Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Η ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων.(Το χρονικό της ντροπής)

 


Το Χρονικό της ντροπής

9 Μαΐου 2022

Η Ι. Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την προεδρία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ανακοινώνει  ότι δέχεται «εἰς εὐχαριστιακήν κοινωνίαν» τη σχισματική, ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων.

Στη σχετική ανακοίνωση, η ψευδομακεδονική Εκκλησία της γείτονος χώρας αναφέρεται ως «ἐν Βορείῳ ΜακεδονίἘκκλησία» και το τεχνητό πολυεθνικό μόρφωμα των Σκοπίων ως «Βόρεια Μακεδονία»:

i) «[…] ἀλλεπαλλήλους ἐκκλήσεις τῆς Πολιτείας τῆς Βορείου Μακεδονίας».

ii) «Ἐπαφίησιν εἰς τήν Ἁγιωτάτην Ἐκκλησίαν τῆς Σερβίας τήν ρύθμισιν τῶν μεταξύ αὐτῆς καί τῆς ἐν Βορείῳ ΜακεδονίἘκκλησίας διοικητικῶν θεμάτων».

iii) «[…] ἐντός τῶν ὁρίων τῆς ἐπικρατείας τοῦ κράτους τῆς Βορείου Μακεδονίας».

16 Μαΐου 2022

Η Ι. Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας συνεδριάζει στην Κρύπτη του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Η ανακοίνωση που εκδίδει αναγράφει μεταξύ των άλλων:

«Έχοντας λάβει την πράξη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» […]».

Επιπλέον, η Ι. Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας πυροδοτεί τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων, καθώς αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της ονομασίας της ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων, καθώς και το εύρος δικαιοδοσίας της. Η ανακοίνωση αναφέρει σχετικά:

«[…] η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων (του Πατριαρχείου Σερβίας) δεν προτίθεται να εξαρτήσει τη νέα αδελφή Εκκλησία (των Σκοπίων) με περιοριστικές ρήτρες σχετικά με το εύρος της δικαιοδοσίας της στην πατρίδα και στη διασπορά μετά την επίλυση του καθεστώτος της, με τη σύστασήτης να επιλύσει το ζήτημα της επίσημης ονομασίας της με αδελφικό διάλογο με τις Ελληνικές και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες».

17 Μαΐου 2022

Το Πατριαρχείο Σερβίας με ανακοίνωση του ονομάζει τη ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδας» και τον ψευδομακεδόνα Αρχιεπίσκοπο Στέφανο ως «Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας και Μακεδονίας»:

«[…] ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας και Μακεδονίας κ.κ. Στέφανος, μαζί με όλους τους ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, θα τελέσουν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι […]»

18 Μαΐου 2022

O Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος κατά τη συνάντηση  του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην έδρα της Γενικής Γραμματείας της Σερβικής Δημοκρατίας, παρουσία των Επισκόπων που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της Ι. Συνόδου του Πατριαρχείου Σερβίας της 16ης Μαΐου, επισημαίνει ότι:

«Είχαμε ως Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας ένα σχίσμα με την Εκκλησία στη «Μακεδονία» για πενήντα πέντε χρόνια, αλλά χάρη στις προσευχές των δύο λαών, ήρθαμε να δημιουργήσουμε ενότητα ώστε να επιστρέψουν οι αδελφοί από τη «Μακεδονία» σε κοινωνία μαζί μας και τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, και το βλέπουμε ως ένα θαύμα».


19 Μαΐου 2022

O Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος κατά το συλλείτουργο συμφιλίωσης με τον ψευδομακεδόνα Αρχιεπίσκοπο Στέφανο που τελείται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο της αποκατάστασης της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών, ονομάζει το κρατίδιο των Σκοπίων ως «Μακεδονία»:

«Είχαμε ένα σχίσμα πενήντα πέντε χρόνια με τα αδέρφια μας από τη Μακεδονία».

23 Μαΐου 2022

Η Ι. Σύνοδος του Πατριαρχείου Σερβίας με την ολοκλήρωση των εργασιών της που πραγματοποιήθηκαν στο Σρέμσκι Καρλόβτσι και στο Βελιγράδι το διάστημα 15-21 Μαΐου, εκδίδει Δελτίο Τύπου στο οποίο αποκαλεί:

  • Την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ως «Μακεδονική Εκκλησία» και
  • Τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο ως «Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και Μακεδονίας».

24 Μαΐου

α) O Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος, κατά το Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο που τελείται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος στο κράτος των Σκοπίων, συλλειτουργεί με τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας των Σκοπίων Στέφανο και ανακοινώνει την αναγνώριση του αυτοκεφάλου της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος»:

«Η Συνέλευση των Επισκόπων της Ιεράς Συνόδου (του Πατριαρχείου Σερβίας) ανταποκρίθηκε ομόφωνα στο αίτημα της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και αποδέχεται και αναγνωρίζει το καθεστώς του αυτοκέφαλου».

β) Ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, με αφορμή την αναγνώριση του αυτοκεφάλου της ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων από την Ι. Σύνοδο των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας, με μήνυμα του υπογραμμίζει:

«Πιστεύω ότι η όλη διαδικασία αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της Μακεδονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος θα ολοκληρωθεί με την επικείμενη υπογραφή του Τόμου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο».

γ) Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα σημειώνει μεταξύ άλλων:

«[…] λαμβάνουμε την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας μας ως ίση με τις άλλες, ως αναγνώριση της κληρονομιάς του πνευματικού μεγαλείου της αρχαίας Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και ως αυθεντικό κομμάτι της Μακεδονικής ταυτότητας.

[…] ιστορική είδηση ​​με την οποία η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αποκτά αυτοκεφαλία.

[…] ο Πατριάρχης Πορφύριος είπε ότι η απόφαση για αποδοχή της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος ως αυτοκέφαλη εκκλησία θα προταθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με σύσταση να γίνει αποδεκτή από όλες τις Ορθόδοξες εκκλησίες».

δ) Ο Υπουργός Οικονομίας των Σκοπίων, Κρέσνικ Μπεκτεσί, δηλώνει:

«Συγχαρητήρια στη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία (MOC) και σε όλους τους Ορθόδοξους πιστούς, που περίμεναν αυτή την απόφαση εδώ και πολύ καιρό».

Εκκλησιαστική «Συμφωνία των Πρεσπών» και ο «Πατριάρχης του Γένους» Βαρθολομαίος

H απόφαση της 9ης Μαΐου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελεί το εκκλησιαστικό σκέλος της «Συμφωνίας των Πρεσπών», πυροδοτεί τις αλυτρωτικές τάσεις της γείτονος χώρας και ανάβει ένα ακόμα φυτίλι στην εύφλεκτη πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων.

Ο Πατριάρχης Κων/πόλεως Βαρθολομαίος, εκτός από σχίσματα, κακοδοξίες και αιρέσεις που εισάγει στο χώρο της Ορθοδοξίας, με τις εκ Δύσεως καθοδηγούμενες γεωπολιτικές αποφάσεις του, διαστρέφει κάθε ιστορική και εκκλησιαστική αλήθεια και θέτει τη Μακεδονία σε επιπρόσθετους κινδύνους και απειλές.

Το ερώτημα που απομένει είναι: Στη νέα προδοσία της Μακεδονίας από τον «Πατριάρχη του Γένους» κ. Βαρθολομαίο, θα ορθώσουν το ανάστημα τους οι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί άρχοντες της χώρας, ο κλήρος και ο λαός; Η Ιστορία και το αίμα των ηρώων που θυσιάστηκαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδας βοά…

 

ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

Η ονομασία «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος» έχει ήδη εγκαταλειφθεί

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Ι. Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου (9 Μαΐου) να αποδεχθεί σε ευχαριστιακή κοινωνία τη σχισματική, ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων με την ονομασία «Αχρίδος» (αποκλείοντας τον όρο «Μακεδονική» και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης «Μακεδονία»), αποδεικνύεται εκ των γεγονότων ως ουτοπική, ανέφικτη και υποκριτική.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Οικ. Πατριαρχείου, οι ανώτατοι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί άρχοντες της Σερβίας και των Σκοπίων, σε όλες τις επίσημες συναντήσεις/τελετές, ονομάζουν/αποκαλούν την ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» (με ή χωρίς την ονομασία «Αχρίδος») και το ψευδομακεδονικό κρατικό μόρφωμα της γείτονος χώρας ως «Μακεδονία».

 

 

Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος: Εμείς λεγόμαστε Μακεδόνες(ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022)

Προκλητικός και με θράσος ο Αρχιεπίσκοπος της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων Στέφανος, δηλώνει σε δημοσιογράφο σερβικής εφημερίδας: «Το Αχρίδος είναι για τους ελληνόφωνους-Εμείς λεγόμαστε Μακεδόνες».

Τα γεγονότα αποδεικνύουν πόσο ανέφικτες και ουτοπικές ήταν οι δικλείδες ασφαλείας που έθεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και πόσο υποκριτική ήταν η στάση του Αρχιεπισκόπου της ψευδοεκκλησίας των Σκοπίων Στεφάνου. Όχι πως δεν το περιμέναμε…

Πιο συγκεκριμένα, όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Στέφανο αν είναι αποδεκτό από την πλευρά της Μακεδονικής Εκκλησίας (όπως την αποκάλεσε ο ίδιος) το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας» με το οποίο έχει αναγνωριστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκείνος απάντησε ότι γνωρίζει την ευαισθησία που υπάρχει στον Ελληνόφωνο κόσμο αναφορικά με το ζήτημα. Διευκρίνισε ότι η ονομασία Αρχιεπισκοπή Αχρίδος είναι μόνο για τις ελληνόφωνες Εκκλησίες και ότι δεν μπορεί να λέγονται τίποτα άλλο από «Μακεδόνες».

Θέλοντας να δείξει τη «συγκατάβασή» του δήλωσε: «Δεν θα τους ζητήσουμε να μας αποκαλούν με ένα όνομα που δεν τους αρέσει» και συνέχισε «Εφόσον είμαστε οι κληρονόμοι της περίφημης Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, το να μας προσφωνούν με αυτό το όνομα από την πλευρά τους δεν είναι πρόβλημα για εμάς».

 

Ω της μεγαλοκαρδίας του Αρχιεπισκόπου Στεφάνου!

 

Τέλος, επικαλέστηκε την κατανόηση εκ μέρους των αδερφών αρχιερέων και γενικά του πιστού λαού του Ελληνόφωνου Ορθόδοξου κόσμου, ότι δεν μπορούν να ονομάζονται τίποτε άλλο εκτός από Μακεδόνες. Και ότι η Εκκλησία είναι τόσο «Μακεδονική» όσο και Αχρίδος!

 

Να πούμε ότι μας άφησε ενεούς ο επίσκοπος της ψευδοεκκλησίας των Σκοπίων; Και φυσικά όχι, καθώς ο ίδιος προέρχεται από έναν λαό που έχει γαλουχηθεί με το ψέμα, και οι οποίοι αποτελούν τους πλέον φιλόδοξους παραχαράκτες της ιστορίας. Γνωρίζουμε ότι επιδίδονται χρόνια στην υφαρπαγή του ιστορικού μας ονόματος, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της παράδοσής μας. Η αλγεινή Συμφωνία των Πρεσπών τα απέδειξε όλα αυτά.

 

Αυτή τη φορά μέσω της εκκλησιαστικής εξουσίας, η γείτονα χώρα λυμαίνεται την πατρίδα μας και την ιστορική της υπόσταση. Έρχεται ο Επίσκοπος Στέφανος να αποφανθεί, ότι χάριν μιας ευαισθησίας των Ελλήνων δόθηκε η ονομασία “Αρχιεπισκοπή Αχρίδας”. Μας κάνουν δηλαδή και χάρη! Αυτοί που και ιστορικά και εκκλησιαστικά δεν αξιώνονται ούτε και αυτό το όνομα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, όπως παρουσίασε αναλυτικά ο Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ πατέρας Θεόδωρος Ζήσης στη σχετική ομιλία του.

 

Το χρονικό της απάτης

Προς υπενθύμιση παραθέτουμε τα γεγονότα προ και μετά την αποκατάσταση του σχίσματος της ψευδοεκκλησίας των Σκοπίων.

 

Στις 9 Μαΐου 2022 το Οικουμενικό Πατριαρχείο «Δέχεται εις ευχαριστιακήν κοινωνίαν την Ιεραρχίαν, τον κλήρον και τον λαόν της υπό τον Αρχιεπίσκοπον κ. Στέφανον Εκκλησίας ταύτης, θεραπεύουσα την πληγήν του σχίσματος…» ενώ στην 3η παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρει ότι «Αναγνωρίζει ως όνομα της Εκκλησίας ταύτης το “Αχρίδος” (νοουμένης της περιοχής της δικαιοδοσίας αυτής μόνον εντός των ορίων της επικρατείας του κράτους της Βορείου Μακεδονίας), ως υπεσχέθη εγγράφως προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και ο Προκαθήμενος αυτής, αποκλείουσα τον όρον “Μακεδονική” και οιοδήτι άλλο παράγωγον της λέξεως “Μακεδονία”.

 

Έκτοτε οι ανώτατοι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί άρχοντες της Σερβίας και των Σκοπίων στις επίσημες ανακοινώσεις τους, αποκαλούν την ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» (με ή χωρίς την ονομασία Αχρίδος).

 

Η αρχή έγινε στις 16/05 όταν το Πατριαρχείο Σερβίας μετά τη συνεδρίαση που είχε στην κρύπτη του Αγίου Σάββα, ανακοίνωσε:

 

«Έχοντας λάβει την πράξη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της “Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας” με την οποία αποδέχεται το γενικά αναγνωρισμένο κανονικό καθεστώς που της παραχωρήθηκε το 1959 …η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων αποφάσισε:

 

[…] η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων δεν προτίθεται να εξαρτήσει τη νέα αδελφή Εκκλησία με περιοριστικές ρήτρες σχετικά με το εύρος της δικαιοδοσίας της στην πατρίδα και στη διασπορά μετά την επίλυση του καθεστώτος της, με τη σύστασή της να επιλύσει το ζήτημα της επίσημης ονομασίας της με αδελφικό διάλογο με τις Ελληνικές και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες […]».

 

Ενώ την αμέσως επόμενη μέρα το Πατριαρχείο Σερβίας στην ανακοίνωση για το συλλείτουργο αναφέρει:

 

«[…] ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας και Μακεδονίας κ.κ. Στέφανος, μαζί με όλους τους ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, θα τελέσουν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι […]

 

Από εκεί και πέρα όλες οι επίσημες ανακοινώσεις του Σερβικού Πατριαρχείου και της Ψευδοεκκλησίας των Σκοπίων κάνουν λόγο για Μακεδονική Εκκλησία και μάλιστα τις περισσότερες φορές χωρίς καν το Αρχιεπισκοπή Αχρίδος…

 

Βαρύ το πλήγμα που επέφερε στην Ορθοδοξία ο Οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αναγνωρίζοντας τη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων. Βλέπουμε ότι πολύ σύντομα οι πομφόλυγες των λεχθέντων και πραχθέντων του κ. Βαρθολομαίου διερράγησαν και άρχισαν να απλώνουν το ακάθαρτο περιεχόμενό τους.

 

Η “πολιτική” του π. Βαρθολομαίου ενισχύει τα σχέδια των Σκοπίων εναντίον της πατρίδας μας. Συνεργάτης αγαστός των κοσμικών αρχόντων που έχουν καταρημάξει την ταλαίπωρη Ελλάδα μας, παραχωρεί προνόμια και αποδίδει αυτοκεφαλίες ενεργοποιώντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό στα σπλάχνα της πατρίδας μας, που δεν είναι άλλος από τον αλυτρωτισμό και επεκτατισμό των επίβουλων γειτόνων.

 

Περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις από τους Μακεδόνες αρχιερείς. Θα πάρουν επιτέλους για μια φορά το σωστό μέρος της Ιστορίας; Θα βρουν το θάρρος να ελέγξουν τον Πατριάρχη, τώρα που έχουν έναν λόγο παραπάνω να μιλήσουν ανήκοντες στον ίδιο χώρο με τους υπεύθυνους αυτής της προδοσίας; Θα αναλάβουν τις συνέπειες της αντίδρασής τους;

 

Τι έχουν να πούνε τώρα για την επιστολή που είχαν στείλει στον Πρωθυπουργό λίγο πριν υπογραφεί η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία τους εκθέτει αναφανδόν! Γράφει ο αγωνιστής ιερέας και σεβαστός καθηγητής πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης στο άρθρο του με τίτλο “Δεν ετίμησαν τις υπογραφές τους οι Μητροπολίτες της Μακεδονίας”, « Τό ἐνδιαφέρον πού παρουσιάζει ἡ ἐπιστολή τῶν μητροπολιτῶν μετά ἀπό τέσσερα χρόνια ἔγκειται εἰς τό ὅτι, ἐνῶ τότε θεωροῦσαν ἀδιανόητο τό νά παραχωρηθεῖ ἀπό τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο αὐτοκεφαλία στούς σχισματικούς τῶν Σκοπίων, τώρα σιωποῦν κραυγαλέα καί οὐσιαστικά ἀκυρώνουν καί ἀχρηστεύουν ὅσα τότε μέ σθεναρά ἐπιχειρήματα κατέστρωσαν στήν ἐπιστολή καί τά ὑπέγραψαν. Παραθέτουμε τίς σχετικές ἑνότητες τῆς κραυγαλέας τότε ἀξιέπαινης ἐπιστολῆς, ὥστε νά φανεῖ ἡ κραυγαλέα τώρα ἀδικαιολόγητη σιωπή ἀπέναντι στήν νέα Ἐκκλησιαστική Πρέσπα, στήν ἀναγνώριση αὐτοκεφαλίας στούς σχισματικούς τῶν Σκοπίων, μετά ἀπό ἕνα ὁλοφάνερο ἀνταγωνισμό, πού κατέληξε σέ συμπαιγνία μεταξύ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί Ἐκκλησίας τῆς Σερβίας ὑπό τήν ἐπoπτεία καί πίεση ἐξωεκκλησιαστικῶν δυνάμεων.

 

Γράφουν οἱ μητροπολίτες:

 

.«Δέν εἶναι ὅμως μόνο οἱ πολιτικοί τῆς γειτονικῆς χώρας, εἶναι “οἱ Μητροπολίτες” τῆς Σχισματικῆς Μακεδονικῆς Ἐκκλησίας, πού ἐπιδιώκουν τήν ἀναγνώριση καί τήν Αὐτοκεφαλία καί συμμερίζονται τίς ἴδιες ἀπόψεις…»

 

Δυστυχῶς αὐτή εἶναι ἡ κατάσταση στή γειτονική χώρα καί τήν Ἐκκλησία της. Δέν ἔχουν ἀπομακρυνθεῖ οὔτε χιλιοστό ἀπό τίς θέσεις τους γιά τή «Μακεδονία τοῦ Αἰγαίου», γιά τή «μακεδονική» γλώσσα καί τόν «μακεδονικό» πολιτισμό,…

 

Μία ἐπικύρωση τῆς Συμφωνίας τῶν Πρεσπῶν ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, ὅπως καί ἡ ἀναγνώριση Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας τῆς Μακεδονίας ὄχι μόνο δέν θά ἀποτελέσουν τή βάση γιά τήν εἰρηνική συμβίωση καί συμπόρευση τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ καί τοῦ λαοῦ τῆς γειτονικῆς χώρας, ἀλλά μόνιμη ἑστία καλλιέργειας ἀλυτρωτισμοῦ καί ἐχθρότητος. Γιατί καμία συμφωνία δέν μπορεῖ νά εὐδοκιμήσει, ἐάν δέν βασίζεται στήν ἀλήθεια.

 

Δέν διανοούμεθα κἄν ὅτι τό Οἰκουμενικό μας Πατριαρχεῖο, τό ὁποῖο ἔχει καταδικάσει ὡς αἵρεση τόν ἐθνοφυλετισμό, θά ἀναγνωρίσει μία σχισματική Ἐκκλησία καί θά τῆς δώσει τήν ἀξία τῆς Αὐτοκεφαλίας ὅταν οἱ «μητροπολίτες καί οἱ κληρικοί της» ἐκπροσωποῦν τή χειρότερη μορφή ἐθνοφυλετισμοῦ καί σύντομα θά στραφοῦν καί ἐναντίον του.

Αυτά έλεγαν τότε οι Μακεδόνες Μητροπολίτες… τώρα τι έχουν να πουν;

-------------------------------------------------

ΠΗΓΕΣ-Κατάνυξη-https://www.orthodoxianewsagency.gr-Πεμπτουσία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου