώ την Εκκλησία του Νέου αιρετική.
    β. αν θεωρώ τα μέλη της αβάπτιστα.
    γ. αν κοινωνούν σώμα και αίμα Χριστού, ή ψωμί και κρασί
    δ. μήπως θα πρέπει όλοι οι Ορθόδοξοι να αποτελέσουμε μιά ενωμένη δύναμη
    κατά του κακού; Πώς θα γίνει αυτό, όταν ο ένας πολεμάει τον άλλο; Μήπως,
    πρέπει να τα «βρούμε» όλοι μαζί;

    2. Ευχαρίστως, θα απαντήσω στον αγαπητό Β. Π.
    Θα τον παρακαλέσω όμως κάτι. Για να διευκολυνθώ στην απάντησή μου και
    να είναι ουσιαστική και όχι τυπική, να μου απαντήσει και αυτός σε τρία δικά μου ερωτήματα.

    Πρώτον, τι πιστεύει η Εκκλησία του Νέου στην οποία ανήκει, για την Εκκλησία του Παλαιού; Είναι Εκκλησία, είναι Ορθόδοξη; Έχει χάρη; Τα μέλη της είναι βαπτισμένα; Σώζονται η πάνε στην κόλαση;

    Δεύτερον, ο Οικουμενισμός είναι αίρεση, ή όχι;

    Τρίτον, οι Πατριάρχες Αθηναγόρας, Δημήτριος, Βαρθολομαίος είναι Ορθόδοξοι, ή αιρετικοί;

    Αναμένω απάντηση για να απαντήσω και εγώ με τη σειρά μου μετά χαράς στα ερωτήματα του αγαπητού σπουδαστή Β. Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΑΝΤΩΣ Η ΟΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ.. ΕΥΓΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Και εγω συμφωνω οτι οντως εχει ενδιαφερον η συζητηση και ας συνεχιστει με ευγενεια, ευπρεπεια και τεκμηριωμενο παντα λογο. Συγχαιρω τον κ.Τσολογιαννη, ομοιως τον κ. Σακαρελλο, την Αννυ και οποιον εισερχεται στα..ενδοτερα! Ειναι παρα πολυ σπουδαιο αλλα και παρηγορο το γεγονος οτι ασχολουνται καποιοι ενδελεχως και μετα αγωνιας με τα ζητηματα της πιστεως και της εκκλησιολογις σημερα, σε μια εποχη αποστασιας και γενικης αποσυνθεσεως κατα την οποια επαληθευεται ο φωστηρ της εκκλησιας Μ.Βασιλειος, οταν γραφει στην 90 επιστολη του οτι..."ΚΑΤΑΠΕΦΡΟΝΗΤΑΙ ΤΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΔΟΓΜΑΤΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΞΟΥΘΕΝΗΝΤΑΙ, ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΦΕΥΡΕΜΑΤΑ ΤΑΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΙΣ ΕΜΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣΙΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ..." Διο προσχωμεν απαντες, νεου και παλαιου... Αυτα τα ολιγα απ την ομορφη Θεσσαλια και την πανεμορφη πολη μας, μια εκ των ωραιωτερων της επικρατειας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Σε ευχαριστουμε Θεσσαλε απο την πολι οπου χτυπα η καρδια της Ελλαδος.
    Εκει διαβιουν οι ζωντανοι και δυναμικοι Αγωνιζομενοι που εγω τους θαυμαζω για το θαρρος τους και την παρρησια τους και την αυτοθυσια τους.
    Εμεις των αλλων πολεων δεν τους μοιαζουμε ουτε στο νιχακι τους.
    Θελω να ελπιζω οτι τελευταια που αποδοκιμασαν τον αιρεσιαρχη πατριαρχη θα ησουνα εκει, κοντα τους.
    Και βεβαια συμφωνω για εναν ευγενη, ευπρεπη και τεκμηριωμενο διαλογο.
    Πρεπει να αποφευγονται οι ακραιοι χαρακτηρισμοι και απο τις δυο πλευρες.
    Βεβαι δεν σου κρυβω την δυσαρεσκεια μου και τον προβληματισμο μου για τους αδελφους που κρυπτονται σαν δειλοι και ανανδροι κατω απο την ανωνυμια. Φοβουνται και τρεμουν. Δεν διαβασαν ποτε την Αποκαλυψι τι λεει για τους δειλους;
    Εχθροι και φιλοι, ολοι με το ονομα μας και την υπογραφη μας.
    Τι κρυβεσθε; Και αυτο λεγεται χριστιανισμος; Αυτος ειναι ενας πολυ αρνητικος παραγων σε μια συζητησι.
    Οδυσσεας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μάθουν και δεν είναι εξ ορισμού δογματικοί:
    1.- "Εις εκτέλεσιν της εντολής της Ι.Σ.Ι. ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, επειγόμενος δια ταχείαν λύσιν του ζητήματος, απηύθηνε τω Οικουμενικώ Πατριάρχη Γρηγορίω τω Ζ΄το υπ. αρ. 70/3046/3.1.24 έγγραφον, εν ω, αναπτύσσων τα γνωστα υπέρ της ημερολογιακής μεταβολής ιστορικά επιχειρήματα, ανέφερε τω Πατριάρχη την υπό της ΙΣΙ εν τη συνεδρία αυτής της 27.12.23 ληφθείσαν περί "διορθώσεως" του Ιουλιανού Ημερολογίου απόφασιν, της εορτής του Πάσχα και....." (Αρχιμ. Θεόκλητου Στράγκα, Εκκλησίας της Ελλάδος Ιστορία εκ πηγών αψευδών, τ. Β΄σελ. 1241-1242) (Ευστρατιάδου Γρηγ. Η πραγματική αλήθεια περί του εκκλ. ημερολογίου, σελ. 45-47) (Χρυσόστομου Α΄, Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Η διόρθωσις του Ιουλιανού ημερολογίου εν τη Εκκλησία της Ελλάδος, 1933, σελ. 48-49).
    2.- Απάντησις του Οικουμενικού Πατριάρχη υπ. αρ. 221/28.1.24 στο ανωτέρω έγγραφο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών με την οποίαν "απεδέχετο την πρότασιν της Εκκλησίας της Ελλάδος και ώριζεν ημερομηνίαν ενάρξεως της "διορθώσεως" του Ιουλιανού ημερολογίου την 10.3.24" ("Εκκλησία" τ. Α΄σελ. 363-364).
    3.- Τηλεγραφική εγκύκλιος της 3.3.24 του Αρχιεπισκόπου Αθηνών προς τους Σεβ. Ιεράρχας: "Η Εκκλησία της Ελλάδος, συμφώνως τη αποφάσει της Ιεράς Συνόδου, απεδέχθη την ορισθείσαν υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου διόρθωσιν του Ιουλιανού ημερολογίου, καθ΄ην η 10η Μαρτίου του εορτολογίου θα λογισθή και θα ονομασθή 23. Το εορτολόγιον και το Πασχάλιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας μένουσιν αμετάβλητα. Αι ακίνητοι εορταί θα εορτάζωνται..... Επεξηγηματική Εγκύκλιος αποστέλλεται" ("Εκκλησία" τ. Α΄, σελ. 374-375).
    4.- Δήλωση Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου στη ΔΙΣ 2.7.35: "Εξ εσφαλμένης αντιλήψεως νομίζεται συνήθως υπό τινων ότι η Εκκλησία ημών εδέχθη το Γρηγοριανόν ημερολόγιον. Το ημερολόγιον τούτο δεν είναι κυρίως ειπείν, νέον ημερολόγιον, αλλ' είναι νέα χρονολόγησις και μεταρρύθμισης του Ιουλιανού ημερολογίου, την οποίαν επεχείρησεν ο Πάπας Γρηγόριος ο ΙΓ΄ και την οποίαν λίαν ορθώς απέκρουσε και αποκρούει πάντοτε η Ορθόδοξος Εκκλησία" (Κώδικας Πρακτικών ΔΙΣ, 1935-1936, σελ. 262).
    5.- Η απόφαση του Πανορθοδόξου Συνεδρίου του 1923 υπολογίζει διαφορετικά τα δίσεκτα επαιώνια έτη, απ' ότι τα Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγια. Έτσι, στα δυο αυτά ημερολόγια τα δίσεκτα επαιώνια έτη είναι αυτά που διαιρούνται δια του 4 και 400 αντίστοιχα και δίδουν υπόλοιπο 0. Αντίθετα στο διορθ. Ιουλιανό ημερολόγιο, τα επαιώνια έτη είναι δίσεκτα μόνον εκείνα που διαιρούμενα με το 900 δίνουν υπόλοιπο 2 ή 6. Έτσι, ενώ με τα Ιουλιανό ημερολόγιο, όλα τα επαιώνια έτη είναι δίσεκτα, με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, δίσεκτα είναι τα έτη 2000, 2400, 2800, 3200, 3600. Σύμφωνα όμως με το διορθ. Ιουλιανό ημερολόγιο, δίσεκτα είναι τα έτη: 2000, 2400, 2900, 3300 (Πρακτικά Π.Σ. συνεδρία 30.5.23, σελ. 211-213, "Ν. Σιών" ΙΗ΄, 1923, σελ. 359-362, "Εκκλησιαστική αλήθεια Κων/πόλεως", 1923, αρ. 20, Αρχιμ. Θεόκλητου Στράγκα, Εκκλησίας Ελλάδος Ιστορία....., τ. Β΄, σελ. 1150-1151).
    Από τα ανωτέρω επίσημα έγγραφα στα οποία ουδαμού αναφέρεται η ύπαρξη Γρηγοριανού ημερολογίου, καταφαίνεται, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ακολουθεί το διορθ. Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο καμία σχέση δεν έχει με το Γρηγοριανό.
    Για κάθε ενδιαφερόμενο, υπάρχει θαυμάσια ανάλυση των ημερολογίων στο βιβλίο των καθηγητών Αστροφυσικής του Παν. Αθηνών: Στρ. Θεοδοσίου και Μαν. Δανέζη, Η Οδύσσεια των ημερολογίων, Αστρονομία και Παράδοση, τ. Β΄, σελ. 58, 122-128, 140-153, 156-185, 381-386).
    Για τους αμερόληπτους μελετητές, πιστεύω να βοήθησα. Για τους υβριστές, επι ματαίω τα ανωτέρω.
    Αιρετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ. ΣΑΚΑΡΕΛΛΟ

    Απ’ την αρχή θέλω να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα. Πρώτον, ότι δεν είμαι θεολόγος. Επομένως οι γνώσεις μου στα θεολογικά ζητήματα είναι περιορισμένες και δεν διεκδικώ καμιά αυθεντία. Και δεύτερον, με το σχόλιο που έγραψα, δεν επεδίωξα κανένα διάλογο θεολογικό με τον θεολόγο κ. Σακαρέλλο. Ζήτησα απλώς μερικές πληροφορίες για προσωπική μου ενημέρωση, επειδή ακούω πάρα πολλά για τους Παλαιοημερολογίτες, και ψάχνομαι.
    Ως προς το πρώτο ερώτημα του κ. Σακαρέλλου για την Εκκλησία του Παλαιού, αν είναι Ορθόδοξη αιρετική κτλ., από ότι ακούω από σεβαστά πρόσωπα, τα οποία εμπιστεύομαι, και από ό,τι διαβάζω οι Παλαιοημερολογίτες έφυγαν απ’ την Εκκλησία, διασπάστηκαν σε πολλές μερίδες, πράγμα το οποίο αποτελεί απόδειξη ότι τους εγκατέλειψε ο Θεός και δεν αποτελούν Εκκλησία, δεν έχουν ιεροσύνη και χάρη στα μυστήριά τους και γι’ αυτό δεν σώζονται. Για το λόγο αυτό η Εκκλησία του Νέου, τους δέχεται ως αβάπτιστους.
    Ως προς το δεύτερο ερώτημα, ναι ο Οικουμενισμός, όπως και ο παπισμός κλπ. αποτελούν αίρεσι.
    Ως προς το τρίτο ερώτημα, ναι οι Πατριάρχες Αθηναγόρας, Δημήτριος και Βαρθολομαίος είναι αιρετικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Είδα τα "νεώτερα" στοιχεία που μας προσκόμισες.
    Δεν απαντάς ΚΑΘΟΛΟΥ στο προκείμενο.
    Σε ξαναρωτώ : από πού (εννοώ επίσημο έγγραφο , ντοκουμέντο κλπ.) εξάγεις ότι η Ελληνική Εκκλησία έθεσε σε εφαρμογή το ημερολόγιο που είχε προτείνει ο Μιλάνκοβιτς στο Πανορθόδοξο Συνέδριο;
    Αν δεν μπορείς να είσαι ακριβολόγος και μόνο μας "φορτώνεις" με περιττά στοιχεία άστο καλύτερα και μην παρασύρεις και άλλους στον λάθος δρόμο.
    Πές μας ας πούμε τι ακριβώς λέει η Επεξηγηματική Εγκύκλιος που στάλθηκε στους Ιεράρχες για να τους εξηγήσει το ποιό είναι αυτό το νέο ημερολόγιο που αποδέχτηκαν.

    Για να σου δείξω όμως ότι είσαι όλο επιπολαιότητες θα σου απαντήσω σε ένα άλλο σημείο που γράφεις τα εξής τραγελαφικά:

    "Ας πάμε όμως στο 2800. Είναι δίσεκτο και κατά το Ιουλιανό και κατά το Γρηγοριανό, ΔΕΝ είναι όμως δίσεκτο κατά το διορθ. Ιουλιανό.
    Πιό απλά, τη χρονιά αυτή έχουμε τη ίδια ημέρα:
    29 Φεβρουαρίου για το Ιουλιανό,
    29 Φεβρουαρίου για το Γρηγοριανό,
    1 Μαρτίου για το διορθ. Ιουλιανό"

    Aφού έφτασες ως το 2800 μάθε λοιπόν ότι τότε η διαφορά μεταξύ Ιουλιανού και Γρηγοριανού θα έχει φτάσει τις 19 ημέρες.
    Άρα η 29 Φεβρουαρίου του Γρηγοριανού θα είναι την ίδια ημέρα 10 Φεβρουαρίου για το Ιουλιανό :-)
    Tην ίδια ημέρα τον ημερολόγιο του Μιλάνκοβιτς θα δείχνει 1 Μαρτίου δηλαδή τότε θα ξεκολλήσουν τα 2 αυτά ημερολόγια για πρώτη φορά κατά ημέρα.
    ΟΜΩΣ αν πάμε και λίγο παρακάτω , στις 29 Φεβρουαρίου του 2900 , ώ του θαύματος τα δύο αυτά ημερολόγια θα ξαναταυτιστούν!
    Και θα συνεχίσουν χεράκι -χεράκι μαζί για άλλα 300 χρόνια , ως το 3200.
    Θα ξαναχωρίσουν για άλλα 100 χρόνια και θα ξαναενωθούν πάλι από το 3300 εως το 3600 .....
    Να συνεχίσω κι άλλο ;;
    To 4200 μ. Χ. για παράδειγμα το Γρηγοριανό και το κατά Μιλάνκοβιτς ημερολόγιο θα δείχνουν 29 Φεβρουαρίου την ίδια ημέρα , ενώ το Ιουλιανό θα δείχνει 30 Ιανουαρίου ....

    Α και την άποψη του προδότη Χρυσόστομου Παπαδόπουλου, του κατά αντικανονικό τρόπο διορισθέντος από την χούντα ως αρχιεπίσκοπο Αθηνών, μην μας την πασάρεις ως τεκμήριο αλήθειας. Αυτά άλλού , στους αδιάβαστους...

    Γιάννης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αν όλα τα παρατιθέμενα έγγραφα με την αντίστοιχη τεκμηρίωση δεν επαρκούν, λυπάμαι.
    Όσον αφορα τα ημερολόγια, αν προεκτείνουμε περσσότερο, π. χ. το 30000 η διαφορά Γρηγοριανού-Ιουλιανού θα είναι 223 ημέρες, η διαφορά διορθ. Ιουλιανού-Ιουλιανού 231 ημέρες και η διαφορά Γρηγοριανού-διορθ. Ιουλιανού 8 ημέρες. Άρα τα ημερολόγια δεν είναι τα ίδια, άσχετα αν εμείς μέχρι τότε θα έχουμε ζήσει τη Β΄ Παρουσία ή όχι.
    Περισσότερη εμπεριστατωμένη ανάλυση στο βιβλίο των δυο Καθηγητών, που πρότεινα.
    Βέβαια, όλα αυτά για εκείνους, που δεν εφαρμόζουν το "ου με πείσης καν με πείσης".
    Επειδή όμως η πολυλογία και η επανάληψη κουράζει, κάπου θα πρέπει να μπει ένα τέλος και ο νοών νοείτο, σύμφωνα και με το παύλειο: "μη παιδία γίνεσθε ταις φρεσίν....." (Κορ. Α΄ 14. 20).
    Αιρετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αγαπητε κ. Οδυσσεα ηθελα να σου πω οτι εγω δεν ανηκω σε αυτους που κρυβονται, αλλωστε, εντος των ημερων θα σου τηλ. για να γραφω συνδρομητης στο πολυ ωραιο και αξιολογο περιοδικο σου. Θα..φανερωσομεν εαυτον, μη φοβου! Οσο για την ομορφη πολη μας, δεν ειναι αυτη που καταλαβατε, κανε 60 χιλιομετρακια ανατολικα, προς το βουνο των κενταυρων... Καλη δυναμη και καλον αγωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Και μια πολυ συντομη απαντηση στους 2 ανωνυμους. Βρε παιδια, καθεστε και ασχολεισθε με λεπτα και δευτερολεπτα και δισεκτα και τη διαφορα του Γρηγοριανου απ το διορθωμενο Ιουλιανο κλπ. κλπ., δηλαδη με αυτα που γραφει ο π.Ιωηλ στο φυλλαδιο εκεινο, δηλαδη ΧΑΖΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ!!! Αλλου καλοι μου ειναι η ουσια! Ειναι στο οτι η λεγομενη διορθωση-ουσιαστικα αδιορθωτη διορθωση- την οποια παρανομα, δικτατορικα και οντως...απ το παραθυρο εισηγαγε στη εκκλησια ο Αθηνων Χρυσοστομος Παπαδοπουλος, ως κακως γενομενη ΔΙΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, εφερε τα πανω κατω, διηρεσε το ορθοδοξο ποιμνιο και κυριως, εφερε , οδηγησε μαλλον στον οικουμενισμο! Ηταν η πρωτη εμπραγματη εφαρμογη του, το γραφει καθαρα ο π. Γ. Μεταλληνος στο βιβλιο του ΦΩΤΑ ΚΑΙ ΦΩΣ. Λει εκει ξεκαθαρα οτι λογω της γνωστης εγκυκλιου του 1920, της οικουμενιστικης, η αλλαγη του ημερολογιου, "ελαβε σαφως εκκλησιολογικο χαρακτηρα" !!! Τωρα...Μεταλληνος μιλαει, δεν ειναι οποιος κι οποιος! Αυτη ειναι η αληθεια και το κλειδι κατανοησεως του ολου θεματος. Αυτα τα ολιγα απ τον θεσσαλο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. "Μεταλληνός μιλάει, δεν είναι όποιος κι όποιος!"
    Βέβαια, Μεταλληνός γράφει και τα παρακάτω:
    "Αλληλοσυμπλήρωση Πίστης και Επιστήμης μπορεί να υπάρξει κυρίως στο οικολογικό πρόβλημα, δεδομένου ότι Ορθόδοξοι Θεολόγοι, όπως ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης ή ο Σεβασμιώτατος Περγάμου Ιωάννης, αγωνιζόμενοι για τη διάσωση της Φύσης, δεν παύουν να αναγνωρίζουν ότι το νόημα της δημιουργίας αποκαλύπτεται δια της επιστήμης, η δε Θεολογία εύχεται και στηρίζει την Επιστήμη, που αγωνίζεται για τη διάσωση της Κτίσης" (π. Γ. Μεταλληνού: Ορθόδοξος Πίστις και Φυσικαί Επιστήμαι, Ορθόδοξος Τύπος, 13.2.09, σελ. 5).
    Ο Μεταλληνός δεν βρισκόταν στους δρόμους, ενάντια στην επίσκεωη του Πάπα στην Αθήνα; Μήπως είναι κατά του Πάπα στην Αθήνα, αλλά υπέρ του Πάπα στην Κων/πολη; Γι' αυτό αποκαλεί τον Οικουμενικό ΜΑΣ Πατριάρχη Βαρθολομαίο Ορθόδοξο Θεολόγο;
    Αιρετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αισχος στον Μεταλληνο. Μπραβο του. Αυτος θα κανη αντιπαπικο και αντιοικουμενιστικο αγωνα;
    Μας κοροϊδευουν ολοι μου φαινεται.
    Ο Μεταλληνος ειναι υποπτος για ολα και ανειλικρινης.
    Ποτε δεν τον εμπιστευτηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Είναι ντροπή, να μιλάς έτσι, και μάλιστα ανώνυμα, "γενναίο"μου παλληκαράκι, για ένα καταξιωμένο αγωνιστή της Ορθοδοξίας,σαν τον π.Γεώργιο Μεταλληνό. Λυπάμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Φιλε μου, τα λογια που λεμε, αυτα μας κρινουν. Και τα εργα μας βεβαια.
    Καποια αλλη φορα θα σου πω και για τα εργα του Μεταλληνου.Μονο για αγωνες δεν κανει ο ανθρωπος.
    Μεγας γλυφτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Θεσσαλε, εκει που οριοθετεισαι, μου φαινεται θα ειμαστε και πατριωτακια. Για να δουμε; Οδυσσεας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Παντως λυπαμαι για το επιπεδο καποιων... Τι καταλαβαινουν να βριζουν εναν ανθρωπο που εκανε και κανει καποιους αγωνες, οτι τελος παντων μπορει? Να μιλας με αποδειξεις εσυ φιλε που βριζεις τον π. Μεταλληνο, εκτος και αν...ανηκεις στους νεοπαγανιστες οι οποιοι τιν βριζουν γιατι τους τα βγαζει στη φορα! Να μαθουμε να εχουμε επιπεδο, ευρυτητα σκεψεως, παιδεια κλπ. και απ τον καθε ανθρωπο να παιρνουμε οτι καλο εχει, αλλα αυτα..θελουν και λιγο μυαλο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ε, καπου εκει μεγαλωσαμε αγαπητε κ. Οδυσσεα, οχι στο πηλιο αλλα μεσα στον ωραιο Βολο.. Μακαρι να βρεθουμε πατριωτες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Θα αναφερθώ στον αιρετικό και κυρίως στο κείμενό του στις [19 Φεβρουαρίου 2009 11:06 πμ]


    Η τελευταία σου αναφορά προς εμένα είναι η εξής:
    " Αν όλα τα παρατιθέμενα έγγραφα με την αντίστοιχη τεκμηρίωση δεν επαρκούν, λυπάμαι."

    Kαλά κάνεις και λυπάσαι διότι η «τεκμηρίωση» βρίσκεται μόνο στην φαντασία σου.
    Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι κάνεις όλη αυτή την φασαρία με τα δήθεν ντοκουμέντα μόνο και μόνο για να μπερδέψεις και να καταστήσεις απωθητική την μελέτη του όλου θέματος σε κάθε καλόπιστο άνθρωπο.
    Και για να τα ξεκαθαρίσω απευθυνόμενος σε τέτοιους ανθρώπους , έχω να πώ τα εξής:
    Tο όλο θέμα πονάει τους νεοημερολογίτες επειδή όπως μαρτυρά και ο ίδιος o τότε αρχιεπίσκοπος της αποστασίας Παπαδόπουλος (το όνομα τόχει φαίνεται)αναφερόμενος στο Γρηγοριανό ημερολόγιο λέει «… λίαν ορθώς απέκρουσε και αποκρούει πάντοτε η Ορθόδοξος Εκκλησία»
    Γι αυτό και δεν θέλουν να ακούνε τη λέξη Γρηγοριανό και το βαφτίζουν διορθωμένο Ιουλιανό. Είναι όμως τόσο ανόητοι οι υποστηρικτές αυτής της θέσης που ξεχνάνε ότι και οι αστρονόμοι του πάπα Γρηγορίου που επέβαλε τον 16ο αιώνα την αλλαγή στη Δύση μίλησαν για διόρθωση του Ιουλιανού.
    Άρα λοιπόν η λέξη διόρθωση, διορθωμένο κλπ. από μόνη της δεν απαλλάσσει την νεοημερολογιτική εκκλησία από τις Πανορθόδοξες καταδίκες του 16ου αιώνα.
    Τι έγινε λοιπόν;
    To 1923 έλαβε χώρα ένα δήθεν Πανορθόδοξο Συνέδριο στην Κων/πολη (πως μπορεί να κληθεί Πανορθόδοξο μόνο με τη συμμετοχή ενός Πατριαρχείου; ) το οποίο έλαβε ανάμεσα στις άλλες κατάπτυστες αποφάσεις και την απόφαση αλλαγής του εκκλησιαστικού ημερολογίου. Δέχτηκε μάλιστα την εισήγηση του Σέρβου επιστήμονα Μιλάνκοβιτς για ένα ημερολόγιο ακριβέστερο του Γρηγοριανού , ως προς την μέτρηση του ηλιακού έτους.
    Το ημερολόγιο αυτό όπως ανέπτυξα παραπάνω συνταυτίζεται με το Γρηγοριανό ως το 2800 μ.Χ. κλπ.
    Πρότεινε το Συνέδριο αυτό της Κων/πολης να αρχίσει η εφαρμογή του ημερολογίου από τις κατά τόπους εκκλησίες τον Οκτώβριο του ίδιου έτους (1923).
    Καμία όμως απολύτως εκκλησία δεν έκανε δεκτή την συγκεκριμένη απόφαση και συνέχισαν να ακολουθούν το Ιουλιανό.
    Με τις μεθοδευμένες κινήσεις όμως του Αθηνών Παπαδόπουλου τελικά τον Μάρτιο του 1924 η Ελλαδική Εκκλησία με το Πατριαρχείο άλλαξαν το Ημερολόγιό τους.
    Ποιο ακολούθησαν;
    Eδώ ας τα αναλύσουμε λίγο τα πράγματα.
    Πρώτα απ’ όλα να θυμηθούμε ποιοι ήταν οι λόγοι που τους βίαζαν να κάνουν την ημερολογιακή αλλαγή.
    Οι λόγοι ήταν δύο.

    Ο φανερός, ήταν η επιθυμία τους να ακολουθήσουν κατά πόδας τη Δύση για λόγους κοινωνικούς , εμπορικούς και άλλα τέτοια.
    Συγκεριμένα ο Παπαδόπουλος στην Ιεραρχία της 27 Δεκ. 1923 «ανεφέρθη εις την δημιουργηθείσαν εν τη ελληνική κοινωνία ανωμαλίαν, ένεκα της χρήσεως δύο ημερολογίων» και ότι «αν η ελληνική Πολιτεία παρέβλεπε τους πολιτικούς, εμπορικούς, κοινωνικούς λόγους και δεν παρεδέχετο το νέον ημερολόγιον, ουδείς λόγος μεταβολής θα υπήρχε» (Χριστόδουλου Παρασκευαίδη «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΙΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΕ ΤΗΝ ΓΕΝΕΣΙΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΙΝ ΑΥΤΟΥ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ» ).
    Αλλά ας δούμε κατά λέξη τι έγραφε η απόφαση της Ιεραρχίας στις 27 Δεκ. 1923 (και όχι την πλάγια μεταφορά της απόφασης κατά τον Στράγκα που βάζει ο αιρετικός στην παράγραφο 1) :
    «Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος λαμβάνουσα υπ' όψιν την εκ της διαφοράς του Εκκλησ. Ημερολογίου προς το επικρατήσαν ήδη πολιτικόν τοιούτο προερχομένην σύγχυσιν παρά τω λαώ και την εκ ταύτης θρησκευτικήν βλάβην αυτού, ανταποκρινομένη δε εις την πανταχόθεν εκδηλουμένην επιθυμίαν, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΠΩΣ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΝ…».
    Αρα λοιπόν για να μην ξεχνάμε και τον αιρετικό , η απόφαση της ΙΣΙ αναφέρει πεντακάθαρα την ανάγκη ταυτίσεως του εκκλησιαστικού προς το πολιτικό ημερολόγιο με άλλα λόγια να αφήσουμε το Ιουλιανό και να πάμε και μείς στο Γρηγοριανό. Ετσι το επιχείρημά του, υπ’αριθμ. 1, είναι αστήρικτο διότι η λέξη διόρθωση (την οποία και έβαλε σε εισαγωγικά για να δώσει έμφαση) δεν σημαίνει τίποτε άλλο από την αποδοχή του Γρηγοριανού. Είδατε ως εδώ τίποτε περί ημερολογίου Μιλάνκοβιτς;
    Προχωράμε λοιπόν και στον δεύτερο , τον κρυφό σκοπό της αλλαγής ο οποίος και αποκαλύφθηκε όταν ήρθε στο φώς η Πατριαρχική εγκύκλιος του 1920 η οποία ζητάει από τις απανταχού εκκλησίες (ορθόδοξες και αιρετικές) «διευκόλυνσιν της πλήρους ποτέ, σύν Θεώ καί ευλογημένης ενώσεώς» των.
    Αναφέρει δέ ότι ε ένωση αυτή μπορεί νά επιτευχθεί «διά της παραδοχής ενιαίου ημερολογίου πρός ταυτόχρονον εορτασμόν των μεγάλων χριστιανικών εορτών υπό πασών των Εκκλησιών»
    Τα ίδια δήλωσε και στο «Πανορθόδοξο» Συνέδριό του ο Πατριάρχης Μεταξάκης όταν είπε για την «ανάγκη του ταυτόχρονου εορτασμού των μεγάλων χριστιανικών εορτών, των Χριστουγέννων καί του Πάσχα υπό πάντων των χριστιανών» καθώς και «Συνήλθομεν ενταύθα ίνα συζητήσωμεν μερικά εκκλησιαστικά ζητήματα. Τούτων προέχει τό του ημερολογίου... Μεταξύ όμως των ζητημάτων, τά οποία θα μας απασχολήσουν, έχομεν καταγράψη καί τά αφορώντα εις τήν ένωσιν όλων των εκκλησιών…» (Αθ. Σακαρέλλου , Το Ημερολογιακό)

    Συγκεντρώνοντας τους ανωτέρω δύο λόγους βλέπουμε την ανάγκη της ταυτίσεως του εκκλησιαστικού Ιουλιανού ημερολογίου προς το πολιτικό Γρηγοριανό ώστε αφενός να αποφευχθεί η σύγχυση στον λαό από την χρήση 2 ημερολογίων και αφετέρου την ανάγκη του συνεορτασμού με τους αιρετικούς ως πρώτο Οικουμενιστικό βήμα που όντως έχει αποδώσει πλούσιους καρπούς , προς τέρψιν των εχθρών της Ορθοδοξίας.
    Ας αφήσουν τις ανοησίες λοιπόν όλοι εκείνοι που θέλουν να λένε ότι η νεοημερολογιτική εκκλησία δεν ακολουθεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο και παρέσυραν και τον συνομιλητής μας τον αιρετικό.
    Γιατί έκαναν τότε τόση φασαρία , συνέδρια κλπ. ; Για να αποδεχτούν τελικά ένα άλλο ημερολόγιο το οποίο μελλοντικά θα εμφανίσει διαφορά με το πολιτικό;;;
    Δεν φαντάζομαι κανείς έχων κοινή λογική να πιστέψει ότι όταν φτάσει το έτος 2800 μ.Χ. η Εκκλησία θα διαχωριστεί από την Πολιτεία ημερολογιακά κατά 1 ημέρα, επειδή τάχαμου δεσμεύτηκε να ακολουθεί το κατά Μιλάνκοβιτς ημερολόγιο…
    Xρειάζεται πολλή αφέλεια για να πιστέψουμε κάτι τέτοιο.
    Γι αυτό αιρετικέ , όσο και να ψάξεις πουθενά δεν θα βρείς παραδοχή εκ μέρους της νεοημερολογιτικής εκκλησίας εκείνης της εποχής, που να σου λέει ότι ακολούθησαν τελικά άλλο ημερολόγιο ,από το πολιτικό δηλ. το Γρηγοριανό. Μίλησαν μόνο για συνταύτιση του εκκλησιαστικού προς το πολιτικό με το γνωστό άλμα των 13 ημερών.
    Γι αυτό και στις παραγράφους 2) και 3) που παραπέμπεις στο έγγραφο του Πατριάρχη (28-1-24) και στην τηλεγραφική εγκύκλιο προς Ιεράρχες (3-3-24) αναφέρονται μόνο οι λέξεις « διόρθωση του Ιουλιανού» και αλλαγή της ημερομηνίας από 10 Μαρτίου σε 23.
    Να προσθέσω ακόμη ότι από την Εκκλησία ο λαός ενημερώθηκε επίσημα με ένα ανακοινωθέν την απόφαση της αλλαγής, που ανέφερε και τα εξής:
    «…από της σήμερον Κυριακής 23 Μαρτίου 1924 ΕΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΗ ΚΑΙ ΕΝ ΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΝ ΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ…»

    Αυτό ξέρει λοιπόν και ο ελληνικός λαός από τότε ότι η εκκλησία προσχώρησε στο Γρηγοριανό που είχε ήδη προσχωρήσει και η Πολιτεία πρό ενός έτους.

    Καληνύχτα και να να με συγχωρείτε για το μακροσκελές κείμενο.

    Γιάννης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Πολύ μπλα-μπλα και αποτέλεσμα μηδέν.
    Δεν θα ασχοληθούμε, γιατί κουράζεται ο κόσμος με στείρες αντιπαραθέσεις.
    Αλλά, το ότι με το παλαιό ημερολόγιο βρίζουμε τον ίδιο το θεό, θα το αναπτύξουμε εν καιρώ!
    Αιρετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. "Εκ κόρακος, κρά"!

    Και από "αιρετικό",... αιρετικά!

    Φιμώθητι στόμα βλάσφημο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Είναι όπως τα είπαμε:
    Όποιος στερείται επιχειρημάτων, πλεονεκτεί στις ύβρεις.
    Αιρετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. "Εξ ιδίων τα αλλότρια" κρίνεις, κύρ αιρετικέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Κύριε κρα-κρα, να διορθώσω:
    Όντως από "αιρετικό",..... αιρετικά!
    Όχι όμως και από "Αιρετικό",..... αιρετικά!
    Έτσι δεν είναι;
    Αιρετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Αλλά και ο κυρ αλλότριος το ίδιο λάθος.
    Κυρ Αιρετικέ και όχι κυρ αιρετικέ.
    Αιρετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Εντάξει, κυρ Αιρετικέ, είσαι αιρετικός, με κεφαλαίο το Α΄,δηλ. είσαι μεγάλος αιρετικός, ή Αιρετικός, όπως σου αρέσει! Θέλεις τίποτε άλλο; ΄Ασε μας, λοιπόν ησύχους!΄Εχουμε άλλα θέματα σοβαρώτερα από σένα να ασχοληθούμε. Κατάλαβέ το,εδώ, στον μπλόγκ αυτό κάνουμε συζητήσεις με Ορθοδόξους και όχι με αιρετικούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Μπα, δε θέλετε να με κάνετε Ορθόδοξο; Τι κρίμα!
    Αιρετικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Oταν είδε κι απόειδε ότι δεν έχει να απαντήσει τίποτε στο ανωτέρω (μακροσκελές) κείμενό μου ο Αιρετικός απεφάνθη:
    " Πολύ μπλα-μπλα και αποτέλεσμα μηδέν.
    Δεν θα ασχοληθούμε, γιατί κουράζεται ο κόσμος με στείρες αντιπαραθέσεις."

    Έχεις ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με όλους τους αναγνώστες της ιστοσελίδας και έβγαλες το συμπέρασμα ότι όλοι κουράστηκαν Aιρετικέ;

    Εσύ μας φλόμωσες παραπάνω ότι δεν ακολουθείς το Γρηγοριανό αλλά το κατά Μιλάνκοβιτς ημερολόγιο.
    Αν η απάντησή μου σε βγάζει αναληθή και αναξιόπιστο δεν φταίω εγώ.
    Μάλλον έχεις πρόβλημα με την αλήθεια

    Γιάννης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ Ο Κ. ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ, ΚΑΤΗΝΤΗΣΕ ΑΗΔΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΜΠΑΙΝΕΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, ΒΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙ, ΕΙΡΩΝΕΥΕΤΑΙ, ΑΝΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΥΤΙΣΜΕΝΟ ΔΙΑΛΟΓΟ. Κ.ΤΣΟΛΟΓΙΑΝΝΗ ΠΕΙΤΕ ΤΙΠΟΤΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Αγαπητέ φιλε, εμένα έβρισαν και δεν με πειράζει.
    Το μπλόγκ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΙ ειναι ανοικτό σε όλους. Δεν θέλω να δυσαρεστείσθε.
    Οποιος αισθάνεται ότι υβρίζεται προσωπικά ας μας ζητήση τη διαγραφή του υβριστού και θα γίνη αμέσως.
    Είπαμε όμως γιά προσωπικούς και όχι γιά ιδεολογικούς λόγους.
    Εννοώ δηλαδή αν δεν συμφωνείς με κάποιες τοποθετήσεις κάποιου δεν επιτρέπεται να ζητάς την διαγραφή του σχολίου του.
    Εδώ υπάρχει ελεύθερος λόγος και ελεύθερη έκφρασι.
    Είμαστε χριστιανοί, δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν.
    Εγώ ετσι αισθάνομαι σε ολόκληρη την ζωή μου.
    Μην σκεφτόμαστε σαν φονταμενταλιστές.
    Παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Βλακίες λέει όχι ο π.Ιωήλ αλλά ο Σακαρέλλος ο παλαιοημερολογίτης.
    Ανοησίες τα περι άδειας από τον επίσκοπο για διδασκαλία εκτός των ιερών ναών! Απο πότε ο επίσκοπος έγινε δικτάτορας που κυβερνά όλο τον γεωγραφικό χώρο της επισκοπής του και δεν επιτρέπει στα σπίτια το ορθόδοξο θείο κήρυγμα;
    Ο αιρετικός Αυστραλίας Στυλιανός είναι το μείζον θέμα και όχι ο ορθόδοξος θεολόγος Νικόλαος Σωτηρόπουλος. Ο εφαρμόζων άδικη και επαίσχυντη απόφαση επίσκοπος Ναυπάκτου Ιερόθεος, που δεν επιτρέπει το κήρυγμα στον κ.Σωτηρόπουλο είναι το πρόβλημα, και όχι ο κ.Σωτηρόπουλος! Εκτός και αν πάσχουν κάποιοι από δαιμονική διαστροφή, οπότε ας τα βάζουν με τον ορθόδοξο θεολόγο, και ας προφασίζονται προφάσεις εν αμαρτίαις, υποστηρίζοντας γελοίες θέσεις, ότι δήθεν αν του ζήταγε ο κ.Σωτηρόπουλος του Ναυπάκτου την άδεια θα του την έδινε!... Και ότι δήθεν δεν του ζήτησε την άδεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου