Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016

Θελετε να αγιασουν τα χερια σας; Θελετε και να μαρτυρησετε; Πραξατε οτι επραξε και η περισπουδαστος και αξιοθαυμαστος Μεγαλομαρτυς Αγια Θεοδοσια. Διαβαστε τον βιο της και μιμηθειτε τον. Μνημη μαρτυρος, μιμησις Μαρτυρος. Πραξατε οσα επραξε εκεινη κατα των εικονομαχων της εποχης μας. Θα αγιασετε και θα ....θαυματουργειτε....Θελετε να αγιασουν τα χερια σας; Θελετε και να μαρτυρησετε; Πραξατε οτι επραξε και η περισπουδαστος και αξιοθαυμαστος Μεγαλομαρτυς Αγια Θεοδοσια.
Διαβαστε τον βιο της και μιμηθειτε τον. Μνημη μαρτυρος, μιμησις Μαρτυρος. Πραξατε οσα επραξε εκεινη κατα των εικονομαχων της εποχης μας. Θα αγιασετε και θα ....θαυματουργειτε....

H Aγια Θεοδοσια γεννηθηκε στην Κωνσταντινουπολι και εζησε επι της αυτοκρατοριας του Λεοντος Γ΄του Ισαυρου  (717), ο οποιος εικονομαχος ων εξεδιωξε βιαιως εκ του Πατριαρχειου δια μαχαιριων και ξυλων τον αγιωτατον και μεγαν Πατριαρχην Αγιον Γερμανον, μη πειθομενον να συμφωνηση εις τα ασεβη του δογματα και να αθετηση την προσκυνησιν των Αγιων εικονων.
Οχι δε μονον τουτο εποιησεν ο αθλιος, αλλα προσεπαθησεν ακομη να κρημνιση και να κατακαυση ο θηριωνυμος την αγιαν εικονα του Κυριου και Θεου ημων Ιησου Χριστου, η οποια ιστατο επι της πυλης της Κωνσταντινουπολεως της ονομαζομενης χαλκης.
Ενώ δε ο σπαθαριος του Βασιλεως τοποθετησας κινητην κλιμακα ανεβη ινα κρημνιση εις την γην την Αγιαν Εικονα, η μακαρια αυτή Θεοδοσια μετ’ αλλων ευσεβων γυναικων ερριψε την κλιμακα επι της γης, ομου δε μετ’ αυτης και τον σπαθαριον, ο οποιος πεσων χαμαι ετελευτησεν.
Επειτα πορευθεισαι εις το Πατριαρχειον ελιθοβολουν τον δυσσεβη και εικονομαχον Αναστασιον ο οποιος επαιξε τον ρολον τον νεον προδοτην Ιουδαν, τον επιβουλευσαντα τον γεροντα αυτου Γερμανον και ωρμησαν με λιθους και ξυλα και ηλεγχον τον Αναστασιον ονομαζουσαι αυτόν μισθωτον λυκον και προδοτην. Λεγεται ότι όχι μονον γυναικες ησαν αι αποσυρασαι την κλιμακα και ριψασαι καταγης τον σπαθαριον, αλλα και ανδρες πολλοι.
Παραυτα λοιπον τας μεν αλλας γυναικας απεκεφαλισαν
Την δε Αγιαν ταυτη Θεοδοσιαν εσυρεν ωμος και απανθρωπος στρατιωτης, ο οποιος φθασας εις την θεσιν την ονομαζομενην του Βοος, ελαβε κερας κριου και με μεγαλην οργην και μανιαν ενεπηξεν αυτό ο θηριωδης εις τον λαιμον της Αγιας, προξενησας ουτως εις την μακαριαν του Μαρτυριου τον στεφανον.
Τελειται δε η Συναξις αυτης και εορτη εις το Μοναστηριον το ονομαζομενον του Δεξιοκρατους, οπου και το αγιον αυτης Λειψανον ευρισκεται, πλειστα οσα θαυματα επιτελουν εις τους μετα Πιστεως προσερχομενους, διο και η Μονη αυτή ελαβε το ονομα της Αγιας Θεοδοσιας. Μετα την Αλωσιν, επι Σελημ Β΄1574 ο Ναος αυτης μετετραπη εις τζαμιον εις το οποιον εδοθη το ονομα Χασαν Πασα ή Γκιουλ τζαμι(τζαμι ροδων), οπερ σωζεται μεχρι σημερον. Λεγεται δε ότι το ονομα τουτο εδοθη εις αυτην, διοτι κατά την ημεραν της Αλωσεως, επειδη η Μονη επανηγυριζεν, ητο εστολισμενη δια ροδων, εντος δε αυτης ειχε καταφυγει πληθος λαου θρηνουντος δια την επιδρομην των βαρβαρων.(Patrologia Graeca, τομ. 157,σελ.1108 Α΄). Περι των θαυματων του λειψανου της Αγιας Θεοδοσιας αναφερει και ο σοφος Ιωσηφ ο Βρυεννιος εν τω δευτερω τομω, εν τη μελετη τη περι των Κυπριων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου