Κυριακή 23 Απριλίου 2017


4 σχόλια:

  1. 1/3) Οι χοροί είναι πανάρχαιοι πολεμικοί πυρρίχιοι (Σέρα, Πεντοζάλης, Τρομαχτόν, Μασερί χορόν, Πηδηχτός ή Μαλεβιζιώτης). Τα μελωδικά μοτίβα και οι ρυθμοί 2/4 (ή ενίοτε 6/8 για τους μελετημένους) των πυρρίχιων πολεμικών χορών Πόντου και Κρήτης είναι παρόμοιοι και υπό τους ήχους της λύρας, ποντιακής και κρητικής, και νταουλιού, χορεύουν ένοπλοι και μόνον άντρες. Είναι πολεμικά γυμνάσια, και φυσικά χορεύονται κυκλικώς και δυναμικά και όχι στατικά σε ευθεία σαν μπαλέτο.

    Οι Κρητικοί έχουν δεσμούς όχι μόνο με τους Ποντίους αλλά και με τους Μακεδόνες και με τους Βυζαντινούς Βορειοελλαδίτες. Κρήτες από τη Μίλατο ήταν οι πρώτοι άποικοι της Μιλήτου της Μ.Ασίας, από την οποία προήλθαν οι αποικίες του Ευξείνου Πόντου. Λύρα αχλαδόσχημη έπαιζαν και στη Μακεδονία, Δράμα, στη Θράκη, ακόμα και στα Αναστενάρια της Αγ. Ελένης του Λαγκαδά (λύρα έπαιζε και ο Κολοκοτρώνης, λύρες έπαιζαν και στα νησιά και στην Κωνσταντινουπολη (πολίτικη λύρα) και στη Μ.Ασία αλλά το όργανο εκτοπίστηκε από το βιολί) και φυσικά την φιαλόσχημη λύρα οι απανταχού Πόντιοι. Ο Κρητικός Νέαρχος ήταν ο ναύαρχος του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου που κατέπλευσε στον Ινδικό ωκεανό, ο οποίος διέβη κι απελευθέρωσε από τους Πέρσες και σκλαβωμένα μέρη της Μ.Ασίας και Πόντου. Πρώτοι παγκοσμίως ενώθηκαν στη Χριστιανική Πίστι Κρήτες, Πόντιοι, Έλληνες της παλαιάς Ελλάδος και των κατοικουμένων από Έλληνες πόλεων κι επαρχιών πέριξ της Μεσογείου, στους οποίους περιόδεψαν οι Απόστολοι κι έστειλαν Επιστολές. Χιλιάδες Βυζαντινοί, Βορειοελλαδίτες, Πόντιοι, Μακεδόνες, εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη όταν την απελευθέρωσε από τους Άραβες ο Νικηφόρος Φωκάς το 961 μ.Χ. και με την εγκατάσταση στην Κρήτη των Βυζαντινών οικογενειών, των "δώδεκα αρχοντόπουλων" (1092 ή 1182).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2/3)Κατά τη μαύρη ημέρα της άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως το 1453, ανάμεσα στους υπερασπιστές της υπήρχαν πολλοί Κρητικοί, που είχαν μεταβεί εκεί με δύο πλοία. Οι Κρήτες ήταν υπερασπιστές τριών πύργων. Όταν έπεσε η υπόλοιπη Πόλη, εκείνοι εξακολούθησαν να μάχονται από τις 6 μέχρι τις 8 το απόγευμα στους πύργους του Βασιλείου, του Λέοντος και του Αλεξίου (Φραντζής κεφ.Η). Ο Μωάμεθ Β΄ο πορθητής τους έστειλε μήνυμα ότι είναι ανώφελο να επιμένουν και τους κάλεσε να παραδωθούν. -Εμείς είμαστε Κρητικοί, του απάντησαν και έχουμε έθιμο να μην παραδίνουμε τα όπλα μας. Τότε ο κατακτητής τους επέτρεψε να φύγουν ένοπλοι με πλοίο για το νησί τους, τιμώντας έτσι την ανδρεία τους. Οι Κρήτες μετέφεραν στην Κρήτη τις Βυζαντινές μαζί με τον σκοπό του χανιώτικου συρτού που κατά παράδοση προέρχεται από τους σκοπούς με λόγια παρακλήσεως προς τον Θεό, που τραγουδούσαν από τον ένα πύργο και απαντούσαν στον άλλο οι Κρήτες κατά την πολιορκία, πολλοί δε επιζήσαντες μουσικοδιδάσκαλοι, και ψάλτες του Βυζαντίου μετά την Άλωση του 1453 μετανάστευσαν στην υπό τους Βενετούς Κρήτη όπου μεταλαμπάδευσαν τη μουσική παράδοση, εκκλησιαστική και κοσμική. Όταν το πλοίο με τους υπερασπιστές των πύργων σταμάτησε για ανεφοδιασμό στη Θεσσαλονίκη, τους υποδέχηκε ο λαός κι εκείνοι τους τραγούδησαν το ριζίτικο τραγούδι "Άρχοντες του Σαλονικιού".
    Όλων τούτων συνέπεια είναι τα Ριζίτικα τραγούδια αλλά και οι μελωδικοί συρτοί που ενίουτε άδονται και στις τάβλες να θυμίζουν εκκλησιαστικές μελωδίες, κατ΄αντιφωνίαν και καθ'υπακοήν, μονωδιακής αντιφωνήσεως και χορωδιακής επαναλήψεως. Στον δε Ερωτόκριτο, παρακολουθούμε και τον Κρητικό μαυροντυμένο καβαλλάρη "μαύρο φαρί, μαύρα άρματα, μαύρο και το κοντάρι, μαύρη ήτονε κι η φορεσιά ετουνού του καβαλλάρη" και τον "αφέντη της Μακεδονιάς, το όμορφο παλληκάρι" και όλους τους πανέλληνες Βορείου και Νοτίου Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 3/3)Βορειοελλαδίτες πολέμησαν στην Κρήτη και Κρητικοί στη Μακεδονία, στο Μακεδονικό Αγώνα 1903-1908, το 12-13, Κρητικοί χωροφύλακες οργάνωσαν την τάξη μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, "του Βενιζέλου το μυαλό και των Κρητών το βόλι επήρανε τα Γιάννενα κι αυτό το ξέρουν όλοι". Ο Ταχσίν Πασάς παρέδωσε στον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο τη Θεσσαλονίκη αναίμακτα, διότι αφ'ενός ήταν ανώφελη η αιματοχυσία, αφ'ετἐρου είχε διατελέσει διοικητής της Κρήτης και είχε γνωριστεί με τον τότε επαναστάτη και έπειτα Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο ο οποίος είχε προλειάνει το έδαφος της Ελευθερίας, στέλνοντας Στόλο να ακινητοποιήσει τον τουρκικό, στέλνοντας την Κρητική χωροφυλακή, και στέλνοντας τηλεγράφημα στον Διάδοχο να μην προχωρήσει προς Μοναστήρι αλλά να απελευθεώσει τη Θεσσαλονίκη την οποίαν εποφθαλμιούσαν οι Βούλγαροι, οι οποίοι με την δικαιολογία ξεκούρασης του στρατού τους διεκδικούσαν δικαιώματα. Ἐτσι, κατά μαρτυρία του γιού του, ζωγραφικό έργο του οποίου είναι αναρτημένο στη Λέσχη Αξ/κών Θεσ/κης και ανιστορεί την αναίμακτη παράδοση της πόλεως στον Διάδοχο Κωνσταντίνο από τον Ταχσίν Πασά, όταν ο Τούρκος Διοικητής Ταχσίν Πασάς δέχτηκε αντιπροσωπεία (και υπόσχεση χρημαικής δωρεάς) από Βουλγάρους για να τους παραδώσει τη Θεσσαλονίκη, οπότε δεδομένης της παρουσίας εκτός πόλεως του Ελληνικού Στρατού και του Ελληνικού Στόλου θα επακολουθούσε μεγάλη αιματοχυσία, είπε "από τους Έλληνες την πήραμε, στους Ἐλληνες θα την παραδώσουμε". Οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών. Οι Κρήτες εκτός από το Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς πολέμους, Σκρα, Λαχανά, Γιάννενα, πάλι συμμετείχαν στη Βόρειο Ελλλάδα,μαζί με τους ΜΑκεδόνες, τους πρόσφυγες ποντίους και μικρασιάτες, τους Βορειοελλαδίτες, στους αγώνες του 1940 κι έπειτα και χιλιάδες είναι οι τάφοι Κρητών στη Βόρεια Ελλάδα. "΄Οπου βρεθούν οι Κρητικοί το μολογούν αράδα, πατρίδα έχουν δεύτερη τη Βόρειο Ελλάδα. Είναι πατρίδα αληθινή κι αυτό δεν είναι ψέμμα, γιατί αυτά τα χώματα τα βάψαμε με αίμα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακεδονία ξακουστή η Κρήτη είναι μαζί σου
      κι άσχημα ξεμπερδέματα θα έχουν οι εχθροί σου.

      Να μην ξεχάσετε ποτέ αδέλφια Μακεδόνες:
      Οι Κρήτες θά ΄ναι δίπλα σας σε νέους σας αγώνες.

      Διαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου